feminetik.se feminetik.se

Just nu 36 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

anpassar du dig medvetet efter könsrollerna?


Gå till senaste inlägget#1  anpassar du dig medvetet efter könsrollerna? lynx
2006-04-24 15:31:43

Ju mer jag lär mig om genusomedvetna killars sätt att tänka, desto mer anpassar jag mig för att undkomma att bli en del som passar in i deras kvinnoförnedrande tankebanor. Det kan handla om att jag byter kläder, att jag använder ett annat språk, att jag inte uttrycker mina åsikter, att jag undviker vissa rörelsemönster osv. när jag måste umgås i killgrupper.

Dels kan man tänka sig anpassningar för att inte säga eller göra saker som kopplas ihop sterotypa idéer om tjejer, men även anpassningar TILL könsrollen som det här exemplet från tråden "Efterfrågas mansrollen istället för män? #8:

"""""""""""&quo t;"""""""""""&q uot;"""""""""
"Vet ej om det funkar lika bra med maskulina kvinnor. Tror snarare att dessa har en tendens att bli diskriminerade på arbetsplatserna. De kvinnor jag känner som har höga positioner är väldigt måna om att vara "kvinnliga" till sitt utseende även om de i sitt arbete säkert är mycket "maskulina"."

Jo men det där är nog "framgångsreceptet" i denna sjuka värld.
Kvinna som ska lyckas på mansarenan "måste" nog följa ungefär dessa bud: Var manhaftig (dvs inget fjolleri) och utstråla "kompetens" i någon "manlig" förståelse av ordet.

Sedan när det gäller mån om sitt utseende... En av mina fd chefer uttryckte det ungefär så här över en öl: "Jag känner att jag i min starka roll _kan_ vara fåfäng utan att tryckas ner, och därför är jag det. "
"""""""""""&quo t;"""""""""""&q uot;"""""""""

Till vilken grad tycker du att det är okej att anpassa ditt uttryck när det gäller att passa in i stereotyper eller undvika att bli ingrupperad i en stereotyp? Har du någon medveten strategi för detta? Vilka saker är anpassningsbara och inte hos dig?

#2  Sv: anpassar du dig medvetet efter könsrollerna? chalky
2006-04-24 18:55:44

jag funderar mest över det där med genusmedvetna killar. jag brukar ofta, kanske lite blåögt, kalla mej genusmedveten, och eftersom jag är kille så lär jag väl passa in på beskrivningen. har haft enorma problem med att försöka leva efter de värderingar jag faktiskt har, delvis eftersom man gör extremt mycket man inte tänker på, delvis för att jag mer eller mindre måste ställa mej utanför samhället helt och hållet för att kunna leva upp till dessa värderingar. det jag till slut har kommit underfund med är att man måste fokusera på att bli av med det värsta i sitt beteende för att man inte själv ska bli för mycket lidande av det. under en period valde jag exempelvis bort att ragga vilket ledde till att jag inte ens kysste någon på mer än ett halvår. det råkar vara så att heterokillar "ska" ragga, gärna på ett lite nedlåtande sätt. gör man inte det så får man helt enkelt vara utan. det jag slutligen gjorde var att börja ragga igen men skippade det där med det nedlåtande sättet, vilket är svårt nog ändå. därför kan det vara enorma problem för en kille att helt och hållet välja bort att vara "maskulin". man får själv lida för det.

#3  Sv: anpassar du dig medvetet efter könsrollerna? blacksunrise
2006-04-29 21:28:46

Jag umgås, tack och lov, inte så ofta (knappt alls, faktiskt) med genusomedvetna killar, men om jag gör det eller med genusomedvetna människor överhuvudtaget, ändrar jag nog på mig till viss del. Jag orkar inte alltid förklara mig och vara tvungen att förklara mina resonemang, de flesta människor tänker inte på samma sätt som jag gör. Kanske skulle det vara bra om jag orkade ta konflikter, men jag gör inte det.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?