feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

är reklam för porr reglerat?


Gå till senaste inlägget#1  är reklam för porr reglerat? lynx
2006-07-13 12:35:28

Jag har läst lite på ERK:s sida och där står det att enligt Internationella Handelskammarens (ICC) Grundregler för reklam får reklam inte ge uttryck för någon form av diskriminering.

Samtidigt står det att anmälningar mot reklam för en verksamhet som i sig är könsdiskminerande avskrives, som t.ex. porr.

Betyder det att man får göra reklam för porr hur som helst? Eller regleras det av nåt annat? Funderar på vilka som man anmäler till då isåfall.

#2  Sv: är reklam för porr reglerat? Faktum
2006-07-13 16:07:14

Jag tror det är reglerat på samma sätt som med övrig reklam, typ schampo och bilar.
Reklam för en porrfilm måste nog följa samma regler som för andra filmer.

#3  Sv: är reklam för porr reglerat? lynx
2006-07-13 16:57:43

Vart anmäler man sexistisk reklam när det är en porraktör som har den isåfall, eftersom det inte ä ERK?

#4  Sv: är reklam för porr reglerat? Faktum
2006-07-13 17:16:22

Jag vet faktiskt inte, ERK kanske kan ge dig tips, eposta och fråga dom.

#5  Sv: är reklam för porr reglerat? metamorfos
2006-07-13 18:55:28

Reklamen lyder väl också under Sveriges lagar, t.ex. tryckfrihetsförordningen (1949:105) där det i 7 kap. 4 § räknas upp en radda tryckfrihetsbrott, t.ex. "hets mot folkgrupp, varigenom någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning", "olaga våldsskildring, varigenom någon i bild skildrar sexuellt våld eller tvång med uppsåt att bilden sprids, om inte gärningen med hänsyn till omständigheterna är försvarlig", "förtal, varigenom någon utpekar annan såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning /.../", "förolämpning, varigenom någon smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom" osv.

#6  Sv: är reklam för porr reglerat? Dumbangel
2006-07-13 20:07:52

Hmm...Jag tror inte att man kan hitta något olagligt i reklam för porr såvida det inte rör sig om innehåll som i sig är olagligt.

Det enda jag kan tänka mig är att porrreklam skulle kunna anmälas om det dyker upp på för allmäna platser där det finns specifika regler för vad som får visas och när. T.ex. skulle porrreklam som visas på dagtid i exempelvis SVT kunna fällas i granskningsnämnden för radio och TV eller vad den heter. Jag antar att det finns liknande granskningsorgan för andra typer av media.

#7  Sv: är reklam för porr reglerat? chalky
2006-07-14 10:06:57

om jag har tolkat det där rätt så är det ok med reklam för porr så länge reklamen i sej inte är könsdiskriminerande. man kan däremot inte göra en anmälan mot en reklam för porr bara för att porr i sej är diskriminerande.

#8  Sv: är reklam för porr reglerat? Dumbangel
2006-07-14 12:06:23

Hmm, tja jag menar inte att porr är OK så länge den inte är könsdiskriminerande men jag tror inte den bryter mot några lagar eller regler i dess vanligaste form. Det betyder inte att lagarna eller reglerna är korrekta utan jag utgår bara från hur jag tror situationen faktiskt ser ut.

Sen går det givetvis alltid att anmäla allting men jag har tillräckligt stor misstro mot samhället att gissa att man alldrig skulle få gehör för sin anmälan. Det finns väl en diskrimineringsombudsman man kan vända sig till iaf...

#9  Sv: är reklam för porr reglerat? FiaMia
2006-07-16 21:21:13

Sverige har ingen lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. När det en gång var på gång med en sån, kontrande reklambranschens stora företag med att instifta ERK - som är deras egen så kallade "självsanering". ERK heter i själva verket "Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam" - inget statligt eller lagstiftningsmässigt där, alltså. Här http://www.etiskaradet.org/erk.html framgår vilka som står bakom ERK.

Genom att låtsas som att ERK är nån slags myndighet, dit man "anmäler" och företag "fälls" har reklambranschen fått många människor att tro att Sverige har formella och lagstiftade regler mot könsdiskriminerande reklam, men det finns alltså inte.

I praktiken har könsdiskriminerande reklam blivit vanligare sen reklambranschen startade ERK. Om nån "anmäler" reklam till ERK kan ERK säga "fy" till företaget som gjort reklamen, sen händer inget mer. Många företag tycker bara att det är bra reklam att bli anmälda till ERK - då blir det ju mer skriverier om kampanjen ifråga.

Någon lag mot reklam för porr finns inte heller. Däremot tror jag det finns en gammal lag om att man inte får skicka hem obeställd porr hem i brevlådan till någon (ingen ska tvingas få porr hem i brevlådan om man inte beställt den själv), och "anstötliga" bilder får inte visas på "offentlig plats". Men de lagarna används inte längre vad jag vet.

Och sen gäller förstås, som metamorfos tog upp i #5, andra lagar även för reklam. Men ingen av dom är tillämpliga på "vanlig" porr, och enligt lagen om "olaga våldsskildring" blir nästan ingenting fällt. Men den (våldsporren) kan man alltså anmäla till polisen.

#10  Sv: är reklam för porr reglerat? FiaMia
2006-07-16 21:22:41

Oj, länken blev fel. Den här ska det vara:
http://www.etiskaradet.org/huvudm.html

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?