feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur motverka våldtäkter?


Gå till senaste inlägget#1  Hur motverka våldtäkter? Anarkaplupp
2006-04-27 18:28:01

Hagamannen är som bekant på tapeten. Medan media rullar sig i godtycklig smörja om allt från "Hagamannens sexvanor" till "Här gömde Hagamannen sina hockeybilder" och den svenska pöblen ropar på "dödsstraff", "livstid" och "tjära och fjädrar" så kan vi feminister bara sucka och säga "one down 20000+ left".
Men om det nu är så, att Hagamannen egentligen bara är en våldtäktsman i mängden av män med våldtäktspotential - vilket jag är övertygad om - vad kan vi då ta oss till? Om statens våldsmonopol (läs: polisen) inte kan hindra män från att våldföra sig på kvinnor, vad skulle då lyckas i denna kamp?
Vad är din "medicin" mot denna cancersvult på samhällskroppen?

#2  Sv: Hur motverka våldtäkter? Terminator
2006-04-27 19:04:35

Jag ser samhällsinstitutioner som dagis och skola som de bästa verktygen.

Det MÅSTE finnas utrymme och tid för att kunna uppfostra män till justa, respektfulla, kanske tom feministiska män.

Och om det här "uppfostrandet" finns på agendan och får både tid och resurser finns det gott om möjligheter att upptäcka dem som behöver mer hjälp än så, tex de som har störningar i sitt känsloliv.

#3  Sv: Hur motverka våldtäkter? Terminator
2006-04-27 19:06:25

Men tills dess, tycker att det verkligen borde finnas mer opinionsbildnig kring just det att ansvaret är männens. Varför inte rensa bland medier? Gallra bort det mest kvinnoförnedrande, ersätt med det mer feministiska...

#4  Till Terminator fredriktomte
2006-04-27 21:32:06

Terminator sa:
Jag ser samhällsinstitutioner som dagis och skola som de bästa verktygen.


Tycker jag också. Fortsätt bearbeta könsrollerna samt förbättra barnomsorgens kapacitet vad gäller att upptäcka barn som har det svårt av olika skäl samt dess möjlighet att erbjuda dessa barn det stöd och den hjälp de behöver.

Terminator sa:
Men tills dess, tycker att det verkligen borde finnas mer opinionsbildnig kring just det att ansvaret är männens.


Vad menar du?

Terminator sa:
Varför inte rensa bland medier? Gallra bort det mest kvinnoförnedrande, ersätt med det mer feministiska...


Vem skall utföra denna rensning och gallring?

#5  Sv: Hur motverka våldtäkter? Terminator
2006-04-27 23:32:51

Fredriktomte: lite förenklat, att det är MÄN (allra oftast) som våldtar. Det är män som får ta ansvar över att fixa hjälp åt sig själva för det är inte okej att våldta! Och det verkar finnas djävligt många män där ute som har antigen gjoprt det, eller ligger i riskzonen.

Äsh, jag är för trött för att formulera mig neat just nu. Men nåt åt det hållet!

Rensning tror jag medierna själva skulle kunna stå för. Det är väl dags att alla tar ansvar? Jag menar, det finns massor av harmlösa program att köpa istället av "girls of the Playboy mansion" eller vadetnuhette.

En grej som jag har funderat på är en sån där varningstext, som när hallåerna säger att "vi varnar känsliga tittare", varför inte nån sorts feministisk "varningstext", en obligatorisk sådan?

#6  Till Terminator fredriktomte
2006-04-28 03:02:13

Terminator sa:
lite förenklat, att det är MÄN (allra oftast) som våldtar. Det är män som får ta ansvar över att fixa hjälp åt sig själva för det är inte okej att våldta! Och det verkar finnas djävligt många män där ute som har antigen gjoprt det, eller ligger i riskzonen.


Tror du de männen som våldtar kommer att ta ansvaret att fixa hjälp åt sig själva? Tror du att det hjälper att du säger att du tycker det är deras ansvar? Det är ju inte precis som att samhället har en tillåtande attityd till våldtäkt. Sedan tycker jag att samhället bör visa någon form av empati även mot människor som begår hemska handlingar. Om ingenting annat för att samhället till syvende og sist har ett ansvar att se om sina medborgare, att de som har medfödda sjukdomar och störningar får hjälp med dessa och att de som hamnar i nedbrytande sociala situationer får hjälp att ta sig därifrån. Även om man nu inte anser att våldtäktsmän (eller pojkar som senare kommer utvecklas till våldtäktsmän) förtjänar någon hjälp från samhället så borde man ändå kunna förlika sig med denna tanke, eftersom det sannolikt är väldigt svårt att komma ifrån att våldtäkter sker om man inte är beredd att göra någonting åt det (från samhällets sida alltså).

Sedan undrar jag vad du menar med "djäligt många män". 20%? 40%?

Terminator sa:
Rensning tror jag medierna själva skulle kunna stå för. Det är väl dags att alla tar ansvar? Jag menar, det finns massor av harmlösa program att köpa istället av "girls of the Playboy mansion" eller vadetnuhette.


Alright.

Terminator sa:
En grej som jag har funderat på är en sån där varningstext, som när hallåerna säger att "vi varnar känsliga tittare", varför inte nån sorts feministisk "varningstext", en obligatorisk sådan?


Jag är ganska säker på att inga sådana meddelanden eller varningstexter är obligatoriska, utan att mediabolaget själv väljer om det vill ha den sortens varningar. Eller vem menar du ska bestämma att det är obligatoriskt?

#7  Sv: Hur motverka våldtäkter? Alkonost
2006-04-28 11:12:02

Det finns bara ett sätt: krossa patriarkatet.

#8  Sv: Hur motverka våldtäkter? Terminator
2006-04-28 13:33:20

Alkonost: Ord! Och just det. Kort och koncist precis det jag ville säga!

#9  Sv: Hur motverka våldtäkter? Terminator
2006-04-28 13:37:09

Förresten, läste precis på dagens DN om en nyöppnad klinik i Stockholm (första i sitt slag i hela Norden) som ska hantera människor med "avvikande sexualitet", dvs folk som är på gränsen att begå sexuella övergrepp av något slag. Det fanns läkare och psykiatriker kopplade till kliniken.

Bra grej tycker jag, det är förfärligt att sexualbrottslingar får hjälp(om ens då förstås) först när de begått övergrepp och dömts för det. Tendenser borde väl gå att märka allt som oftast lång tidigare?

#10  Terminator Alkonost
2006-04-28 14:11:26

Jag tycker att det är livsfarligt. Det bygger på en patologisering av sexualitet, och konsekvenserna av sådana tanskar känner vi bara alltför väl. Många som våldtar har inte en "avvikande sexualitet" som går att isolera eller behandla. Våldtäktsmän är patriarkatets stormtrupper. http://www.feminetik.se/utblick/index.php?sub…

#11  Sv: Hur motverka våldtäkter? Terminator
2006-04-28 15:52:46

Alkonost:ju jag fattar, men jag tycker definitivt att det är bra att en sådan klinik finns.

Jag tänkte ifs i första hand att de kanske behandlar pedofiler... Vet inte hur stor del av den tilltänktas klientelen skulle kunna tänkas vara potentiella våldtäktsmän i största allmänhet.

#12  Sv: Hur motverka våldtäkter? Sveggo
2006-04-28 15:54:14

Alkonost #10:
Tja, orden "avvikande sexualitet" lät inte bra i mina öron heller, men själva initiativet är det väl inget fel på?
Att män som har vidriga fantasier som de ligger på gränsen till att försöka förverkliga har en chans att komma i kontakt med läkare och psykiatriker...

---

Allmänt tycker jag att våldtäktsbegreppet måste fram ännu mer i ljuset och skärskådas. Fortfarande är bilden av en snuskgubbe som väntar i buskarna rådande, och det gör det svårare att komma åt de "vanliga" våldtäkterna, där pojkvänner/män/kompisar/ragg är förövarna...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?