feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminismen förjäves


Gå till senaste inlägget#1  Feminismen förjäves Gäst
2004-09-08 11:16:29

På Erixons blogg ( http://www.erixon.com ) kommenteras idag bla en europeisk debatt om det växande inslaget av Islam på kontinenten.

"Bolkestein citerade historikern Bernard Lewis som förutspår att Europa kommer att vara islamistiskt i slutet på detta århundrade, och la till: 'Jag vet inte om det blir så, men om han har rätt, var befrielsen av Wien 1683 förjäves.' "

Om Europa är islamistiskt i slutet på århundradet är nog feminismen minst lika mycket förjäves som någonsin en befrielse av Wien för trehundra år sedan.

Ingen av oss lär vara här då, men annars vore det onekligen intressant att se om inte den klart patriarkala islamismen kör över de - relativt sett - mer matriarkala ideologier som finns i Europa.

#2   Maria
2004-09-08 11:43:59

Varför skulle det vara fallet? Det finns ju faktiskt en hel del muslimska feminister.

Kristendomen är ju också en patriarkal religion men feminismen existerar trots det i flera kristna länder. I Sverige har vi ju idag kvinnliga präster och förhoppningsvis så får vi snart homovigslar i Svenska kyrkan. Religioner kan ha olika inriktningar och läror och man läser in olika saker i texterna beroende på hur samhället ser ut.

#3  Intressant.. JoeHill
2004-09-08 11:49:36

..och en viss sanning om man stirrar sig blind på olika religoners utvecklingskurvor.

Dock kan ingenting öka i alla oänlighet och islams kurva kommer att mattas av såsmåningom. Om den mattas av innan den nått majoritet i västvärlden är det intressanta.

Men inget tyder ju på en avmattning i dessa dagar.

Men som sagt, det är efter jag har dött som det skulle tänkas kunna komma ett islamistiskt parti i majoritet i Sveriges riksdag, Så jag skiter högakningsfult i det. Det är även efter jag har dött som solen kommer svälla upp och elda upp jorden. Vilket jag också skiter i.

#4   Alex
2004-09-08 11:54:05

Om europa skulle vara islamiskt av modell afganistan om hundra år så är det väl inte så konstigt att tycka att det känns poänglöst att kämpa för lika föräldraledighet o.d. Dock så tycker jag inte att man ska förutsätta att den utvecklingen kommer att ske. Dessutom så är väl de erfarenheter dagens feminister gör säkert av nytta för framtidens feminister i det (möjliga) islamiska samhället.

#5   Eric
2004-09-08 14:34:43

Det blir väl ingen större förändring om hela västeuropa blir islamistiskt. Enligt Gudrun är vi ju alla talibaner i alla fall...

(Sedan tycker jag att ni är pessimistiska som förutsätter att ni är döda om 90 år. Var är er tilltro till den medicinska utvecklingen? Fast det är klart, det finns ju en del framtids-scenarier där man nog önskar att man slapp uppleva.)

#6  Fördommar Feministen
2004-12-06 18:11:06

Det där är bara fördommar mot islam!
Islam är mer jämställt än europas nuvarande "kultur"

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?