feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexism olika okej?


Gå till senaste inlägget#1  Sexism olika okej? Johanna
2006-07-10 09:53:23

Jag hittade just en sida där en rullstolsbunden kille (tror han har en cp-skada, men är inte säker) lägger upp sin musik.

Sångerna är hyfsat sexistiska och man kan självklart fundera över anledningen till detta. Om han helt enkelt tycker det är kul, eller är ironisk för att han sitter i rullstol och därför har svårt att få tjejer.

Oavsett vad, så känns det mindre legitimt att tycka att hans musik är sunkig bara för att han inte är den där framgångsrika amerikanka rapparen med små thong-brudar som skakar rumpa.

Är det så? Är sexism mer accepterat om det finns en bakomliggande förklaring som gör att det är mer eller mindre "synd" om någon?

"Han säger sådär sunkiga saker till tjejer för att han ser ner på dem. Han kan få vem han vill och tycker därför att alla brudar bjuder ut sig."

eller

"Han säger sådär sunkiga saker för att ingen tjej vill ha honom, hans mamma övergav honom när han var barn, och hans syrra slår honom."

Ger ju olika kontext till samma sexistiska uttalande. Kanske inte det mest klockrena exempel, men i alla fall.

Äsch, jag vet inte vad jag vill komma fram till, mest att om jag skickar länken med den där killens musik till vissa folk så får jag lätt "men det är ju SYND om honom", men för mig gör det ingen skillnad.

Lite som att folk skulle ha rätt att bete sig som as mot alla för att de har en kris hemma.

#2  Sv: Sexism olika okej? kezo
2006-07-10 10:42:12

Att man själv är förtryckt ursäktar inte att förtrycka andra. Däremot kanske man har lättare att se bakomliggande förklaringar om det förhåller sig så.

#3  Sv: Sexism olika okej? Daniella
2006-07-10 10:48:45

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#4  Sv: Sexism olika okej? NoManIsAnIsland
2006-07-10 10:58:54

Hur var det gamla Wille sa: "Lika för lika"

#5  Sv: Sexism olika okej? PerEdman
2006-07-10 15:45:15

Lika föder lika, tyvärr.

Om förtryckta folk i alla länder skulle resa sig tillsammans skulle vi redan haft jämlikhet. Istället biter vi lika mycket i varandra som i ... eller vänta nu.

Det FINNS inga andra som förtrycker alla förtryckta. Vi förtrycker varandra, hela tiden. Vi tillhör alla någon liten förtryckt minoritet, och vi lever alla ut på något sätt genom att trycka ner andra. Det finns en perfekt lämpad låt av Marilyn Manson om den saken, men N-ordet är inte lämpligt att skriva ut.

Nej, det är inte mer okej att man snackar skit om kvinnor för att man sitter i rullstol. Det är bara en annan del av cirkeln. Ni vet den där som behöver brytas.

/ Per

#6  Sv: Sexism olika okej? Catharina
2006-07-10 17:08:57

Sexistisk mangris som sexistisk mansgris rullstol eller ej.

Hade det inte varit rullstolen så hade det varit något annat människor hade hittat för att ursäkta hans åsikter, det brukar vara så vad gäller mäns kvinnosyn.

Hur är det nu vad gäller rappares sexism - De är ju svarta, de har det fattigt, växt upp i gettot, deras kultur är sådan, svår barndom etc, etc.

#7  Sv: Sexism olika okej? Faktum
2006-07-10 17:22:58

Jag har mycket mycket lägre krav på vad som är sexistiskt när det kommer till barn och pensionärer. Säger ett barn exakt samma ord som t.ex. en politiker i en TV-soffa så kan det som politikern säga vara sexistiskt och det som som barnet säger inte sexistiskt. För mig är kontexten ytterst viktig. Utan den kan vi inte titta på serien "vänner" utan att skrika ut sexism, sexism ständigt.

Är sexism mer accepterat om det finns en bakomliggande förklaring som gör att det är mer eller mindre "synd" om någon?

Jag tycker det. Barn, pensionärer och förståndshandikappade faller inom gränsen vad som är mer tolerant än för oss övriga. Sen finns det en drös med "folk som inte vet var det gör" som också inte går att döma inan de fått chansen att ändra sig.

#8  Faktum Catharina
2006-07-10 17:29:05

Fast nu var ju den här killen vare sig ett barn, pensionär eller förståndhandikappad vad jag förstår.

(Att man har en cp skada behöver inte innebära att man nödvändigtvis är förståndhandikappad)

#9  Catharina Faktum
2006-07-10 17:42:08

Vilken tur att jag inte nämnde den där killen i min post.

(Att man har en cp skada behöver inte innebära att man nödvändigtvis är förståndhandikappad)

Verkligen?!?

Jag har mer förståelse och mer lättsam inställning angående sexism när det kommer till t.ex. invandrare som säger sexistiska saker än för dem som är uppväxta med den svenska samhällssynen. Samma sak när jag åker utomlands, inte rättar jag människor som enligt svensk modell är sexistiska när deras kultur skilljer sig helt från vår.

#10  1 CaheiaM
2006-07-10 18:05:17

om det är mer ok, jag vet inte det men jag kan förstå hans situation. Det har varit en del debatter om funktionshindrade ska få sexköp subventionerade av staten samt var gränsen mellan brukaren och assistens kropp går, men jag orkar inte gå in på det. Sexism och rasism är ju inte ok (en kan använda det för att visa på det absurda i sexism eller rasism på ett smart sätt genom att vända på det men det varkar han inte ha gjort) inte för någon så klart, men hur man talar om det för honom utan att det blir en enorm klapp på huvudet från just en frisk ung tjej, är ju frågan, eller? För det är klart att man inte ska låta det bero bara för att personen har en cp-skada :)

#11  Sv: Sexism olika okej? embla
2006-07-10 19:14:40

I skolan var det en kille som höll på att mobba och trakassera utvalda personer i klassen. Jag sade någon gång något om honom till vår klassföreståndare som suckade och sade något om "ja, han har det inte lätt hemma". Jag sa det inte til klassföreståndaren då, men efteråt tänkte jag att det är en _anledning_ till att bete sig illa men det är verkligen ingen _ursäkt_ att trakassera folk.

Med reservation för underlig formulering så vill jag få fram att för att få ironisera över eller driva med eller på annat sätt uttrycka sig icke-PK kring ett fenomen så ska en själv tillhöra den utsatta gruppen. Hoppas någon annan förstår vad jag menar. Slutpoängen är att bara människor som kan bli utsatta för n-ordet får använda n-ordet, bara kvinnor får kalla någon för "bitch".

Så om han ironiserar över rullstolsbundenhet eller över att ha en cp-skada så är det helt okej, men att göra detsamma om kvinnor och vara sexistisk är inte okej.

Och angående om en politikers ord väger lika mycket som en pensionärs eller ett barns så är min mening att ett barns ord hörs av föräldrarna = rätt harmlöst; en pensionärs ord har ofta spridits under en livstid och förts vidare till barn och barnbarn = lite värre. "Ursäkten" är dock att de är uppvuxna under en annan tidsålder då samhälet såg annorlunda ut, de vet inte bättre; en politiker skall dock vara en "smart" person som ska leda landet, vår demokrati = mycket viktigt att hen inte uttrycker sig sexistiskt, rasistiskt eller på annat sätt odemokratiskt.

#12  Sv: Sexism olika okej? metamorfos
2006-07-10 19:17:16

Det har såklart betydelse vilken kontext det är. Jag kan absolut tänka mig ett antal situationer där den förmodade sexismen har en helt annan poäng än att sparka på den som ligger eller ens att vara sexistisk.

#13  Sv: Sexism olika okej? PerEdman
2006-07-11 07:18:01

Fast om sexismen inte sparkar på den som ligger, och inte ens är menad som sexism, så är det väl inte alls sexism, utan någon form av ironi eller sarkasm eller annan humor?

Och det är ju OK.

#14  Sv: Sexism olika okej? metamorfos
2006-07-11 07:19:59

Vad avgör om det är en sexism? Det som är sexistiskt i den enes ögon är det nog inte alltid i en annans.

#15  Sv: Sexism olika okej? olaberg
2006-07-12 01:05:39

Jag tror att förtryck och neggo-ismer (sexism, rasism osv) är vårt naturliga grundtillstånd, och att man måste lära sig vad sexism är för att kunna förstå att undvika det.

I fallet #1 (liksom i de flesta fall) så tror jag helt enkelt att det är utbildning som saknas.

#16  till Johanna fredriktomte
2006-07-13 13:36:01

Man kan väl ha olika förståelse för ett beteende beroende på vad det finns för möjliga orsaker och förklaringar till fenomenet. Men generellt anser jag inte att ett nedlåtande och nedvärderande beteende blir okej bara för att den som står för beteendet själv har haft det svårt (men som sagt, däremot kanske man kan visa mer förståelse inför det).

Annars påminner ju den argumentation du ställer upp ganska mycket om den argumentation som anförs till varför det är okej att då och då hata män eller att säga nedvärderande och sexistiska saker om män: Nämligen att det är okej när kvinnor som varit utsatta för mansamhället och diverse mäns övergrepp uttrycker sig nedvärderande om män.

Jag skulle också vilja påstå att vi i detta sammanhang har en väldigt tydlig norm som går ut på att det är mer acceptabelt att uttala sig i negativa eller förlöjligande ordalag om män än om kvinnor.

#17  Sv: Sexism olika okej? Faktum
2006-07-13 16:03:30

Undra hur mycket informationen om personen i fråga en besitter påverkar ens bedömning av personens text och musik.

#18  Sv: Sexism olika okej? Sinderella
2006-09-10 02:48:09

Till Catharina som tog mer lättsamt på och hade större förståelse för om invandrare sa sexistiska saker.Var går din gräns för "förståelsen"? Är det mer acceptabelt att en invandrarman slår fru och barn än en svensk t.e.x?

#19  Sv: Sexism olika okej? spop
2006-09-13 11:58:59

Tycker att kontexten har väldigt stor betydelse, speciellt om man inte är ute efter att peka finger och skuldbelägga varandra utan istället framför allt vill förstå varför ett beteende uppstår. Tycker man kan jämföra detta lite med vit och svart rasism - känner flera vita svenskar som blivit upprörda när de varit på Jamaica som turister och blivit kallade whitey hela tiden, blivit illa behandlade utifrån sin hudfärg osv. Visst, det rör sig om rasism, men skillnaderna ligger i vilka konsekvenser det får för de som är utsatta. Det värsta som hände mina kompisar var att de fick sin semester delvis förstörd och inte fick sig till godo turistupplevelsen av att känna sig som "en i gänget" i ett fattigt land... Är man däremot svart jamaicansk invandrare i t ex USA får rasism helt andra konsekvenser i ens dagliga liv: man blir stoppad oftare av polisen, skjuten oftare av polisen osv osv. Rasism, sexism etc får helt olika konsekvenser beroende på vilken strukturell maktposition utövaren har - vilket inte ska tolkas som att det nånsin är ursäktligt, snarare som att lösningen på problemen ser olika ut.

Angående sexism inom hiphop: Tycker väldigt sällan den fattiga bakgrunden hos somliga svarta rappare används som ursäkt för deras sexism, som någon hävdade. Bara det faktum att många ser hiphop som i princip liktydigt med sexism, samtidigt som man oftast helt undviker en sådan analys när det kommer till "vita" musikstilar som indiepop (heteronormativitetens högborg), hårdrock etc säger väl en del om vilka grupper man dömer hårdast. Kan väl delvis också ha att göra med en kvarlevande kulturell syn på svarta män som mer djuriska, osofistikerade och allmänt lustdrivna...

#20  Sv: Sexism olika okej? CharlieYaroslaw
2006-09-13 13:28:44

Jag tycker ofta det är så att hiphopen har mer lättangripna texter eftersom sexismen är tydligare där. Inom indiepop är låtarna ofta mer mångbottnade och de är inte lika lätta att tolka. Jag menar inte att all hiphop är banal men den mest sexistiska är ofta den mest banala ex. 50 cent..

#21  Sv: Sexism olika okej? Sinderella
2006-09-13 16:30:04

Det är väl i all sin dar skillnad på "heteronormativa" texter och öppet sexistiska?
Ska man dissa "When a man loves a woman" enbart för att den är "heteronormativ"? Sedan är det i och för sig synd att det finns så ont om könsneutrala texter, men det är ju mycket en språkfråga. "A person" passar inte alltid lika bra som "he", "she" "him" och "her" i rim och texter.
"One and one" med 2live crew tycker jag är ett exempel på en sexistisk hiphop text t.e.x. Den beskriver en rad sexuella handlingar som i sig inte alls behöver vara sexistiska, men har ett otäckt språk, späckat med bitches.
Visst finns det massor av svensk, vit sexistisk musik. Men man ska inte sila mygg och svälja kameler.Jag tycker det är otäckt när killar,(och för all del tjejer, men jag har hört väldigt få tjejer göra det) i 20-30-årsåldern skrålar med i Jonny Bodes "Bordellmammans Visor" eller Björn Rosenströms vedervärdiga texter på förfester o.dyl. Denna skitmusik(ja, rent musikaliskt är den heller ingen höjdare) har ju blivit kult i vissa kretsar.

#22  Sinderella Catharina
2006-09-13 16:37:33

"Till Catharina som tog mer lättsamt på och hade större förståelse för om invandrare sa sexistiska saker"

Jag har aldrig påstått något sådant och tycker inte så, jag vet inte om du har missförstått mig?

#23  spop Catharina
2006-09-13 16:48:45

"Tycker väldigt sällan den fattiga bakgrunden hos somliga svarta rappare används som ursäkt för deras sexism, som någon hävdade. "

Jag vet inte hur vanligt det är men jag har definitivt hört/läst ursäkter som jag tolkar på det sättet.

"Kan väl delvis också ha att göra med en kvarlevande kulturell syn på svarta män som mer djuriska, osofistikerade och allmänt lustdrivna... "

En stereotyp roll som de tyvärr själva reproducerar när de skriver vissa grovt sexistiska texter där de beskriver hur kvinnor ska nyttjas sexuellt.

Ska förövrigt tillägga att jag absolut inte tycker att hiphop är sexism i sig självt utan det är vad man gör det till och den grövsta sexismen som jag stöter på är vad jag hör på radio ser på MTV och den är det tyvärr oftast rappen eller hip hop som står för.

Där inkluderar jag för övrigt videor där kvinnor enbart finns med som stringbeklädda sexobjekt, sexismen behöver ju inte nödvändigtvis enbart finnas i texten.

#24  Sv: Sexism olika okej? spop
2006-09-13 18:02:27

Sinderella: Visst är det skillnad, hade inte ens behövt skriva det där om heteronormativitetens högborg men det kliade i fingrarna... Håller med om att man inte ska sila mygg och svälja kameler, men liksom i diskussionen om huruvida svenska män verkligen är mer jämställda än exempelvis sydeuropeiska män bara för att de svenska männen är mer subtila i sin sexism så kan jag tycka att det nästan är värre när sexismen smygs in utan att man riktigt märker det. Det kan ju som Catharina säger också ske genom videor, skivomslag osv. Det minsta man kan säga om 2 Live Crew är att de är ärliga i sitt upsåt.

Och nej jag vill med detta inte måla in mig i ett hörn där jag måste försvara 2 Live Crew... :P

#25  Sv: Sexism olika okej? Sinderella
2006-09-13 18:24:34

Catharina:Jag ber om ursäkt om du tog illa upp.
Det var en fråga, inget påstående från min sida i det tidigare inlägget.

#26  Faktum Sinderella
2006-09-13 22:37:49

Det var "faktums" inlägg 9 jag reagerade på, jag blandade ihop namnen.Klantigt av mig! Ber än en gång Catharina så mycket om ursäkt.

#27  Sinderella Faktum
2006-09-14 09:57:11

Antar att nedanstående fråga är riktad till mig då.

Var går din gräns för "förståelsen"? Är det mer acceptabelt att en invandrarman slår fru och barn än en svensk t.e.x?

Vart gränsen går för förståelsen är varierande från fall till fall. Jag tror att om man förstår en människa, dess livssituation och dess socialiseing så är det också enklare att lättare att förstå denna människas handling och därmed lättare att visa förståelse för det som personen gjort.
T.ex. är jag mer förstående för hedersmord bland de människor som kommer från en sån kultur än från människor som kommer från en kultur där det inte existerar.

Det är inte mer acceptabelt att en invandrarman slår fru och barn än en svensk man, men jag ser mer förståelse för det än bland de som växt upp i våran kultur.

#28  Sv: Sexism olika okej? Sinderella
2006-09-14 10:53:31

Har alla i "vår kultur" samma förutsättningar och uppfostras lika dant då? Då borde väl förståelsen även inkludera svenska män som vuxit upp i misshandelsförhållanden och därigenom indoktrinerats att tro att det är det normala att mannen slår kvinnan i ett heterosexuellt förhållande.Eller alla svenskar som slår sina barn med motiveringen att "Jag fick stryk som barn och det har jag minsann inte tagit skada av"

Förståelse tycker jag är ett konstigt ord i det här sammanhanget.
Hederskultur eller barndomsupplevelser kan vara förklaringar till viss del men aldrig, aldrig ursäkter.

#29  När man plockar smultron... Sinderella
2006-09-14 11:22:00

Spoop var inne på något intessant i inlägg 24.
När man plockar smultron, t.e.x så letar man ju noggrannare på de ställen där man förväntar sig att de ska finnas än där man inte tror att de växer.På samma sätt har många lättare att upptäcka sexism hos t.e.x araber eller sydeuropeiska män än hos svenskar.
Därmed inte alls sagt att sexismen hos ovannämnda grupper alltid är inbillad, bara att den för många är lättare att se och upptäcka eftersom de är mer observanta på män med detta ursprung.
Vilket är sorgligt på många sätt.

Jag ska berätta en historia ur verkligheten.Det här var för många år sedan.En svensk kille i 20-årsåldern som definierar sig själv som feminist pratar inlevelsefullt om kvinnans rätt till fri abort, lika lön, att ett nej alltid är ett nej o.s.v.Nästa gång vi träffas, och sitter och dricker öl innan vi ska gå ut sätter han på Jonny Bodes "Bordellmammans Visor".Han sjunger med och skrattar så tårarna rinner åt texterna som handlar om huruvida horor kommer till himlen eller helvetet, om kvinnliga underliv som spricker vid samlag (jag kan för mitt liv inte fatta varför det skulle vara upphetsande eller kul), hånande av unga tjejer som oroar sig för att det ska göra ont när de blir av med oskulden o.s.v Senare på kvällen då vi är på kårfest hamnar han i en vild diskussion om muslimer och kvinnoförtryck.Han dissar att kvinnor bär slöja, rakt av.Han lyssnar inte alls på mina argument om att det finns kvinnor i Sverige som bär slöja frivilligt, därför att de blir så illa berörda av de sliskiga blickar och kommentarer om sitt yttre de får då de går på stan i vanliga kläder.Trots att jag hört detta direkt ifrån de slöjbärande själva.Att killen inte förstod detta argument var inte konstigt, för han var själv en sådan kille som kunde gå fram till okända tjejer och säga saker som"Du var ovanligt snygg för att ha glasögon" Och trodde dessutom att "offren" skulle bli smickrade. Den här killen kunde se andras sexism, men inte sin egen. Tror ni andra att sådan här dubbelmoral är vanligt förekommande hos svenska killar?

#30  Sv: Sexism olika okej? CharlieYaroslaw
2006-09-15 19:12:57

Absolut, det är alltid lättare att se andras fel. Jag tror få arabiska eller sydländska män skulle anse att de var sexistiska. De ser nog de åsikterna som en naturlig del av samhället. Det förekommer ju ofta att ex arabiska killar tycker svenskar är mer sexistiska eftersom de kan göra mer öppet sexuella närmanden mot kvinnor på "skoj". Jag tror att i många andra kulturers ögon så tar vi inte sex på allvar utan är snarare lite respektlösa inför varandra när vi pratar om det. Som ex. killen Sinderella berättar om som skrattar till sexistiska sånger.

#31  Sv: Sexism olika okej? Faktum
2006-09-15 19:26:13

Att visa förståelse är inte liktydigt med ursäktande. Inte för mig iaf. Jag kan ha förståele för en 16 årig kille som gett sig på sin farsa som har utnyttjat honom sexuellt. Men att killen ska fällas för misshandel är ju självklart imo.

Förståelse tycker jag är ett konstigt ord i det här sammanhanget.

Vad är ett bättre ord? Empati?

#32  Sv: Sexism olika okej? CharlieYaroslaw
2006-09-16 09:39:55

Är förståelse att förstå? Man kan ju förstå utan att stödja beteendet och man kan ju fördöma ett beteende man förstår. Jag tror det är väldigt viktigt att förstå mekanismerna bakom sexism eller varför män slår kvinnor för att ändra attityder och beteenden.
Obs. bördan att förstå ligger naturligtvis inte på enskilda kvinnor utan är en förståelse som krävs av personer som kommer i kontakt med sådana frågor i sitt professionella liv.

#33  Sinderella Catharina
2006-09-16 17:00:08

"Tror ni andra att sådan här dubbelmoral är vanligt förekommande hos svenska killar?"

Jag tror att det är väldigt vanligt, även som du påvisade bland svenska killar som kallar sig feminister, tyvärr...

#34  Sv: Sexism olika okej? CharlieYaroslaw
2006-09-18 22:23:07

om inte den dubbelmoralen var vanlig bland svenska killars skulle nog allt vara ballong och glass och alla skulle få göra vad de tyckte var roligast. Och några killar skulle stå och sura utanför för ingen skulle vilja dansa med de sexistiska tråkmånsarna.

Skämt åsido, jag tror många svenska killar har lärt sig att det är "rätt" att vara feminist och det är alltid lätt att göra en läpparnas bekännelse.

#35  #29, Sinderella, PerEdman
2006-09-19 07:25:17

Tror ni andra att sådan här dubbelmoral är vanligt förekommande hos svenska killar?


Nej, den är ovanlig, men givetvis finns den. Om du är uppmärksam hittar du dem överallt, men inte i majoritet.

Vad som gör mig riktigt ledsen är att kvinnor och män som säger sig vilja ha jämställdhet bär på så många fördomar om könen.

/ Per

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?