feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Filmen "Love actually"


Gå till senaste inlägget#1  Filmen "Love actually" svenskaflicka
2006-04-24 11:20:50

Okej, jag vet att jag är sen, såg inte filmen förrän igår. Hade glömt bort en del negativa recensioner (som jag kom att tänka på när jag såg filmen igen) när jag såg den så var rätt blank på förväntningar faktiskt. Annat än jag tänkte litet hollywood och så, men samtidigt att den skulle vara väldigt feelgood och gillar Notting Hill massor.

Efter jag sett den är mitt intryck splittrat, liksom filmen då förstås.
Okej det jag tänker är dels på alla dessa stereotypa roller som ges kvinnor och män i filmen, dels samtidigt en öppenhet kring vad kärlek är och står för (det är iaf inte bara heterotvåsamhetskärlek). Känner mig totalt icke-intellektuell idag så orkar inte riktigt med nån djupanalys, men den här hugh-grant-historien med monica-levinsky-lookaliken är exempelvis egentligen bara för konstig. Sen finns det andra delar som är rätt bedårande, trots sin klyschighet, med engelske författaren och portugiska hembiträdet (det är ju så tilltalande med en intellektuell man och städande kvinna eller hur det nu var) - mest för samstämmiga tänkande och bristande kommunikation.

Resan till USA där engelsmannen träffar på 4 kvinnor som vill sova nakna med honom på första bästa bar, är förstås bizzarr. NU är ju förstås det här någon form av saga, och realism är inte det som jag självklart begär i en film. Så det intressanta är snarare varför det är dessa fantasier som ska levas ut i denna film? Varför alla sekreterare, hembiträden och underlydande ska tråna efter sina chefer? Och tycker vi om att se det här? Och varför gör vi eller ni det i så fall? Och såklart, vad tyckte ni om filmen?

#2  Sv: Filmen "Love actually" Jesus
2006-04-24 11:25:12

Filmen är väldigt typisk för sin genre. "Sådana" filmer är könsstereotypa. Jag har en känsla av att de görs för en könsstereotyp målgrupp med stereotypa syner på förhållanden.

#3  Sv: Filmen "Love actually" FiaMia
2006-04-24 11:51:41

Skitfilm, det lilla jag minns av den. Inte minst författaren/hembiträdet-delen, som är en av de delar jag minns, för att den störde mig så.
Genom att göra förtrycket "gulligt" ska tjejer och kvinnor fås att vilja ha det, vi ska skolas in i en positiv bild av makt-underordning.

#4  Sv: Filmen "Love actually" svenskaflicka
2006-04-24 13:43:56

Apropå - så är det just nu seminarium om Filmens kön som sänds på SVT24 eller ja SVT2 (just nu då de samsänder).

#5  Sv: Filmen "Love actually" Terminator
2006-04-24 14:50:05

Alltså jag var rätt chockad när jag såg filmen... för den fick ju rätt bra recencioner men jag tyckte den var så stereotyp! Mer steraotyp än stereotypen själv.

Särskild hembiträdet/författaren fick mig hoppa i taket. Ushamig! Tyvärr ingen ovanlighet i genren, men det finns filmer romcoms med roligare och mer oväntade twist helt klart.

#6  Sv: Filmen "Love actually" svenskaflicka
2006-04-24 16:26:51

Nä exakt alltså, det är verkligen bland det värsta jag sett i genren. Så mycket som handlar om bekräftande och närmast hyllande av manlig och kvinnliga stereotyper. Kvinnor som passiva (bortsett bara ifrån den underlydande som klär sig i "sexiga" underkläder och outfits för sin chef - som är aktiv genom att göra det "all for him") och män som jagande efter sitt inre och jaga rätt på sin kärlek.

Ibland fick jag fundera om det var nån slags dubbelironi eller något sådant. Att vi ska skratta åt att "så här är det ju inte". Men ja, det var rätt oklart.

Fler kommentarer, några osm hade lättare för att smälta det hela? Nånstans försökte jag mig på att smälta väldigt mycket, eller liksom. Satt hemma och hade bestämt mig för att se på film och ha trevligt.
Men ja, det var bara föör jävla mkt.

Fiamia:
poäng verkligen det här med förgulligandet av förtrycket. hela den här porrfilmsinspelningen är kanske det absolut mest intressanta/absurda i sammanhanget där. Från början förstod jag inte att det rörde sig om porrfilm, antog att de bara skulle liksom vara standins för att ljuset skulle kollas. Men ja.

Att jag sedan älskar han från The Office gör mig inte så objektiv i analysen, och deras konversation är ju väldigt söt. Men kontexten och vad som vill sägas är ju ja rätt strange.

#7  Sv: Filmen "Love actually" LordHenry
2006-04-24 18:24:41

Jag har försökt förtränga filmen så gott det går. Jag minns dock att jag tyckte den var bedrövlig. Så otroligt klyschig att jag nästan kräktes.

#8  Sv: Filmen "Love actually" chalky
2006-04-24 19:00:24

kan det över huvud taget bli på något annat sätt när hugh "jag-blev-avsugen-av-en-prostituerad-i-en-bil" grant står med på rollistan?

#9  chalky svenskaflicka
2006-04-26 20:30:10

inte för att exvis Notting Hill är ett feministiskt underverk tycker jag det är en svåremotståndlig film. I love it, trots Hugh, men jag är ganska plain i min filmsmak ibland. Även "4 bröllop och en begravning" är ju 25 resor bättre än denna "Love actually", så mitt svar är nej, Hughs närvaro förstör iaf inte för mig alla filmer.

Precis som inte heller Michael Douglas gör det trots hans ärkereaktionära åsikter..

#10  svenskaflicka chalky
2006-04-26 23:48:24

fast sen kan man ju gå in på det där med underhållningsvärde också. han spelar nästan exakt samma roll i alla filmer(med undantag för bridget jones dagbok där jag misstänker att han spelar sej själv). jag kan inte säga att jag klandrar dej dock. själv avgudar jag arnolds actionfilmer, och det är väl ungefär samma grej - en sexistisk jävel som spelar samma roll i alla filmer. sen måste jag påpeka att den avdankade rockstjärnan i love actually är skitrolig

#11  chalky svenskaflicka
2006-04-27 08:58:33

jo precis.. han gör ju det, hugh alltså. Tycker ju "Om en pojke" och "Then englishman who went up a hill and came down.." är bra charmiga filmer också, där han just spelar så bortkommen som vanligt.

Mm håller med om Alan Rickman att han är rolig nånstans verkligen, undrar om det inte är så att han spelar sig själv? Alltså att han verkligen sjönt Love is all around i original??

#12  svenskaflicka chalky
2006-04-27 16:26:08

vet inte, men jag får känslan av att det är någon betydligt mycket smörigare artist som gör den från början. det skönaste i filmen är ju iofs att han faktiskt går ut med att han bara är en avdankad herionartist som vill tjäna lite extra pengar. tror inte att det finns några artister som har den självdistansen, men ändå är det ju ett ganska utbrett fenomen. JA, ROLLING STONES - JAG SYFTAR PÅ ER!!! bland andra naturligtvis...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?