feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Socialdemokraterna och feminismen *val 2006*


Gå till senaste inlägget#1  Socialdemokraterna och feminismen *val 2006* metamorfos
2006-09-09 11:10:49

Socialdemokraternas valmanifest http://www.socialdemokraterna.se/templates/Ne… i kortform, med länk till hela programmet som pdf.

Första punkten, arbete åt alla, är ju en gammal trotjänare. Och innebörden i den punkten är god. Att vara arbetslös är baske mig ingen dans på rosor. Men i den delen av valmanifestet finns inte en rad om jämställdhet, inte ett ord om kvinnors och mäns olika villkor på arbetsmarknaden. (s) vill satsa på kunskap, ge lite mer anslag till forskning och stöd till studenter. Men de tiger om jämställdhet, de tiger om hur de ska få fler kvinnor att välja fysik, teknik, matematik och fler män att välja sjuksköterskeutbildning.

Fjärde punkten, den om barn, hade kunnat vara en punkt om jämställdhet. Nämligen individuell föräldraförsäkring. (Ja, det är min käpphäst!)

#2  Sv: Socialdemokraterna och feminismen *val 2006* metamorfos
2006-09-09 11:17:06

Hoppsan! Skickade innan jag var klar!

Sista punkten "Alla vinner på att vi stöttar varandra" har ett stycke om jämställdhet det "stora" valprogrammet. Det om jämställdhet är en klassiker i floskler och slagord. "Lika lön för lika arbete" - de har inte lyckats med det ännu. Här saknas konkreta förslag förutom lagstiftning om rätt till heltid med möjlighet till deltid.

Tyvärr tror jag att den där lagstiftningen inte kommer hjälpa jämställdheten ett enda dugg. Det kommer kanske hjälpa enskilda individer att få heltid i stället för deltid, men utan att i grunden förändra villkoren för föräldrar så kommer aldrig arbetsmarknaden att kunna bli jämställd.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?