feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Mammut-mamman" en mamma av idag?


Gå till senaste inlägget#1  "Mammut-mamman" en mamma av idag? MK77
2006-05-04 19:35:46

http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story….

Jag tycker absolut han har en poäng i det han skriver. Jag kan skamset erkänna att det är först de senaste året jag har börjat göra saker själv i stället för att ringa efter pappa. Och då pratar jag om allt från halvsvåra saker som att sätta ihop Ikea-möbler till pinsamma enkelheter som att rensa avloppet. Tidigare har det ju varit så enkelt att slippa göra såna trista saker eftersom pappa gjorde det åt mig. (jag fattar inte varför han aldrig sa ifrån)

När jag väl bestämde mig för att försöka göra sånt jag inte trodde jag klarade av visade det ju sig vara hur enkelt som helst, enda nackdelen var väl att det var mindre bekvämt men det kunde jag leva med...

Och beträffande "prinsess-köret" så har jag en kompis som är mamma till en pojke och en flicka. Hon är en jättebra mamma och dessutom förskollärare. Men jag håller på att få krupp av att se hur hårt hon fastnat i rosa till dottern och blått till sonen tänket. Nu säger jag inte att det är fel att klä sin dotter i rosa, däremot tycker jag det är minst sagt fånigt att se det som otänkbart att ge henne en blå jacka. Och barnens rum är inredda i blått med massor av spindelmannen respektive rosa med dito barbie och prinsessor...

(Liten andekdot om när jag fick bekräftat att lite av det jag jobbat för med sonen faktiskt har fastnat. Vid årets majeld hade den lokala idrottsföreningen fiskdamm. Precis som för två år sedan (jag skrev en tråd om det då) hade de delat upp det i pojk respektive flick-damm. När det är vår tur säger sonen till den som håller i det: ni är faktiskt fåniga, varför har ni olika fiskdammar för pojkar och flickor egentligen?)

#2  Sv: "Mammut-mamman" en mamma av idag? Terminator
2006-05-04 21:33:12

Jag håller med att mammut-mamman absolut finns, men häromdagen var jag och kollade min kompis son/min dotters kompis fotbollsträning. Inte verkar de flesta pappor bättre! Stenåldersstadiet säger jag bara.

Kanske korkat och trivialt att påpeka det, men uppdelningen är fortfarnde oerhört tydlig. Jag är helt för föräldrskap istället av "moderlighet" eller "faderlighet". Viktigast är väl att våga spränga gränserna i alla fall då och då och våga göra saker som en inte kan!

Och då gäller det att erövra både de traditionellt "manliga" respektive "kvinnliga" områderna, samt samtidigt visa sina barn att världen är full av möjligheter.

#3  Sv: "Mammut-mamman" en mamma av idag? chalky
2006-05-05 14:06:17

visst har han en poäng, även om den är väldigt överdriven. jag tror inte att pappor i regel är bättre på det där än mammor. det som gör att det blir mer tydligt med mödrar än med fäder är väl att dom traditionella könsrollerna lever kvar så mycket att kvinnor fortfarande har hand om uppfostran av barnen. det är dom som köper kläder, inreder barnens rum med mera. jag är inte så säker på att det hade blivit annorlunda om männen hade skött den typen av saker. det viktiga i resonemanget är väl att feminismen måste vara en kompromiss. både män och kvinnor måste förändras, inte bara män. det känns som att man ofta fastnar i att vilja förändra män.

Terminator:
jag håller med om att mansrollen blir som tydligast inom idrotten. min mamma(eller någon annans för den delen) brukade aldrig följa med när jag höll på med idrott. alltid farsan.

#4  Sv: "Mammut-mamman" en mamma av idag? fredriktomte
2006-05-05 22:52:17

Tycker han är väl ensidig. Pappor är jämställda och problemet ligger hos mammorna? Visserligen har väl kvinnor mer att vinna på att vara könskonservativa i familjefrågan, men bara så länge vi utgår från att båda parter *vill* vara aktiva som föräldrar. En genomsnittligt aktiv mamma är kanske överlag mer könskonservativ och mindre könsöverskridande än en genomsnittligt aktiv pappa. Men långt ifrån alla pappor är aktiva. Se bara hur liten andel av föräldrapenningen som tas ut av män...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?