feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skulle du vilja träffa "Hagamannen"?


Gå till senaste inlägget#1  Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? svenskaflicka
2006-04-26 11:22:46

Och vad skulle du då vilja fråga honom?

Jag skulle nog vilja göra det. Och diskutera med honom hur han ser på kvinnor i allmänhet, hur han ser på sin sambo och hur han ser på de han utsatt för övergrepp.

Att jag skulle VILJA träffa honom är förstås litet av en överdrift, och att samtala med honom går förstås att se som att en tar ställning för honom eller nåt. Men att jag kan tänka mig att träffa honom handlar främst om att jag vet att jag skulle kunna tänka mig att arbeta med dessa frågor och skulle då inte säga nej till att möta honom i en professionell roll. Och jag vet att det finns alltför litet kompetens och kunskap vad gäller bemötande av sexualbrottslingar, framförallt för litet feministisk analys bland de som möter dessa.

Skulle ni kunna tänka er att träffa honom? Och vad vill ni säga då, eller fråga?

#2  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? Zwitter
2006-04-26 12:14:01

Om han var beredd att svara ärligt på mina frågor, så hade jag nog velat det, ja. Jag skulle vilja veta hur hans uppväxt har sett ut, när han först började fantisera om att skada kvinnor. Vad det var som enligt honom fick honom att gå över gränsen och utföra våldtäkterna. Om han var tvungen att försätta sig i ett visst sinnestillstånd för att kunna utföra dem och hur han bar sig åt för att göra det. Hur det fick honom att känna sig. Om han inte kände någon empati alls före, under eller efter övergreppen. Om han någonsin har känt samma aggression mot män.

Ja, en hel massa saker skulle jag vilja veta... fast det skulle vara obehagligt, förstås.

#3  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? Sveggo
2006-04-26 13:21:26

Som Zwitter säger, om hen var beredd att svara ärligt (och självreflekterande) på frågorna.

Hmm, en sak som jag alltid undrat över är hur hen och liknande reagerar när de hör talas om sig själva...

Alltså, Hagamannen sitter med några vänner och tittar på nyheterna, och ett reportage om hens senaste våldtäkt visas. Vännerna reagerar med avsky...

Hur tänker hen? Känns det som om det handlar om någon annan? Stämmer hen in i avskyn? Vilka psykologiska orkaner härjar i huvudet?

Det där är funderingar som jag har om kvinnomisshandlare och våldtäktsmän i allmänhet...

#4  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? kezo
2006-04-26 14:22:25

Jag skulle också vilja träffa honom, under "kontrollerade former"
(helst med en tredje part närvarande). Kan inte låta bli att undra hur det skulle vara att gräva i en sådan persons hjärna...

Det jag framför allt skulle vilja veta, är om han kan svara på varför han gjorde det. Vad som drev honom. Att han lider av någon slags känslokyla och en abnorm syn på kvinnor står ju ganska klart - inte bara med tanke på övergreppen i sig, utan grovheten och våldsamheten i dem. Det är ren tur att han inte mördade någon. Men frågan är hur "medveten" han själv är om detta och sina motiv. Det kan mycket väl hända att han inte vet, eller kan förklara, varför han gjorde det, att någon mörk, "dold" sida helt enkelt bara tog över. han kan ha varit medveten och kalkylerande "i stundens hetta", och efteråt typ förträngt alltihop.
Tror det är vanligt i sådana här extrema fall, och det är väl också därför det tog relativt lång tid för honom att erkänna, att han fortsatte neka trots de starka bevisen.

#5  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? Blindalina
2006-04-26 17:03:30

i min amatörpsykologiska betraktelse så vet jag inte om jag är så intresserad, av just de frågorna, "varför"?

jag tror nämligen att om hen skulle kunnat svara på det själv, så skulle hen inte ha gjort handlingarna från början. menar inte med det att jag på något sätt vill ta ifrån henom ansvaret, men att det inte är så enkelt.

jag tror inte heller riktigt på det här med "mörka, dolda" sidor ( även om jag förstår vad du menar, svenskaflicka), alltså, jag tror snarare att det är en ångest hen har byggt upp under längre tid, och kombinerat med att hen negligerat sina empatikänslor så har det byggts upp en frustration, och en förvriden bild av henom själv och världen, som han avsvurit sig ansvaret inför.
alltså jag tror att hen varit medveten om det, om hans vilja till att skada de här kvinnorna, men helt enkelt låtit den irrationella ångesten ta över och manifestera sig i hans "undermedvetande" (som alltid någonstans även det är medvetet.)

och när hen inte erkänt detta eller skaffat hjälp så har det tagit såna här former.

mannen skulle alltså behövt hjälp för väldigt länge sen.

#6  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? Blindalina
2006-04-26 17:06:54

hmm vet inte om det där var så bra förklarat... :) men skulle också säga det att det var kezo som sa det där om mörk, dold sida och itne svenskaflicka förstås.

#7  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? charlie
2006-04-26 17:16:24

nej.

#8  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? Blindalina
2006-04-26 17:18:01

..och hjälpen, för att fortsätta amatörpsykologin, skulle vara att hen skulle få berätta om de känslor han har och haft inför alltihopa, och bemöta honom som en människa och lyssna. Och sen när han fått prata av sig, så att han kan erkänna vad det är han gjort mot sina offer, och försöka rehabilitera henom tillbaka till sina empatikänslor och sin positiva självbild igen.

det är ju förstås inte så enkelt, men iaf. :)

#9  # 8 Blindalina
2006-04-26 17:19:17

ok det blev ännu luddigare och helt konstig meningsbyggnad, men hoppas ni begriper.

#10  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? Blindalina
2006-04-26 22:06:16

för det viktigaste är att hen kommer till insikt om vad hen har gjort, ångrar sig, får tillbaka sina empatikänslor och inte upprepar handlingarna, och går vidare med sitt liv, rehabiliterad.

men, det kanske inte var vad den här tråden handlar om.

#11  Sv: Skulle du vilja träffa "Hagamannen"? Terminator
2006-04-26 22:40:57

JAg vet inte om jag skulle vilja träffa honom...kanske. Då skulle jag fråga det som ni andra tänker på, om hur och vad är det som fick honom till att bli "Hagamannen".

Typ till exempel tycker jag att "Lasermannen" är en fantastisk bok som gräver i en mycket sjuk persons barndom och omvandling till den som vi känner som Lasermannen. Samtidigt är det en lysande samtidsskildring...

På samma sätt skulle jag kunna tänka mig att intervjua Hagamannen. Sätta honom i ett sammanhang om det går...och givetvis måste det väl gå.

Och Sveggo, jag tror mig att ha läst att han både kommenterat Hagamannens dåd med avsky samt skämtat om att det kunde vara han. Det där hette något på psykologsspråk...vad var det nu? (Ska googla efter Lilla vi).

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?