feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism i kombination med olika livsåskådningar


Gå till senaste inlägget#1  Feminism i kombination med olika livsåskådningar CharlieYaroslaw
2006-09-04 17:07:02

Jag var på en fest i lördags där jag pratade med en person som är väldigt påläst och har åsikter om de flesta politiska, kulturella och ekonomiska frågor. Efter ett tag kom vi in på feminism och han tyckte det var fel att jag kallar mig feminist eftersom jag bar ett krucifix runt halsen. Enligt honom är nämligen katolicism oförenbart med feminism. Jag förstår synpunkten att katolska kyrkan inte är så feministiskt orienterad. Kyrkan är snarare konserverande och dogmatisk i sin världsbild men jag tycker ändå det är viktigt att feminism diskuteras av människor från all walks of life. Framför allt inom organisationer där det finns makt att påverka opinioner och skapa idel för många människor. Jag anser att man måste jobba inifrån för att förändra och feminister (med olika inriktningar) kan komma från alla idéer och inställningar. Hur ser ni på saken finns det livsåskådningar ex. katolicism som är oföreniga med feminism?

#2  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar FiaMia
2006-09-04 17:33:18

Det beror väl på hur du definierar feminism?
Jungfrufödsel och dyrkan av en patriarkal treenighet av fadern-sonen-anden kan ju framstå som lite knepigt för många - aningens könsmaktstrukturerat plus osynliggörande och rädsla för kvinnor sexualitet. Men det beror som sagt på vad en lägger in i feminismen.
Grundläggande håller jag helt med dig om att feminism måste kunna diskuteras av människor från "all walks of life". Du har samma rätt som alla andra att jobba för kvinnors rättigheter!

#3  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar Dumbangel
2006-09-04 18:25:02

Intressant tråd.

Mycket tror jag bottnar i den här frågan:

Om man säger sig följa en viss livsåskådning eller ideologi måste man då följa alla regler och föreställningar som följer med den?

Jag säger "givetvis inte"...Jag tycker att var och en har full rätt att tycka precis vad man vill och göra precis vad man vill (utom de uppenbara undantaget som att bryta mot lagen mm.) Och om man vill känna samvaro och identifiera sig med en livsåskådning eller ideologi eller filosofi så tyckar jag att man ska få det utan att tvingas leva upp till _allt_ vad det innebär för andra.

Det är som att stödja ett visst politiskt parti men ändå vara emot det partiet i vissa specifika frågor, något som jag tror är oundvikligt nu så här i valtider.

Jag hamnade i en diskussion om just detta med en person nyligen. Hen gick runt och var väldigt kritisk mot en annan person eftersom den andra personen identifierar sig som muslim. Personen jag pratade med tyckte att muslimen inte var en riktig muslim eftersom hen tog så lätt på deras lagar om att man inte får dricka alkohol t.ex. Jag konfronterade henom på dessa åsikter men hen hade svårt att förstå varför man kan säga sig tillhöra en livsåskådning om man inte följer deras regler. Hens syn på saker verkar vara väldigt svart eller vit så jag vet inte hur mycket jag lyckades nå fram till henom.

#4  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar CharlieYaroslaw
2006-09-04 19:13:12

Som jag ser det är det dags att uppdatera katolicismen. Dess rötter är tusentals år gamla och i min mening måste den utmanas av nya idéer för att komma med in i 2000-talet. Jag håller med om att det finns väldigt många patriarkala idéer inom katolicismen men det finns också många som vill föra upp dem till ytan och diskutera dem. Är det inte dags att uppdatera symbolerna och omvärdera värderingarna? Själv skulle jag vilja se en humanisering av den katolska tron. Det är människor som är helgon och det är människor som inspirerar oss i vårt dagliga liv. Både män och kvinnor som gör saker vi tycker är bra. Det tycker jag man borde fokusera mer på! Oavsett om man tror på Maria som jungfru eller Jesus som Guds son är de berättelser som kan inspirera oss därför tycker jag det är viktigt att uppdatera dem och diskutera dem inte minst med ett feministiskt perspektiv. De är välkända berättelser i många länder och skulle kunna användas för att stärka kvinnors självförtroende ist för att förtrycka dem.

Svar på Dumbangel

Jag har flera gånger stött på personer som irriterar sig på att jag inte håller på reglerna och de allmänna uppfattningen om katoliker hårt nog. Det intressanta är att de ofta är kritiker av katolicismen som gör det. Samma sak har jag upplevt om man kommer in på feminism och personen man diskuterar med upptäcker att man inte tror på just de idéerna han/hon stör sig på. För min del är det viktigt att i alla frågor plocka de bitar man håller med om. Det finns ingen idé/rörelse där alla håller med varandra till 100%. Uifrån kan den verka väldigt homogena men inåt kan det finnas många olika uppfattningar.

#5  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar CaheiaM
2006-09-04 19:28:06

Bra trådstart :)

Det är väl med tro som med det mesta i livet, den är inte felfri. En religiös tro är ofta någon en bara har lixom, feminismens många inriktningar visar ju oxå den hur olika vi ser på begreppen. Individen är ju komplex och det som gör en till en sammansatt person är det motsägelsefulla, menar jag. Låter det konstigt?

Din tro är ju personlig även om du delar den med många. Säg en person som inte är motsägelsefull.

#6  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar CharlieYaroslaw
2006-09-06 16:20:17

Håller med om att människor är motsägelsefulla men jag vill komma åt just det att det är så många som har svårt att acceptera det. Tex. personer som bli irriterade om man har åsikter som i deras öron kolliderar för de inte orkar höra på ens förklaring när den är längre än 20 sek.

#7  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar CaheiaM
2006-09-06 17:59:19

Vilket får mej att tänka på en Kalle och Hobbe-stripp :) där Kalle inte tycker att nåt som tar mer än 10 sec att förklara, är värt att veta.

kanske vill man ha sin bild av verkligheten som den är och inte har lust att lyssna på något som kan rubba den? Hemska tanke, att ända sina åsikter? Inte vet jag :)

#8  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar slaktprod
2006-09-07 01:19:33

Jag tycker det är grymt med personer som vågar hålla fast vid de dom tror på trots att det för andra människor framstår som paradoxalt. Själv har jag länge varit blackmetallare, vilket kanske kan betraktas lite som den raka motsatsen till gudadyrkan. ;) Men det är samma sak där. Inom den scenen finns en del sexism. Men jag tänker inte sluta lyssna på den musik jag gillar för att det finns vissa inom den genren som är sexister. Jag väljer helt enkelt vilka grupper jag vill stödja genom att inte köpa skivor jag tycker är sexistiska. Men det blir ju krockar ibland. Var på en fest nyligen och var jäääkligt nära att hamna i slagsmål med en kille som började raljera om att "feminister är rasister" o.s.v. Men då sa jag bara att "nu går jag, annars blir det bråk" också gjorde jag det.

Jag tycker du ska vara stolt för att du vågar välja det du vill istället för att välja det du skall. Och jag måste säga att jag nästan kan tycka synd om folk ibland när jag får känslan att de valt bort en massa saker för att det inte "passar in". Om "din" feminism funkar med katolicism är det bara att rocka på! :)

#9  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar Estudiante
2006-09-07 12:25:41

Väldigt intressant tråd, med många bra och kloka inlägg. Jag har inte så mycket att tillägga, annat än att jag tycker att det nästan skulle innebära en kapitulation mot de reaktionära krafterna i en religion, om man gav upp sin religiösa tillhörighet på grund av att den findamentalistiska tolkningen av religionens doktriner strider mot ens personliga värderingar.

Bättre då att göra som troende människor oavsett religion gjort i alla tider - omvärdera och anpassa sin religionsutövning i enlighet med förändringarna i det samhälle de lever i.

#10  Sv: Feminism i kombination med olika livsåskådningar CaheiaM
2006-09-09 14:06:09

*puttar upp, så den fina tråden inte faller i glömska*

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?