feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda?


Gå till senaste inlägget#1  Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? PerEdman
2006-07-26 13:58:14

Hej.

Jag har de senaste två dagarna funderat över hur stor skillnaden är mellan män och kvinnor. Ofta tas det upp som en självklarhet att män är starkare än kvinnor, men hur mycket starkare är de? Är det en skillnad på fem procent eller trettio procent? Är en otränad man som diskar varje dag ungefär lika stark som en otränad kvinna som diskar varje dag, eller är mannen dubbelt så stark?

Hur är det med uthålligheten - kan killen bänka 125kg så länge det bara handlar om ett par sekunder, medan tjejen kan hålla 100kg på raka armar i femton minuter?

Jag vill ha siffror, jag vill ha prestandakurvor, jag vill ha jämförande studier av genomsnittet, av medianvärden, och kanske så småningom även elitidrottare och elitgymnaster.


Observera att detta inte är ett försök att skapa en pirater-versus-ninjor eller lejon-vs-björnar-tävling mellan män och kvinnor, feminister och JÄIFare, det handlar enbart om min egen nyfikenhet som tagit överhanden efter att alltför många gånger fått höra att "killar är ju starkare än tjejer".

Jag har själv stolt inbillat mig att min gravt otränade lekamen inte skulle ha en match mot en någorlunda regelbundet tränande kvinna, men tänk om jag redan har ett hundraprocentigt övertag för att jag har mycket mer testosteron i vävnaden ända sedan puberteten. Jag vill VETA.

Är det någon som VET?


Efter det kan vi väl prata lite om hur vi bör hantera faktum. Men först fakta. Fysiska, psykiska, vad som helst som går att mäta. Vem vill börja?

/ Per

#2  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? PerEdman
2006-07-26 13:59:05

Denna variant av tråden är för alla de underbara välinformerade och kloka feminetister som föredrar att diskutera i Diskussion hellre än JÄIF.

#3  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? UppåtEmma
2006-07-26 14:06:57

jäkligt bra fråga. ska bli intressant att se vad för svar som kommer.

#4  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? Norna
2006-07-26 15:12:42

Känner inte till några bra studier på området ö h t, förmodligen dels därför att så många skillnader är "allmän sanning" och därför inte undersöks, och dels därför att det vore väldigt svårt att rensa en sån studie från den uppsjö av felkällor och matchningsproblem som finns... Säger till om jag hittar nån vettig, dock!

(Som lite kuriosa, så hade jag en gång en pojkvän som var helt säker på att hen var starkare än jag, huvudsakligen i egenskap av att vara man. Det var hen inte, visade det sig. Det störde henom en hel del...)

#5  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? PerEdman
2006-07-26 15:14:03

Skönt att höra, Norna. Skönt att höra.

#6  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? soledad
2006-07-26 15:34:00

Jag har ingen statistik på det här, men det träningsfolk och "träningsvetare" brukar säga är att man generellt räknar med att:

- män är i genomsnitt starkare än kvinnor
- män har lättare för att bygga muskler än vad kvinnor har (men kvinnor har lättare för att deffa magrutor)
- kvinnor är i genomsnitt uthålligare än män
- skillnaderna mellan mäns och kvinnors styrka är mycket större för explosiv, dynamisk styrka än för mer uthållig, statisk sådan
- armbrytning, kampsport och bänkpress handlar till stor del om teknik
- män och kvinnor som tränar är i genomsnitt mycket starkare än vad män och kvinnor som inte tränar är.

En gravt otränad man har förmodligen ingen chans mot en kvinna som går till gymmet varje dag. Däremot har en gravt otränad man bättre förutsättningar för att bygga muskler än vad en gravt otränad kvinna har, givet samma yttre omständigheter.

Säger de på gymmen i alla fall. Det finns säkert en massa extra som man inte har tänkt på, typ hur mycket av sitt liv män resp. kvinnor kan lägga på träning, men jag tycker det låter rimligt.

Följdfrågan är naturligtvis: So what?

#7  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? soledad
2006-07-26 15:36:45

Att titta på världsrekord i friidrott är ju en klassiker i sammanhanget. Men det blir nog rätt så missvisande, eftersom professionalismen har en mycket längre historia i herridrotten än i damidrotten. Det finns ju en träningskultur inom "manskulturen" som inte har någon direkt motsvarighet inom "kvinnokulturen" (där det istället är bantning som gäller), det får man nog också ta hänsyn till.

Och som vanligt blir det svårt att skilja de biologiska förutsättningarna från de sociala, helt enkelt därför att biologiska och sociala förutsättningar ideligen nästlar sig in i varann och skapar mönster som är alldeles för komplexa för att kunna delas in i två kategorier.

#8  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? Norna
2006-07-26 15:39:53

Att mitt ex inte var så feministiskt lagd som hen gärna ville tro? ;)

Håller på och letar runt efter studier där det redovisas om försökspersonernas grundträning och vardagliga aktivitetsnivå tagits hänsyn till, men hittar inga så långt... Det finns en hel del studier där långtgående slutsatser baserats på små urvalsgrupper och med dålig utredning av möjliga felkällor, tyvärr. Om nån hittar bra studier, så säg gärna till!

#9  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? Norna
2006-07-26 15:45:27

Det finns sjukt mkt sociala komponenter i såna här jämförelser, som t ex vid mätning av explosivitet - om en upplever explosiva muskler/rörelser som något som stärker ens självförtroende och självbild, så presterar en sannolikt bättre på tester som mäter detta, än någon som uppfostrats till att "hålla igen". Samma sak med att mäta hur effektivt kvinnor och män bygger muskler - om du inte vill bygga gigantiska muskler, eftersom det inte passar in i samhällets bild av ditt kön, så kommer du inte att lägga samma kraft i övningarna, även om det är en vetenskaplig studie du deltar i. Tankens makt är stor... :)

(Jag säger inte att biologiska skillnader inte finns, men att mätningarna av dem är en snårskog.)

#10  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? soledad
2006-07-26 15:46:06

Om det inte behövs just _vetenskapliga_ studier, kan ju ett sätt vara att helt enkelt fråga erfarna gyminstruktörer. Av båda könen.

#11  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? Norna
2006-07-26 16:31:45

Ummm... Det skulle jag faktiskt ge lika mycket trovärdighetspoäng som att fråga vem som helst ute på gatan, tyvärr...

#12  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? Norna
2006-07-26 16:37:02

Att träna på gym är ju en social kontext som är om möjligt ännu mer späckad med fördomar om könsroller än övriga samhället. Tjejer som tar lätta vikter och många repetitioner för att de "inte vill bli biffiga". Tonårskillar som tar 10 kg mer än de orkar, och måste avbryta efter tre repetitioner. Stora byggarkillar som har tonfiskburkar i bakfickan och ett träningsschema som täcker 4 A4-papper. Små tanter som aldrig tränat förut och tycker det är läskigt att bli svettiga. Etc. Etc. Etc.

Känns inte som att gyminstruktörerna kan dra särskilt mkt slutsatser om underliggande förutsättningar, med tanke på såna saker...

#13  Norna svenskaflicka
2006-07-26 17:00:22

Håller med dig Norna! Inte minst ang gyminstruktörer.

#14  #10, soledad, PerEdman
2006-07-26 18:44:14

Jag tror att det skulle representera ett skevt urval ur två perspektiv, och dessutom vara avhängigt av instruktörens godtycke och/eller eventuella könsrollsmedvetenhet.

Inget ont om gyminstruktörer, men de är människor, och jag vill först och främst se siffror (just nu). :)

/ Per

#15  #8, Norna, PerEdman
2006-07-26 18:47:48

Njae, det var inte så skönt att höra, men det var skönt att höra att just den killen inte var starkare-i-egenskap-av-man, så att säga. :)

Jag ser att det blir mycket om den absoluta idrottseliten, vilket jag förväntade mig. Det är åtminstone ett område där utvecklingen är noga registrerad och lättillgänglig. Önskar fortfarande hitta data som inte relaterar enbart till eliten.

/ Per

#16  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? Terminator
2006-07-26 19:14:48

På Naturhistoriska finns det en apparat dä en kan testa armstyrka. Att slags handtag som en vrider och så ser man resultatet på en display.

En väljer kön och ålder och ser hur genomsnittlig ens egen styrka är jämförelsevis....vet inte vad det baseras på dock! Jag var i alla fall rätt mycket starkare än ålders/köns-genomsnittet.

#17  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? charlie
2006-07-26 19:50:26

jag styrketränade rätt intesivt ett år och vann alltid över mina kompisar i armbrytning. (slöa akademiker av båda könen) sen la jag av, och nu vinner jag nog inte över ngn...

#18  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? TheCarolinch
2006-07-26 22:38:18

tjejer är ju i allmänhet vigare. jämfört med andra tjejer är jag inte speciellt rörlig, men jag är ändå oftast vigare än killarna.

lade också märke till detta när jag gick på teaterskola och vi hade rörlighetsträning. det var stor skillnad mellan tjejerna och killarna på den punkten, något som förvånade mig.

#19  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? svenskaflicka
2006-07-26 22:58:46

thecarolinch:

har inte det mkt med träning att göra? att tjejer övar vighet och att pojkar bygger upp muskler som minskar vigheten? alltså, menar inte att du inte skulle tro det också..

men håller med din iakttagelse..

#20  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? jenslandberg
2006-07-29 12:43:55

Jag hittar bara saker med riktigt små grupper, och jag tror att den kvalitet i studierna som eftersöks i den här tråden inte finns på studier med större grupper. Det skulle antagligen bli för dyrt att genomföra sådana studier.

Med brasklapp om att urvalsgrupperna är för små för att utgöra signifikant statistiskt underlag för utsagor om större grupper av befolkningen så tänkte jag ge lite länkar där en kan hitta en del siffror som kan utgöra någon form av ponerade indexvärden.

http://www.springerlink.com/openurl.asp?genre…

Hm, det visade sig att jag inte bookmarkat mer än en, nåja jag ska leta vidare.

#21  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? jenslandberg
2006-07-29 12:47:31

En något OT artikel som likväl fokuserar på experimentellt verifierbara egenskaper:

http://home.hia.no/~stephens/gender.htm

#22  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? jenslandberg
2006-07-29 12:55:04

En till liten OT artikel:

http://lib.bioinfo.pl/pmid:15860685

#23  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? PerEdman
2006-07-29 16:52:31

Jag skulle vilja ha fler siffror på uthållighet också.

Hittills i trådarna har vi sett att styrkeskillnaden mellan otränade män och otränade kvinnor verkar vara mycket stor, med mellan 40% och 75% fördel till männen, beroende på om man mäter överkroppen eller underkroppens styrka.

Samma skillnad mellan elitidrottare är mycket mindre än för otränade, mellan 5 och 15% fördel för männen beroende på tävlingsgren, och en fåprocentig fördel till kvinnor i extremuthålliga sporter - som å andra sidan är löjligt få.

Om det är någon som kan hitta uppgifter om otränade människors uthållighet uppdelad på kön vore det toppen!

/ Per

#24  Sv: Hur mycket skiljer mäns och kvinnors prestanda? PerEdman
2006-07-29 16:59:13

#21 tyckte jag var mycket intressant.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?