feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Killar och feminism


Gå till senaste inlägget#1  Killar och feminism Sandra
2003-12-05 13:42:44

Hej,
Hur ska man få sin pojkvän att ta ställning i frågan om jämställdhet? Jag säger inte att han måste vara feminist men jag vill veta var han står så att man vet om man kan planera en framtid ihop. Annars blir det ju ofta problem om man vill uppfostra sina barn på olika sätt etc.
Killar "behöver" inte ta ställning i frågan på samma sätt som tjejer eftersom de ofta inte märker av det som händer eftersom de själva inte blir utsatta.
Men hur ska man förklara för dem?

#2  Hur? Genom att kommunicera Michael Lundahl
2003-12-05 14:49:15

Hur? Prata med honom! Utan kommunikation kommer förhållandet att dö ändå.

#3  . alice
2003-12-06 01:14:54

Jag brottas med det här hela tiden men tycker att det är ett bra förslag att läsa tidningar och dylikt högt och sen fråga: hur ser du på saken? Säger han något som du tycker låter konstigt eller "mansgrisigt" så fördöm inte utan fråga "varför" "hur då" etc. kanske tänker han sig inte för utan faller bara in i slentrianmönstret och kommer genom dina frågor behöva ifrågasätta sin egen ställning.

därmed inte sagt att du "ska få honom dit du vill" men om du bara är klar på vad som ryms i din acceptans-ram kan kanske hans förklaringsmodeller ge dig tips om huruvida ni kan ha ett långt lyckligt liv.

sen anser jag att många killar kan låta "puckade" i mina ögon för att de helt enkelt inte fått höra många av problemen som följer av att vara kvinna. när de väl får utsagor/i bästa fall provar att vara kvinna alltså transar en dag faller på något sätt polletten ner och de får lättare att förstå. alltså, jag tror på intet sätt att killar "bryr sig mindre" om orättvisor, bara att de kanske inte ser de orättvisor de själva inte lever i.

#4  Jag blir chockad! JoeHill
2003-12-06 14:05:02

""Annars blir det ju ofta problem om man vill uppfostra sina barn på olika sätt etc.""

Kan ni inte uppfostra era barn till att bli självständigt tänkande individer som kan forma sina egna åsaikter, bör ni nog överväga att strunta helt i barn-projektet.

#5  joe hill Sandra
2003-12-07 20:01:44

jo..klart man kan.
men man har olika sätt att se på saker kanske och då kan det bli svårt att uppfostra eftersom jag kanske inte vill köpa bara rosa kläder och docker till en dotter lr blåa kläde roch bilaar till en kille. men då kanake han fattar noll. bara ett ex.

#6  Sandra Nisse
2003-12-08 14:41:52

Ett tips. Låt barnet bestämma vad denna ska leka med och så.

Du kommer märka att könsrollerna ofta är som de är av en anledning. Nämligen den att barn ofta vill ha det så. Sen finns det ju såklart könsöverskridanden.

#7  Nisse Anna
2003-12-09 12:11:57

"Barnen vill ha det så?"

Menar du att barnen vill bli uppfostrade enligt könsrollerna eller vad?

Jag tycker att man ska låta sitt barn välja själv vad den vill leka/syssla med. Det kan vara så enkelt som att man som förälder presenterar olika alternativ för sitt barn, både saker som anses manliga och kvinnliga. Har man en dotter, så kan man uppmuntra henne att pröva fotboll, och andra "pojk-aktiviter", för att sedan presentera andra "flick-alternativ". Sedan låter man henne välja själv.
Helst ska det här fungera överallt i barnets miljö. Det funkar liksom inte om barnet går på dagis och där aktivt uppmuntras och uppfostras enligt könsollsmallen, om den lär sig att det är fel att leka könsöverskridande lekar. Då faller ju hela jämställdhetsuppfostringen platt fall.

#8  Jämställdhet i en relation Jerker Jansson
2003-12-10 16:10:17

Sandra frågar hur hon ska få sin pojkvän att ta ställning. Jag vet inte. Jag vet bara att jag har gjort det och att en massa män har gjort det. Jag vill vara med mina barn och jag vill var en lika stor del av min familj som min fru.

Det trista är ju att statistiken visar att par som lever relativt jämställt blir mer genuskonservativa när de får barn. Plötsligt måste bara den nyblivne pappan jobba som ett svin och modern bara måste få vara hemma med ungen. Paradoxalt nog är föräldraskapet den värsta jämställhetsfällan som finns.

Om jag vore kvinna skulle jag aldrig komma på tanken att skaffa barn med en man som klart och tydligt deklarerar att han inte bara är beredd, utan kräver, att få ta hälften.

Att få någon att ta ställning i jämställdhetsfrågor är svårt, ofta tror jag att man måste komma dit på egen hand. Men genom att få en man att fatta att han också förlorar på skiten kan man komma långt. Argumentera kring vad män förlorar på patriarkatet. Visa hur manligheten bara är något som ett fåtal män tjänar på, resten är loosers. Visa honom hur män dör i hjärtinfarkt, hamnar i fängelse, på dårhus, kör ihjäl sig i trafiken, knarkar och super ihjäl sig och ge honom chansen att fatta att jämställdhet är något som han har intresse av, att det inte är något som han ska göra för någon annans skull. Eller skaffa en ny snubbe, som redan är medveten. :-)

Det viktiga är att inse att den som inte tar ställning emot tar ställning för. Genom att inte se patriarkatet stöder man det.

Ursäkta om jag låter som en gubbig relationskonsult, men detta ligger mig varmt om hjärtat!

#9  Hoppsan Jerker Jansson
2003-12-10 16:11:24

Det skulle ju vara:

Om jag vore kvinna skulle jag aldrig komma på tanken att skaffa barn med en man som inte klart och tydligt deklarerar att han inte bara är beredd, utan kräver, att få ta hälften.

#10  Förstår Sandra Josefine Alvunger
2003-12-10 23:11:27

Jag förstår dig, och skulle nog gå steget längre. Jag skulle aldrig fixa en relation till en man som inte är feminist. För mig handlar feminismen om en människosyn, och skall man bygga en hållbar relation med någon så tycker jag det är viktigt att man delar åtminstone det.

träffar jag nån ute o så snackar man om vad man sysslar med, o så kommer ju garanterat genusvetenskapen eller feminetik upp och i alla fall hittills har reaktionen varit "va, är du feminist?" Och ett så tydligt avståndstagande och oförståelse... alltså jag vet inte.

Det kan ju vara så att din pojkvän (mina framtida?) har en liknande syn på livet, människor som du har, utan att för den sakens skull kalla sig feminist. Han kanske inte reflekterat i de banorna förut, men anser ändå att könsdiskriminering är dåligt, att kvinnor missgynnas på flera plan etc. Då är ni ju på samma nivå. Men jag skulle inte vilja vara ihop med någon som tittade på mig oförstående och sa att det är väl bra att killar är killer och tjejer är tjejer. Det skulle ligga för långt ifrån mina värderingar.

Risken finns att jag kommer vara singel väldigt länge :) Skall kanske överväga att lägga upp ett kontaktannonsforum på feminetik, för oss stackars bittra feminister :) (mig)

#11  Manliga feminister Jerker Jansson
2003-12-10 23:58:40

Josefine. Vore det inte roligare att hitta en maskulist, eller vad man nu ska kalla det. En man som delar de ideal som feminismen står för, men som gör det utifrån sin upplevelse som man?

#12  får kalla sig kastrull om han vill Josefine Alvunger
2003-12-11 00:06:48

... så länge han delar de ideal som feminismen står för :)

#13  Sandra Josefine Alvunger
2003-12-11 15:42:53

Kalle skrev ett inlägg till dig, det är flyttat till JÄIF.

#14  Till Josefine Sandra
2003-12-14 21:08:25

Jo precis. Men han är ganska tillbakadragen i de flesta politiska frågor. Så han vet nog inte ritkigt själv om han är feminist lr ej. Jag märker väl det förhoppningsvis med tiden var han står.

#15  feminism för mig.. Josephine
2003-12-16 22:52:08

Jag vill kalla mig feminist.Men det finns ju som många olika slags feminism..Jag är nog den sorten att jag inte vill se nån skillnad på killar o tjejer..det ska vara oväsentligt..när man föder ett barn ska könet vara lika intressant som hur tånaglarna ser ut på ungen..om människor inte såg människor i grupper..om man förstod att alla killar är inte på ett sätt och all tjejer är inte på ett sätt..feminism för mig är att göra folk medvetna om just det!

#16  Då tror jag du är ense med de flesta här! Josefine Alvunger
2003-12-16 22:55:33

Och det var en väldigt bra beskrivning! Välkommen hit!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?