feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Höj pensionsåldern för kvinnor!


Gå till senaste inlägget#1  Höj pensionsåldern för kvinnor! JoeHill
2003-10-17 09:17:58

Varför?

Jo:
-Kvinnor lever längre och kostar således mer pengar för samhället att försörja som pensionärer.
-Lönegapet mellan könen skulle minska eller helt försvinna om man slår ut lönen över hela det arbetsföra livet.
-Kvinnor är mer sjukskrivna när de är i sin arbetsföra ålder. Den arbetsföra åldern bör således förlängas så båda könen hinner utföra samma arbete under sin livstid.

:-)

#2  Mmm rättvist... Josefine Alvunger
2003-10-17 10:14:09

och eftersom inte kvinnor jobbar skiten ur sig när de föder barn så räknar vi inte det eller? man kan ju räkna att de kvinnor i Sverige som föder 2 barn, jobbar åtminstone 4 år, vilket innebär att vi istället skall sänka pensionsåldern för kvinnor.

#3  ? JoeHill
2003-10-17 11:10:10

Så du menar att det bara är kvinnans ansvar/jobb att föda/ta hand om barn?

#4  Tror du jag är blåst? :) Josefine Alvunger
2003-10-17 11:27:06

Jag menar att det än så länge endast är kvinnor som är kapabla att föda, ett extremt ansträngande fysiskt arbete som pågår dygnet runt i 9 månader, obetalt! Och sedan tror jag vi kan sluta oss till att det främst är kvinnor som tar ut föräldraledighet, samt att det även är kvinnor som stannar hemma för sjukt barn, o att kvinnor tar mest ansvar för vårdandet av barn och hem när de kommer hem från arbetet. Kvinnor som har barn arbetar alltså dubbelt så mkt som män som har barn, eftersom de arbetar när de kommer hem från jobbet också. Detta är helt sinnessjuka generaliseringar, men det var ju ditt resonemang också så jag tycker jag också får. Jag menar bara att ingen räknar med det dubbelarbete som födande kvinnors kroppar utsätts för, om du skitit ut en vattenmelon kanske du hade sjukskrivit dig också, vad vet jag? Dessutom föder kvinnor nya arbetare till Sverige, de som skall ta hand om både dig och mig, och det borde ju vara avlönat arbete!

#5  men... JoeHill
2003-10-17 12:44:48

...det är ju ett avlönat arbete.

Och om nu föräldrasituationen var helt jämställd borde man väl kunna höja pesionsåldern för kvinnor, eller?

En anna sak som slår mig är att så fort kvinnor föreslås göra vissa eftergifter så börjas det skrika om "att vi måste föda barn, det är jätte jobbigt bla bla bla"

Vadå "måste"???

Vem tvingar er? Inte jag i alla fall.

Dessutom behövs inte barnafödandet i Sverige. Det finns ngt som heter "Arbetskraftsinvandring".

Detta är ett bättre alternativ då ändå U-länder är överbefolkade som det är idag. Vem bryr sig om svenskar är blonda och blåögda? Inte jag i alla fall. Och jag hoppas att inte du heller gör det...

#6  ? Robert
2003-10-17 14:02:47

9 månaders fysiskt arbete? Det är väl ungefär så länge som många män gör lumpen.

Jag håller med JoeHill. Ingen tvingar kvinnor till att föda barn. Josefine, menar du att artens överlevnad har ett egenvärde i sig? Det viktiga är väl jämställdhet, eller? Personligen tycker jag att kvinnor ska sluta föda barn.

#7  Det var ju ett feministiskt inlägg av dig... Josefine Alvunger
2003-10-17 14:09:26

... dessutom ganska respektlöst. Hur skall du ha det? Jag tog upp barnsituationen som svar på ditt inlägg eftersom det i allra högsta grad påverkar kvinnlig sysselsättning på arbetsmarknaden. Inte för att det är jättejobbigt, synd om oss. Men arbetet är inte avlönat, man får 80 % av sin lön, minus skatt. Jag förespråkar att de kvinnor som föder barn skall få lön för det biologiska arbetet, medan kvinnan är gravid arbetar hon ofta fortfarande och får den lönen, men själva graviditetsarbetet borde vara avlönat som allt annat arbete. Liksom vårdande och uppfostran av barnet. men visst har du helt rätt. Jag tycker inte heller att kvinnor borde föda så mkt barn, vi har alldeles för mkt människor som det är. barn blir dessutom ofta en boja för kvinnan i livet, så visst - färre barn till Sverige! Men det jag menar är att de kvinnor som trots allt föder barn borde ha en lägre pensionsålder, eftersom de redan har utfört ett makalöst hårt arbete, som dessutom är inkomstbringande till Sverige. Men ok, de kvinnor som inte föder barn skulle kunna ha en högre pensionsålder, men också förutsatt att de inte utför merparten av hushållsarbetet i ett samboförhållande. Hushållsarbete är ett oavlönat arbete som idag till högsta grad utförs av kvinnor. Om kvinnor inte födde barn och slet ut sig med hushållsarbete är jag övertygad om att de flesta kvinnor skulle orka lönearbeta längre, o därav skulle du få din pensionshöjning.

#8  Myten om kvinnornas dubbelarbete... Kalle
2003-10-17 14:58:21

...är just bara en myt! Ständigt påeldad av feminister, men punkterad av SCB. Undrar just varför den här rapporten inte har fått större uppmärksamhet??? http://www.scb.se/statistik/be0503/tidsanv.as…

De har räknat lönearbete, hemarbete och studier som "arbete", och kommit fram till att det finns "ingen signifikant skillnad mellan kvinnor och män."! Män arbetar lika mycket som vad kvinnor gör!

#9  SCB Lottie
2003-10-17 15:20:24

Kalle, din länk funkar inte av någon anledning. Jag hittade i alla fall tidscykeln efter en del mekkande och du glömde den ganska viktiga kommentar som SCB infogat:

"En stor del av mäns arbete sker mot betalning. Kvinnors arbete är mer jämnt fördelat på betalt förvärvsarbete och obetalt hemarbete.
Summan av det betalda och obetalda arbetet, eller det totala arbetet, skiljer sig inte mellan könen, en likhet som döljer stora olikheter. "

#10  Men.. JoeHill
2003-10-17 15:43:46

...80% av sin vanliga lön är väl ändå ganska bra.
Man drar ju ned på reskostnader då man är hemma.
Det är ljusår mer än vad killar får i lumpen.

Och om själva graviditeten/födseln vore avlöningsbar borde väl rimligtvis den manliga inseminationsarbetet också vara det. Eller blir vi klassade som prostituerade då? Huh vad hemskt...

#11  Josefine: Robert
2003-10-17 17:33:47

Har du hört talas om omvänd psykologi? Skämt åsido så var kanske mitt uttalande lite väl drastiskt, men jag tror att det fångar en möjlig utveckling i framtiden.

Jag är lite misstänksam mot att ge kvinnor lön för att föda barn, främst för att arbetslösa män då inte har motsvarande möjlighet att "få jobb" genom att bli gravid. Jag skulle inte acceptera att kvinnor skulle kunna dra nytta av sitt biologiska övertag på det sättet. I så fall skulle jag vilja införa en positiv särbehandling som gör att män lättare får jobb jämfört med kvinnor. Redan idag har vi en större arbetslöshet bland män faktiskt.

För övrigt så var det inte jag som skrev de första inläggen.

#12  Lottie Kalle
2003-10-21 09:31:35

Visst, jag hade gärna citerat hela artikeln, om jag hade vetat att det gjorde dig glad! Men min avsikt var inte att starta en lönedebatt, utan bara att kontra på Josefines påstående "Kvinnor som har barn arbetar alltså dubbelt så mkt som män som har barn, eftersom de arbetar när de kommer hem från jobbet också."!

Sanningen är väl snarare att kvinnor som har barn "arbetar" hemma på dagarna, medan mannen är på jobbet. Sedan när han kommer hem så får HAN ta hand om barnet/barnen, får då måste HON "komma utanför dörren och träffa lite folk"...

P.S. Nu fungerar länken igen.

#13  Inte sanningen Lottie
2003-10-23 11:02:06

Ingen fara på taket, jag älskar att leka besserwisser...:-)

Men du, även om studien inte styrker Josefins antagande om dubbelarbete, så stämmer inte din "sanning" heller. Sammanboende par med barn ökar båda sin totala arbetsbörda något (att det blir mer jobb med småbarn än utan är ju inte så konstigt), men hon (och inte han) gör det framförallt i hemmet. Han kommer mao lika ofta "utanför dörren för att träffa lite folk".

#14  Vad är sanning? Kalle
2003-10-27 11:24:21

Visst, du får leka vad du vill...

"Min sanning" var inte en universalsanning heller, utan bara en reflektion vad jag ser bland mina bekanta. Du behöver inte ta den så allvarligt. Men visst är det en skillnad i frihetsgrad att "träffa folk" i jobbet och att kunna göra det på sin fritid?

Jag tycker också det är intressant att du hackar på mig för småsaker, som att jag "utelämnar information". Medan Josefines uppenbara, och i mitt tycke grövre, rena påhitt får stå oemotsagda.

BTW, länken är nere igen, SCB håller tydligen på att göra om sin hemsida.

#15  fakta alice
2003-10-27 21:08:30

småbarnsföräldrar:
obetalt arbete i genomsnitt för män (timmar): 25
dito för kvinnor: 50

läs lena gemzöes bok.

#16  fakta, men bara en liten del... Kalle
2003-10-28 10:43:12

Varför räknar du bara det obetalda arbetet?

Och ska hemarbetet räknas som obetalt för de som är hemma med småbarn och får föräldrapenning?

#17  så vem tvingar... JoeHill
2003-10-28 11:20:42

...kvinnor att jobba obetalt hemma?

Jag bor själv och lägger ned minimalt med tid på att hålla snyggt. Det finns viktigare saker.

Min flickvän bor också själv och lägger nog ned flera gånger mer tid, jämfört med mig i sin lya, på att damsuga etc.

Har man ett kontrollbehov att det skall vara snyggt och städat får man skylla sig själv.

#18  Dessutom... JoeHill
2003-10-28 11:22:35

...utvecklar barn allergier när det är för rent i omgivningen.

Män skall inte städa mer.
Kvinnor skall städa mindre.
Så får vi friskare barn.

#19  fakta? Kalle
2003-11-07 15:53:41

småbarnsföräldrar:
obetalt arbete i genomsnitt för män (timmar): 27
dito för kvinnor: 42

Diff på 15 timmar/vecka, och inte 25 som alice påstår.
Källa: SCB, "På tal om kvinnor och män", sid 36
http://www.scb.se/Statistik/LE/LE0201/2003M00…

Dessutom, ny länk till Tidsanvändningsundersökningen, bara ett diagram, men ändå: http://www.scb.se/templates/tableOrChart____2…

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?