feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Diskriminering att inte bli negativt behandlad?


Gå till senaste inlägget#1  Diskriminering att inte bli negativt behandlad? MarianneK
2006-05-04 00:43:18

Det här är en spekulationstråd, (se tråden "Spelar kön roll - på Feminetik?") vilket innebär att alla som vill "vinna" diskussionen i det här ämnet får starta en egen tråd.

Frågan är alltså hur man ska se på utebliven negativ behandling på grund av kön. Ett par exempel:

En sliskig buffel håller upp dörren för en kvinna som bär på en packe böcker, men slänger den i ansiktet på mannen som går bakom och bär på en packe böcker. Kan/bör hon bli arg, eftersom motivet till att han höll upp dörren för henne uppenbarligen inte var vanligt hyfs?

Tre personen är på väg hem från krogen en sen natt. Vi kallar dem Sara, Jimmy och Kalle. Två killar kommer fram, är otrevliga, och hävdar att Sara har skrattat åt dem. Sara är inte helt diplomatisk utan käftar emot och vill att killarna ska erkänna att de har fel. I samma sekund som Sara besvarar aggressionen går de över till att mucka med Jimmy och Kalle istället, eftersom det är dem de vill slåss med. Jimmy och Kalle är ganska timida och diplomatiska av sig och vill inte bråka. Sara blir förbannad eftersom hon av de främmande killarna inte tillåts gräla sitt eget gräl. Det slutar med att de skiljs i någorlunda fred. Förutom att Saras beteende är rätt puckat, har hon blivit diskriminerad? Enligt Jimmy och Kalle hade hon definitivt hamnat i slagsmål om hon agerat på samma sätt och varit kille. Kan det alltså vara diskriminering att inte bli slagen för att man är kvinna?

Finns säkert fler exempel, kommer ni på några? Hur tänker ni?

#2  Sv: Diskriminering att inte bli negativt behandlad? Corona
2006-05-04 01:58:16

Kan det alltså vara diskriminering att inte bli slagen för att man är kvinna?


För att man är kvinna tihi, tihi!

Förlåt mig, detta skulle vara en seriös tråd.


Jag tycker INTE att det är diskriminering att INTE bli slagen. I ordet ligger väl en negativ värdering och att inte bli slagen är väl positivt?

Men däremot är det diskriminering att inte ta en vuxen människa på allvar. Eller att inte lyssna, eller att ignorera, det hör väl till en av Berit Ås härskartekniker.

När jag var assitent åt en cp-skadad kille (Bengt) som satt i rullstol, så lät jag honom sköta all kommunikation. Men taxiförare vände sig ofta till mig, då checkade jag med Bengt om han ville ta diskussionen, eller om han var för trött o lät mig köra racet.
Bengt fick kämpa för sitt människovärde flera gånger om dagen och det blev tröttsamt i längden.
Bengt slogs mycket hårt för sitt värde och var aktiv i politiken, men en bekant till honom, som också var cp-skadad körde ett annat race:

Den killen (Bengt -Olof) spelade på folks fördomar om "stackars handikappade" o de lät honom ofta gå före i kön. En tjej han var ihop med blev skitförbannad o sa: Varför ska du gå före? Du har ju egen stol, låt de andra gå före dig, vi som inte har stol får jätteont i fötterna av att stå i kö.

En gång var Bengt-Olof på krogen med sina polare. Han blev aspackad och bråkade och gormade. Polisen kom, tog med honom o stolen o B-O fick tillbringa natten i en fyllecell.
B-O var skitstolt över detta.
Äntligen hade han blivit behandlad som vilket fyllesvin som helst!

Du har en poäng med din fråga, men vad jag vänder mig mot är våld. Jag tycker att all misshandel är förtryck.


Och uppenbarligen var det smart av de okända ( för övrigt korkade) grabbarna att ignorera henne, eftersom detta ledde till att de skildes i "någorlunda fred".

Att främlingarna ville mucka med Jimmy o Kalle var helt fel, för de var uppenbarligen oskyldiga.

#3  Sv: Diskriminering att inte bli negativt behandlad? toffte
2006-05-04 11:01:46

Jag har nog också uppfattningen att ordet diskriminering syftar på negativ behandling på grund av kön. (Om det var så du menade, corona.) Men vi saknar ju ett ord för vad som händer i exempel två då.

Egentligen saknar vi ju ett ord för vad Jimmy och Kalle råkar ut för när de blir muckade med för att de har snopp.

Och vad heter det när någon frågar den nytillkomne killen "kan inte du laga den här" (innefattar hammare och spik) och det visar sej sen att han inte kan. Alltså ingen uppvärdering, ingen nedvärdering utan bara en könsförväntning som uppenbarligen inte hade nåt med verkligheten att göra.

#4  Sv: Diskriminering att inte bli negativt behandlad? Zeppe
2006-05-04 14:37:41

Första exemplet är intressant. Om syftet inte är vanligt hyfs, vad är det då? Ett sätt att göra sig till för kvinnor, för att vinna poäng, för att i förlängningen få hångla? Sexuella trakasserier?

#5  Zeppe MarianneK
2006-05-04 17:27:28

Jag tänker att killen i första exemplet är otrevlig och hänsynslös, men att han inte är det mot kvinnor. Förmodligen för att det sitter i sen uppväxten att man ska vara artig mot kvinnor. och för att han vill vinna poäng.

Kan överdriven artighet vara sexuella trakasserier? Det kan ju klart vara otrevligt att få höra en massa "du som är kvinna ska inte behöva stå/bära/göra det här jobbiga"

#6  Sv: Diskriminering att inte bli negativt behandlad? MarianneK
2006-05-04 17:38:43

Jag funderar på det som Corona skrev om att bli behandlad som en människa. (vilket fyllesvin som helst) Det är väl det det handlar om, att räknas och att få ta sina egna smällar.

Till saken i exempel två hör att Sara aldrig tänkte sig att våld fanns med i bilden, för eftersom hon är tjej (och naiv?) har hon ingen vana av folk som muckar gräl för att få slåss. Hon ville, enligt egen utsago, bara få gräla/diskutera klart med killarna.

(För att man är kvinna tycker jag också blev kul, för övrigt :-) )

Jag stör mig när jag blir negativt särbehandlad på grund av att jag är tjej, men jag stör mig faktiskt också på när jag blir positivt särbehandlad. (Ja, ibland är det skönt också, jag är inte mer än människa.)

Finns det andra som delar den erfarenheten?

#7  Till MarianneK fredriktomte
2006-05-04 19:46:02

Enligt Nordstedts Svenska Ordbok är diskriminera att:

"Utsätta för orättvis behandling på grund av tillhörighet av till en viss grupp"

Tar vi ditt första exempel så tycker jag man skulle kunna säga att hon blivit diskriminerad om hon ville hålla upp dörren själv. Mannen som fick dörren i ansiktet kan ju utan tvekan sägas ha blivit diskriminerad (jag utgår från att han inte gillar att få dörrar i fejan), eftersom han blev sämre/orättvis behandlad pga sin könstillhörighet.

Sedan tycker jag att kvinnan har all rätt att bli förbannad på beteendet, eftersom det sammanfaller med de gamla och inarbetade könsroller som utgör grunden för vårat ojämställda samhälle (dvs dels bli förbannad över själva särskiljandet av kvinnor och män, dels bli förbannad över de konsekvenser just det här specifika särskiljandet leder till).

Det andra exemplet tycker jag också kan sägas vara diskriminering. Diskriminering mot Jimmy och Kalle för att de utsätts för trakasserier (i syfte att starta ett bråk) pga sin könstillhörighet (hade de varit tjejer hade de sluppit). Men även diskriminering mot Sara, eftersom de främmande killarna inte behandlar henne som en jämlike.

Om Sara hade velat slåss och hon inte fått pga sitt kön tycker jag även att det hade varit diskriminering. Kan ju jämföras med att kvinnor inte skulle tillåtas vara militärer eller att tjejer inte tillåts boxas. Om ett samhälle tillät män att proffsboxas men inte kvinnor så skulle jag säga att det vore diskriminering, trots att jag inte tycker att proffsboxning bör tillåtas överhuvudtaget.

#8  fredriktomte MarianneK
2006-05-04 22:14:10

Ja, så är det nog. Sen tycker jag att det är rätt att man fokuserar på den negativa särbehandlingen, men den "positiva" är också lite intressant.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?