feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tipsa mig om bra texter!


Gå till senaste inlägget#1  Tipsa mig om bra texter! soledad
2006-07-26 10:35:55

I höst ska jag leda en studiecirkel i en ideell förenings regi. Studiecirkeln ska handla om genusfrågor och jag är i full färd med att leta efter relevanta texter.

Min fråga till er är: har ni någon bra text att tipsa mig om?

Kriterier för text:

- Hyfsat lättläst. De som ska läsa den förväntas inte ha några universitetspoäng i vare sig genusvetenskap eller molekylärbiologi.

- Välskriven. Inga röriga rättshaveristutfall eller hatbaserade argumentationer. Jag vill se en vettig uppbyggnad av argumentationen.

- Texten ska handla om, eller beröra, något av följande ämnen:
a) Kvinnlighet
b) Manlighet
c) Makt mellan könen
d) Sexualitet och HBT
e) Kön, samhälle och biologi
f) Klass, kön och kultur/etnicitet

- Texten behöver inte vara skriven av ett proffs. Akademiker funkar, men det går lika bra med journalistik eller vad som helst. Har du skrivit nåt bra själv är det också välkommet.

Studiecirkelns mål är att närma sig genusfrågor förutsättningslöst. Jag vill därför ha exempel på texter som representerar olika teorier. Jag vill ha både feministiska (av olika inriktningar) och ickefeministiska (av olika inriktningar) texter.

Har du någon favorittext att tipsa mig om? Skjut!

Tack på förhand.

(tråden parallellstartas i jäif för att nå ickefeminister)

#2  Tillägg soledad
2006-07-26 10:36:50

Jag vet att Utblick finns, och jag ska förstås kolla där också. I den här tråden är jag mer ute och fiskar efter lite mer personliga tips.

#3  Sv: Tipsa mig om bra texter! metamorfos
2006-07-26 12:18:55

Hittar du några bra texter som inte finns i Utblick så kan du väl lägga in dem där? :)

#4  Sv: Tipsa mig om bra texter! svenskaflicka
2006-07-26 13:03:43

En reflektion apropå rättshaveristfall eller välskrivet, så kan jag exempelvis se poänger att läsa debattartiklar om fallet Catrine Da Costa trots att delar av dessa gränsar till rätthaveristagerande.

Alltså, vill tala för att ha med texter som inte är lättlästa utan mer svårtolkade, just så att studiecirkeln kan komma fram till något :) Inte så att alla texter ska vara det, men några.

#5  Sv: Tipsa mig om bra texter! chalky
2006-07-26 13:21:47

hmm. lättläst feministlitteratur... feminism av lena gemzöe är bra grund för att få lite distans och lära sej om olika feministiska inriktingar. under det rosa täcket av nina björk har ju blivit en modern klassiker. sen har r.w. connell skrivit en bok som heter maskuliniteter som jag brukar tipsa folk om. riktigt bra faktiskt.

#6  Sv: Tipsa mig om bra texter! embla
2006-07-26 13:28:11

"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" av Skugge/Snickare är lättläst, lätt att ta till sig och har många bra poänger.

#7  Sv: Tipsa mig om bra texter! Zeppe
2006-07-26 19:54:38

Nåt kapitel ur Egalia kanske?
Till min k dotter om jag hade någon, av Lenngren?

Det vore kanske kul att blanda; ibland ha skönlitteratur, ibland Aftonbladet, ibland enklare facklitteratur, ibland DN.

#8  Sv: Tipsa mig om bra texter! soledad
2006-07-28 09:19:39

Tack för alla tipsen! Fortsätt gärna tipsa!

Lite tankegångar:

Under det rosa täcket tycker jag börjar bli uttjatad. "Maskuliniteter" är åtminstone i de teoretiska delarna ett typexempel på krångel. Gemzöe är bra att plocka ur. Egalia kan vara klockrent om det levereras i början av cirkeln. Catrine-historian är alldeles för infekterad och tar alldeles för mycket plats för att ha med på en åtta träffars noob-cirkel.

svenskaflicka: har du nåt bra exempel på svårtolkad text? Gärna något som inte sväller ut över alla bräddar.

#9  soledad svenskaflicka
2006-07-28 09:38:53

tänkte inte kanske på svårtolkad text i sig, men mer kanske debattartiklar som deltagarna själva får tolka ur feministiskt perspektiv. Och då ta en från vardera håll - som vad gäller styckmordsrättegången och dess efterspel. Eller nåt helt annat: debatten "pigavdrag" eller om "kvoterad föräldraförsäkring".

Min tanke alltså - tillämpning stor källa till kunskap. Kan läsas först i kursen och sen på slutet - blir intressant jämföra om analysen förändrats av det ni läst.

Feminism av Gemzöe har väl kommit i ny upplaga. Sen finns ju Feminism i rörliga bilder, som är gjord för att vara ett kursmaterial i feminism med anvisningar till filmer (finns förstås i utblick).

#10  Sv: Tipsa mig om bra texter! soledad
2006-07-28 10:04:02

Pigavdraget kan bli en lysande diskussion. Tack för tipset!

#11  Sv: Tipsa mig om bra texter! Liv
2006-07-28 10:44:34

Det finns ju en del bra texter i Bang som inte alltid är så krångliga. Men fråga mig inte vilka. Jag verkar sakna den delen av hjärnan där sånt lagras.

#12  Sv: Tipsa mig om bra texter! Terminator
2006-07-28 14:38:56

Bläddra gärna i tidningen Arbetarens XX-sidor, de har en längre artikel med feministisk prägel per vecka. Vissa finns kanske på nätet, annars kan en komma till redaktionne och bläddra i gamla nummer och säkert få några också.
http://www.arbetaren.se/

#13  Sv: Tipsa mig om bra texter! Liv
2006-07-28 22:57:26

Just nu läser jag Hundra procent fett av Liv Stömquist. Den är kul och ibland ganska mitt i prick och samtidigt väldigt enkel. Det är ju serier, vet inte om det är nåt?

#14  Sv: Tipsa mig om bra texter! Liv
2006-07-28 22:57:41

StRöm

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?