feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Färre "torskar" med sexköpsförbud?


Gå till senaste inlägget#1  Färre "torskar" med sexköpsförbud? MarianneK
2006-08-05 14:11:04

Har andelen män som går till prostituerade minskat med sexköpslagen? Någon som känner till statistik på hur vanligt det är att köpa sex i Sverige jämfört med länder som tillåter allt, har totalförbud eller annan lagstiftning?

Visst har jag läst lite om det här, men jag har inga undersökningar att länka till, och vill därför veta om någon annan har det. Eller, om ni inte har länkar, kan ni berätta vad ni har läst.

(dubbelpostat i jäif)

#2  Sv: Färre "torskar" med sexköpsförbud? suvi
2006-08-05 15:20:21

I Sverige har antalet sexköpare minskat, precis som antalet sexsäljare.
Här är en ganska intressant magister uppsats om ämnet:
OBS! PDF-fil: "Sexköpslagens inverkan på människohandel", Adina Craciunescu.
http://www.kvinnefronten.no/Tema_politikk/Vol…

Men det finns andra rapporter som säger att antalet Svenska sexköpare har ökat i grannländerna, vilket ju är ganska logiskt.

#3  till Suvi fredriktomte
2006-08-09 19:49:11

Eftersom MarianneK bad om uttrycklig statistik, skulle du inte då kunna visa oss den?

Uppsatsen du länkade till säger ingenting i frågan och är enligt författaren själv en enpartsinlaga (dvs, hon försöker inte ens göra ett försök till objektivitet, någonting som också tydligt märks i hennes sätt att formulera sig och hennes val av personer att intervjua).

#4  Sv: Färre "torskar" med sexköpsförbud? elinlite
2006-08-10 13:11:23

Jämförelserna mellan Sverige och Norge är ganska lätta att göra,
http://www.sos.se/FULLTEXT/131/2004-131-20/Sa…
och
http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=…
dessa två rapporter kan läsas i jämförelse med de uppgifter som bl.a går att finna här: http://www.prosentret.no/images/stories/aarsr… och: http://www.sexhandel.no

Det finns en hel del intressanta motsägelser i hur nästan alla länder hanterar prostiution, oavsett om sexköp är lagligt eller ej. Enligt den norska forskaren Skilbrei:
"– Hvis man ser på praksis, håndteres prostitusjon ganske likt i Norge, Sverige og Danmark, men det er store forskjeller i hvordan man snakker om det, sier Skilbrei.

Sverige har en sterkere motstand mot prostitusjon enn det de utviser i praksis, mens Danmark sier at dette ikke er et problem, men setter inn omtrent like mye ressurser som Sverige.

– Da er det interessant å se på hvorfor det er så viktig i Danmark å si at dette ikke er et problem, og hvorfor det i Sverige er viktig å si at dette er et enormt problem, sier Skilbrei."

Legalisering av sexköp leder till ett ökat antal prostituerade (se norsk, holländsk mfl statistik), rent logiskt antar jag att antalet sexköp (om inte antalet sexköpare) ökar. Eftersom det är lagligt verkar det väl rätt ok att köpa sex, speciellt när utbudet ökar?

Vi kan ju leka med tanken att Dr. Harris http://home.att.net/~xchar/tna/edge2006.htm har rätt i att all psykologisk forskning post-Freud har FEL, och att vi fattar "etiska" beslut enbart i förhållande till hur vår referensgrupp, dvs våra vänner och de personer vi vill imponera, kommer att reagera. Enligt det tankesättet kommer sexköp bland män att öka under en legalisering eftersom gruppen som vill köpa, nu öppet kan köpa och de naturliga ledartyper som finns i den gruppen kommer att påverka andra (forskning om gruppbeteende och trendbeteende är intressant ;D).

Å andra sidan verkar det absurt motsägelsefullt att legalisera sexköp samtidigt som en *minskning* av sexköp önskas generellt av samhället. Varför skulle en minskad förekomst av en legal transaktion vara önskvärd?

#5  Sv: Färre "torskar" med sexköpsförbud? MarianneK
2006-08-10 13:42:40

Tack! Fler tips välkomna! Efter helgens fyrdagarssemester kommer jag ha tid att läsa tipsen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?