feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Att använda språkets nyanser


Gå till senaste inlägget#1  Att använda språkets nyanser metamorfos
2006-05-26 16:44:19

I många trådar debatteras om ordens betydelse och om ordens användning, snarare än om själva frågeställningen. Det tycker jag i och för sig är trist, men det har fått mig att fundera över språkets nyanser och hur de används för att markera maktstrukturer, fokus med mera.

Därmed kan också ord och språkliga nyanser användas för att visa på något, att sätta fingret på ett perspektiv som inte är "norm"-perspektiv om ni förstår vad jag menar.

Ett exempel gavs nyss, i tråden om männen som är kvoterade. Genom att säga att männen är inkvoterade, flyttas fokus från att det är för få kompetenta kvinnor på rätt plats till att det är för många män vars kompetens är högst tveksam på de där platserna.

Andra exempel är att använda ett språk utan könsmarkörer eller att byta ut det omdebatterade ordet "man" mot "en", vilket språkligt sett borde ha samma status utom i den skrivna svenskan. En dialekt är en dialekt, typ. ;)

Jag måste få återkomma till mitt favoritboktips, Egalias döttrar av Gerd Brantenberg, där författaren helt enkelt har vänt på manligt och kvinnligt rakt av, även i språket. Genom att göra det, visar hon så tydligt hur könsuppdelat och snedfördelad "makten" är i vår skandinaviska kultur. Vi som tror oss om att var jämställdast i hela världen. (Det kanske vi är förvisso, men det säger inte så mycket.)

Har ni fler bra exempel på hur det går att använda språket och dess nyanser för att synnliggöra?

#2  Sv: Att använda språkets nyanser Tiriq
2006-05-26 17:13:13

En grej som jag stör mig på är att när folk inte vet könet på nånting, eller det är nåt som är könlöst, så är det en "han". Alla djur är alltid en "han" tills motsatsen är bevisad, plus personer av vissa yrken och nästan samtliga brottslingar. Det här gäller både IRL och i böcker och filmer. Några irriterande exempel jag har stött på nu senast är Golem-personerna i "Feet of Clay" ("På lerfötter") av Terry Pratchett - en stor del av boken handlar om huruvida lerfolket ska räknas som personer eller inte, de som tycker att de är maskiner kallar dem "den", de som tycker att de är individer kallar dem "han" - och dinosaurierna i "Jurassic Park", som konsekvent kallas "han" _trots_ att det i början av filmen slås fast att _alla_ dinosaurier i parken är honor (så småningom blir det dock uppenbart att det finns minst en hanne iallafall, men publiken eller rollpersonerna vet inte vilken det är och det är inte viktigt). Iallafall i dinosaurie-fallet kunde de ju lika bra sagt "den".

#3  Sv: Att använda språkets nyanser Corona
2006-05-26 18:05:21

Jag vet inte riktigt om det hör hemma här, men kom att tänka på det när jag läste om djuren.

Varför är myrorna i Ants till större delen hanar? Alla soldaterna och flertalet arbetar är hanar. När det i själva verket knappt finns några hanmyror. De enda som finns är drönarna och deras uppgift är att para sig med myrdrottningen.

Alla myrsoldater och myrabetare är honor. Detsamma gäller bina.

---
Det där som Tiriq skriver om; att alla djur är hanar tills motsatsen bevisats har jag hört från en igelkottsexpert. Jag hade hittat en igelkott, som fick stora rubriker i tidningen, igelkotten gavs namnet Karl XI, efter gatan där jag hittat den. Varför frågade jag. Jo, för att det är en hane till motsatsen bevisats. Så en steril hona är alltså en hane...

#4  Sv: Att använda språkets nyanser metamorfos
2006-05-26 18:40:26

Jag har också stört mig enormt på det där med "han"! Särskilt i Ants, men också i "Ett smårkyps liv".

När jag pratar bed barnen om djur och använder pronomen, försöker jag aktivt använda "hon" tills motsatsen är bevisad, bara för att försöka ge en lite motvikt till alla felaktiga djurhannar!

#5  Sv: Att använda språkets nyanser Tiriq
2006-05-27 01:27:03

Som sagt, dinosaurierna i "Jurassic Park" slår det mesta eftersom de faktiskt _är_ honor (jag antar att det är frånvaron av ögonfransar och rosetter som förvirrar, det är ju så "okvinnliga" djur som drakar och liknande brukar markeras som tjejer i serietidningar för barn).

Det finns en parallell till uttryckssätten "män är inkvoterade nu"/"kvinnor kommer att kvoteras in" i våldtäktsrapporteringen (plus typ all annan brottsrapportering, men det är speciellt relevant i våldtäktsfallen p g a synen på våldtäkter). Påfallande ofta står det "kvinna våldtogs", men nån gång då och då har nån rubriksättare istället skrivit "man våldtog" vilket jag tycker är en betydligt bättre formulering (det var ju han som var den kringvandrande våldtäktspotentialen innan det hände, inte hon, och, ja, de här artiklarna brukar handla om man som våldtagit kvinna och ingen annan konstellation).

#6  Sv: Att använda språkets nyanser Blindalina
2006-05-27 13:13:54

# 5 Precis.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?