feminetik.se feminetik.se

Just nu 28 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Påven yttrade ordet " kondom" och vad om detta?


Gå till senaste inlägget#1  Påven yttrade ordet " kondom" och vad om detta? svenskaflicka
2006-05-05 21:36:50

Som förste påve har den nuvarande Benediktus tagit ordet kondom i sin mun, då på latin förstås (ska fråga efter vad det möjligen kan heta av kompis som är latinist). Detta fick mig att fundera på argumenten bakom användningen av kondom.

Jag tänker på hur det argumenteras för användandet av kondom. För att nå större framgång har argument om hälsa nu ersatt tidigare argument om behovet av barnbegränsning. Detta äger förstås en rimlighet sett till den närmast epidemiska spridningen av HIV i vissa delar av Afrika. Samtidigt får det mig att fundera på i vilken grad dessa argument utgår från verklig omsorg om kvinnor?

Nåväl, hörde om detta i P1s "Människor och tro", och reagerade även på att hälsa handlade om hiv och inte om de risker som ett stort antal graviditeter kan innebära för en kvinna.

Är det nån som känner till denna debatt mer? Och hur argumenten ser ut?

Och vad tänker ni om detta?

#2  Sv: Påven yttrade ordet " kondom" och vad om detta? fredriktomte
2006-05-05 22:45:13

Varför ska argument om kondomanvändning utgå från omsorg om kvinnor? Är det inte rimligare att det utgår från omsorg om *människor*, dvs både kvinnor, män, pojkar och flickor?

När du skriver att hälsoargumentet ersatts av ett barnbegränsningsargument, vilket sammanhang är det du syftar på? Informationen vi ger svenska ungdomar? Debatten om världshälsan? FN:s jargong?

#3  Sv: Påven yttrade ordet " kondom" och vad om detta? Kaiser
2006-05-06 11:49:13

Jag tror att hälsoargumentet har visat sig bli en av de gyllene medelvägar, som Vatikanen genom historens lopp blivit riktigt bra på. Det får de kanske tacka Machiavelli för, eller möjligen Augustinus :o)

Barnbegränsningsargumentet har hela tiden stridit mot en fundamental princip hos Vatikanen, nämligen att allt liv är heligt och endast Gud har rätt att avsluta det*. Att propagera för kondomanvändning har setts som ett ingrepp i Guds vilja, alltså en stor synd.

Hälsoargumentet passar som hand i handske. Nu kan det propageras för kondomanvändning utan att inkräkta på Guds vilja, eftersom de allra flesta är överens om att sjukdom _inte_ är Guds vilja. Tanken om att HIV och AIDS skulle vara ett gudomligt straff är en tanke som bara existerar hos fanatiska små grupperingar, inte hos Vatikanen som centralorganisation. Det ligger ju i sakens natur, sett ur både historisk och moralisk synvinkel, att Vatikanen borde eftersträva botandet och begränsandet av sjukdom; ju fler levande, desto fler troende. Dessutom slipper ortsprästerna den jobbiga teodicédebatten med upprivna släktingar.

* Med reservation för krig, korståg, mord, grekiska samlag, oralsex, sjukdom, nötter.

#4  fredriktomte svenskaflicka
2006-05-06 19:11:35

Det jag menar är förstås att det är ett problem om användandet av kondom argumenteras för med omsorg om män och pojkar, och det inte tas hänsyn till omsorgen om kvinnor.

Hälsoargumentet gäller alltså i relation till den debatt som förs inom katolska kyrkan och i de som försöker påverka katolska kyrkans hållning.

#5  Till Svenskaflicka fredriktomte
2006-05-06 23:13:20

Alright, då är jag med. Har lite svårt att själv uppbåda intresse för hur just den katolska kyrkan (eller andra religiösa samfund) resonerar utifrån sina religiösa bevekelsegrunder. Jag vill ju liksom inte ha någon religion alls.

I vilket fall. Tror du att det är så att hälsoargumentet för kondomanvändning (ens när det kommer från kyrkan) enbart handlar om män och pojkars hälsa? Jag tror nog att man är ganska intresserad även av kvinnors hälsa. Nog för att kyrkan är patriarkal, men kvinnohatande har jag svårt att uppfatta den som (i dagsläget).

#6  fredriktomte svenskaflicka
2006-05-07 10:47:35

Alltså, det är ju inte för sakens skull, utan för att Katolska kyrkan är världens mäktigaste organisation (eller en av de mäktigaste i vart fall) sannolikt vad gäller opinionsbildning som är vad som gör det intressant.

Nä jag tror inte endast det gäller män och pojkars hälsa. Men det är slående det ointresse och nonchalans som funnits för kvinnors hälsa i dessa diskussioner när de stockkonservativa katolska kardinalerna uttalat sig. Och även när en sådan person som Moder Theresa uttalat sig. Men det har ju inget med kvinnohat att göra. Jag tror snarare det handlar om okunskap och ointresse. Det är inte som att jag tror att kardinaler och påvar ens får sig till del en ABC i kvinnors anatomi eller kvinnors livsvillkor i tredje världen än mindre.

#7  Sv: Påven yttrade ordet " kondom" och vad om detta? SGTallentyre
2006-05-08 01:45:38

Nog är kondomer viktiga även för pojkars och mäns hälsa, inte minst för latinamerikanska gatpojkar som brukar sätta på varandra i brist på annat.

Benediktus XVI är gammal redan idag, och kommer aldrig få i närheten lika stort politiskt inflytande som sin föregångare Johannes Paulus II. Därför kan jag tänka mig att han kommer ligga lågt i svåra frågor, t ex kondomdebatten. Det är sannolikt att nästa påve kommer från Latinamerika eller någon annan fattig del av världen, och skulle bära med sig mer pragmatiska och tredje-världen-inriktade åsikter. Det skulle förhoppningsvis ge mer kondomer till folket.

#8  Sv: Påven yttrade ordet " kondom" och vad om detta? svenskaflicka
2006-05-08 19:48:27

Det som hävdades i Människor & Tro, vilket också bär sin logik, är att sannolikheten för en förändring av katolska kyrkans hållning är större under en konservativ påve som Benediktus. Då han har stor trovärdighet i konservativa kretsar vad gäller dessa frågor. Så hoppas att det stämmer, och att det blivit nån förändring inom 10 år eller nåt.

Och håller såklart med kondomer är viktig fråga för män som kvinnor.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?