feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

för porrmotståndare: vad borde göras mot porren?


Gå till senaste inlägget#1  för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? lynx
2006-05-27 00:29:53

Det här är ingen för eller emot porr-diskussion utan en fråga för er redan tagit ställning emot:
Vilka åtgärder skulle ni vilja gjordes mot porren?

#2  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? BoyNamedSue
2006-05-27 01:10:47

För ungdomar: obligatoriskt RFSU-besök. RFSU tar upp porren på ett enligt mig bra sätt och kan sätta igång en diskussion bland ungdomarna. Bra om lärare följer upp med diskussioner med både pojkar och flickor samlade efteråt.

För vuxna: väcka empati genom att visa på arbetsförhållanden inom branschen: Information om villkoren inom branschen. Hårda siffror och statistik. Information om allt upprörande som smärtlindrande salvor, fluffers etc. Information om förhållandet mellan övergrepp och att arbeta inom porrbranschen. Visst går det alltid att säga att det är deras fria val och komma med diskussionen kring att de inblandade är myndiga m.m. men varje vidrig detalj kanske får några nya att ta tänka till eller tappa lusten. Lite som att visa bilder på sunkiga lungor för rökare alltså.

#3  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? Terminator
2006-05-27 09:23:05

Kan inte annat än hålla med Boy Named Sue!!!

#4  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? lynx
2006-05-27 12:09:25

vad är fluffers?

#5  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? Blindalina
2006-05-27 12:19:32

jag är på många sätt motståndare till porren så som den ser ut nu:

men lite kort, en ej fulltalig lista då jag måste tänka klart, men kanske till att börja med, då:

*ställa folk som konsumerar porr till ansvar för allt det de tittar på.

* hård info, statistik, rättvisa. dämma upp branschen, göra den rumsren i alla vrår!

* ta bort superexoticeringen och distanserandet av kvinnosläktet i den större delen av heteroporren och göra den mer jämlik där tjejer per automatik blir till billiga slampor att dra över, utan ett mer jämlikt sexuellt förhållande uppstår, där både killars och tjejers sexualitet är komplex och problematiseras och inte nedvärderas eller skildras felaktigt.

* ta bort mkt stor del av kommersialiseringen.

*problematisera porren övh, göra den motsvarig till verkligheten.

det här var spontant, men jag skriver gärna ett seriösare och längre inlägg senare, är lite på semester.

#6  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? Blindalina
2006-05-27 12:20:35

heh, naturligtvis " där tjejer _inte_ per automatik blir till billiga slampor att dra över" ..

#7  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? Blindalina
2006-05-27 12:42:49

jag tycker en av de viktigaste faktorerna är att tittaren _skall veta med sig_ att den inte ser på något material där någon inte mår bra. för att spekulativt titta på nåt där en inte har det klart för sig tror jag skapar ett väldigt konstigt splittrat förhållande till både porren och ens medmänniskor och omvärlden.

så då är uppgiften att se till att alla som framställer porr/sexfilm mår bra.

japp, jag kör på teorinivån, men är inte desto mindre övertygad.

#8  # 6 Blindalina
2006-05-27 14:03:47

och med "problematisera porren övh, göra den motsvarig till verkligheten." menar jag inte att en skall ta bort fantasin, men att den skall representera och motsvara folks fantasier och inte vara snedvriden beroende på t ex kön eller moral. vilket ju är en hel diskussion i sig.

#9  fluffer BoyNamedSue
2006-05-27 14:24:31

http://en.wikipedia.org/wiki/Fluffer


A fluffer is a hired member of the crew of a pornographic movie whose role on the set is to sexually arouse the male participants prior to the filming of scenes requiring erections.


Bara som ett sjukt och förnedrande exempel på hur det en ser är en illusion.

#10  # 9 Blindalina
2006-05-27 14:36:13

och jag ställer mig också frågande till mekaniken ( och hela grejen med/) i porrframställandet, vad det innebär för oss egentligen och hur meningsfullt det är.

#11  #10 BoyNamedSue
2006-05-27 14:49:19

Jag började tänka på ett sätt att närma sig porrfrågan utan att moralisera. Det jag funderade på var om en i diskussionen kan bortse från det som beskrivs och hur. Om en istället fokuserar på det faktum att en som porrkonsument, på andras bekostnad, tar en genväg till det hon/han egentligen borde undersöka sitt förhållande till i verkligheten. Dvs. om påståendet att en porrkonsument som mest ser på filmer med titlar som Anal Intruder part IV m.m. borde använda sin tid till att hitta en partner som är villig att omsätta fantasierna till verklighet istället för att som nu låta en i stort sätt smutsig porrindustri tillfredställa dem.

Tanken är alltså att ta bort så mycket som möjligt av moraliserandet och de diskussioner som följer av det och istället uppmana till personligt ansvar och de möjligheter till självkännedom och personlig frihet som det skulle kunna innebära.

Orsaken till att jag försökte tänka på ett annat sätt att närma sig porrproblematiken är att det är så lätt att blanda in sina egna sexuella preferenser när man försöker övertala andra om vad som är "god" respektive "dålig" porr/erotika.

#12  # 11 Blindalina
2006-05-27 14:55:40

mitt inlägg var förvisso mer tänkt som en fortsättning på dina tankegångar än ett motinlägg, men nu ser jag att jag kanske missuppfattat....eller kanske inte.

"Tanken är alltså att ta bort så mycket som möjligt av moraliserandet och de diskussioner som följer av det och istället uppmana till personligt ansvar och de möjligheter till självkännedom och personlig frihet som det skulle kunna innebära."

Håller helt med!

Men då jag också försöker frångå moralbegreppet då det gäller hur "positiv" porr kan se ut, försöker jag samtidigt problematisera det såsom det ser ut nu, eftersom det finns många negativa inslag.

Och jag tror att det är väldigt snedfördelat och på många sätt snedvridet i framställningen i förhållande till hur det kunde vara, mkt iochmed just gammal förlegad moral som spökar.

#13  #12 BoyNamedSue
2006-05-27 15:09:54

Jag vet inte varför jag skrev det som ett svar på ditt inlägg, det var egentligen fristående. Eller, din fråga om mekaniken fick mig att minnas denna tanke... :)

#11 är ingen direkt fortsättning på mina tidigare tankegångar i #2#2 mer handlade om det jag tror är det mest effektiva sättet att få porrkonsumenter att tänka till/ta avstånd.

Men då jag också försöker frångå moralbegreppet då det gäller hur "positiv" porr kan se ut, försöker jag samtidigt problematisera det såsom det ser ut nu, eftersom det finns många negativa inslag.

Du menar att se porren ur perspektivet med könsmaktordning?

Det är viktigt men jag tror inte det biter på majoriteten av de vuxna som idag kollar på porr då och då. Det är därför jag tror att det är mer effektivt att visa upp de snaskiga missförhållandena inom industrin för att liksom tvinga sig igenom illusionen av att det alltid är kåta glada människor som frivilligt har sex framför kameran. (En illusion som är för de flesta är nödvändig att upprätthålla i alla fall för stunden för att kunna tända på porr)

RFSU för in en sån analys i sin (tyvärr korta) diskussion med ungdomar i skolorna och då ungdomars syn på sexualitet fortfarande inte är formad, så tror jag att en sån analys kan nå fram till dem på ett annat sätt än till vuxna.

Sen måste man väl också fråga sig vad som är det viktigaste: det lidande som vi upplever finns hos människorna inom industrin eller hur vi tror att porren påverkar samhällets syn på sexualitet och makt mellan könen.

#14  # 13 BoyNamedSue Blindalina
2006-05-27 15:57:44

oki, i see. :)

fan också, moralbegreppet är så sjukt krångligt som begrepp! shit vad det skall krångla till allting. och jag som itne ens läst filosofi, vet inte ens om jag sitter inne med den rätta definitionen på ´moral´.

för det första håller jag med om att ett rent praktiskt och konkret direkt tillvägagångssätt för kommunikation runt porrens status quo absolut kan vara det du beskriver i # 2.

men om en mer skall teoretisera om och runt hur en skulle _vilja_ att "porren" utvecklades/avvecklades, och bortse från status quo och försöka se alternativ..

alltså, jag tror jag släpper proffstonen och bara kör på hur jag resonerar istället. jag tänker såhär:
1. "moral" i den framställda berättande porren, och moral angående själva inspelningen och producerandet är för det första olika saker.

BoyNamedSue: "Sen måste man väl också fråga sig vad som är det viktigaste: det lidande som vi upplever finns hos människorna inom industrin eller hur vi tror att porren påverkar samhällets syn på sexualitet och makt mellan könen. "

Det första är förstås viktigast men jag tror att en bör angripa båda samtidigt.

Jag vill för det första definitivt se ett människovänligt rättvist förfarande där ingen mår dåligt av att framställa porr eller sexfilmer i"branschen", vilket väl inte alls är samma sak som "moral" egentligen.

Jag tycker inte vi kan särskilja sexutövandet på film från några andra fenomen per definition. Antingen är det ett accepterat s k "yrke" eller så är det ngt privat, men: det angår alla och hör _FRAMFÖR ALLT_ inte till det kriminella eller nån slags separatistisk mystisk skuggsida!
Därför kan det heller inte få finnas några uppehållande destruktiva eller förtryckande element, som verkar vara legitima eller oproblematiserade i porren men ingen annanstans, som om porren skulle vara inofficiell jämfört med allt annat, en helt befängd sits. Som det är nu finns ingen problematisering av det här hos gängse porrkonsument, vilket blir fullständigt ohållbart. Konsumenten är oftast lat och bryr sig inte om var materialet kommer ifrån övh, och ser sig själv som oansvarig och serverad sin porrupplevelse, oavhängig och oansvarig allt annat. Detta mkt pga att branschen ser ut så.

Jag är också lite försiktig med ordet "bransch" för jag vill även problematisera just den kommersialiserade vinstdrivna branschen, och hellre koncentrera frågan på själva det konstnärliga fenomenet av framställandet av porr/sex på film och på brukandet/konsumtionen.

Vad vi blir upphetsade av verkar lika ofta utgå från undertryckta känslor, fantasier och frustrationer som lusten till sex, speciellt när det gäller porr. Porren är ju också gestaltning, men med det specifika syftet att vi skall bli upphetsade av den. Därför är det lika mycket så att resultatet blir en slags terapeutisk behandling av dessa eventuella frustrationer, förutom lusten, och givetvis kan en applicera frustrationerna på hur ens omgivning ser ut, och samhället. Därigenom menar jag att t ex snedvridna eller moraliskt dogmatiska föreställningar om mäns och kvinnors sexualitet, avspeglas i allra högsta grad i porren, och det ingår i en mimesis-cirkel ( ja, mimesis är ju ett sånt himla bra begrepp!) som inte bryts förrän nån säger nåt nytt. I det ekorrhjulet anser jag en stor del av porren vara fast, precis som övriga samhället. Därför kan en verkligen applicera genusteorier och vissa idéer om könsmaktsordning på porren, som ju handlar en hel del om sexuella relationer och föreställningar mellan kön
. :) (duh!)
Och _ändå_ särskilja detta från fantasierna i sig.


Jag skulle vilja se ett försök till "porr"framställning som utgår från ett rättvist och icke vinstdrivande förfaringssätt, t ex en feministisk konstnärlig sådan. Där initiativen kommer från deltagarna själva och där de kan experimentera utiffrån den utgångspunkten. Först genom att ta bort alla negativa aspekter tror jag det går att se hur vi vill ha det, utifrån oss själva.

#15  Blindalina #14 BoyNamedSue
2006-05-27 17:34:17

Det första är förstås viktigast men jag tror att en bör angripa båda samtidigt.

Jag vill för det första definitivt se ett människovänligt rättvist förfarande där ingen mår dåligt av att framställa porr eller sexfilmer i"branschen", vilket väl inte alls är samma sak som "moral" egentligen.


Men om en vill städa upp miljön där porren tillverkas så hamnar man lätt i samma diskussion som gällande prostitution och är det inte i princip omöjligt att inte moralisera då?

Den Lyckliga Horan - "Jag ÄR lycklig"
Feministen - "Det är möjligt att du upplever dig som lycklig, MEN..."

Jag har ännu inte sett någon här som lyckats övertyga JÄIF-Esmeralda om att hon inte är lycklig och har ingen aning om hur det skulle kunna göras, om det ska göras. Personligen tänker jag inte försöka och tror inte på ett sånt förhållningssätt. (Jag säger inte att du heller gör det Blindalina, jag bara väcker frågan)

Jag undrar hur skulle en utveckling av lagstiftningen kunna se ut för att göra porrindustrin till en bättre plats.

Mimesis http://sv.wikipedia.org/wiki/Mimesis var ett nytt ord för mig. Jag förstår vad du menar och jag håller med, de går att separera.

Jag skulle vilja se ett försök till "porr"framställning som utgår från ett rättvist och icke vinstdrivande förfaringssätt, t ex en feministisk konstnärlig sådan. Där initiativen kommer från deltagarna själva och där de kan experimentera utiffrån den utgångspunkten. Först genom att ta bort alla negativa aspekter tror jag det går att se hur vi vill ha det, utifrån oss själva.


Ja, det tror jag också och det vore jävligt intressant. För att föregå med gott exempel kan jag tänka mig att ställa upp som medverkande... eller inte :)

#16  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? ellen
2006-05-31 20:57:02

En annan infallsvinkel som gör att en (nästan) slipper moralfrågan är ju när man ser på porren utifrån vem som tjänar på den, och vem som får stå till tjänst med sin kropp. Att undersöka kapitalet i det hela.
Jag menar absolut inte att detta är den enda aspekten men det gör att en slipper ganska mycket av diskussionen kring sexframställningen.

#17  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? macramatic
2006-06-01 08:30:11

Jag håller på att skriva en artikel kring porr och håller just nu på att läsa mediarådets "Koll på porr".

Min vinkling i det hela är porrens budskap, den roll som den ger sig själv och dess vilja att trademärka sex som porr.

En tjej på mitt favvishak, poeter.se, publicerade en diktsamling med bara erotiska dikter. Hon kallade den Porrpoesi, vilket gjorde mig mycket ledsen.

Men det visar också effekten av porrbranschens strävan.

Bland alla sexuella avvarter så är ju skoptofilin den mest omhuldade och kommersialiserade, då den förenar ett förhållande mellan en sexuell drift och ett lätthanterligt material för mediaindustrin.

#18  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? lynx
2006-06-01 16:44:27

du lägger väl ut den här i vildmark va?
vad är skoptofili förresten?

#19  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? macramatic
2006-06-01 19:07:21

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skoptofili

You bet!

#20  Sv: för porrmotståndare: vad borde göras mot porren? olaberg
2006-06-02 00:00:58

Håller med BoyNamedSue! Presentera fakta kring produktionen. Avslöja diskursen, illusionen. Konnotera pornografi med så mycket negativt (allt det som branschen försöker dölja) att folk inte kan se det utan att må illa / förlöjliga / ta avstånd.

Jag är emot våldsamma och laglösa protester. Men som en _värdemätare_ skulle jag tycka att vi lyckats när porrbutiker bränns ner och den allmäna opinionen tänker "Det var kanske lite överdrivet men ändå på något sätt vad de förtjänade".

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?