feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern?


Gå till senaste inlägget#1  Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? suvi
2006-09-13 19:37:23

Plymouthbröderna, en fundamentalisk kristen organisation som fått sekt status, kallats bla för "Sekternas sekt" och i Sverige blivit vid flera tillfällen nekad att starta en friskola, motiveringen har varit "Inskränkt öppenhet och tveksam värdegrund".
Plymouthbröderna drar sig undan allt värdsligt och tillämpar en ålderdomlig kvinnosyn, till exempel att gifta kvinnor inte får arbeta, utom i absoluta nödfall, och då endast lägst ner i hierarkin, en kvinna får nämligen aldrig ha en högre position än en man.

När jag i tidningar läste om att denna rörelse investerar flera miljoner på att Alliansen ska vinna valet, frågade jag mig själv, vad är det som är så lockande med en borgelig regering för en sekretistisk rörelse med en ålderdomlig kvinnosyn att dom är beredda att med miljontals kronor hjälpa dom att vinna valet?

Två frågor som dök upp i skallen på mig.

Vad tror denna rörelse att dom har att vinna på en borgelig regering?
Vad i den högerliberala politiken är lockande för "Sekternas sekt"?

#2  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? Escapist
2006-09-13 19:52:57

Jag utgår från att det här inte är ett ohederligt och irrationellt försök skuld genom association. Annars kan jag säkert hitta något som Hitler och vänstern har gemensamt.

Svaret är väl enkelt. Alliansens inställning till frihet för skolor är bättre än vänsterns. Lika frihet för alla kommer att tillåta både bra och dåliga skolor. Så länge de följer lagen får vi acceptera deras rätt till att tycka annorlunda. En skollag som bara tillåter att åsikter godkända av den sittande regeringen framförs i skolan fungerar inte i ett land som kallar sig en fri demokrati.

Man kan hoppas på att Alliansen inte kommer att se skolan och resten av det civila samhället som en förlänging av deras egen makt, som sossarna gör. Då är det också logiskt att andra åsikter än socialdemokratisk dogma får plats i skolan. Men politiker är politiker, så jag tänker inte hålla andan.

Jag är inte så glad över att se denna sortens sekterism eller någon annan vidskepelse i skolan, kan tilläggas. Min respekt för individuell frihet går långt före mitt motstånd till religion dock.

#3  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? suvi
2006-09-13 20:37:06

Alliansens inställning till frihet för skolor är bättre än vänsterns.
Är den? Faktiskt så enligt en enkät till riksdagskanditaterna där frågan var ”Bör reglerna för konfessionella friskolor ändras?” så svarade majoriteten, av dom som svarade öht alltså, att dom var nöjda med det systemet vi har, några ville skärpa kraven, och den minsta gruppen ville ha generösare regler, vet inte om det är anmärkningsvärt, men 70% av dom tillfrågade folkpartisterna ville faktiskt skärpa reglerna för konfessionella friskolor, kristdemokraterna och moderaterna var i huvudsak nöjd med dagens regelverk.

Min respekt för individuell frihet går långt före mitt motstånd till religion dock.
Hur långt sträcker den sig? Ingen inblandning av staten via Skolverket? Att skolundervisning inte ska behövas bedrivas med en demokratisk värdegrund?

Förresten,
Lika frihet för alla kommer att tillåta både bra och dåliga skolor.
Ska vi verkligen tillåta dåliga skolor och vad menar du med "dåliga" skolor egentligen?

#4  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? charlie
2006-09-13 20:37:10

hm, vems frihet? den vuxna individen, får jag anta. hur funkar det för barnen vars föräldrar sätter dem friskolor baserade på "vidskeplighet"?

ok, lite ot.

jag tror att sekten i fråga helt enkelt ser alliansen som konservativ. de kanske skulle backa om de läste på om ex. centerns åsikter i hbt-frågor, abortfrågan eller deras förslag om könsneutral värnplikt... men det är klart, det räknas väl inte, eftersom dess partiledare saknar...testiklar...

#5  suvi Escapist
2006-09-13 21:06:26

Den är väl det i teorin iaf, om man ser Alliansen som tillåtande för friskolor och vänstern som ogillande. Det är väl bara mp som är för friskolor i vänstern?

Med "dåliga skolor" menar jag inte kvalitativt dåliga skolor. Jag menar skolor som framför åsikter som inte helt stöds av den sittande regeringen eller rådande folkliga opinionen. Den principen måste vara helig i ett fritt och demokratiskt samhälle och den måste gälla lika för alla.

Men det är ju ändå barn det handlar om, så någon slags skollag och utbildningsplan måste finnas. Demokrati är ett minimikrav, men jag tror inte det hjälper särskilt mycket mot föräldrar som är antidemokratiska eller religiösa extremister. Det går inte att lagstifta fram goda medborgare.

Jag hoppas för övrigt att motståndet mot konfessionella skolor i riksdagen baserar sig på skepticism och rationalitet, inte islamofobi. Ska man begränsa konfessionella skolor kanske det kan göras utifrån samma principer som sätter åldergräns för alkohol och bilkörning.

#6  charlie Escapist
2006-09-13 21:08:35

Barn är inte fria hur du än gör. De är alltid i sina föräldrars makt, oavsett skollagar. Jag skulle gärna vilja se en åldergräns på religion, men jag har inte filosoferat fram en rationell uppbackning till det än, och det skulle bara bli en princip iaf.

#7  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? suvi
2006-09-13 21:20:16

Den är väl det i teorin iaf, om man ser Alliansen som tillåtande för friskolor och vänstern som ogillande.
Teori och praktik är inte alltid samma sak, tom Göran P har sagt att vi ska följa EU konventionen att tillåta friskolor, fast dom måste fortfarande vara underställda Skolverkets kontroll förstås, och precis som alla myndigheter, oavsett partipolitik, ska också den myndigheten följa dom politiskt tagna direktiven för sin verksamhet.

Friskolorna är här för att stanna oavsett vem som vinner valet, den enda och stora frågan är, hur fria ska friskolorna tillåtas vara?

#8  suvi Escapist
2006-09-13 22:02:39

Det är väl sant. Jag är övertygad om att skolan inte är rätt arena att bekämpa extremister dock.

#9  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? suvi
2006-09-13 22:45:15

Därför är det ointressant vilka partier är för eller emot friskolor, det intressanta är vilka värderingar som ska ligga till grund för dom reglerna som ska styra utbildningens innehåll och form.

Och jag är övertygad om att skolan är den bästa arenan att börja bekämpa extremism, fundamentalism, inskränkhet och alla dom andra som inte kan räknas in i dom demokratiska värderingarna som bör genomsyra utbildningen och lärandet för livet.

#10  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? andreas
2006-09-13 22:55:20

De kanske hoppas på mindre pengar till Janne Josefsson?

#11  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? Escapist
2006-09-13 23:49:35

Alltså, det skulle vara bra om skolan hade resurser och kunnande till att ändra på islamister, nynazister, scientologer och andra, men det börjar och slutar med föräldrarna. Skolan kan säkert vara en bra väg till barnen dock. Någonstans måste man också dra gränsen för vad som är avvikande åsikter och vad som är extremism. Dessutom är det socialdemokratiskt stödda tilltaget med att vägra ge nynazistiska ungdomar betyg i samhällskunskap idiotiskt.

#12  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? Ephemeer
2006-09-14 10:15:41

"Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern?"

Det tror jag inte att de är till någon väsentlig del. Däremot ingår det i alliansen ett parti som heter KRISTdemokraterna och som är det mest konservativa partiet i riksdagen, och som säkert drar till sig en del konservativa kristna grupper.

Escapist:
Vad sägs om religionsfriheten? (dvs. människors frihet från att bli påtvingade religion)

#13  Ephemeer Escapist
2006-09-14 11:50:42

Tyvärr fungerar inte religionsfriheten så, speciellt inte för barm.

#14  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? Ephemeer
2006-09-14 13:02:04

Den kanske borde fungera så, vilket är ett argument för att (fri)skolor skall vara icke-religiösa.

Menmen, vilken är kopplingen till feminism?

#15  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? suvi
2006-09-14 13:14:58

Nåja, det finns en liten tröst i eländet, verkar som "sekten" tog vänsterblockets och högerblockets övergripande åsikt om friskolornas vara eller icke vara för den riktigt stora frågan och agerade därefter, när i själva verket verkar båda blocken vara rörande överens om regelverket för innehållet och formen för friskolorna, och speciellt de konfessionella friskolorna.

Ja där ser vi konsekvensen av att ha en världsfrånvänd syn, en riskerar att missa dom viktiga detaljerna och det misstaget har kostat "sekten" miljontals kronor, inskränkhet kostar, dom borde nog ha investerat pengarna i datorer och internet för sina barn så att dom slipper i framtiden upprepa föräldrarnas dyrbara misstag.

#16  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? suvi
2006-09-14 13:30:08

Den feministiska kopplingen? Tja om Plymouthbröderna inte hade varit så jäkla patriarkalt dumma så hade dom insett att i Sverige lönar det sig inte att investera i Alliansen i tron att en borgelig politik skulle acceptera eller tillåta konfessionella friskolor hur som helst utan att kontroll av Skolverket.

#17  Sv: Är Alliansen sektvänligare än S,MP och Vänstern? PerEdman
2006-09-14 13:42:20

#1,

Om de är inställda på att vilja starta egna skolor så är det helt klart högern de vill skall vinna, även om inte ens högern skulle få för sig att tillåta dem att starta skolor med den värdegrunden - de måste även under högerns politik följa svensk lag och skolans läroplan.

Visst låter det lite konstigt att högern vill tillåta religiösa samfund att bedriva friskolor, men inte vill tillåta de religiösa samfundens tro påverka utbildningen. Vänstern säger att det är omöjligt. Högern säger att om det är möjligt så får de, annars får de inte. Vare sig högern eller vänstern kommer att tillåta Plymothbröderna att bedriva en konfessionell skola med sekteristiskt upplägg i utbildningen - men högern vill åtminstone tillåta dem att bedriva utbildning som följer läroplanen och inte bryter mot några lagar, "trots" att de är en sekt.

För egentligen, om vi skall förbjuda religiösa människor från att bedriva skolor kan vi väl lika gärna förbjuda dem att erbjuda vård, förbjuda dem att ge allmosor till fattiga, förbjuda dem att erbjuda telefonstödjare eller sitta i bolagstyrelser. varför inte bara börja sy små tygmärken för varje religiös inriktning och lagstadga att alla religiösa människor måste bära dem, så att man kan välja bort dem i till exempel anställningstintervjuer - de kanske smittar av sig på kunderna annars!

/ Per

#18  #1 Estudiante
2006-09-14 14:04:31

Alternativt skulle man ju kunna vända på det och säga att sekter - i synnerhet kristna fundamentalistiska sådana - är mer benägna att ge sitt stöd åt högern än åt vänstern. Därmed inte sagt att Alliansen i sig skulle vara märkbart "sektvänlig" om man bortser från deras inställning till religiösa friskolor.

Att de kristna kyrkorna är misstänksamma mot vänstern och ser konservativa krafter som en garant för deras eget fortsatta inflytande i samhället är ju absolut inget nytt fenomen. Om jag ska våga mig på att dra en drastisk parallell så kan man ju påpeka att den katolska kyrkan i Spanien gick hand i hand med nationalisterna före, under och efter det spanska inbördeskriget.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?