feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

germund hesslow


Gå till senaste inlägget#1  germund hesslow chalky
2006-05-15 13:52:02

he's done it again


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=380803

det vore kul att veta vad alla tycker om hesslows "vetenskapliga" teorier.

#2  Sv: germund hesslow meandro
2006-05-15 14:16:07

jag tror jag storknar...
ska han börja mäta huvudstorlekar och komma på slutsatser till folks filmpreferenser också?

Han har helt missat det motstånd som de som inte väljer livsval efter de traditionella könsrollerna måste utstå. Eller well, han har missat Jäkligt mycket.

Sedan har han även missat att en liten statistisk skillnad inte säger något om individerna.

#3  Sv: germund hesslow meandro
2006-05-15 14:21:00

I övrigt måste det där vara en kort version av en artikel jag fick idag. Där skriver han:

"Det största problemet med likhetsfeminismen är att män och kvinnor är biologiskt olika. De har olika hjärnor och hormoner, vilket leder till att det finns betydande skillnader i intellektuella talanger och i känslomässiga reaktionsmönster. De flesta av skillnaderna mellan könen är välkända och det räcker här att kort sammanfatta dem. Män har i genomsnitt en större förmåga till rumsligt tänkande och matematisk problemlösning. Kvinnor har större verbal förmåga och är i genomsnitt bättre på matematiska beräkningar. Kvinnor har också bättre detaljminne. Män är mer aggressiva och riskbenägna. Kvinnor är mer omhändertagande, särskilt när det gäller spädbarn. Män och kvinnor tenderar att resonera på olika sätt i moraliska frågor. Män betonar rättvisa och abstrakta principer mer medan kvinnor tar mer hänsyn till individernas situation och känslor."Här påstår han att "kvinnor" är bättre på matematisk problemlösning (något han utlämnar i DN) men samtidigt verkar han inte tycka att kvinnor skall syssla med alltför tankeödande verksamhet.
Vilken sörja!

#4  Sv: germund hesslow Apoc
2006-05-15 14:21:31

Jag tycker framför allt han gör två fel:

1. Han beskriver väl undersökta biologiska könsskillnader mellan könen, men de sociala slutsatser han drar är helt ounderbyggda.

2. Han konstaterar välkända beteendeskillnader mellan könen. Sedan hittar han på evolutionsbiologiska förklaringar utan att stödja sig på någon forskning.

Och slutligen: Att det finns biologiska skillnader betyder inte att sociala skillnader kan förklaras helt med biologi.

#5  meandro chalky
2006-05-15 14:23:58

som sagt... han har missat en hel del. en lite kul grej är att hans experiment i regel görs på bananflugor. det är ju vad han har blivit känd för. att applicera detta på människor är ju bara absurt. han har dessutom utefter resultaten av dessa experiment kommit fram till att homosexualitet är en genetisk defekt. skrattretande.

#6  rättning #3 meandro
2006-05-15 14:26:06

förlåt, han skriver att kvinnor är bättre på matematiska beräkningar och män på matematisk problemlösning.

Bortsett från det idiotiska att tala om Individer efter en viss statistisk skillnad, hur 17 kan han dra långtgående slutsatser om vilka livsval alla kvinnor och män bör göra efter det.

Nu är det väl bara att säga grattis till alla könsrollskramande män och klapp på huvudet på alla könsrollskramande kvinnor, för snart enligt kvällspressen har ni tjejer inte samma intellektuella förutsättningar.

Så ni kvinnor som sysslar med intellektuellt krävande arbete, bäst ni slutar för det är bara att inse att ni aldrig kommer komma lika långt som en man, ni kommer alltid vara ett B lag som går emot era innersta lustar och talanger.

#7  Sv: germund hesslow chalky
2006-05-15 14:28:01

det är lite kul också att han går tillbaka till något som seriösa forskare lämnade för decennier sen. ex. "Män har i genomsnitt en större förmåga till rumsligt tänkande och matematisk problemlösning"

#8  Sv: germund hesslow meandro
2006-05-15 14:29:10

i artikeln verkar han dessutom utesluta resultatet att kvinnor skulle vara bättre på matematiska beräkningar. Det resultatet lär ju inte uppfylla hans ego tillräckligt.


OBS det resultatet är lika otillförlitligt som de andra, men det är intressant vad media för fram. Det resultatet skulle ju inte passa med de rådande könsrollerna.

#9  meandro chalky
2006-05-15 14:32:49

du har så rätt. tyvärr kan man inte säga samma sak om germund hesslow

#10  Sv: germund hesslow Faktum
2006-05-15 14:43:06

I JÄIf häromdagen disskuterades en debatt på Harvad som jag är förvånad att inte fler var intresserad av att läsa.
http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

#11  Faktum chalky
2006-05-15 14:48:22

jag började gå loss på den, men jag har läst så mycket med i stort sett exakt samma argument, så jag tröttnade efter ett tag. borde dessutom koncentrera mej på att läsa till skolan istället, och den debatten var jävligt lång...

#12  Sv: germund hesslow Faktum
2006-05-15 14:55:03

Ok, den är lång men den är bra. Båda sidor presenterar sina cases och de gör det bägge på ett mycket föredömligt sätt. Bägge lutar sig uteslutande på resultat av forskning och inte humbug.

#13  Faktum chalky
2006-05-15 18:19:37

till skillnad från hesslow då... jag ska läsa den när jag hinner. har mycket att göra just nu bara.

#14  Sv: germund hesslow Kaiser
2006-05-15 19:00:19

'Lisa? Har vi några blöjor hemma?'
'Olle, mängden blöjor är i detta fall X. För att ta reda på X, tar du först hänsyn till konstanten P, för blöjskåpet, multiplicerat med A, dvs lilla Getruds skrikande. så - hur många blöjor har vi?'
'Uhm... Jag ska klura på det där... Men det är ett stort badrum, och jag står mitt i det!'
'Jag vill minnas en detalj, att du kom hem med två pack Libero igår, Olle?'
'Ja, jo... Aha! Här är två blöjor, och där är tre. Det är fem blöjor. Men de är använda. Ah vaffan - lite kan man väl riskera? Getrud! Kom hit! Kom hit säger jag! Ungjävel! Kom HIT!!!'
'Olle? Jag vet inte om det är moraliskt försvarbart att kalla Getrud för U-ordet... Är du säker på att du kan byta blöjorna?'
'Jorå! Inga problem! Lite får man väl chansa? Det är som när man fuskar med sjukersättningen, vettu!'
'Fuska... Det vet jag inte om det är...'
'Hörru, Lisa! Det är faktiskt min RÄTT att byta blöjor. så det så.'
'Jo, det förstås. Nå, du gör väl ditt indivuella val, Olle. Förresten är det bara bra att du byter blöjor. Det visar att du inte är ett offer för konsmaktsordingen.'
'Lisa? Vaffan!? Harru blive feminist!?'

Apropå hur män och kvinnor är, enligt Hesslow alltså :o)

#15  Sv: germund hesslow elinlite
2006-05-16 17:38:56

*surrar som den språkligt begåvade bananfluga jag är*

#16  Sv: germund hesslow chalky
2006-05-16 19:38:23

som jag skrev i jäif-tråden: jag kollade upp hesslow lite närmre och insåg att han inte utför några experiment på bananflugor. han gillar bara att hänvisa till forskare som gör det. ber om ursäkt om jag har vilselett någon.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?