feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ska 5inistisk förening ta in transexuella?


Gå till senaste inlägget#1  Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-03 20:58:26

Jag har haft en del diskussioner med en vän som är med i en separatistisk feministisk förening, med kanske 50 medlemmar, där en i gruppen vill att de ska ta ett buslut huruvida de ska ta in transexuella personer i gruppen eller inte. Jag sa "självklart" men hon säger tydligt "NEJ", mot bakgrunden att:

1) Föreningen ska fungera som en frizoon för tjejer där de ska kunna ta plats osv så som det inte är möjligt när en "man" är med i gruppen.

2) Hon menar att maktstrukturer i samhället påverkar oss som är födda kvinnor och lever som kvinnor medan en transexuell har levt som man i x antal år och har haft fördelar av detta, pga en maktstruktur som vi inte kan påverka. Därför har de inte samma upplevelser av kön som de kvinnliga feministerna i gruppen och föreningen är för tjejer med samma erfarenheter och syn på samhället (eller nåt sånt).

3) Om tanken är att föreningen ska fungera som en frizoon för tjejer och de tar in transexuella så kan de lika gärna ta in killar som är feminister oxå. Det skulle försvåra för gruppen och dynamiken skulle ändras. Antagligen skulle fokus ligga ganska mycket på HBT frågor medan det inte är föreningens huvudsyfte.

Jag håller inte med henne eftersom transexuella antagligen är väldigt medvetna om kön, mer än de killar som lever som killar och inte har planer på att byta kön, mer än de flesta feministiska tjejer tm ibland. Även om en grupp feminister är av samma kön och ålder, har vi inte samma erfarenheter och referensramar, vi ser inte på samhället och feminism på samma sätt. Därför kan de inte utesluta någon som är född man men nu lever som kvinna tycker jag. Men det är inte alls samma sak som att ta in killar. Det tycker jag inte de ska göra. Vad tycker du?

Att inte ta med transexuella tycker jag är att föreningen tar ställning emot deras val och menar att de inte är "riktiga" kvinnor. Hur avgör man något sådant lixom? Det känns lite läskigt tycker jag att resonera på det sättet, vad tycker du? Vi vill jättegärna veta vad du tycker :)

#2  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? soledad
2006-08-04 09:06:42

Är det fråga om ett principbeslut eller diskuterar de huruvida en specifik transsexuell MTF ska få vara med?

Jag delar din uppfattning. En MTF-transsexuell är i min mening lika mycket kvinna som en som fötts till kvinna. Argumenten (1) och (3) bygger på uppfattningen att en transsexuell kvinna "egentligen är man" och ingen "riktig" kvinna, precis som du skriver, och det luktar lite för mycket särartstänk och normativitet för att jag ska digga det.

(Hur är det förresten med en FTM-transsexuell? De har ju "kvinnliga" erfarenheter. Skulle de släppas in, eller måste man vara riktig kvinna fullt ut?)

Jag har visserligen förståelse för argumentet (2), men även i det fallet handlar det om att man drar en gräns vid "född till kvinna". Maktstrukturerna ifråga gör ju inte bara skillnad mellan gruppen män och gruppen kvinnor, utan också mellan olika grupper av kvinnor. Upplevelsen av kön kan också skifta enormt beroende på grupptillhörighet. Så jag är lite skeptisk mot att dra en skarp gräns just där, men att inte dra några gränser i övrigt.

Fast det där är finlir. Kärnfrågan är i min mening, precis som du skriver, huruvida en MTF-transsexuell är en "riktig kvinna" eller inte.

#3  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Vintern
2006-08-04 09:41:54

I mina öron så håller inte något av argumenten hon lägger fram.
(1) En MTF-transexuell ska, i min mening, behandlas som en kvinna eftersom att denne ÄR född till kvinna (i nästan alla fall) sen att hon av naturens nyck råkade få en kuk och testosteron i höga doser istället för fitta och östrogen är beklagligt för henne, men å andra sidan går det ju med modern sjukvård att åtgärda.
Jag tycker att det räcker att hjärnan, sinnet och känslan + viljan av att vara man eller kvinna ska räcka för att få bli sedd som det.

(2) Är det inte bra att kunna få se strukturerna genom en "undercoveragents" ögon?! Är det en tävling i vem som lidigt mest eller vill föreningen faktiskt komma någon vart i den feministiska kampen?

(3) Om föreningens syfte inte är HBT så tror jag säkert att den transexuella rättar sig efter detta och inte driver några Trans-kampanjer. Min erfarenhet av transexuella människor är dessutom att de dessutom att de helst vill få bort transstämpeln och verkligen gå över i det kön de vill byta till, inte leva i någon form av mellanskikt som folk oftast placerar dem i.

Summan av kardemumman är iallafall att jag tycker att din vän tänker helt snett och att föreningen utan tvekan borde släppa in den transexuella tjejen.

#4  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-04 13:23:27

Jag måste inflika att många är arga på henne för hennes åsikter i den här frågan men det är ändå viktigt att diskutera. Sen tror jag att hon menar att den separatistiska grundtanken är så pass viktig att den har första prioritet. Visst är det säratrstänk och skapligt hetronormativt att se på kön på det viset men jag har sett gränsdragningen mellan födda kvinnor och transsexuella på Pride oxå, beklagligt.

Det hela hamnar i ett resonemang om vad en kvinna är eller hur :)
Är kön bara biologi eller något annat, socialt eller vad man ska kalla det (tänker på transsexuellas känsla inan könsbytet)?

Ska framföra till henne det du skriver Vintern
"Min erfarenhet av transexuella människor är dessutom att de dessutom att de helst vill få bort transstämpeln och verkligen gå över i det kön de vill byta till, inte leva i någon form av mellanskikt som folk oftast placerar dem i."
Fast jag kan tänka mej att hon läser det här ändå :)

#5  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Zeppe
2006-08-04 15:20:56

Menar hon att samma regler skulle gälla alla transsexuella, eller bara åt ena hållet? I så fall vilket håll?

#6  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-04 18:22:27

Nej hon menar att de som bytt kön och lever som män istället för kvinna har andra "ideal" eller nåt liknande. Att de visserligen har levt sina första år som kvinna men att de har eftersträvat andra attribut och valt att identifiera sig med manlighet och en manlig norm. Jag vet inte riktigt hur hon menar men det är skillnad där iaf :)

#7  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-04 18:25:06

just det.. och att de därför inte har samma erfarenheter och samma sätt att se på världen, som ju är meningen med den separatistiska indelningen.

Hur ska jag få henne att förstå att hon har fel i den här frågan då? HELP :)

#8  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? RebellKajsa
2006-08-04 18:47:58

Liten undran;
Om nu särartstänk är det farliga tänket, det omoderna som vi vill komma ifrån... hur går det då ihop med att beskrivningen av att transsexuella upplever sig leva i "fel" kön och vill byta till det andra könet?

Är inte detta en liten paradox? Om det biologiska är grunden för transsexualism, hur ska då det biologiska kunna undvikas när gruppen ska sätta gränserna för möjliga medlemmar?

#9  #8 CaheiaM
2006-08-04 18:54:07

Jag förstår inte riktigt vad du menar?

#10  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Vintern
2006-08-04 20:08:21

Rebellkajsa: Det är skillnad på särartstänk gällande arbete, lön och ålder på krogen osv. och särartstänk gällande sexualitet i min mening.
Annars är ju både hetero- och homosexualiteten tillintetgjord. (personligen har jag väl inte så mycket emot det, men det hör inte hemma här i vilket fall=)) Jag antar att man inte är nöjd med sig själv om man är född till fel kön på samma sätt som en heterosexuell kvinna inte skulle vara nöjd med en kvinnlig partner eller så..Säger nu inte att könsbyten bara handlar om sex, men jag hoppas att ni läser vad jag menar =)

#11  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Vintern
2006-08-04 21:01:38

Rekomenderar för övrigt QX:s augustinummer sid. 28..
Tidningen finns som PDF på http://www.qx.se eller att hämta lite överallt på olika gayrelaterade ställen..

#12  till CaheiaM fredriktomte
2006-08-04 22:42:58

Jag skulle nog påstå att problemet börjar med likhetsfeministisk separatism som sådan. I det ögonblick man bestämmer sig för att utesluta människor pga deras kön (vare sig vi pratar biologiskt eller socialt kön) så får man problem med den likhetsfeministiska trovärdigheten.

Är man särartsfeminist fungerar separatism däremot bättre, och då är det ju inte heller svårt att motivera varför inte transsexuella bör få vara med.

Personligen kan jag inte se något mer fel i hennes resonemang än i ett separatistiskt resonemang där transsexuella tillåts (bara transsexuella som gått från att vara män till kvinnor, inte tvärtom?).

#13  till Rebelkajsa fredriktomte
2006-08-04 22:49:43

Jo, det är en fet paradox som man inte gärna låtsas om. Elefanten i buskarna liksom.

Att tala om människor som "föds i fel kön" (dvs kvinnor som redan från födseln uppfattar sig som män och tvärtom) och samtidigt tala om att kön bara är en social konstruktion (utöver de rent fysiska företrädena) går inte ihop.

I ett samhälle utan könsroller borde det alltså inte finnas några transsexuella, än mindre några transvestiter.

Personligen är jag inte helt hundra. Jag kan tänka mig att Vintern har en poäng i att just sexualiteten kanske är något uppdelad på något vänster (dvs, huruvida man är heterosexuell, homosexuell eller bisexuell är alltså inte *enbart* en fråga om socialisering). Men samtidigt är jag övertygad om att ju färre könsroller vi har, desto färre transsexuella kommer vi få. Fast det är klart, i viss mån kanske den effekten förtas av att samhället samtidigt blir mer tolerant gentemot de som vill byta kön eller "klä ut sig" till det andra könet.

#14  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Vintern
2006-08-05 08:34:20

Jag tror snarare tvärt om fredriktomte.. Jag tror att om könsrollerna i samhället försvinner mer så kommer fler transsexuella våga ta steget och gå igenom ett könsbyte eftersom att det inte riktigt spelar någon roll i samhället men för att man som individ kräver det. Om samhället tycker att man ÄR kvinna fast man känner sig som man tror jag det är mycket svårare att ta sig igenom ett könsbyte.

Jag tror att könet är en fråga om identitet och sexualitet i väldigt stor utsträckning, inte kapacitet och kunskap.

#15  Sv: Ska könsessensialistisk kvinnoseparatistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-07 14:28:14

Jag är fortfarande nyfiekn på att få veta om det är ett principbeslut ett om det gäller en specifik kvinna.

Om det är ett principbeslut som gäller en hypotetisk situation tycker jag det är otäckt som fan. Det är lite som att sitta och diskutera huruvida en neger får vara med i klubben utifrån de fördomar någon kan tänkas ha kring svarta människor utan att någonsin ha träffat en.

Transexuella människor är individer. Hur transexuella hanterar sin identitet är spritt över ett otroligt brett spektrum. Att som kvinna säga att en transexuell är eller har varit priviligierad som man är som att säga att det måste vara så skönt att bo i Sahara för att det är varmt och skönt där.

Om det finns en specifik kvinna som vill gå med i föreningen och som ni inte vill ha med i föreningen antar jag att det bästa sättet att lösa problemet som ni brukar lösa den typen av problem. Det kan väl inte vara så att vem som helst får gå med, eller?

Jag tycker att det är feltänkt från början. Jag är skamsen över mycket, men dethär är en av de sakerna som stör mig mest.

För det första tycker jag att könsseparatism är omöjligt teoretiskt och självklart praktiskt. När jag umgås med mina vänner är vissa konstellationer könsseparatisktiska, vissa mixade, vissa politiskt homogena, andra politiskt heterogena. Det är inte konstigt. Människor som lever som män delar vissa erfarenheter med andra människor som lever som män, på samma sätt som vissa som lever som arbetarklass delar vissa erfarenheter med andra som lever som arbetarklass. Att det finns tillfällen när människor vill diskutera dehär erfarenheterna utan att riskera att hamna i de förklaringar som behövs för att någon som inte delar eller förstår de specifika erfarenheterna, och därför umgås på sätt där de som inte har erfarenheterna inte är med är inget konstigt. Men att upphöja det till teoretisk metod är naturligtvis både svårt och onödigt.

Män tenderar att bli otroligt provocerade när kvinnor vill umgås könsseparatisktiskt, speciellt om de misstänker att det finns lesbiska närvarande. Å andra sidan är det ingen som ser rött när kvinnor samlas på "tjejmiddag". Det är naturligtvis roligt för vissa kvinnor att provocera män på just det sättet och det är naturligtvis ganska intressant att diskutera vad det är som får män att se rött, men det blir sådana otroliga kvasidiskussioner att det inte är produktivt och vem som helst vid sina sinnens fulla bruk ser genast vad det handlar om, samtidigt som ytterst få lyckas hålla sig vid sina sinnens fulla bruk när frågan diskuteras.

Det andra som gör mig skamsen är människors, feministers och queerfeministers sätt att klappa transpersoner på huvudet. Jag tycker mig se att de som skriver här, oavsett åsikt, inte har en tanske på att det kan finnas riktiga människor, levande, tänkande, kännande varelser, som här i tråden ettiketteras upp och behandlas svepande och buntvis, och att även transpersoner faktiskt kan vara både läskunniga och ha tillgång till internet.

#16  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-07 14:30:08

För övrigt är det ju betydligt mindre intressant att diskutera huruvida det skulle finnas transpersoner i ett genusfritt samhälle, jämfört med att diskutera om huruvida det skulle finnas några kön i ett genusfritt samhälle. Och den som inte har rett ut den andra frågan kan överhuvudtaget inte börja angripa den första.

#17  Alkonost CaheiaM
2006-08-07 21:31:23

Först måste jag påpeka att föreningen i fråga har så vitt jag vet, inga medlemar på feminetik, så termen NI är fel att använda.

Annars kan jag inte hålla med dej mer i det du skriver.

Det är inte en specifik person föreningen förhåller sig till utan det är ett principbeslut.

#18  Till Alkonost RebellKajsa
2006-08-07 22:50:11

Du skriver att du förstår varför vissa specifika erfarenheter kan vara sköna att diskutera med andra som delar samma erfarenheter, utan att bli ifrågasatta att personer som inte kan ha just dessa erfarenheter. (Nog finns det väl fler skäl att starta kvinnogrupper än erfarenhetsutbyten?) Men sedan tillägger du;

”Det är naturligtvis roligt för vissa kvinnor att provocera män på just det sättet”.

Jag antar att du är sarkastisk här..? Eller vill du säga att provokation är den egentliga poängen med könsseparatism?

#19  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? El_Trolldego
2006-08-08 08:39:55

Transsexuella, om några, borde väl ha erfarenheter av patriarkatets intolerans mot avvikande? En sådan erfarenhet kan väl vara värdeful att ha i en feministisk förening?

#20  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-08 09:44:39

CaheiaM: Är du ensam i föreningen inte? Är det fler än du? Har NI en förening tillsammans?

RebellKajsa: Vad, menar du, separatism grundas på, annat än en idé om en gemensam erfarenhet? Jag är inte sarkastisk: jag tror att det finns kvinnor som anser att det är både roligt och konstruktivt att provocera män på det sättet: jag tycker det.

#21  Alkonost CaheiaM
2006-08-08 10:03:38

Jag är INTE med i föreningen i fråga. DE är ca 60 personer skulle jag tro. VI har INTE en förening tillsammans

#22  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-08 10:04:50

Läser ni inte det jag har skrivit i fösta inlägget eller? Känns som att många bara ögnar igenom och svarar mest på själva rubriken

#23  CaheiaM Alkonost
2006-08-08 10:10:49

Förlåt, jag glömde att skriva mitt inlägg till dig.

Det är alltså en principdiskussion ni för. Ni vet inte huruvida det finns, eller någonsin kommer att finnas, en transperson som vill vara med i er förening, men ni ska redan nu försöka besluta huruvida en eventuell sådan person i så fall skulle tillåtas delta.

Vad ni egentligen diskuterar är kanske snarare huruvida det finns en kvinnlig essens som inte låter sig beskrivas av de termer i biologi och genus som vi brukar tala om. En kvinnlig födslorätt, för den som vill.

Dethär är ju på rak kollisionskurs med det teoretiska tankebygge som i mycket grundar sig i existensialism och i Det andra könet, och måste vara oerhört svårt att kombinera med någon idag erkänd feministisk teoretisk forskning. Den som tänker i de banorna är uppenbarligen långt ute i ett obehaqgligt träsk av mystik och särartstänkande som jag har mycker svårt att se att någon kan förena med ett konstruktivt feministiskt engagemang.

#24  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-08 10:12:42

Och fölåt igen. Du har rätt, jag läste slarvigt, och trodde att du var medlem. Jag ska inte använda "ni" i sammanhanget igen.

#25  Alkonost CaheiaM
2006-08-08 11:01:49

:)

Precis. Det är exakt så. Eftersom det är en separatistisk förening så blir det viktigt på nåt sätt att diskutera kön. Allt hamnar på sin spets eftersom man verkligen behöver diskutera och granska sig själv och vad en faktiskt tycker är kön. Eftersom de flesta feminister anser att kön är socialt konstruerat och detta är en separatistisk förening, blir det viktig vad man har mellan benen då? Är det där skillnaden går eller inte? En transexuell som inte genomgått en operation ännu, får denne vänta med att gå med eller ur föreningen?

Alla människor har fördomar och har läst teorier om den ena än den andra diskursen, ändå är vi individer (vad man nu lägger i det begreppet). Istället för att säga att de som tycker olikt mej är ointeligenta, så vill jag höra hur de resonerar och varför det drar den slutsatts de gör om kön. jag vill veta hur andra tänker för att bilda mej en uppfattning själv, säger min söta kompis.

#26  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-09 10:57:44

Jag kan inte se hur principdiskussionen i sig egentligen kan vara givande. Jag kan, som jag sa tidigare, inte teoretiskt motivera eller berättiga separatism, men jag är nog pragmatisk för att omfamna det som praktik.

Vad jag menar är att om syftet med föreningen är att den ska vara separatisktisk så är det ju en ganska fattig förening. Jag räknar kallt med att det finns ett större syfte än så. Om de människorna som är med i föreningen på ett bra sätt bidrar till att uppfylla syftet så är det ju inga problem. Om det skulle komma en transsexuell människa som föreningen inte ansåg kunde bidra till att uppfylla syftet så är den inte välkommen.

Om Linda Rosing söker medlemskap, hur reagerar föreningen då? Har reaktionen något att göra med Linda Rosing eventuella kvinnlighet?

#27  till Vintern fredriktomte
2006-08-09 19:17:47

Ja, jag kan hålla med om att ett tolerantare samhälle lär minska andelen som vill men inte vågar (och därmed öka andelen som både vill och vågar). Men fortfarande är det ju en fråga om identitet. Ju svagare och oviktigare en identitet är desto färre lär det vara som känner ett behov av att byta identitet. Oavsett om vi nu talar om könsidentitet eller någon annan form av identitet (t.ex. etnisk, klass, ras (hudfärg), osv).

Nästa problem är vad identiteten ska bestå av i ett jämställt samhälle utan könsroller. På vilken objektiv grund kan vi hävda att någon identitetsmässigt skall klassas som kvinna alternativt man? Har vi inga objektiva grunder, utan lutar oss mot en subjektiv grund, då skiljer sig vårat samhälle egentligen inte alls från dagens könsrollssamhälle. Människor går omkring med en mängd socialt skapade uppfattningar om könsidentitet som de sedan applicerar på sig själva och sin omgivning.

#28  Alkonost CaheiaM
2006-08-10 19:06:41

Va, nu hänger jag inte alls med? Linda Rosling har nog inget med det att göra alls men jag kan ju fråga :)

#29  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-14 13:10:55

Vad jag menar är helt enkelt att det finns människor som är välkomna och bra att ha i en separatistisk feministisk förening, och det finns människor som inte är lämpliga att ha där. Det har inte bara med deras essensiella kvinnlighet att göra.

#30  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-14 17:39:54

Nä och det är väl det som gör det problematiskt eftersom det inte finns något universalt typiskt kvinnligt beteende. Därför finns det inget som dam direkt kan säga avviker från "att vara kvinna" mer än själva könet. Det blir då svårt att dra en gräns för vad en menar med separatism, speciellt när dam har en grund ide' om att kön är socialt. Vilka ska inkluderas och inte, vad är premisserna? :)

#31  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-14 17:49:04

Vad jag menar är snarare att kvinnor som _har_ ett extremt stereotypt "kvinnligt" beteende, så som Linda Rosing, Carolina Gynning eller whatnot förmodligen inte är välkomna. Och det är kanske mer intressant?

#32  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-24 00:03:53

De är så klart välkommna. Föreningen har tm skrivit en låt om det (de har en kör) där slutsattsen är att om man tittar för djupt så hittar man fel hos alla och sig själv, så till slut fick ingen vara med i föreningen eller kallas sig feminist öht :) Det finns ingen mall för hur du ska se ut eller vara, bara vara tjej

#33  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Liv
2006-08-24 09:32:30

Bara vara _född_ i en kvinnlig kropp med andra ord?

#34  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-24 11:57:37

Det låter som The Pinks.

Jag kan faktiskt inte riktigt förstå hur de tänker, men hur intressant jag än tycker att det är så känns det som vi har kommit till vägs ände vad gäller diskussion via ombud.

Jag har tidigare kännt till att det finns separatistiska föreningar som är misstänksamma eller fientliga mot transpersoner, och jag har alltid haft svårt att förstå teorin bakom det. Jag känner inte riktigt att jag blivit upplyst genom denhär tråden, och jag börjar misströsta i frågan om huruvida det finns en teori. Det kanske det inte gör, och det kanske funkar bra att ha en praktik som inte grundar sig i någon teori alls, men jag tycker att det känns vanskligt.

#35  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-24 14:07:55

Liv
Japp

Alkonost
Nä, eftersom jag varken är medlem i föreningen eller tycker lika som min kompis, blir det svårt lixom. Hade önskat att någon här hade samma perspektiv på det som henne. Det hade blivit en annan diskussion då. Men ska jag anta rollen som den som är könskonseravtiv då? Jag har inga problem med att prata för en åsikt jag inte har :=) Blir kanske intressant. Jag börjar:

En transexuell som har bytt kön från man till kvinna, har inte samma erfarenheter som en kvinna som är född kvinna. Eftersom "mannen" har haft fördelar av att vara man så har han uppfostrats att han är norm med allt som det innebär. "Han" skulle ha lättare att ta plats, genom de egenskaper "han" införskaffat genom ett liv som man, och göra sin röst hörd. Eftersom föreningens syfte är att stärka de individer som är uppforstrade tjejer under en manlig norm, så faller "han" inte inom ramen för det och får därför inte vara med.

#36  CaheiaM Alkonost
2006-08-24 14:30:06

Vi ser det som en övning, helt enkelt. Jaja.

Jag kan ju då, till exempel, slagfärdigt hävda att "En kvinna som är född till kvinna har inte samma erfarenheter som en kvinna som är född till kvinna". Men då tarvas vidare förklaring.

Om syftet är att utjämna ett "platstagande" så ser vi snabbt att platstagande inte är jämnt i separatistiska grupper. Det är ett fåtal kvinnor som fyller ut platsen som annars skulle blivit kapad av män. Den kvinnliga representationen blir naturligtvis mycket högre i en kvinnoseparatistisk grupp, men med några få undantag fördelas platsen proportionerligt mellan kvinnorna: de kvinnor som tar mycket plats i blandade grupper tar mer plats i separatistiska grupper, de som tar lite plats i blandade grupper tar lite plats i separatistiska och de som är helt tysta är helt tysta oavsett grupp.

Dessa skillnader beror naturligtvis på olika saker och bygger på komplicerade socio-psykologiska processer och yada-yada. Vi kan naturligtvis ge oss in och börja studera grupper: hur förhåller sig akademiker till arbetare, blonda till mörkhåriga, storbystade till plankor och så vidare, och vi skulle kunna få ut data kring detta som gjorde att vi kunde försöka dra långtgående slutsatser kring huruvida den uppmärksamhet som det patriarkala samhället som helhet riktar mot blonda flickor gör att dessa har lättare att inför en grupp framföra sina åsikter, men det skulle ju vara samma sorts pseudovetenskap som sexism grundar sig på.

Problemet är väl snarare att den essensialistiska tanken kring separatism bygger på ett par hypoteser:

Den första är hypotesen om "den kvinnliga erfarenheten". Det finns naturligtvis erfarenheter att göra kring att vara en del av en förtryckt grupp, oavsett vad förtrycket beror på, men att det finns EN erfarenhet att göra tycker jag är en absurd tanke. Jag tror att alla människor har upplevt förtryck och jag tror att alla männskor har olika upplevelser av det.

Den andra hypotesen är värre, för den är grovt fördomsfull, svårt sexistisk och dessutom fullkomligt oprövad. Det är hypotesen om att mtf-transexuella individer skulle stjäla oproportionerligt mycket plats i en kvinnoseparatistisk förening. Jag ställer mig tveksam till om så skulle vara fallet. Denhär gruppen är inte beredd att undersöka saken. Jag tycker att det är på samma nivå som att hävda att negrer luktar illa, utan att någonsin ha träffat en.

Jag tycker helt enkelt att det är ett lysande exempel på xenofobi.

#37  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Jesus
2006-08-24 16:33:48

"2) Hon menar att maktstrukturer i samhället påverkar oss som är födda kvinnor och lever som kvinnor medan en transexuell har levt som man i x antal år och har haft fördelar av detta, pga en maktstruktur som vi inte kan påverka. Därför har de inte samma upplevelser av kön som de kvinnliga feministerna i gruppen och föreningen är för tjejer med samma erfarenheter och syn på samhället (eller nåt sånt)."

Något av det dummaste jag läst om transsexuella. Alla transsexuella vet inte att de är det från den dag de föds. Jag själv kom på det när jag var 16-17-18. Då hade jag levt som kvinna rätt länge och lever fortfarande delvis som kvinna. Jag har växt upp som kvinna och vet hur det fungerar, vilket har gjort mig till feminist. Det finns säkert patriarkala kvinna-till-man-transor, men jag har svårt att tänka mig att det är vanligt.
Som transsexuell får man dessutom en väldigt tydlig uppfattning om könsskillnader och -roller i det samhälle man lever i, det blir i princip ens heltidssysselsättning åtminstone periodvis varesig man vill eller inte.

#38  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Jesus
2006-08-24 16:35:54

ATTAN! Jag lyckas missförstå alltihop, naturligtvis syftar det på kvinna-till-man-transor. Då förstår jag, ursäkta min seghet. Skulle det vara en fristad för tjejer finns det ju ingen anledning att ha med transmen. D'oh! Ignorera mitt tidigare inlägg, please.

#39  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-24 21:08:16

Jesus
Är du säker på det? (nu ska ju jag debattera emot den men men)
varför ska det vara en skillnad mellan att ha transmen eller enbart tjejer födda som tjejer?

Alkonost
Jag tror att en tansexuell skulle ta mer plats och att gruppen och dynamiken skulle förändras. Den ser ju inte likadan ut. Alla förändringar påverkar gruppen och just nu fungerar det väldigt bra i vår grupp. Vi har löst alla konflikter och vet vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Min största invändning är att det inte är någon ide' att ha en separatistisk tanke alls i så fall och att gruppens mål och så bör förändras om vi ska ta in transsexuella män. Då kan vi ju lika gärna öppna för alla individer som är feminister. Det tror jag skulle vara olyckligt för gruppen. Överallt annars i samhället är könen blandade och jag har sett föreningen som en fristad där ingen dömmer mej pga kön eller ideologisk tillhörighet.

#40  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? NoManIsAnIsland
2006-08-25 00:49:46

CaheiaM sa:
Det tror jag skulle vara olyckligt för gruppen. Överallt annars i samhället är könen blandade och jag har sett föreningen som en fristad där ingen dömmer mej pga kön eller ideologisk tillhörighet.


Fast det är ju precis det föreningen gör, fast tvärtom: den frikänner dig pågrund av kön och idelogisk tillhörighet.

#41  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Alkonost
2006-08-25 21:10:52

CaheiaM sa:
Jag tror att en tansexuell skulle ta mer plats och att gruppen och dynamiken skulle förändras.

Jovisst skulle dynamiken i gruppen förändras om det tillkom medlemmar, men det är ju oavsett medlmmens nuvarande eller tidigare juridiska könstillhörighet. Det kan naturligtvis även vara så att du tror att en transexuell skulle ta mer plats, men om det inte är något du kan eller är intresserad av att belägga så skulle det ju, som sagt, bara vara en fördom mot en grupp som redan är förtryckt och omgärdad av fördomar.

CaheiaM sa:
[...]Den ser ju inte likadan ut. Alla förändringar påverkar gruppen och just nu fungerar det väldigt bra i vår grupp. Vi har löst alla konflikter och vet vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Precis. Men det är ju i så fall ett argument för att inte ta in NÅGRA nya medlemmar, snarare än mot att ta in transexuella medlemmar.

#42  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? Ephemeer
2006-08-26 20:03:23

Ska 5inistisk förening ta in transexuella?


Ja! Öppenhet für alle!

#43  till CaheiaM fredriktomte
2006-08-27 15:20:13

CaheiaM sa:
Det tror jag skulle vara olyckligt för gruppen. Överallt annars i samhället är könen blandade och jag har sett föreningen som en fristad där ingen dömmer mej pga kön eller ideologisk tillhörighet.


Håller med NoManIsAnIsland. Det den gruppen gör är ju *just* att döma pga kön (och möjligtvis ideologi). Undrar också lite vad du menar med att könen överallt annars i samhället är blandade. Det är de väl inte? Finns ju massor av könsseparatism överallt i samhället, inte minst i diverse bekantskapskretsar (tjej-gäng/kill-gäng). Tycker det låter bakvänt med en (likhets)feminist som önskar sig mindre könsblandning. Könssegrationen är ju liksom en av grunderna för könsrollssamhället. Om inte folk ständigt identifierade sig utifrån kön så skulle inte könsrollerna kunna existera (och således inte heller diskriminering och negativ särbehandling).

#44  Sv: Ska 5inistisk förening ta in transexuella? CaheiaM
2006-08-30 18:18:41

Jag vet inte vad jag ska skriva :) Har inga bra motargument. Det här är svårt. Men 44 inlägg kanske räcker?

Antingen separatism eller inte separatism, that is the frågan

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?