feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsmaktsordningen - bara ett modeord?


Gå till senaste inlägget#1  Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Corona
2006-05-17 15:16:54

Var det någon som såg SVT:s program Debatt igår tisdag 16 maj klockan 22?

Här är en länk, det går att se programmet i en vecka efter att det vistats första gången.
Programmet börjar med att tala om könsmaktsordningen, andra halvan handlar om könsmaktsordningen.


Så här står det om programmet:

Ett år efter könskriget - hur är det ställt med feminismen? Har jämställdhetsfrågor i allmänhet fått stryka på foten när radikalfeminismen tappat självförtroendet? I studion Maria Rankka, biträdande chef Timbro, Zanyar Adami, chefredaktör Gringo, Ann-Katrin Roth, jämställdhetskonsult, Kalle Strokirk, chefredaktör, Ella Bohlin, ordförande KDU och Birger Östberg, feministiskt initiativ.

Vad tycker ni om programmet?
(Förutom de röriga sms-meddelandena som de av någon anledning stör diskussionen med.)

För min del har jag lite svårt för såna här ytliga debattprogram. Jag gillar djupa reportage bättre. Det känns som om alla deltagare ville säga mycket mer. Fick en känsla av att alla går därifrån med det mesta och det intressantaste ännu osagt.

Jag blir frustrerad.

#2  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? andreas
2006-05-17 15:27:14

Jag såg bara sista kvarten, men det går antagligen i repris imorron mitt på dan nån gång för de som vill se.

Jag tycker svt debatt är en katastrof, alltid. Det finns aldrig mer än två sidor och frågorna är oftast så snävt ställda att det bara finns två svar. Därtill Lennart Persson som alltid byter ämne när det börjar bli intressant, och sällan ställer en vettiga följdfrågor. Så jag förstår din frustration.

#3  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Corona
2006-05-17 15:53:24

Men jag gkömde ju länken...
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=28906

#4  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? MikaelaRobsahm
2006-05-17 20:50:27

Framförallt tyckte jag att det var trist att det hela startades med frågan om feminismen är död eller ej, till bilderna av andravärldskrigetkyrkogårdar, med kvinnotecken på varje kors. Lätt osmakligt, faktiskt, om man tänker lite på det. Det är en bild som sätter sig, oavsett vad debatten sedan sade, speciellt när det blir så ytligt som ni också tycker ovan..

#5  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? SGTallentyre
2006-05-17 21:59:07

Håller med om att SMS-remsan mest är ett störande moment.

Kyrkogårdsbilden var smaklös, annars tycker jag att det var ett mycket bra urval av paneldeltagare.

#6  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? olaberg
2006-05-17 22:02:07

Sökte ett jobb idag. Tittade på företagets ledningsgrupp. Farbröder farbröder. Och en farbror.

Den dag jag ser hälften tanter bland farbröderna, den dagen kanske jag betraktar "könsmaktsordning" som ett dött begrepp. Kanske.

#7  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Kaiser
2006-05-17 22:21:59

Kanske är endel av problemet med begreppet 'könsmaktsordning' att det är så pass abstrakt att det blir svårförklarligt för 'den lilla människan', den som inte har någon pejl på feminismens fackuttryck?

Många utgår ju från sin egen erfarenhet och i den erfarenheten finns det, oftast, inga synliga belägg för könsmaktsordning. Alltså finns den inte, tycker många. Så tänker många att feminism är ett elitistiskt tankeexperiment, utan verklighetsförankring. Vilket det inte är (väl :O ?)

Så hur ska feminismen förklaras för majoriteten människor utan att den snöar in på egna definitioner? Hur ska feminism förklaras för majoriteten, om inte ens feminismen är överens inom sig självt vad feminism egentligen är?

Vi har ju en rad olika inriktningar - poststrukturalistisk feminism, queerfeminism, särarts- och radikalfeminism och en hel del andra mer eller mindre accepterade 'versioner'.

(F övr såg Kalle Stokirk ut som en riktig patriark :o) )

#8  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Bodzilla
2006-05-17 22:28:36

Kaiser: Jag förstår inte vad du menar med att det inte finns synliga belägg. Kan du utveckla.

Angående programmet, så tycker jag att lennart är osedvanligt jobbig att lyssna på och han avbryter och hetsar för mycket.

#9  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Zwitter
2006-05-17 23:20:29

Jag kollade lite, men den typen av debatter intresserar mig inte så mycket eftersom det sällan sägs något som inte redan har sagts. Jag skulle gärna se en debatt där deltagarna redan var överens om utgångspunkten, men hade olika förslag på lösningar.

#10  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? fredriktomte
2006-05-18 00:40:13

Usch, orkade inte ens titta på mer än några minuter. När Strokirk hävdade att feminism var som nazism för att feminister talar om förtryck (!!!!) utan att bli seriöst ifrågasatt för istället bli bemött av Birger Östberg som i klassisk riddare-i-skinande-rustning manér omdelelbart började tala om alla de misshandlade och våldtagna kvinnorna (vad är makt- och lönefrågor i jämförelse med möjligheten att som en äkta man med hår på bröstet få försvara stackars kvinnliga offer?) så tröttnade jag och stängde av. Det lilla jag hann se tyckte jag mest liknande en otroligt oinsatt plaskdamsdiskussion. Hade kanske varit bättre att skita i själva programmet och istället bara visa en feminetiklogga på vit bakgrund under programmets längd. På så sätt hade man ju åtminstone inbjudit till seriösa diskussioner med substans (både på feminist- och ickefeministdelen).

Fast nu hann jag ju bara se lite. Kanske var resten bättre?

#11  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Kaiser
2006-05-18 01:51:09

Bodzilla - jag menar som så, att en vanlig politiskt oinsatt och i allmänhet politiskt ointresserad person inte reflekterar över det som vi vanligen tar för belägg för könsmaktsordningen - mäns generella överordning i t ex politik och näringsliv. Den 'vanlige medborgaren' (dvs den oinsatte) ser ju inte problemet eftersom personen kanske dels är en del av problemet, dels lever mitt i problemet. Den ser inte skogen för alla träd, liksom. Så resonerar den som så: 'Vaddå överordning? Jag jobbar ju, det gör inte min man.'

Hur förklarar man feminism för dem som inte reflekterar över problemet? För den som är problemet, eller lever i det? För en sådan person är 'fackuttryck' som 'könsmaktsordning' ointressanta, försåvitt den inte få några konkreta exempel - ögonöppnare, s as :o)

(Här tänker jag ofrivilligt på min brorsa, som inte har en kluring om vare sig könsmaktordning eller modern politik med högst flytande blockgränser. Han är liksom fast i Bomans tid, fortfarande.)

#12  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? toffte
2006-05-18 10:47:14

Alla är vi en del av problemet... ;)

#13  #7 #11 Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Bodzilla
2006-05-18 13:15:16

Kaiser: Nu tror jag att jag förstår. Vi är det där klassiska skedet där en del av befolkningen fått insikter om samhället och börat formulera det. I nästa led är det jättestor risk att formuleringarna, som inspirerade av insikter och analys från insikter, blivit förenkalde slagordsbetonade eller bara termer. De som sedan hör dessa förväntas kunna ta ställning till dom utan att få del av den process som ledde dit för de andra.

För att göra sig förstådda och för att ha ett ord för det som tidigare "inte fanns" för att vi inte talade om det, har man lanserat ordet könsmaktsordning, ett begrepp som är kärnfullt och beskriver det man vill få fram. Men för många är det ett främmande begrepp. De bara får det lösryckt och det är ju ett tungt och hårt ord. Har man ingen som helst vana av att göra analyser i sin vardag ur maktperspektiv, så känner man sig bara ännu mer främmande inför feminism.

Det är därför jag tycker att de små nära sammanhangen är viktiga. Det är där man har möjlighet till att skapa utrymme till egna insikter för var och en. Man kan få stöd till att skapa verktygen för att ta ställnig till vad som är relevant för ens egen vardag.

Det spela ingen roll hur många fina termer vi har. Eller hur stort informationsflöde. Vi är fortfarande människor som berörs på djupet, när vi är delaktiga människa med människa. Vi behöve uppleva att teorier är viktiga för just våra liv, annars har de inget värde.

#14  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? Bodzilla
2006-05-18 13:17:15

Toffte: Ja, vi är alla en del av problemet. Det är viktigt att vi inte glömmer det. Att vara i bra sammanhang då och då kan verkligen hjälp en att minnas det.

#15  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? chalky
2006-05-18 22:31:37

jag kollade på debatt på svt:s hemsida idag. jävligt konstigt att alla vill ha jämlika löner men ingen förklarar hur det ska gå till. alla säger bara saker i stil med "sossarna har inte gjort något åt det, men vi ska". är det någon som över huvud taget har någon plan? vad säger fi! om hur man ska göra? nån som vet?

#16  Sv: Könsmaktsordningen - bara ett modeord? SGTallentyre
2006-05-18 23:26:03

Jag tycker också det är beklagligt att programmet tillskrev Könskriget och framför allt det beryktade citatet "män är djur" en så enormt revolutionär betydelse när de flesta svenskar inte ens sett programmet.

Både fanatiska antifeminister och radikalfeminister har ägnat det senaste året åt att skylla precis alla den egna rörelsens tillkortakommanden på Ireen von Wachenfeldt respektive Evin Rubar. Det håller inte.

#17  Bodzilla BoyNamedSue
2006-05-18 23:49:23

Klokt skrivet!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?