feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Våldta nu, 99% går fria!


Gå till senaste inlägget#1  Våldta nu, 99% går fria! CaheiaM
2006-06-21 23:23:14

Vad tycker ni om de reklamaffischer som dykt upp i JCDeux annonsmontrar på senaste? Först var det lutterhjälpens reklam mot trafficing där en ung människa var porträtterad i svartvitt som i envanlig klädannons, med texten "Flickan 16 000" eller dyl. Idag såg jag reklam för Stafett mot våldtäkt http://www.xn--stafettmotvldtkt-8nbo.nu/show.php där annonsörerna använder sig av antireklam och annonserar för att passa på att våldta då enbart 1% av fallen döms i domstol.

Jag gillar Lutterhjälpens reklam men är lite mer tveksam till denna. kanske är jag bara provocerad men jag känner mig inte särskilt upprörd över det, så nja.. Men det jag undrar över är ifall denna reklam får fram sitt budskap ordentligt. Ska man göra reklam för att inte våldta?

citat från hemsidan från länken ovan "Sexuellt våld mot kvinnor bottnar i ett jämlikhetsproblem som varken reklamkampanjer eller protestlistor rår på. Kvinnors säkerhet är fortfarande en politisk fråga med låg prioritet, och engagerar av någon anledning främst kvinnor.

Men förändringar kan ske och attityder kan förflyttas. Lagstiftning sätter nya normer. Och en levande debatt ger de makthavare som vill driva frågan i rätt riktning, mandat att agera"

Sen kan man skriva på en protestlista. Jag menar, ingen är ju för våldtäkter så vad är det man ska protestera emot och hoppas uppnå egentligen? Misstro mig inte, klart jag vill att lagen ska ändras men den senaste ändringen av lagen var ju inte så slagkraftig.

Min fråga är om ni tror att detta kommer att hjälpa? Att annonsera och be folk skriva på en protestlista alltså? Och ifall man ska göra reklam för att stoppa våldtäkter? Når budskapet verklogen fram?

#2  Sv: Våldta nu, 99% går fria! Escapist
2006-06-21 23:34:50

Passa på att våldta-reklamen kan nog vara effektiv genom att den är svår att ignorera, men eventuella insikter får nog slåss med en defensiv reaktion hos många.

Protestlistan är mer tveksam. En underskrift blir symbolisk men inte mycket mer. Men what the heck, man kan ju hoppas på en annan justitieminister i slutet av året. Den nuvarande är lite för upptagen med att avveckla våra friheter och rättigheter för att bry sig om något sånt här, känns det som.

#3  Sv: Våldta nu, 99% går fria! CaheiaM
2006-06-22 00:24:41

Exakt så känner jag oxå men skrev under protestlistan ändå :)

#4  Vilken lagändring? Henrik
2006-06-22 01:10:28

Vilken lagändring är det man föreslår?

#5  Sv: Våldta nu, 99% går fria! CaheiaM
2006-06-22 13:10:49

De vill ändra lagen för sexualbrott. I det brev som man skriver under och som skall skickas till Justitieministern skriver de:

#Jag blev hoppfull när den nya sexualbrottslagen trädde i kraft tidigare i år. Jag blir modstulen när jag märker att ingenting i grund och botten förändrats. Antalet våldtäkter minskar inte. Antalet fällande domar ökar inte. Omkring 90 procent av alla våldtäktsoffer vågar inte anmäla. Och efter vad jag vet görs ingenting för att påverka de attityder hos polis och rättsväsende, media och allmänhet, som fokuserar på våldtäktsoffrets roll och skuld i våldtäkten.

Sexuellt våld mot kvinnor bottnar i det faktum att män våldtar, och jag skulle vilja se fler insatser som syftar till att förändra detta faktum, snarare än åtgärder som lägger ytterligare ansvar på kvinnan.

Du är en av dem som kan driva frågan vidare och få en verklig förändring till stånd. Jag hoppas att du vill ta ditt ansvar i den lågt prioriterade frågan om kvinnors säkerhet.

Bästa hälsningar"

Det finns mer info på sidan

#6  Sv: Våldta nu, 99% går fria! marsian
2006-06-22 20:13:12

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#7  Innehållslös protest Henrik
2006-06-23 11:28:24

Stafettprotesten föreslår ingen lagändring och inga andra åtgärder heller! Det är lite sorgligt, för visst kan man göra nåt om man verkligen vill. Här är några åtgärder med garanterad effekt.

* Se till att dömda våldtäktsmän inte gör fler våldtäkter! Fotboja och medicin är effektiva åtgärder.

* Ändra lagen så att samlag med en drogad eller berusad person räknas som våldtäkt.

#8  Henrik Ephemeer
2006-06-23 12:52:21

Lagen sa:
Detsamma gäller den som med en person genomför ett samlag eller en sexuell handling som enligt första stycket är jämförlig med samlag genom att otillbörligt utnyttja att personen på grund av medvetslöshet, sömn, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i ett hjälplöst tillstånd.


Är det verkligen lagen vi ska ändra på? Det borde snarare vara så att vi ska se till att lagen tillämpas fullt ut, i de fall där den inte gör det.

#9  Henrik Faktum
2006-06-23 15:38:47


Se till att dömda våldtäktsmän inte gör fler våldtäkter! Fotboja och medicin är effektiva åtgärder.


Medicin i vilken betydelse, kemisk kastrering? Efter att en har avkännat sittstraff så ska man väl ändå anses vara en fullvärdig medborgare med samma rättigheter som alla andra.

#10  Sv: Våldta nu, 99% går fria! macramatic
2006-06-23 17:14:55

Håller med Ephemeer. Vi anmäler utan att tveka ifall någon blir rånad, men börjar få en massa föreställningar och tvekar när någon börjar prata om sexuellt utnyttjande och våldtäkt.

#11  Varför ska våldtäktsmän ges möjlighet till nya våldtäkter? Henrik
2006-06-24 00:35:56

Faktum sa:
Efter att en har avkännat sittstraff så ska man väl ändå anses vara en fullvärdig medborgare med samma rättigheter som alla andra.
Kvinnors rättighet att inte bli våldtagna är viktigare för mej.

#12  Sv: Våldta nu, 99% går fria! Escapist
2006-06-24 02:21:19

Det går helt bort att inskränka de principer som ett civiliserat rättssystem bygger på. Antjänar du ditt straff, som måste ges i proportion till andra brott, så har du ingen skuld till samhället.

Som redan påpekat finns lagarna redan där. De måste bara tillämpas bättre och förankras bättre moraliskt.

#13  Civiliserat? Henrik
2006-06-24 19:18:44

Ett civiliserat rättssystem kan ha många olika påföljder för brott. Ekonomisk brottslighet kan till exempel ge näringsförbud.

Att sätta återfallsvåldtäktare i fängelse och sedan släppa ut dom för att begå nya våldtäkter kommer nog av eftervärlden att betraktas som idioti snarare än som civiliserat beteende.

#14  Sv: Våldta nu, 99% går fria! CaheiaM
2006-06-24 19:35:17

kan inte annat än hålla med Henrik. En våldtäktsman eller annan sexualbrottsling borde ju villa bryta sitt negatva beteende och då är nog medicinering ett bra delsteg i samband med psykisk vård

#15  Sv: Våldta nu, 99% går fria! PerEdman
2006-06-26 09:18:24

Obligatorisk vård och/eller terapi är något som jag sett i bl.a folkpartiets partiprogram. Alltså, oavsett om förbrytaren dömts till böter eller fängelsestraff eller vård så skall han eller hon genomgå obligatorisk vård, terapi eller annan bevisat effektiv verksamhet för att behandla sexualproblem. Det tror jag kan hjälpa.

Men vi måste också förstå att vi på det sättet bara kommer åt att förhindra återfall. Vi behöver dessutom förhindra förstagångsförbrytare.

/ Per

#16  Sv: Våldta nu, 99% går fria! Daniella
2006-06-26 10:43:58

Per Edman: Visst är det så att vi inte förhindrar förstagångsförbrytare på detta sätt. Dock ska man hålla i minnet att en mycket stor del av alla sexualbrott utförs av personer som tidigare redan är dömda för liknande brott. Så jag skulle nog inte använda epitetet "bara".

#17  Sv: Våldta nu, 99% går fria! PerEdman
2006-06-26 10:54:00

Nej, det är inte så bara, det är det ju inte... jag manar bara till funderingar kring hur vi bör agera för att avskräcka eller förhindra även förstagångsförbrytare. Stämma i bäcken, och allt det där. Alla återfallsförbrytare var ju förstagångsförbrytare en gång i tiden.

/ Per

#18  Sv: Våldta nu, 99% går fria! denpa
2006-09-05 17:05:24

Jag tycker att lagar är skit ibland, de når inte ut till folk, sätter sig inte i hjärtat. Allt handlar om attityd förändring hos varje medborgare och det är svårt när kvinnor är sexobjekt, när småpojkar får lära sig att de ska vara tuffa och hantera situationer. Det som förväntas av dig så handlar du, med bieffekter som följd. Gruppvåldtäkter? Jag förstår mig inte på det, när högst en promille av männen(psykopater, sociopater) kan begå en våldtäkt. Hur kan dessa männ träffa varandra och kanske 5 st. Förstår inte det borde ju vara en på miljonen att de skulle kunna träffa en likasinnad.

#19  Sv: Våldta nu, 99% går fria! PerEdman
2006-09-06 08:29:27

Varför är det konstigt? Folk dras hela tiden till människor de kan identifiera sig med. Subkulturer finns överallt, i alla former. De möts FÖR ATT de är lika, de umgås FÖR ATT de är lika, och det gäller även skurkarna.

Du kunde ju lika gärna fråga dig hur bankrånare kan träffa varandra i ett land om 9 miljoner. (Men 9 miljoner är inte mycket.)

/ Per

#20  18, 19 Blindalina
2006-09-07 20:01:59

Jag undrar också lite när jag läste om att ett nytt överfall har skett i Umeå, av 5 (?) unga killar. Hur kan en sådan situation uppstå så kort efter Hagamannen, och vad kunde en gjort för att förhindra det, liksom.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?