feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Jag tänker ibland att jag är äcklig"


Gå till senaste inlägget#1  "Jag tänker ibland att jag är äcklig" CaheiaM
2006-07-09 21:09:14

Utrdag ut artikel publicerad i DN den 21 juni. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&…

” MARIA HADE JUST fyllt tretton år när socialtjänsten placerade henne hos en familj på landet i Bohuslän där det snarare luktade jord och gödsel än haschrök och alkohol.
- Det blev värsta krocken, för de var med i Livets ord! De var extremt kristna, det blev ju bråk direkt. Jag rymde två gånger, och båda gångerna blev jag tillbakakörd i polisbil.
Hon flyttades till ett annat familjehem, men där trivdes hon inte heller.
- De var också med i Livets ord, och de tvingade mig att gå i kyrkan och sjunga i ungdomskören. Det var riktigt hemskt!”
Snart hamnade Maria på ett av statens låsta ungdomshem. Där skulle hennes behandlingsbehov utredas.
- Det var så hemskt, så jävla låst! Vi hade en rastgård där vi fick gå ut, men metallstaketet var jättehögt. Man såg bara himlen.
Maria har räknat ut att hon låg med minst 47 pojkar eller män in¬nan hon fyllde femton år.
- Det är väldigt många, säger hon. Det är inte normalt. De flesta hade jag sex med bara för att de tjatade. För att få tyst på dem, liksom.
- Jag tänker ibland att jag är äcklig. Jag försöker låta bli att tänka så, för jag vet ju att jag inte är äcklig. Men det är svårt.
MITT UNDER VÅRT samtal berättar Maria att hon blev våldtagen när hon var tolv år. Jag frågar om hon vill förklara vad som hände och hur det kändes.
- Det var det värsta jag har varit med om, svarar hon. Det var en kille som jag kände på avstånd. Han verkade schyst, så jag följde med honom. Vi kom till en gränd, och där började han. Jag ropade efter hjälp, men det var bara en av hans kompisar som kom. Han spottade mig i ansiktet och sa: "Dig ska jag fan inte hjälpa, din jävla hora!" Och när killen som våldtog mig var färdig sade kompisen: "Kom så går vi, hon är ju bara tolv år."
Maria polisanmälde våldtäktsmannen, men det blev inget åtal.
- Åklagaren sade att det inte fanns några bevis. Det räckte inte med att jag pekade ut honom.

Jag skulle också rymma om jag hamnade i en familj som är kristen, speciellt Livets Ord som dessutom är en sekt. Hur tänkte myndigheterna när de placerade henne DÄR? Verkligen urbota dumt och upplagt för bråk och konflikter. Artikeln innehåller så mycket en kan anmärka på att jag blir helt matt.

#2  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" embla
2006-07-10 19:27:55

En blir mörkrädd när en läser vad sociala myndigheter hittar på.

Tänker att när mina egna barn är rätt stora ska jag anmäla oss som fosterföräldrar för att ge några barn en chans, en bild av att jag som är så upplyst och bra kommer att uppfostra barn till lyckliga människor och goda samhällsmedborgare.

Gissar att de där Livets Ordarna också tänkte att de var goda förebilder.

#3  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" ozito
2006-07-11 08:42:08

Det här var juh kanske inte helt klockrent:

"Maria har också fått lära sig att tänka på vilka signaler hon sänder ut med sin kropp."

Liksom att säga: "Bara så du vet så var det ditt fel"

#4  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" meandro
2006-07-11 11:07:48

Måste en familj vara en dålig fosterhemsfamilj bara för att den har en annan tro? Alla människor har en tro om det så är på socialism, antropsofi, buddism, individualism eller vad som helst. En annan tro än den man själv tycker är vettig behöver ju inte leda till en sämre (fosterhems)familj.

Huvudsaken är väl att det är bra och medkännande människor, som inte tar hand om personen p.g.a. ett försök att frälsa? (Men det kan man ju inte utgå från Bara för att de är livets ord... anser jag då).

(Är beredd på mothugg ;)

#5  som vanligt uttryckte jag mig luddigt... meandro
2006-07-11 11:10:40

alltså man kan ju inte utgå från att bara för att en familj tillhör livets ord så är deras enda avsikt att frälsa den fosterhemsplacerade (men när/om det är så så är det ju illa!)

#6  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" UppåtEmma
2006-07-11 11:21:53

problemet ligger väl i att Livets Ord har i sin rörelse både en acceptans och uppmuntran till aga...

#7  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" chalky
2006-07-11 13:51:21

livets ord har gjort sej kända för just att skriva in sej som fosterföräldrar för att frälsa utstötta människor. det gör ju hela den kristna rörelsen hela tiden. det är bara genomvidrigt.

#8  #7 meandro
2006-07-11 14:37:58

Jag instämmer att det är illa när det gäller ungdomar på glid, i de fall då bakgrunden till viljan att ha fosterhemsbarn bara handlar om att frälsa.

chalky:
"livets ord har gjort sej kända för just att skriva in sej som fosterföräldrar för att frälsa utstötta människor. det gör ju hela den kristna rörelsen hela tiden. det är bara genomvidrigt."

Men det finns också exempel på fall där frälsning av utstötta människor varit positiv, exempelvis när narkomaner har blivit rena genom att de blivit frälsta och upptagna av någon extremkristengrupp.

Jag anser inte att tro behöver vara något negativt, det kan också vara något mycket positivt för de som tror.

Jag har mött en tendens bland många av mina vänstervänner att vara troende anses snudd på att vara lika illa som att vara nazist.

Varför är tro så farligt?

(Nej, jag är inte kristen själv, men har vuxit upp med en småkristen mamma. Och nej, det har inte skadat mig det allra minsta).

#9  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" Tiriq
2006-07-11 17:23:15

Just Livets ord är såvitt jag vet definierad som sekt, och jag tycker inte att det är bra att sätta problembarn hos sekterister.

#10  tiriq #9 meandro
2006-07-11 17:43:56

jag kanske kommer hålla med ditt svar, men jag är ändå nyfiken på att höra varför?

#11  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" Tiriq
2006-07-11 18:19:51

Nu är jag lite på hal is här, jag är ganska okunnig om hur frikyrkor och sånt fungerar, men enligt vad jag vet så är skillnaden mellan "vanliga religioner" och sekter den att sekter är mycket mer avskilda. Den som är med i en sekt uppmanas att inte ha kontakt med andra som inte är i sekten, kanske blir rejält hjärntvättad, får lära sig att se ont och gott i svartvitt och passa sig för djävulen hela tiden och en massa annat sånt där som (enligt mig) inte är särskilt bra för folk. De definierar sig i motsats till resten av samhället.Gränsen till vad som är sekt kan vara ganska flytande, och jag har för mig att Livets ord flyter mer än vad t ex Moon-sekten gör (men mindre än Jehovas vittnen), men ändå att de stämmer tillräckligt mycket in på sektkriterier för att vara nåt att se upp med. Alltså vore det inte en bra miljö för nån och absolut inte för en person som behöver extra hjälp. Nu säger hon inte att de har försökt hjärntvätta henne utan "bara" tvingat henne att gå i kyrkan och sjunga i kör, men just religiösa aktiviteter är enligt mig extra illa att tvingas till eftersom själva vitsen med religion väl är att en själv ska ha en tro. Den kan ju inte tvingas fram eller bevisas eller nånting, den finns eller så finns den inte.

Dessutom, om Livets ord är kristna fundamentalister har de antagligen (obs, jag vet inget mer om dem än jag läste i skolan, nu tänker jag bara) en moralistisk syn på sex och synd som jag tycker är ganska onödig och troligen skadligt skuldbeläggande.

#12  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" Tiriq
2006-07-11 18:21:26

Det där med "mindre än Jehovas vittnen" kan feltolkas. Jag har sett Livets ord på listor över sekter och Jehovas på listor över gränsfall, så Jehovas ska tydligen vara "mer normala" (mer kyrka, mindre sekt) eller hur jag ska säga än Livets ord.

#13  sekter Corona
2006-07-12 01:58:37

Sida under uppbyggnad av avhoppad livetsordare:
http://perkornhall.se/LivetsOrd/index.htm

Föreningen Fri's hemsida, definitioner på vad en sekt är:
http://home.swipnet.se/~w-64518/

#14  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" chalky
2006-07-12 12:48:04

meandro sa:
Men det finns också exempel på fall där frälsning av utstötta människor varit positiv, exempelvis när narkomaner har blivit rena genom att de blivit frälsta och upptagna av någon extremkristengrupp.

Jag anser inte att tro behöver vara något negativt, det kan också vara något mycket positivt för de som tror.


nej, jag tycker inte att det kan vara positivt eftersom man ersätter ett missbruk med ett annat. så fort man som före detta missbrukare inser att kyrkan kanske inte var vad man trodde så faller man tillbaka i sitt missbruk.
jag säger inte att tro behöver vara negativt, men dom flesta trosuppfattningar som finns är brutalt osunda.

meandro sa:
Jag har mött en tendens bland många av mina vänstervänner att vara troende anses snudd på att vara lika illa som att vara nazist.

Varför är tro så farligt?


det handlar inte om tro, utan om att vissa vedervärdiga människor försöker trycka ner den i halsen på en. jag har inget emot troende människor i allmänhet, utan faktum är att min bästa vän är med i missionskyrkan, men den kristendom som livets ord eller pingstkyrkan står för är bara vidrig!

#15  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" Peggy
2006-07-12 18:34:52

Livets Ord ska inte blandas ihop med vanliga frikyrkor. Livets ord är, till skillnad från dem, inte en demokratisk förening, utan en stiftelse. Det innebär att ledningen inte behöver redovisa för medlemmarna vad de gör. Det är en auktoritärt styrd sekt.

Sen kan vanliga frikyrkor också vara rätt jävliga. Hade polare som fick åka på djävulsutdrivningsläger i tonåren för att de tvivlade eller hängde för mkt med oss icke-frälsta. Bland andra dåliga erfarenheter av frikyrkan.

SEN finns det tusen fantastiska grejer som olika kyrkor gör för utsatta människor. Det ska de ha världens eloge för!

#16  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" Peggy
2006-07-12 19:21:08

http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_9356115.asp

Om kristen uppfostran.

#17  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" meandro
2006-07-13 12:11:17

nu har jag lämnat lite topic här ;) men jag förstår bara inte den massiva kritiken för folk som tror på någon religion! (Kristendomen då, kritiserar ni de som tror på Islam, Judendomen eller Buddism lika hårt?)

Jag tror många är lyckliga av att känna en högre mening med livet samt en tro att "livet fortsätter efter döden".

Jag är inte religiös och jag tror inte jag är lyckligare för det, tvärtom snarare. Och vad är viktigast? Att må bra eller känna till "sanningen"?

Jag röstar på att må bra ( fast ingen av oss känner ju till sanningen, om den ens existerar... men nu blev det en filosofisk urspårning här).

#18  #15 meandro
2006-07-13 12:15:32

"SEN finns det tusen fantastiska grejer som olika kyrkor gör för utsatta människor. Det ska de ha världens eloge för!"

instämmer! inte minst svenska kyrkan gör sjukt mycket bra för utslagna, ensamma gamla, tredje världe etc (min pappas exfru var präst och jag är mycket imponerad av deras arbete)

hrm nu har jag blivit nån form av religionsförespråkare här plötsligt, men det är mest för att jag alltid ska hoppa in och klämma till med motsatt sida när jag tycker det är obalans i debatten :P Nån slags skada alltså. Hade alla istället skrivit om troendets förträfflighet hade jag bergis börjat käfta emot där. Men nu tycker jag debatten blev så ensidig...

#19  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" chalky
2006-07-13 14:18:05

meandro sa:
jag förstår bara inte den massiva kritiken för folk som tror på någon religion! (Kristendomen då, kritiserar ni de som tror på Islam, Judendomen eller Buddism lika hårt?)


jag kritiserar inte att människor tror. jag kritiserar att vissa människor trycker ner sin tro i halsen på andra, framför allt sina barn(eller fosterbarn som i det här fallet). det är vidrigt att höra en treåring säga att han är rädd för djävulen, och jag har faktiskt hört det från en treåring vars föräldrar är pingstvänner.

meandro sa:
Jag är inte religiös och jag tror inte jag är lyckligare för det, tvärtom snarare. Och vad är viktigast? Att må bra eller känna till "sanningen"?


beror på om någon annan tar skada av det. om du omedvetet fostrar dina barn in i en tro så är det inte värt det.

ett extra tillägg angående kyrkans arbete bara. just svenska kyrkan är unik därför att det inte ens försöker frälsa människor. det är menat mer som ett nätverk av människor som vill hjälpa andra utifrån sin egen tro utan att försöka övertyga någon. fett med respekt till svenska kyrkan

#20  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" Corona
2006-07-13 14:51:15

Om en religion är förtryckande eller ej har rätt mycket med dess utövare att göra.

Samma sak med politiken.

Något som kan vara helt fantastiskt på pappret, kan förvandlas till rena terrorn i praktiken.

Och att det just nu är vissa kristna kyrkor som får klä skott, men framförallt sekter, är väl för att det var just vad artikeln handlade om.

Sen tror jag att vi som hänger här är mer insatta i de kristna sekternas verksamhet, eftersom det är det vi läst om i tidningarna.

Fast kollar man på olika sidor som varnar för sekter så har även Moonrörelsen, Bhagwan, Hare Krishna och Scientologerna hamnat där.

Min moster var förut med i något som hette Summit Lighthouse, vet inte om de räknas som kristna. De fick sina heliga ord från en skulptur, föreställande S:t Germain.
En undergångssekt, som trodde att djävulen lurade i pop och rockmusik och i alla reklamplakat, o Michael Gorbatiov var djävulens utsände...
Ja, det låter som en kristen avart.

Fast muslimerna har också en djävul - sheytan heter han på turkiska. Men några helgon, typ S:t Germain har de inte.

Min moster var fast i många år, och hade ångest jämt för alla budskap som djävulen flikat in överallt, men nu har hon lyckats befria sig från Summit lighthouse. Tack och lov.

#21  Sv: "Jag tänker ibland att jag är äcklig" Sinderella
2006-09-10 03:06:55

Jag tror på Gud och har inga fördomar vare sig mot kristna, muslimer, buddister eller några andra religioner.Men att Livets Ordare får ha fosterbarn är för mig fullständigt obegripligt och oförsvarbart. Livets Ordare har korrumperat Uppsala socialtjänst och ignorerar anmälningar om barnmisshandel.(Detta har jag förstahandsinformation om, från personer som gång på gång ringt och berättat om barn som blir misshandlade.)
Det finns Livets Ordare som lägger upp oxfile och annan lyxmat i kassan i saluhallen och påstår att Gud ska betala.
Livets Ords ledare predikar om att HIV och AIDS är Guds straff mot syndarna.
Livets Ord tillhör framgångsteologin, där man predikar att bara du är tillräckligt frälst kommer du att bli rik och snygg på köpet, och blir du det inte är din tro för svag. Materiell rikedom och yttre skönhet är mycket viktigt i sekten. Behöver jag lägga till att rörelsen är extremt sexistisk och homofobisk? Någon som fortfarande tycker att Livets Ordare ska få ha fosterbarn?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?