feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

våld mot kvinnor/män


Gå till senaste inlägget#1  våld mot kvinnor/män chalky
2006-08-11 03:48:28

min tankegång började så här:

när jag ikväll var på väg hem från krogen stannade jag, en vän och dennes flickvän för att köpa cigaretter vid sibylla. en kille som uppenbarligen hade dragit i sej stora mängder kokain under kvällen sprang före oss i kön. vi ville undvika bråk med denne och hans tre skrattande vänner som stod vid sidan av och brydde oss därför inte. det gjorde däremot den äldre mannen före oss i kön. han började skälla ut killen ordentligt, varpå han fick svaret att han skulle ha fått pannbenet insparkat om han var 30 år yngre. när killen hade gått började vi diskutera situationen varpå den äldre mannen började hacka på oss för att vi inte hade gjort något åt saken. vi kände dock att vi befann oss i ett läge där vi inte kunde göra så mycket utan att riskera att bli allvarligt skadade. när vi senare var på väg hem började vi diskutera det faktum att unga killar måste akta sej väldigt noga för att inte få stryk ute på stan, medan tjejer ofta råkar ut för värre grejer även om det är mer sällsynt. jag själv kan knappt gå ut i staden där jag växte upp utan att få höra frasen: "är du bög? ska du ha stryk?". det hände faktiskt senast i helgen när jag var och hälsade på mina föräldrar. jag kan leva med det. det hade på det sättet varit värre att vara tjej. min kompis flickvän berättade exempelvis om att hon hade råkat ut för att sex killar hade ställt sej kring henne och agerat hotfullt och betygsatt henne. hon jämförde dessa två situationer eftersom det vid det läget hade stått två killar jämte som i efterhand påstod att dom skulle ha gripit in "om det hade blivit värre". då tar jag hellre en smäll på käften. hur känner ni?

#2  Sv: våld mot kvinnor/män CaheiaM
2006-08-11 14:54:36

Att få en smäll är ju jobbigt på andra sätt och är otroligt förnedrande det med. Det kanske beror på vem som slår iofs, om det är någon man känner eller inte. Jag vet inte vilket som är värst faktiskt. Båda grejerna är så otroligt onödiga

#3  Sv: våld mot kvinnor/män Blindalina
2006-08-11 14:57:18

jag känner att en egentligen inte bör jämföra utan bör väga varje grej för sig, för vad det är. inget våld eller trakasseri, övergrepp etc mot en själv är kul. så det är svårt att jämföra, istället bör en kanske tänka på vad en skall göra åt situationen.
våldtäkt, om det var det du syftade på, är helt klart värre än misshandel, men allt är övergrepp. och att våldtäkt är värre och ett grövre brott indikerar inte att en inte bör kämpa mot annat våld, tillexempel killars våld mot varandra.

#4  Sv: våld mot kvinnor/män virrvirr
2006-08-12 00:23:09

För mig personligen tror jag att sexuella övergrepp etc. är värre och svårare att komma över än om ngn skulle ge mig en smäll på käften. tror att det handlar om är att när ngn ger sig på mig sexuellt ger hen sig på mig på det mest intima och privata sätt ngn kan göra. hur saker och ting känns är dock en väldigt subjektiv känsla och därför kan jag bara prata för mig själv. det är därför viktigt att inte nedvärdera ngns känslor kring vad hen blivit utsatt för. bara för att jag tycker att våldtäkt är det mest kränkande brottet behöver det inte vara så för ngn annan. svårt att säga det där...

#5  Sv: våld mot kvinnor/män MalmoMicke
2006-08-12 01:11:35

Feministiskt initiativ som jag frivilligjobbar för i sommar har en massa väldigt bra punkter om mäns våld mot kvinnor (och våld inom partnerrelationer). Såväl fysiskt våld som bla. sexuella övergrepp med mera. Inte minst hur man bygger upp samhället rent fysiskt- statsarkitektur, är viktigt. Istället för att bygga miljöer som kan vara otrygga, oskyddade osv. kan man bygga så vägen genom parken är upplyst, så man slipper ta vägen genom gångtunneln där ingen ser en, utan istället bygger en bro över vägen, som är synligare osv. Det finns jättemånga idéer och lösningar som inte lyfts fram av dom andra partierna... Kolla in på www.feministisktinitiativ.se och gå in på politik, så hittar ni valmanifestet... Finns även lite olika texter, bland annat om samhällsbyggnad, att ladda ner!

#6  Sv: våld mot kvinnor/män elinlite
2006-08-12 13:45:46

Jag vet inte vilket jag tycker är "värre", men tänker att frågan vändas upp och ner:
Varför är det ok bland så pass många unga män (enligt tillgänglig statistik står män för 80 - 90% av allt våld) att i grupp ge sig på andra?
Ok, alkohol och droger är en stor del av det, vissa blir helt enkelt betydligt mer aggressiva av alkohol (jag själv tex) och vissa droger är klart aggressions framkallande.
Men det förklarar ju inte allt våld, och speciellt inte gruppmentalitet.

Min teori är att vi i ett tidigt skede lär oss ("lär oss" i betydelsen uppfattar att det finns ett rådande mönster) att våld i vissa fall är okej, dvs när landet blir kränkt, när någon varit dum och gjort nåt fel så har polisen eller annan auktoritet rätt att med alla tillgängliga medel hindra den personen etc.
Jag skulle tro att de flesta som tar till våld gör det för att de känner att de har rätt till det, för att de känner sig kränkta eller hotade. Att större delen är män är för att det ingår betydligt mer i mansrollen?

Bland människor som tex använder våld mot sina familjemedlemar och partners är det ofta vanligt att de menar att offret "retat dem" till ilska, eller uppfört sig på ett sätt som berättigat våldet. En förvrängd självbild kombinerat med kort stubin.

Undrar bara hur det går att ändra på det här?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?