feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Folkpartiet och feminismen *Val 2006*


Gå till senaste inlägget#1  Folkpartiet och feminismen *Val 2006* metamorfos
2006-09-10 11:05:01

På den här sidan http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Page___… kan du ladda ner Folkpartiets valmanifest.

Alltså... det här valmanifestet handlar inledningsvis till stor del om vad socialdemokraterna gjort för fel, men inte så mycket om vad (fp) vill. Sen kommer en lång lista på vad de faktiskt vill. Avdrag för hushållsnära tjänster finns med. Det finns också något slags satsning mot "hedersvåld" (vilket i mina ögon alienerar våldsamma familjerelationer till något som andra kulturer råkar ut för och inte svenska).

Stycket om jämställdhet är intressant. Det verkar som om (fp) vill visa en god vilja att arbeta för jämställd arbetsmarknad, jämställda löner etc. men att det av någon outgrundlig anledning inte går. Just nu. Förutom att sänka skatten på hushållsnära tjänster och ge papporna en extra bonus om de stannar hemma med sina barn.

Vidare påstår (fp) att de vill minska könssegregeringen på arbetsmarknaden (som ni vet finns en stor skev uppdelning på kvinnoyrken och mansyrken). Sen vill de göra det lättare att starta nya företag i "den offentliga tjänstesektorn" - alltså vård och omsorg. Typiska "kvinnoyrken". Visst, då ökas siffrorna för kvinnligt företagande - men det ändrar inte på något vis snedfördelningen i dessa yrken!

(fp) profilerar sig också med att värna individen och den individuella valfriheten. Konstigt att de inte skriver ett ord om individuell föräldraförsäkring...

#2  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Escapist
2006-09-10 11:49:35

Som oppositionsparti till Socialdemokraternas långa välde är det väl inte konstigt med kritik mot dem?

Det finns bevisligen en stark kulturell aspekt i en del av våldet som drabbar kvinnor. Det är inte så vettigt att blunda för det för att vara pk eller av rädsla för att vara rasist.

Folkpartiet sa:
Bekämpa våldet mot kvinnor. Kvinnojourer och organisationer som arbetar särskilt för att nå invandrarkvinnor ska få ökat stöd.


Folkpartiet har altlså också ett mer generellt program mot allt kvinnovåld.

Lönediskrimineringen måste väl ändå vara viktigare än att få folk att välja andra jobb för att jämnare könsrepresentation? Höjd lön och status i kvinnoyrken kommer dessutom säkerligen locka fler män som sekundär effekt.

Folkpartiets och Alliansens lösning på problemen med föräldraförsäkring är vårdnadsbidrag.

#3  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* CaheiaM
2006-09-10 13:17:27

Fp vill alienera invandrare från valda delar av världen genom att dokumentera alla potentiella "terrorister" i skolan och införa "gyntest" för flickor och pojkar från de delar där könsstympning förekommer mest frekvent. De hoppas att de på så sätt ska nå de som KAN bli terrorister samt fånga in de flickor som utsatts för könsstympning. Jag menar att det får en motsatt effekt eftersom det bara leder till misstänkasamhet och ännu mer särställande av människor som kommer från Iran, Irak, Somalia och andra utsatta delar av världen.

Hur i helvete tänker dom!

#4  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* metamorfos
2006-09-10 13:38:49

På vilket sätt gynnar ett vårdbidrag någon annan än hemmafrun?

#5  rättelse metamorfos
2006-09-10 14:24:05

...vårdnadsbidrag ska det stå och inget annat.

#6  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Escapist
2006-09-10 19:26:01

CaheiaM:
Att lärare ska tjalla på misstänkt extremistiska elever är ett idiotiskt förslag. Men så är ju också Johan Pehrson en Bodström light och således ett hot mot allas friheter och rättigheter. Det var iofs få som klagade när lärare med sossarnas samtycke pekade ut helsvenska potentiella terrorister (nynazister) i skolan och vägrade ge dem betyg. Det är svårt att se igenom det partiska skitsnacket och se de faktiska idéerna.

Alla partier har det svårt med ideologin i valtider. Förslaget om kollektiv gynundersökning är nog ett utslag av det. Lite som att ändamålen helgar medlen och att det kanske är menat som ett utspel för att väcka uppmärksamhet, inte som ett praktiskt lagförslag. Du vet, som mycket av Fi:s utspel och förslag. Dessutom, kommer inte förslaget från bara Nyamko Sabuni och inte hela partiet? Det står inget om det i artikel om könsstympning på Fp:s webbplats.

metamorfos:
Tanken är väl att bidraget ska kompensera för det större inkomstbortfallet när fadern stannar hemma.

Jag tycker idén att fäder egentligen vill vara hemma i större uträckning om inte för ekonomin är långt mer tilltalande än idén att alla jävlar i det ska vara hemma vare sig de vill eller inte.

Hur är förresten det att vara för individuell frihet att stödja ett förslag där staten detaljstyr medborgarnas liv?

#7  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* CaheiaM
2006-09-10 21:09:22

Jo men det är skillnad på att ta tag i svenska, vita killar i en svensk skola där man kan anta att de flesta eleverna är just vita för att motarbeta rasism, mot att införa kollektiva gyntest för icke svenska barn. Det är inte kollektiva gyntest när de riktar sig mot enbart en del av kollektivet, utländska tjejer. Det finns en skillnad här som jag nog inte behöver skriva ut på det här forumet, eller? Intersektionalitet.

OM man omformulerade "gyntesten" så att de gällde ALLA elever och att det snarare är en presentaion av hur omskurna flickor kan få hjälp med problem som kan (och ofta gör) uppstå i samband med omskärelsen, som att kunna kissa ordentligt utan smärtor och att underlätta vid menstuation, är det givetvis bättre. Det är elakt och grymt att peka ut människor i den åldern och påpeka någon slags särskillnad. Det kommer att ge oerhört negativa konsekvenser.

Det här språktestet sen är ju som med högskoleprovet, vilket man brukar beskriva som att man säger åt Jordens alla djur att klättra upp i ett träd. Man ser på förhand vilka som kommer klara det.

#8  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Escapist
2006-09-10 21:21:28

Varför jämföra utpekningen av vita nynazister med gyntestet? Jämförelsen var med utpekningen av religiösa extremister som antas ha övervägande utländsk bakgrund. Men jag hoppas min poäng framgick - man kan trampa på vita extremistbarn hur man vill i vänsterns Sverige, men när det finns minsta lilla kulturella eller religiösa aspekt det blir man jävligt pk och rädd för att bli kallad det man så ofta kallar sina meningsmotståndare - rasister.

Obligatoriska gyntester låter som ett idiotiskt försök att lösa ett faktiskt problem. Det får väl Nyamko stå för och inte hela partiet?

Väldigt många andra länder har språktester för invandrare och har inte gått under för det. Men det är klart, om man bara ställer krav utan att ge folk bättre möjligheter och motivation att möta dem så är det skit. Enligt Leijonborg själv handlar det inte alls om det, utan det är ett sätt att lösa det faktiska problem som språket utgör för integrationen. Det ska inte vara en utsållningsmetod. Lite som ett diagnostiskt prov i skolan, antar jag. Eleverna som gör dåligt ifrån sig får också tillgång till extra möjligheter.

#9  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* slaktprod
2006-09-10 22:00:25

Är det verkligen fel med ett gyntest på flickor? Det görs ju redan på pojkarna, och jag tror inte det skulle skada att även flickorna får höra redan i ung ålder att deras kön är som det ska.

#10  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* metamorfos
2006-09-11 09:53:15

Att vårdnadsbidrag inte skulle fungera som en jämställdhetsmorot är ganska glasklart för den som läser siffrorna från SCB om hur föräldrar tar ut sina föräldradagar. Naturligtvis blir det den som har lägst eller ingen inkomst som stannar hemma med vårdnadsbidraget. Det är vanligtvis kvinnan i en heteronormativ parrelation med barn.

#11  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* NoManIsAnIsland
2006-09-11 11:39:38

Kan gyntest hjälpa att få stopp på det vedervärdiga och ovärdiga barbari som könsstympning innebär så är det väl strålande? Kommer ett annat parti med ett bättre förslag som klarar av detta, så är det väl bara att komplettera.

#12  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Escapist
2006-09-11 12:08:01

Ett absolut storebrorssamhälle skulle få slut på alla brott, men det betyder inte att det är rätt för det - särskilt inte för ett parti som ska vara liberalt.

Något som inte går däremot är att lagstifta folk till goda människor. Utan en faktiskt övertygelse och motivation hos folk blir en påtvingad jämställd föräldraledighet rätt meningslös. Dessutom, ska de kriminalisera föräldrar som inte tar ut sin ledighet?

#13  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* CaheiaM
2006-09-11 16:25:34

Vårdnadsbidraget är en jätteviktig från, likaså dagisplatserna, för jämställdheten. Jag tror att det är ett utmärkt ställe att börja med. För jag uppfattar det iaf som så att kvinnas fel och brister på arbetsmarknaden är att de är eller kan bli MÖDRAR. samtidigt är det det samma som gör "kvinnan" helig. Att dela på föräldraledigheten borde ju vara en självklarhet, inte en plikt.

Ang gyntestet.
Ett gyntest för ALLA barn är ju skitbra. Men det förslag som är ute är ett gyntest för barn från utvalda grupper, invandrade flickor som kan vara omskurna. Visst måste könsstympningen få ett slut, vem tycker inte det!, men det gär är fel sätt. Det fungerar ju inte så att flickorna själva vill genomgå det utan det är ju den kulturella pressen. Om de inte blir omskurna hotas de av utfrysning eftersom en sådan kvinna anses vara oren och ett stycke lustfyllt kött.

Det var inte jag som tog upp jämförelsen med nazisterna, jag påpekade bara varför det inte är jämförbart med fps politik om.

#14  CaheiaM Escapist
2006-09-11 19:45:06

Exakt, en obligatorisk gynundersökning blir lite som ett plåster på såren som sker efter övergreppet har skett. Det är säkert jättebra att ge barn och ungdomar allmän tillgång till gynundersökningar (kanske i samband med en bättre sexualundervisning), men det ändrar inte på problemets orsak. Det tvingar kanske barn utomlands för omskärelse. Och hur svårt är det att få sitt barn att vägra undersökningen? Hedervärt initiativ, men tyvärr lite prov på den senaste tidens tråkiga idéer inom Fp med tvång och kollektivism. Jag känner inte till Nyamko så bra, men det är väl tänkbart att hon står så personligt nära problemet att hon har en annan syn på det.

Angående föräldraledigheten så håller jag med om att det borde vara en självklarhet och en positiv möjlighet, inte en plikt. En tvingande lag befäster nog det senare. Men utvecklingen går väl i rätt riktning av sig själv utan lag? Det måste alltså finnas mer konstruktiva sätt att få föräldrar att mer än idag dela upp ledigheten efter något annat än könsroller.

#15  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* metamorfos
2006-09-11 19:48:38

Utvecklingen har gått i rätt riktning allteftersom det blev lagstiftat att pappamånaderna utökades från en till två månader. Men sen har det liksom tagit stopp. http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2…

#16  metamorfos Escapist
2006-09-11 20:47:01

Det har gått nästan tre år sedan den senaste statistiken. Det är omöjligt att utifrån den säga att "det liksom tagit stopp".

När lagstiftades det om pappamånaderna förresten?

#17  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Karra
2006-09-11 22:22:34

Men det är ju en plikt att ta hand om sina ungar.

#18  Escapist mfl. toffte
2006-09-11 22:34:23

Det här liberala snacket om fria val i föräldraförsäkringen är lite lustigt tycker jag. Jag håller nämligen med om att friare val behövs i den frågan, trots att jag inte är liberal, men jag har otroligt svårt att se logiken i resonemanget. Såhär menar jag:

Antingen är en "fri" föräldraförsäkring knuten till barnet. Det låtsas vi ibland att den är idag. Men morfar och faster då? Eller storebror och grannen? Varför får inte de ta ut dagar? Uppenbarligen är dagarna knutna till kärnfamiljen och inte till nåt fritt val som brukar påstås. Till exempel utökade familjer är uppenbart diskriminerade. Alla familjekonstruktioner där fler än två vuxna har en dominerande roll åsidosätts, trots att det torde vara väldigt bra för barn att ha flera stabila vuxna i sin närmiljö, varesej inom familjen eller som ett socialt nät.

Eller så är den "fria" föräldraförsäkringen knuten till de individer som förutsätts ta ett huvudansvar.

I nuläget är dagarna knutna till en kärnfamilj, vilket är kollektivistiskt på ett konservativt sätt. Två saker som känns rätt icke-liberala. Dessutom håller liksom inte systemets inre logik ihop längre, när kärnfamiljerna trots allt är en så pass liten del av de totala familjerna i samhället.

#19  Karra toffte
2006-09-11 22:39:31

Word.

Lustigt att det ska ställas krav med stort K på invandrare och arbetslösa. Men när det är dags att ställa krav som kan drabba svennemän i lägre medelåldern, då är det dags att tala om frihet utan ansvar.

#20  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Sinderella
2006-09-11 22:41:02

Att tvingas visa sina mest intima kroppsdelar för en främmande människa och fläkas upp i en gynstol är inget annat än ett övergrepp, sedan spelar det ingen roll hur gott syftet är.Ingen vekar ha frågat de unga tjejerna, som det faktiskt gäller vad de tycker om förslaget.Som så ofta när det gäller barn och ungdomar pratar bara vuxna över deras huvuden om vad som är bäst för dem.Kommentarer jag har hört från (svenska och utländska) högstadietjejer om gyn-förslaget är:"Jag skulle hellre ta livet av mig än att klättra upp i den där djävla stolen","Vore det en man som skulle kolla mig skulle jag knäa honom i skrevet,vore det en kärring skulle jag vrida om bröstvårtorna på henne", "Jag vägrar helt enkelt, de får be polisen komma och hämta mig i så fall" "Jag bestämmer själv vem som ska röra min fitta och inte"

Ingen uttryckte något som helst behov eller önskan att få sitt underliv "ok-stämplat" iallafall.Och vad ska man göra med de flickor som helt enkelt vägrar att klä av sig och kliva upp i stolen?
En 14-åring som kanske utövar idrott kan vara ganska stark...ska flera vuxna hålla fast och med våld tvinga henne? Det skulle isåfall kunna bli ett trauma för resten av livet, med såväl rubbad tillit till vuxenvärlden som ett saboterat framtida sexualliv som följd.

#21  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Escapist
2006-09-11 23:11:00

Karra:
Kanske det, men växer du hellre upp i en familj där det är en plikt att ta hand om dig, eller i en familj där det är förmån?

Toffte:
Dina idéer om kärnfamiljen och föräldraförsäkringen är intressanta. Jag håller med om att de är mer fria än vad som finns idag, men ett steg i taget.

Ditt resonemang om krav på vuxna är luddigt. Två människor ska vara fria att gifta sig och skaffa barn helt enligt sitt eget tycke, men inte att bestämma hur de ska vara föräldrar?

Om du försörjer någon har du rätt att ställa krav på honom eller henne. Arbetslösa försörjs av våra pengar. Vi förväntar oss dessutom att svenska barn ska respektera lagar och kunna språket, så varför inte invandrare?

#22  Sinderella slaktprod
2006-09-12 00:27:42

Då menar du alltså att pojkar utsätts för övergrepp idag, när man kontrollerar deras könsorgan?

#23  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Sinderella
2006-09-12 09:25:01

Ja, jag tycker absolut inte att högstadiepojkar heller ska behöva stå på rad och visa snoppen för en främmande människa.Den "Gynkoll" jag känner till av pojkar är en kontroll av att bägge testiklarna vandrat ner i pungen, och det verkar totalt onödigt att göra på högstadiet.Testiklarna kontrolleras redan på BB, och om en är uppdragen i magen så gör man ju löpande kontroller på BVC under barndomen och försöker ofta operera ner den.Eller finns det fler gynkontroller av pojkar som utförs av andra skäl? Är det förhuden men kontrollerar?
Istället för att tvingas blotta sig kan väl isåfall varje pojke under ett personligt samtal med skolsköterskan på ett diskret och respektfullt sätt få frågan om han har problem med trång förhud?
Åtminstone när jag gick på högstadiet hade varje elev ett personligt samtal med skolsköterskan varje år där man fick väga och mäta sig,prata allmänt om hur man trivdes i skolan o.s.v där vi tjejer fick frågan om vi hade problem med mensvärk, rikliga blödningar o.s.v. Det är väl bara att ta upp könsrelaterade frågor med pojkar på samma sätt under dessa samtal som för övrigt var en jättebra ide, men nu kanske har slopatshär och där p.g.a besparingar.

#24  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Karra
2006-09-12 20:33:16

"Kanske det, men växer du hellre upp i en familj där det är en plikt att ta hand om dig, eller i en familj där det är förmån?"

Utesluter det ena det andra? Mina föräldrar hade en plikt att ta hand om mig. Men det utesluter inte att de VILLE ta hand om mig.

Sen fattar jag inte riktigt ditt resonemang. Om en förälder inte vill sköta sin plikt att ta hand om sina ungar, ska man uppmuntra försummandet då bara för att "det ska vara en förmån att ta hand om sina ungar"?

#25  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Karra
2006-09-12 20:35:25

Sinderella: Måste pojkar stå på rad och visa snoppen hos skolsköterskan idag? Låter ju helt galet.

#26  Karra Escapist
2006-09-12 20:47:57

Min poäng är att det är bättre med uppmuntran än tvång. Få tror att tvång i fallet med den föreslagna gynkollen löser något eller ändrar någons inställning. Varför skulle föräldraskap vara annorlunda?

#27  Sv: Folkpartiet och feminismen *Val 2006* Karra
2006-09-12 20:53:00

Min poäng är tough shit, har du satt ungar till världen är det ditt ansvar att ta hand om dem. Fattade man inte det kanske man inte skulle ha skaffat några.

#28  Karra Escapist
2006-09-12 22:19:46

Jag säger inte mot dig där, men nu pratar vi inte om att ta hand om barnen eller inte. För föräldrar som skiter i sina barn är ändå jämställdhet meningslöst. Frågan handlar om politiker som vill detaljstyra hur folk tar hand om sina barn med tvång och straff, istället för möjligheter och uppmuntran.

#29  Escapist toffte
2006-09-12 23:15:54

Jag kan inte se att föräldraförsäkringen handlar om tvång och straff. Att det skulle vara något naturgivet i att föräldrarna ska ha rätten att dela upp dagarna mellan sej tycker jag känns väldigt konservativt faktiskt. Skillsmässor och separationer är så hiskeligt vanliga idag att föräldraskapet och relationen till barnet inte ens med god vilja kan ses som någonting kollektivt. Dessutom är den traditionella kärnfamiljen, som redan påpekat, inte särskilt vanlig. Varje förälder måste ha ett eget ansvar i egenskap av individ, inte ett slags möjlighet att gömma sej bakom familjen som grupp. (Eller kollektivet, för att använda ett ord som i liberala sammanhang torde vara negativt laddat, även om det hyllas i det här fallet.)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?