feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Myten om stålmannen


Gå till senaste inlägget#1  Myten om stålmannen Corona
2006-07-23 03:10:44

Läste en artikel om årets drunkningstillbud - det har konstaterats att över 90% av de drunknade hittills i år varit män:

http://sydsvenskan.se/sverige/article173731.ece

I det näst sista stycket citeras Anders Wernesten, pressansvarig vid Svenska livräddningssällskapet:

"- Män är alltid stålmän, som tror de är odödliga. Det är vår uppfostran på något sätt. Män överskattar sin förmåga."

Nu generaliserar han - ALLA män tror inte... osv.

Men satte citatet i samband med många mäns förmåga att avancera, att söka och få jobb och att forska vidare till exempel.
Ibland är det bra att överskatta sin förmåga - att inte bara stå med mössan i hand och skrapa med foten och be om ursäkt för sin existens

Ibland är det mindre bra - som när det gäller trafikvett och sjövett tex.

Funderade på om motsatsen förekom. Finns det situationer då kvinnorollen traditionellt överskattar sin förmåga?
Och svarar genast på min egen fråga - Ja - i hemmet. Kvinnorollen tror sig vara bättre på heminredning, städning matlagning.

Finns det situationer där det leder till olyckor för den kvinnorollsbärande personen själv?
Motsvarigheten till drunkningstillbud hos mansrollen - finns den hos den traditionella kvinnorollen?

#2  Sv: Myten om stålmannen Karra
2006-07-23 09:54:23

Arbetsskador typ förslitning är väl rätt vanliga bland kvinnor? Nu gissar jag helt vilt och har ingen aning om hur det ser ut bland män, men jag tänker mig att jobb inom vården (och tungt, monotont hemarbete) med små resurser är en fara. Koppla det till kvinnorollens "klaga inte, ställ inte till besvär, offra dig" så har man ett bra recept på ryggproblem. Inte samma som drunkningstillbud, jag vet, men det var det jag kom att tänka på.

Annars är väl en möjlig olycksrisk att falla ut genom fönstret vid fönsterputsning...

#3  Sv: Myten om stålmannen nikder
2006-07-23 14:15:03

Vad sägs om en evolutionär fördel? Det är kanske att svära i kyrkan men det krävs mer än muskelmassa för att se till att folk gör riktigt idiotiska saker - och lyckas.

#4  Karra Corona
2006-07-23 16:47:35

Ja, jag tänkte också på det där med prestationskrav och utbrändhet - men det är väl rätt vanligt bland mansrollsbärarna också.

Och så tänkte jag på något dramatiskt. När är det vanligt att kvinnorollen tror sig klara av en situation, men har överskattat sin prestation - så att personen dör?

Kvinnorollen är förvisso överrepresenterad i famljebråksstatistiken. Beror detta månne på en överskattning av prestationsförmågan?

Att kvinnorollen tror sig kunna "bota dumma pojkar"?

#5  Sv: Myten om stålmannen Corona
2006-07-23 16:51:16

Jag skrev:
"Kvinnorollen är förvisso överrepresenterad i famljebråksstatistiken. Beror detta månne på en överskattning av prestationsförmågan?"

Jag menar alltså att kvinnorollen är överrepresenterad som fysiskt skadad - alternativt bragd om livet.

#6  Sv: Myten om stålmannen Zeppe
2006-07-23 16:58:45

Kvinnor (äldre) väntar i snitt längre med att söka vård och dör därför i högre grad i hjärt-kärl eller vad det är, är det inte så?

#7  till Corona fredriktomte
2006-07-23 19:12:29

Jag tror en hel del skador och dödsfall där män är kraftigt överrepresenterade kan kopplas samman till upplevda och verkliga krav på mannen utifrån dennes kön. Alltså, inte nödvändigtvis ett överskattande av den egna förmågan, utan ett medvetet risktagande. Som att t.ex. att den som får klättra upp på sommarstugetaket för att justera antennen eller gå ut ur bilen och försöka vältra bort stormvälta trädet från vägbanan förmodligen i de flesta fall är mannen/männen i familjen/gruppen/sällskapet. Är någonting farligt förväntas männen ta hand om det.

Fast just traffikolyckor och båtolyckor kan nog ofta kopplas samman med ett överskattande av den egna förmågan och/eller en hög tolerans gentemot risktagande.

Angående familjevåldsbiten vet jag inte riktigt om jag håller med. Jag tror det nog snarare kan kopplas samman med att män har en högre benägenhet att nyttja fysiskt våld. Jag tror t.ex. inte att kvinnor är mer benägna att utstå psykisk misshandel/övergrepp inom ramen för en parrelation än vad män är.

#8  Sv: Myten om stålmannen metamorfos
2006-07-23 21:02:52

Eller så är det helt enkelt vanligare att män
a) är på sjön/ i närheten av vatten
b) inte använder flytväst

därför att de helt enkelt
a) har tid
b) tycker flytväst är onödigt.

#9  till Metamorfos fredriktomte
2006-07-23 22:45:23

På vilket sätt skulle det du skriver stå i motsatts till det Corona skriver i #1?

#10  Sv: Myten om stålmannen MarianneK
2006-07-24 01:19:04

Situationer där kvinnor överskattar sina "kvinnliga" förmågor? Intressant. Typexempel är väl just tron att de kan bota alkoholism och annat beroende med sin kärlek.

#11  fredriktomte metamorfos
2006-07-24 10:11:52

Nä, det var mest en reflektion på inlägget ovan.

#12  #10 MarianneK Corona
2006-07-24 12:19:46

Ja, det var ungefär det jag tänkte på i #4. Alltså det som av vissa uppfattas som ett självdestruktivt beteende - att kvinnorollen dras till alkoholister och narkomaner och som du skrev; tror att man kan bota dem med kärlek; lite Florence Nightingale-beteende.

Och det är väl att överskatta sin förmåga?

Motsatsen förekommer helt säkert, att män tror att de kan bota missbrukarkvinnor - men jag undrar om inte det är mindre vanligt.

Inga siffror, inga länkar, inga fakta - bara gissnigar.

#13  till Metamorfos fredriktomte
2006-07-24 19:01:39

Jaha, då får jag väl fråga igen fast med hänvisning till mitt inlägg då:

På vilket sätt skulle det du skriver (i #8) stå i motsats till det jag skriver i #7?

#14  Sv: Myten om stålmannen kezo
2006-07-25 11:26:56

Min pappa använde aldrig flytväst och han var ofta ute i sin båt själv. Hade han inte dött av den sjukdom som tog hans liv, skulle han ha drunknat, oroade jag mig ibland för.

I den kuststad där han bodde, är denna "vilda västern-inställning" vanlig bland män, särskilt bland män över 50. Många har båt och man ser ofta hela familjer komma åkande: frun och barnen i flytväst, mannen utan.

Jag tycker att detta - mer än något annat - är ganska talande, och är inte alls förvånad över att drunkningsolyckor är så pass mycket vanligare bland män. En Riktig Karl har inte flytväst. En Riktig Karl reder sig, etc etc...

#15  fredriktomte metamorfos
2006-07-25 13:17:51

Varför vill du prompt ha det till att jag skriver något som står i motsats till någonting? För att jag använder orden "eller så är det"?

Jag tycker inte det är nödvändigt att krångla till och teoretisera och spekulera över något som har en ganska enkel förklaring. Så enkelt är det.

#16  Sv: Myten om stålmannen Faktum
2006-07-25 15:48:05

Jag tittade upp statistiken nu, allt finns dokumenterat på Svenska LivräddningsSällskapet.
http://www.sls.a.se/templates/Page.aspx?id=172

Deras förklaring till att ca 90% av de som drunknar är män är

Fritidssysselsättningar med större riskexponering i komination med större benägenhet att ta risker torde förklara fördelningen mellan män och kvinnor.Av de totala antalet omkomna under 2002 är 60 procent över 50 år (58 procent 2001).
En orsakt till de stora antalet förolyckade med hög ålder kan vara att dessa inte haft tillgång till en bra sim- och vattensäkerhetsutbildning. Givetvis spelar en hög ålder även roll för att klara av eventuella tillbud.


Läser man igenom årgångarna ser man ett tydligt mönster:
Oftast män över 50år

Skoterolyckor, sportfiske, fiskebåtar, dykare, fritidsbåtar, skridsko tillhör de som dominerar.
Alla är väl dominerade av män som utövare, såfFritidssysselsättningar med större riskexponering i komination med större benägenhet att ta risker för män verkar vara en vettig förklaring till siffrorna.

#17  Till Metamorfos fredriktomte
2006-07-25 23:39:43

Ja. Eller indikerar ju ett alternativ. En beskrivning som avviker från den föregående förklaringen. Men menar du att det du skrev bara skulle ses som ett komplement till det jag skrev?

Sedan undrar jag hur du menar att jag teoretiserar, spekulerar och krånglar till det. Hur då? Det du skrev går ju alldeles utmärkt att kombinera med det jag skrev.

#18  Sv: Myten om stålmannen svenskaflicka
2006-07-27 15:20:15

Kvinnor överskattar nog ofta sin moderlighet. Och överskattar andra kvinnors moderlighet.

På liknande sätt som män överskattar sin styrka och andra mäns styrka också.

#19  Till Svenskaflicka fredriktomte
2006-07-27 21:55:30

Intressant tanke. Kan du utveckla?

#20  fredriktomte svenskaflicka
2006-07-28 02:08:12

Nä vet inte exakt, men första delen känns mer självklar. Och leder till ångest å dåligt samvete hos många kvinnor.

Kan tro det gäller män fast omvänt också, och ger rädsla. Viktigt ta i om en slår för att andra är starka och biffiga. Don´t know, känns mindre självklart..

#21  Sv: Myten om stålmannen MarianneK
2006-07-28 02:34:32

Ja, det där är ju klassiskt. Kvinnor som med självklarhet lämnar över sina spädbarn till andra kvinnor och utgår ifrån att de vet hur de ska bete sig med dem. Och att de bryr sig om dem och ser det som en stor ära att få hålla i dem. (Jo, jag gillar barn, men jag gillar inte att folk utgår ifrån att jag gör det)

#22  till Svenskaflicka fredriktomte
2006-07-29 14:18:48

Tror iofs inte att särskilt många män slår (vare sig andra män eller kvinnor). Just styrka upplever jag nog inte som någonting som män överskattar så värst mycket. Däremot förmåga att prestera inom diverse områden, t.ex. idrott/sport eller arbetsliv. Jag kan också tänka mig att män oftare än kvinnor har en övertro till sin egen förmåga att klara av diverse motgångar och svårigheter.

#23  Sv: Myten om stålmannen CaheiaM
2006-07-29 14:32:29

Jag tror med ganska stor säkerhet att kvinnor pga samhällets uppfostran får lära sig att vara "rädda" för saker. Att de får lära sig att passa sig för eld, motorer och är mer vana med frågor som "Klarar du verkligen av det?" Därför har vi det mer inprentat i oss att använda flytväst, inte simma för långt mm. Killar däremot räknar man med ska klara sig, iaf bättre.

Barnuoofostan tror jag definitivt att många mödrar anser sig vara bäst i världen på. De vet minsann sitt barns bästa och vad som är bäst för dem i en rad avseenden. Men det är bara spekulationer

Om de flesta drunkningsoffren är män 50+ kan det kanske bero på att de har en övertro på sin förmåga eller att de inte vill inse att de inte är lika uthålliga som de en gång var. Därför tar man onödig risker. Manlighet är ju oxå förknippat med prestation för många (viulket är helt sjukt fel)

Var i landet sker olyckorna? är det stadsbor eller landortsbor? På landet tenderar en machokultur att finnas som är av största vikt i sammanhanget.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?