feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför sköt Solanas Warhol?


Gå till senaste inlägget#1  Varför sköt Solanas Warhol? Sofie
2006-08-19 21:52:25

Kom just på att jag inte har en aning om varför hon gjorde det, vad var grejen med honom?

#2  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? MK77
2006-08-19 22:16:47

Jag är inte hundra på vad som verkligen hände men Solanas ansåg att han hade stulit en pjäs som hon hade skrivit.

#3  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Escapist
2006-08-20 01:22:14

Solanas hävdade att Warhol hade för mycket kontroll över henne och att han försökte stjäla hennes pjäs.

Varför hon blev martyrförklarad av feministrörelsen efter ett mordförsök på tre människor är ett större mysterium.

#4  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Karra
2006-08-20 05:16:53

Blev hon verkligen martyrförklarad? Av vem?
Jag känner mig rätt lost på hela solanasgrejen. Det är ju mycket prat om SCUM manifesto osv, jag hade aldrig ens hört talats om det förrän jag blev medlem här. Jag har aldrig sett det till salu på en bokhandel el dyl.

#5  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? SGTallentyre
2006-08-20 15:39:50

Frågan är varför Solanas skulle vara intressant över huvud taget.

Hon är ett våldsoffer som gick in i en psykos och gjorde en massa fullkomligt vansinniga saker, ingen tänkare, aktivist eller opinionsbildare.

Det var ett gäng radikalfeminister som trodde att hon skulle kunna bli en bra förebild, men i dag är hennes minne snarast en "nyttig idiot" i antifeministisk tjänst.

#6  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Kaiser
2006-08-20 15:56:58

Kanske blev hon en slags ikon därför att hon gjorde vad Bella, huvudpersonen i Helen Zahavis 'Dirty Weekend', gjorde? Fast Solanas gjorde det IRL? En dag fick hon nog?

'Kvinnor Kan!', typ. (Förlåt om kommentaren var opassande.)

Alla i kretsen kring Andy Warhol, inklusive Andy själv, var celebritetparasiter, jämförbart med dagens hiphopartister och deras 'posse'. Kollektivet kunde inte existera utan Warhol och Warhol kunde inte existera utan kollektivet, utan hans 'ja'-sägare. Solanas handlingar gjorde henne också till mer kändis än Warhol själv, samtidigt som Warhol blev ännu mer känd just för att han var en hipp konstnär och bisexuell sexmissbrukare, som nästan blev mördad av en av sina protegéer. För vad är egenttligen mest känt? Hans popkonst, eller Solanas mordförsök? Vad är mest spännande?

SCUM-manifestet var så 'far out' att det blev populärt bara på grund av detta. Det är dadaism. En plågad människas narkotikafantasier, inte en klarsynt studie av omvärlden. För, rimligen, vem tänker egentligen att det är genomförbart, med undantag för en mycket liten minoritet störda individer?

SCUM-manifestet är en studie i fascism, men där det icke levnadsdugliga bytts ut mot män. I stort skiljer det sig inte särskilt mycket i uppfattningen om 'slavraserna' än vad t ex the Turner Diaries gör.

Sannolikt var SCUM-manifestet en slags höjdpunkt av den intelektuella hippierörelsen, något av en sista explosion med ekon från Beatnikrörelsen, i en värld som hoppats på att saker och ting skulle bli bättre, men som brann för starkt och för fort för att kunna åstadskomma någon omedelbar förbättring.

Just my two cents, alltså.

#7  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Kaiser
2006-08-20 15:57:44

Btw: Rent litterärt sett, är SCUM-manifestet skit. Fullkomligt oläsligt.

Precis som Mein Kampf.

#8  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? SGTallentyre
2006-08-20 16:51:58

Jag tycker att Warhols konst faktiskt har ett egenvärde; mordförsöket och Solanas' vansinne är en kulturell ickehändelse som råkade vara bra kändisskvaller.

#9  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? metamorfos
2006-08-20 17:51:41

Tänk om det varit tvärtom, att Warhol försökt skjuta Solanas men misslyckats. Hur hade ni sett på den saken?

#10  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? vinthunden
2006-08-20 21:12:41

Haha, det är inte speciellt popuärt, men jag tycker SCUM är genialiskt. Som konst.

I den svenska översättningen har Sara Stridsberg skrivit ett riktigt bra förord som jag tycker förklarar varför. Om ni är intresserade så är det här några citat som jag tycker om, de är inte i ordning.

"Med SCUM i din hand litar du plötsligt bara på dina rännstensinstinkter, du blir en hatisk och våldsam bitch som bara vill slå bort alla de som kliar dig i tänderna. Handväskan blir full av högfärdiga anteckningar. Ljuset faller så märkligt omkring dig. På nätterna drömmer du att du har hundratusen systrar vid din sida, du skrattar högt och hest, det är ett mörkerskratt, det ekar mellan höghusen där du går. Ditt språk (och dina kläder) är alltid skitigt, alltid respektlöst.


SCUM är en världsomfattande feministisk våldsorganisation.

[...]

Potentiella medlemmar: arroganta och själviska kvinnor i hela världen som inte orkar vänta och hoppas på avprogrammering av miljoner arslen.

SCUM får dig att skratta helvetetsskratt. SCUM får dig att gråta slut på alla dina tårar.
SCUM drar allting till sitt slut, det är helt logiskt, SCUM har ingen anledning att vara konstruktivt och rimligt. Patriarkatet är inte rimligt.

Läs SCUM, bli SCUM, skratta hest (som en häxa, som en hora) mellan höghusen, hitta dina systrar, rör dig alltid i flock, ha alltid en ishacka redo i handväskan, du behöver inte vyssja/slicka/suga/peppa några fler manssarslen nu. Framtiden är SCUM. Framtiden är redan här.


Daddy’s Girls är kvinnorna som förverkligar sig själva som dörrmattor och avelsdjur, som vill fortsätta hänga med aporna och vältra sig i kloakerna. Daddy’s Girls som känner sig säkra bara med Big Daddy i beredskap, med en stor stark man att luta sig mot och ett fett hårigt ansikte i Vita Huset. SCUM:arna är stygga, våldsamma, själviska, arroganta och självupptagna kvinnor som känner sig redo att regera universum. Krassa enkla typer som är för egoistiska för förorter och barnskit, för själviska för att uppfostra män och barn, för ociviliserade för att bry sig ett skit om någon annans uppfattning om dem, för arroganta för att respektera tramsigheter som Big Daddy och Stor Konst.

Är du Daddy’s Girl eller SCUM?"Om man läste SCUM-manifestet som poesi, skulle ni ha lika negativa tankar om det då?

#11  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? chalky
2006-08-21 11:37:26

enligt filmen "i shot andy warhol" hade solanas skickat ett manus till warhol som hon bara hade ett exemplar av. när han ratade pjäsen kastade han manuset varpå hon sköt honom.

#12  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? svenskaflicka
2006-08-21 12:06:13

jag känner inte alls igen detta med att Valerie Solanas skulle ha blivit ikonförklarad av den feministisa rörelsen. Hon var ju oerhört solitär och har inte sett något som säger att hon blev särskilt uppskattad av sin samtid.

Att hon blivit det senare under 1990-talet ser jag främst som ett utslag för att hon har ett livsöde som kan ses som en frukt av vårt samhälle (eller det samhälle hon levde i snarare) och den litterära kraft och för många män uppfattat farliga aggressivitet som SCUM står för. Kvinnor får inte vara aggressiva, då ska de tuktas. Att säga det, är inte detsamma som uppmana till mord - men till motstånd.

#13  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Escapist
2006-08-21 13:00:28

Jag kommer inte riktigt ihåg var jag läste om Solanas martyrskap, men Wikipedia sammanfattar det: http://en.wikipedia.org/wiki/Valerie_Solanas#…

#14  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? elinlite
2006-08-21 22:29:56

Martyr?
Brukar inte personer som martyrförklaras ha dött för sakens skull?
Solanas dog ensam av lunginflamation.
20 år efter att hon sköt AW.

#15  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? CaheiaM
2006-08-21 22:51:06

Jag ser Solanas och SCUM som en motpol till den dygdliga flickan och tycker att det har klar funktion då det ger en annan och härligare (?) bild av kvinnlighet. Det visar en möjlighet att gå en annan väg och att det finns en våldsam kvinnlighet oxå. Det är befriande och jag ser det som konst mer än litterärt verk.

#16  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Alkonost
2006-08-22 13:12:06

För dem som inte läst/sett/hört talas om SCUM Manifesto finns det att köpa här
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9188…
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=1873…

och att läsa här
http://reactor-core.org/scum.html

Frågan är varför Solanas skulle vara intressant över huvud taget.

Det är inte alls frågan. Solanas intresserar människor och är alltså uppenbarligen intressant. Att använda SCUM och Solanas i antifeministiska syften är något som vi feminister som anser oss ha förståelse för SCUM skrattar åt i hemlighet. Manifestet är en ögonöppnare, ett sätt att förstå världen, ett parallellt universum och inte minst vansinnigt roligt.

Vem kan inte finna tröst i sina dåliga dagar av en sådanhär formulering?
Life in a society made by and for creatures who, when they are not grim and depressing are utter bores, can only be, when not grim and depressing, an utter bore.


Vem kan låta bli att fnissa åt en formulering som denhär?
The few remaining men can exist out their puny days dropped out on drugs or strutting around in drag or passively watching the high-powered female in action, fulfilling themselves as spectators, vicarious livers*[FOOTNOTE: It will be electronically possible for him to tune into any specific female he wants to and follow in detail her every movement. The females will kindly, obligingly consent to this, as it won't hurt them in the slightest and it is a marvelously kind and humane way to treat their unfortunate, handicapped fellow beings.] or breeding in the cow pasture with the toadies, or they can go off to the nearest friendly suicide center where they will be quietly, quickly, and painlessly gassed to death.


Om du tycker att SCUM är obehagligt måste du fråga dig varför. Känner du dig träffad? Är du man? Är du, when not grim and depressing, an utter bore? Vill du vara det?

Det går naturligtvis att hävda att ingen ska riskera att få buken uppsprättad för att de råkar vara tråkiga. Det går naturligtvis generellt att hävda att den som vill vara tråkig ska ha rätt att vara det. Däremot har jag svårt att se att någon medvetet skulle vilja vara tråkig. Så du som känner dig träffad och obehaglig till mods kanske skulle jobba på din attityd och inte skjuta budbäraren. (Jo, jag vet, nu var det ju hon som sköt, men ni förstår vad jag menar.)

Vilket, för övrigt, leder oss till frågan om varför Solanas sköt Warhol. Jag har en känsla av att Warhol, i alla fall i perioder, var, when not grim and depressing, an utter bore.

#17  #7 kaiser divad
2006-08-22 15:02:13

Om den litterärt påminner om mein kampf så är den skit. Utifrån att bara flyktigt ha läst SCUM så känns den lite som Mein Kampf, men tvärtom. Hitler förklarar i andra boke hur kvinnorna ska behandlas och att de inte skall räknas som samhällsmedborgare. Det är verkligen hat mot kvinnor och judas som redovisas.

#18  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Blindalina
2006-08-22 15:14:35

Solanas var skitbra, men man skall aldrig mörda eller skadeskjuta någon.

#19  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? olaberg
2006-08-22 16:02:34

Jobbig att leva efter bara.

#20  # 18 Blindalina
2006-08-22 16:23:03

Ja, jag ser det också som konst. ( Inte vådaskjutningen, utan SCUM Manifesto.)

#21  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Blindalina
2006-08-22 16:25:17

Och utvalda, urskiljda delar är politik och psykologi.

#22  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? svenskaflicka
2006-08-22 16:41:23

Alltså, vad är poängen med att jämföra Hitlers Meink Kampf med Solanas SCUM? I vilket avseende skulle det vara litterärt vara två produkter som liknar varandra? Valerie Solanas använder en bitande ironi, är det ett stilgrepp som Adolf Hitler använder? Många inklusive mig uppfattar det som ganska roligt att läsa SCUM, mycket går väl att säga om det lilla jag läst av Mein Kampf, men särskilt humoristiskt har det inte varit.

Det känns litet väl enkelt grepp att koppla ihop Solanas med nazismen. Är SCUM "samma skit som Mein Kampf" får jag väl börja kalla mig nazi-feminist.

#23  Svenska divad
2006-08-22 17:40:59

jo, för hitler var säkerligen ironi en bristvara (även om de flesta skrattar högt åt innehållet i den boken pga absurditeten, vilket väl är liknande i solanas bok?)

Varför kan man inte göra kopplingar mellan SCUM och mein Kampf? Båda är ju roliga och Kampf beskriver bitvis hur kvinnor är samhälleligt värdelösa innan de gifter sig och får en syssla: laga mat, städa, diska, knulla ("producera män") och stryka skjortor).
Mein kampf är en pamflett som går att koppla ihop med många fenomen - lite eller mycket.

#24  d svenskaflicka
2006-08-22 18:15:51

Självklart kan Mein Kampf jämföras med alla möjliga publikationer. Frågan är ju varför du jämför den med SCUM? Var finns kopplingen? Är det att de båda skulle stå för något absurt? Kulturkritik av det tyska samhället och argumenterandet för rashets och etablerande av ett nytt "rent" rike? Respektive en feministisk kritik av det västerländska samhället dominerat av män utifrån Valierie Solanas egna upplevelser av förtryck.

#25  Svenskaflicka divad
2006-08-22 18:43:50

kaiser sa att manifestet är skit, rent litterärt, precis som Mein Kampf - och jag kom att tänka på möjligheten kanske finns fler likheter. Båda är kritik av den rådande ordningen, båda har tydliga hjältar och skurkar, båda har en förklaring till den rådande hierarkin samt en modell för den "egentliga hierarkin":

"The male is a biological accident: the y(male) gene is an incomplete x(female) gene, that is, has an incomplete set of chromosomes. In other words, the male is an incomplete female, a walking abortion, aborted at the gene stage. To be male is to be deficient, emotionally limited; maleness is a deficiency disease and males are emotional cripples."

I min värld så finns det likheter i sättet att framföra. Även om detta är humor för dig så tror jag inte att det var det för henne. Precis som hitlers många förklaringar (om tex japaners och negrers kultur) får mig att skratta så fick det garanterat inte honom att skratta.

Sen är självklart båda barn av omständigheter och tid.

#26  men svenskaflicka, divad
2006-08-22 18:47:41

Skitsamma, jag tar tillbaka jämförelsen. Det är helt fel av mig att göra den på detta forum när jag tänker efter. Speciellt när jag varken har tänkt igenom vad jag pratar om särskilt mycket, eller läst SCUM noga, utan bara gick lite på reaktion.

Sorry.

#27  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Blindalina
2006-08-22 19:20:38

Som svar på # 1: Filmen " I Shot Andy Warhol" är rätt bra i sammanhanget, lite spekulativ, men ändå ok för att få en bild.

Jag tror hon var frustrerad över Warhol.
Hon ville upprepade gånger vara med och delta i hans konst och filmer och ingå i kretsen av konstnärligt nytänkande, men var inte alltför uppskattad av Warhol, som nog tyckte att hon mest var en jobbig krisig brud. Han ville väl mest bara ha särdeles vackra, feminina kvinnor i sina filmer, och tyckte inte hon var snygg eller höll måttet på något annat sätt, förstod inte vad hon ville. Han hade samtidigt enormt mycket cred och konstnärligt inflytande, och hon hade ingen, och det mesta han gjorde betraktat från den snvinkeln var ju egentligen att göra dekadenta, porriga verk där alla kvinnor först och främst var ubervackra sensuella objekt.

Det var ingen bra anledning kanske men det är en detalj jag minns från filmen. Tyvärr kommer jag inte ihåg så mkt av det jag läst om varken warhol eller solanas, så det kan finnas felslutningar här.

#28  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? olaberg
2006-08-22 19:28:18

"Han ville väl mest bara ha särdeles vackra, feminina kvinnor i sina filmer"

Och särdeles vackra, feminina män i sin bekantskapskrets..

#29  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Blindalina
2006-08-22 19:31:29

Ok, men fula kvinnor var hen inte så begeistrad i. :)

#30  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Blindalina
2006-08-22 19:35:44

"SCUM:arna är stygga, våldsamma, själviska, arroganta och självupptagna kvinnor som känner sig redo att regera universum. Krassa enkla typer som är för egoistiska för förorter och barnskit, för själviska för att uppfostra män och barn, för ociviliserade för att bry sig ett skit om någon annans uppfattning om dem, för arroganta för att respektera tramsigheter som Big Daddy och Stor Konst."

Andy Warhol är ju en rätt bra symbol för Stor Konst tm.

#31  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? olaberg
2006-08-23 11:18:58

och Big Daddy...

#32  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Blindalina
2006-08-23 15:44:33

Pjäsen " Valerie Jean Solanas skall bli president i Amerika" har urpremiär på Dramaten den 23 september, http://www.dramaten.se/default.asp?id=11482 , gå och se alla intresserade!

#33  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? kezo
2006-08-23 19:53:16

Nu har jag läst om Solanas på wikipedia och kan bara konstatera: vilket tragiskt människoöde! Och inte mycket till feministisk förebild, i mina ögon.

Men jag tycker att det är lite intressant att religion ofta försvaras med att "det är ANDEMENINGEN" som räknas, och att "man får inte tolka saker så BOKSTAVLIGT" (med tanke på en del hårresande grejer som står i t ex Bibeln och Koranen). Medan en text som SCUM Manifesto genast måste tolkas bokstavligt och förkastas...

Detta blir kanske OT och handlar egentligen mindre om att försvara SCUM och mer om att ifrågasätta religioner och religiösa skrifters särställning... Hade den till synes fanatiska och förvirrade Solanas startat en religiös rörelse, hade SCUM varit mer OK då? Som "andemening"?

#34  kezo svenskaflicka
2006-08-23 20:22:37

Hon har ju absolut haft ett tragiskt liv, fast tragiken i hennes liv gör väl inte i sig henne sämre som feministisk förebild? Det kan ju inte bara vara så att de lyckade människorna som haft ett lyckligt liv ska vara förebilder om du förstår vad jag menar (inte så att jag tror du menar det..). Det fantastiska är ju nånstans att av alla som genomlevt så mycket tragik som hon gjort är det väldigt få som made it. Och nu menar jag inte att hon genom att skjuta Warhol - made something - eller genom hennes tragedi i övriga livet skapade något. Men att skriva SCUM är trots allt något, och ett tydligt lasting impression.

#35  svenskaflicka kezo
2006-08-24 09:03:40

Jag menade naturligtvis att hennes livsöde var tragiskt, men även hon själv, eftersom hon trots allt gjorde sig skyldig till tre mordförsök. När man läser om hennes liv kanske man fattar varför det blev så, men det gör henne inte till en bättre eller mer "ursäktad" förebild i mina ögon. Och jag tycker inte heller att det räcker att skriva ett enda, mycket provokativt manifest för att kallas förebild för en hel, världsomspännande rörelse. Sedan är hon kanske förebild för enstaka feminister, vad vet jag. Men hon är inte en förebild för mig. Och det har inte med hennes liv att göra, utan med hennes gärningar.

#36  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Alkonost
2006-08-24 11:45:30

Det är så intressant att varje gång Solanas och/eller manifestet tas upp så är det folk som aldrig har hört talas om det. Det är naturligtvis kanske inte konstigt, men jag kan tycka att det är underligt att det inte har fått större genomslag, i de kretsar som är representerade här på feminetik.

Huruvida Solanas är lämplig som förebild eller ej kan naturligtvis diskuteras i all oändlighet. Det är en kontroversiell människa med ett kontroversiellt livsöde som producerade kontroversiella saker.

Vad som däremot inte är särskilt öppet för diskussion är HURUVIDA hon är en förebild för feminister. Det är hon i allra högsta grad, både i Sverige och i andra delar av världen. Hon hyllas, läses och inspirerar många feminister om och om igen, och det är något som kan gillas eller ogillas av såväl feminister som andra, men det är ett faktum.

#37  till Kezo fredriktomte
2006-08-24 12:05:03

Kezo sa:
Men jag tycker att det är lite intressant att religion ofta försvaras med att "det är ANDEMENINGEN" som räknas, och att "man får inte tolka saker så BOKSTAVLIGT" (med tanke på en del hårresande grejer som står i t ex Bibeln och Koranen).


Ja, visst är det konstigt? Särskilt med tanke på att en hel del som återfinns i respektive semitiska religions heliga skrifter i allra högsta grad var menat bokstavligt då *de skrevs*. Blir ju lite lustigt när det ska hävdas att alla kristna fram tills de senaste 50 åren haft helt fel i sin syn på gud och vad denne önskat.

Fast det är ju precis som Teodicéproblemet. De semitiska religionerna är helt enkelt till bredden fyllda med inkonsekvens och logiska paradoxer.

Kezo sa:
Detta blir kanske OT och handlar egentligen mindre om att försvara SCUM och mer om att ifrågasätta religioner och religiösa skrifters särställning...


Detta är jag gärna med på! Särskilt med tanke på hur fruktansvärt obetydligt SCUM-manifestos betydelse för mänskligheten blir om det ställs gentemot valfri världsreligion...

#38  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Blindalina
2006-08-24 15:58:26

Men, ni måste förstå ( inte bokstavligt) att för att förstå människan och fenomenet Solanas får en se hela spektrat av nyanser, och inte bara skrämmas av det som verkar provokativt fascistiskt.

Det är inte nödvändigt att leva efter hela fenomenet Solanas, som ju på många sätt var en trasig själ, men det går att lyfta ur bilder av det hen gjorde. Och mycket av vad hen gjorde var politisk och psykologisk konst, däribland stora delar av Scum Manifesto.

Sen är det ett fascinerande öde och en mycket stark människa vi pratar om, även om hen spårade ur i våldsamhet.

#39  Till Blindalina fredriktomte
2006-08-24 16:20:03

Det är stor skillnad mellan att uppskatta Solanas som konstnär och att uppskatta henne som ideolog, liksom det är stor skillnad mellan att betrakta SCUM-manifestet som ett konstverk och att betrakta det som en politisk instruktionsbok.

Sedan är det ju ett ganska litet fåtal som tar SCUM-manifestet på allvar, utöver som metafor för vad en kvinna kan utsättas för i det patriarkala samhället. Vilket väl får sägas vara bra. Skulle SCUM-manifestet bli ideologisk bibel för feminismen så kommer vi att ge antifeministerna rätt när de likställer feminism med nazism.

Av ren nyfikenhet: Vad är en "stark" människa enligt dig?

#40  # 39 Fredriktomte Blindalina
2006-08-24 16:42:17

Men varför välja att läsa Scum-manifestet som en politisk bibel? Skulle någon känna sig så bokstavligt inspirerad av S.C.U.M så att hen gav sig ut med en kniv och började härja så är det givetvis ett problem, men det är knappast något V. Solanas behöver stå för.
Det är en text.

Det finns mycket fiktion och halvfiktion där våldet är riktat mot specifikt kvinnor; filmer, porr, säkerligen en hel del text också. Ska det förbjudas? Och då pratar vi om rena våldshandlingar, utan en massa komplementerande intellektuell text i ett sammanhang som backar upp.

Och UTAN den kontext där författaren är lika mycket offer som bödel; som sagt så hade Solanas blivit förtryckt och utsatt för all form av våld från just _män_ hela sitt liv, och hon levde i ett patriarkat. För henne VAR män symbolen för förtryckare.


En stark människa är till exempel en som kämpar trots motgångar.

#41  #40 Estudiante
2006-08-24 17:18:30

Finns det förresten någon dokumentation om hur Solanas själv betraktade SCUM-manifestet? Ansåg hon att det var ett konstverk/skönlitteratur el. dyl., eller var det "allvarligt menat" från hennes sida?

#42  till Blindalina fredriktomte
2006-08-24 17:48:27

Blindalina sa:
Men varför välja att läsa Scum-manifestet som en politisk bibel?


Ja, det kan man ju fråga sig.

Blindalina sa:
Skulle någon känna sig så bokstavligt inspirerad av S.C.U.M så att hen gav sig ut med en kniv och började härja så är det givetvis ett problem, men det är knappast något V. Solanas behöver stå för.
Det är en text.


Beror väl lite på vad du menar "stå för". Solanas är ju död, så frågan om hennes eventuella personliga ansvar är väl hursomehelst ganska överspelad.

Blindlina sa:
Det finns mycket fiktion och halvfiktion där våldet är riktat mot specifikt kvinnor; filmer, porr, säkerligen en hel del text också. Ska det förbjudas?


Nej, varför skulle man förbjuda det?

Blindalina sa:
Och då pratar vi om rena våldshandlingar, utan en massa komplementerande intellektuell text i ett sammanhang som backar upp.


Att uppmana till våld är i mina ögon alltid värre än att beskriva våld. Hur intellektualiserad uppmaningen än må vara.

Blindalina sa:
Och UTAN den kontext där författaren är lika mycket offer som bödel; som sagt så hade Solanas blivit förtryckt och utsatt för all form av våld från just _män_ hela sitt liv, och hon levde i ett patriarkat. För henne VAR män symbolen för förtryckare.


Ja?

Blindalina sa:
En stark människa är till exempel en som kämpar trots motgångar.


Ok.

#43  Sv: Svenskaflicka NoManIsAnIsland
2006-08-25 00:45:04

Nej hennes tragik gör henne inte till en sämre förebild, hennes våldskriminalitet däremot...

#44  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Karra
2006-08-25 21:02:07

Förebild och förebild. Men SCUM och Valerie Solanas kan väl vara intressant att diskutera?

#45  Sv: Varför sköt Solanas Warhol? Escapist
2006-08-25 23:34:06

Blindalina sa:
Det finns mycket fiktion och halvfiktion där våldet är riktat mot specifikt kvinnor; filmer, porr, säkerligen en hel del text också. Ska det förbjudas?Och då pratar vi om rena våldshandlingar, utan en massa komplementerande intellektuell text i ett sammanhang som backar upp.

Jag tycker verkligen inte att något ska förbjudas, varken porr eller SCUM. Men det finns ju de som vill reglera t.ex. porr för att de tror media har en stark påverkan på folk. Vilken inverkan har då SCUM på sina läsare, om man följer det resonemanget? Jag tycker det visar på en irrationell godtycklighet när något som SCUM blir helt fristående och positivt oavsett innehåll, jämfört med alla andra intryck som antas ha en direkt negativ inverkan på folk som är svår att skydda sig mot.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?