feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsroller i film & TV, fortsättning


Gå till senaste inlägget#1  Könsroller i film & TV, fortsättning Michael Lundahl
2003-12-05 15:29:10

(Den ursprungliga tråden går det inte att posta till just nu).


Vad gäller könsstereotyper så upptäckte jag en rolig detalj i den sista Matrix-filmen. Det finns ju en myt om att kvinnor är dåliga förare. Den får sig en rätt rejäl smäll i filmen då Niobe visar sig vara en topp-pilot som får den buffliga manlige kapteten att utbrista saker i stilen "Damnit woman, you sure know how to fly".

För övrigt är det också intressant att notera att svarta får jämlikt framträdande roller i filmerna (Oraklet, Niobe, Morpheus, Zee, Link, Tank m.fl.)...

(Nej, jag har inte analyserat helhetsintrycket av filmen/filmerna... denna postning gällde *enbart* de där detaljerna, disclaimer disclaimer disclaimer, yadda yadda yadda... ;) )

#2  fast alice
2003-12-06 00:43:46

Eh fast just den typen av kommentarer "oj du kan ju _fast_ du är kvinna" känns inte direkt som ett tecken på jämlikhet?

Har inte sett filmen men som du citerar den låter det där mest som obehaglig sanktionering.

#3  Helt ointressant monica
2003-12-06 16:21:12

Tycker det är helt ointressant att ge kvinnor på film "manliga" egenskaper och sen hoppas på att det ska uttrycka styrka, tuffhet och självständighet. TROTS att hon är kvinna klarar hon allt. Och kan slåss också. Gäsp - zzzz...

Jag är mer intresserad av att se kvinnor bli gestaltade som människor, med styrkor, fel och brister, men med jävlar anamma som kan uttryckas på andra sätt än att de beter sig som en traditionell manlig hjälte. Det har vi ju sett tusen gånger, enda skillnaden är att det inte blir lika jobbigt att sy sådana där tajta dräkter åt kvinnor. När män ska bära en sån är det största problemet hur man ska göra för att inte snoppen ska hoppa och dingla synligt. Vilket är rätt kul, men det var ett litet sidospår.

Det är roligt att leka med könsroller på film och många gör det också. Men bara åt ena hållet. Kvinnor får "manliga" egenskaper, men män får inte "kvinnliga" som jag skrev tidigare.

Fundera nästa gång du ser en film. Byt i tanken kön på alla inblandade. Det blir ibland väldigt roligt. Vi har alla fördomar.

Det bästa vore egentligen att på manusstadiet inte könsbestämma människor där det inte av nån särskild orsak är viktigt vilket kön personen har. Om någon ska föda barn är det ju relevant, men inte om någon ska skjuta prick på flaskor. Dåligt exempel men du fattar säkert. Att kalla dem A och B och C helt enkelt och sen kan man ju roa sig med att könsbestämma dem senare!

Och till Nalle Puh i den andra tråden i samma ämne: Miffo är en filmtitel, inte något jag anser handikappade vara. Uj, uj här får man vara försiktig...

#4  Monica Nalle puh
2003-12-06 16:45:41

Vad tjafsar du egentligen om ? *suckar*
Dethär börjar bli tråkigt.

#5  Läs en gång till Nalle monica
2003-12-06 20:00:40

Det handlade om (köns)roller på film och hur man skriver in en handikappad person, en invandrare, en homosexuell, eller en kvinna för att man av någon anledning känner att man "behöver" det i det rådande politiska klimatet. Men det är bra för det kommer att leda till att man gör det naturligt och inte som ett utslag av pk. Det tar några år bara. Det motsatta - och mycket vanliga - är att ha vita män i nästan alla bärande roller.

Miffo är en filmtitel precis som Livet är en schlager. Det var EXEMPEL.

#6  Matrix Josefine Alvunger
2003-12-08 12:23:38

Matrix är intressant på flera sätt. Bland annat är det naturligtvis positivt och skönt att äntligen få se svarta i bärande roller, utan att tränga in dem i "och så en färgklick var det här ja, en styck svart beställt" utan riktiga viktiga roller. Men vad som jag känner tar död på den glädjen är alla dans/sexscener där man i vanlig ordning syftar på svartas sexualitet som vild och djurisk. Det är bongotrummor och "stamdans" och det är nästan så man undrar om de inte skall ta dit ett lejon också så bilden blir komplett.

Intressant är också att trots att man blivit "fri" så organiseras samhället likadant ändå. Det är exakt likadant könssystem, och även om det finns kvinnliga förare och kaptener så är de ändå i minoritet och precus som Michael observerat: det antyds en förvåning över att en kvinna kan utföra vissa sysslor. Även om människorna är fria, går de in i exakt samma genussystem. Det tyckte jag var underligt. Varför vara fri alls? Alla är dessutom hetero, vita är ihop med vita, svarta med svarta, det finns inga mulatter, inga homos, inga handikappade. Nej, den världen är precis om matrix, och matrix är ändå en påhittad konstruerad värld. Trots det väljer människorna att leva likadant? Kanske bara var jag som kände så?

#7  Löjlig diskussion Nisse
2003-12-08 14:40:04

Man kan ALDRIG bortse från könet på den man betraktar eftersom könet är en del av personen man är. Precis som namnet, härkomsten, religionen eller vad du vill så är könet en del av personen.
Skulle jag byta religion mellan två personer så skulle också det bli roligt eftersom deras beteende då kanske inte skulle passa varandras relegioner. Men det betyder ju inte att det är fel på rollerna.

Sen anser jag att man inte ska analysera för mycket. Det är lätt hänt att se samband där de inte finns. Och om det nu är så att t ex skickliga kvinnliga förare är i minoritet, varför kan man då inte bli förvånad när man sen ser en bra kvinna? Tjejer blir ju förvånade om en kille kan gråta eller städa ordentligt.

Och sen undrar jag hur en tjej ska vara för att ni ska bli nöjda. Ni vill inte att tjejen ska ha kvinnliga egenskaper men inte heller typiskt manliga, de sa ni i flera trådar här. Så hur ska hon vara? En person har ju flera olika egenskaper, varav en del ansedda som kvinnliga resp. manliga. Går ju inte komma undran ifrån.

Sen tycker inte jag att könsroller är en viktig fråga. Det viktiga för mig är istället att hur än en person väljer att vara så ska de personen få vara så.

Ps, läste i en annan tråd att du Josefin var elak mot en snygg tjej på en fest. Det stämmer ju in på en fördom att tjejer alltid är otrevliga mot snygga tjejer.

#8  Matrix Kristina
2003-12-08 15:14:31

Ibland undrar jag om inte närvaron av svarta genereras av rasfördomarna, enligt principen: Morpheus är svart, det är hippt och så får vi med Lawrence Fishburn. Oj då, om han ska ha en flickvän måste ju hon också vara svart (för rasblandning kan vi inte ha, framförallt inte svart man-vit kvinna). Andra svarta mindre karaktärer ska ha nära och kära, de blir också svarta, etc. etc. Fishburn var för övrigt den förste svarta skådespelare som gestaltat Othello i en amerikansk film - år 199-någonting...och Shakespeares Othello _är_ svart...

#9  Kill BIll Anna
2003-12-09 12:13:11

..Vad handlar Kill Bill om? Varför är den bra ur ett feminsitiskt perspektiv?

#10  elak Josefine Alvunger
2003-12-09 12:47:51

Nisse, jag var inte elak mot henne. Jag påpekade att hon inte hade annat att berätta om än hennes cellulitbehandling och hur trist och stereotypt det var att vi coola välutbildade kvinnor inte kände att vi hade annat att snacka om. Jag kan upplysa dig om att hon innan hon gick gav mig en kram och sa: "thanks for putting me straight".

Jag är väldigt sällan elak.

#11  På FILM Nisse! monica
2003-12-09 17:32:02

Vill ju då ännu en gång klargöra att jag talar om (köns)roller på FILM! Och där får man inte alls vara hur man vill som person, för det bestämmer manusförfattaren och regissören.

Jag anser i och för sig att könsroller är mycket intressant, både på film och i verkligheten. Och man kan bortse från könet om man med det menar en könsneutral roll.

Man kan skriva ett manus som handlar om person A och B, utan att nämna vilka kön de tillhör, bara låta dem vara människor som säger och gör olika saker. Sedan när man ska besätta rollerna tar man in både män och kvinnor på audition och ser vem som gestaltar rollen bäst. Mig veterligen har detta aldrig gjorts men det vore ett kul experiment. Likadant med svart/vit.

HUR länge ska man bli förvånad över att kvinnor kan köra stridsplan och att män kan gråta då? Är det inte lite tjatigt?

Och en person på film ska gå att gilla/förstå, det behöver inte en person i verkligheten göra, då är det bara att undvika personen i fråga. Sen kan jag ju säga att det är bra mycket lättare att gilla en person i verkligheten med fel och brister som gör dumma/knäppa saker, tar ogenomtänkta beslut och agerar rent idiotiskt än att stå ut med en filmkaraktär som gör det. DET är goda nyheter!

Och jag tror inte könsroller är huggna i sten.

#12  Monica Kristina
2003-12-09 17:53:32

Tja, jag har alltid funnit det lite deprimerande att alla rollerna i Alien ursprungligen skrevs för män - och ganska upplyftande att Sigourney Weaver fick en av dem ändå.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?