feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vägra kallas hora?


Gå till senaste inlägget#1  Vägra kallas hora? aprilryan
2006-04-22 10:20:33

Läste att Elevkampanjen demonstrerat under parollen ”Vägra kallas hora”. Det framställs som feminism. Men vem ska vägra, och vad? Det verkar inte handla om horan, det är nog inte hon som ska vägra. Det är nog andra tjejer och kvinnor som ska vägra liknas vid henne. Är det feminism?

Ett sätt att se feminism kunde vara att vägra ställa upp på en manlig uppdelning av kvinnor i tillhöriga en man eller alla män. Feminism som solidaritet mellan kvinnor. Kanske är detta en test? För att se om solidariteten även kan gälla ”horan”? Inte hos Elevkampanjen, men…?

#2  aprilryan svenskaflicka
2006-04-22 10:44:11

Håller med om att du verkligen har en poäng. Samtidigt är väl frågan vad de som ropar hora efter tjejer menar. Och hur uttrycket "hora" används i skolor etc. Visst är det ett sätt att likna kvinnor vid att vara "som horor" av en eller ingen anledning. Oavsett så är det ju ett sätt att försöka kontrollera och kränka unga tjejers sexualitet och frihet.

Och detta är det ju okej att Elevkampanjen reagerar emot. Men kan verkligen hålla med om att argumenten mot "hora"-tilltal i skolan ibland låter som att det hemska är att liknas vid en "ful och syndig kvinna".

#3  Sv: Vägra kallas hora? Lisis
2006-04-22 22:35:39

Jag har också tänkt på det. Vad de flesta förknippar med hora och när de använder det som "skällsord" på skolor så är det inte prostituerad utan just "syndig kvinna" som menas. Vilket gör att en kampanj som "vägra kallas hora" egentligen bara bekräftar att det är fult att som tjej leva ut sin sexualitet. Ingen tjej ska alltså behöva riskera att förknippas med att själva leva ett sexuellt aktivt liv. Och diskussionen att det värsta en tjej kan kallas för är "sexuellt utlevande" försvinner helt istället för att problematisera varför just hora känns så hemskt att bli kallad för. Det bästa sättet vore ju att få bort stigmatiseringen av den (unga) kvinnans sexualitet. Jag föreslår kampanjen: Våga vara hora!

#4  Sv: Vägra kallas hora? Jesus
2006-04-23 10:01:27

Lisis, jag tycker du tolkar "vägra kallas hora" på ett lite skumt sätt. Jag har alltid tänkt att det betyder precis tvärt om, att den unga flickan ska vägra bli behandlad illa och utan respekt av manliga (och kvinnliga) klasskamrater som kallar henne hora därför att det är okej att hon har en sexualitet, och det gör henne inte till något dåligt. (Eller att bara inte acceptera att bli illa behandlad alls, jag antar att de menar av killarna då. I högstadiet kan vem som helst kallas vad som helst helt utan relevans, bara det är elakt, enligt min erfarenhet.)

Sidnot:
För mig betyder inte hora en kvinna som ligger med många män, utan en kvinna som ligger med män för männens skull. Man hör ju inte sällan tonårsflickor som säger att de känner sig billiga efter bara en eller två killar, och hur enkelt är det egentligen att ha sex alldeles för sin egen skull när man är flicka, femton, inte har en tydlig identitet än och inte vet hur kroppen fungerar?
Lisis, istället för kampanj Våga Vara Hora kunde man kanske satsa på bättre sexualundervisning utan moralpanik? (en tanke)

Appropå hororna: Jag skulle aldrig kunna göra hora till ett positivt ord. Ord som fitta och flata är ord man kan reclaima, men hora har på något vis en mycket tydligare definition (och är dessutom som alla vet namnet på ett yrke).

#5  Sv: Vägra kallas hora? Tiriq
2006-04-23 16:07:53

Jag tolkar också detta som "vägra kallas hora för att ordet betyder att din sexualitet är smutsig och det är den inte", inte "vägra kallas hora för att din sexualitet inte är smutsig som en horas". Men det är ju lätt att blanda ihop dessa.

Jesus, varför skulle en inte ha en egen identitet eller veta hur ens kropp fungerar bara för att en är flicka och femton?

#6  Sv: Vägra kallas hora? Liv
2006-04-23 19:28:04

Vägra kallas hora är enligt mig ett sällsynt dåligt namn på en kampanj. Dels för att det inte är särskilt klatschigt, men framförallt av anledningarna som beskrivs ovan. Ordet "hora" stigmatiseras istället för att den egentliga problematiken nås. Nämligen att människor blir sexuellt trakasserade (vilket jag helt vilt tolkar som meningen med budskapet "vägra kallas hora"). Dessutom tycker jag att det är ytterst dumt att ha med själva ordet en inte vill kallas för i namnet på en kampanj.

#7  Sv: Vägra kallas hora? Zwitter
2006-04-23 22:48:01

Utan att vara insatt, så tycker jag att det låter lite skumt. Vaddå "vägra kallas hora"? Jag har blivit kallad hora massor av gånger och har aldrig någonsin upplevt att jag har haft vare sig makt eller ansvar att förhindra det. Skulden ligger inte hos tjejerna och jag ser inte hur en "vägran" från deras sida ska kunna påverka någonting. Varför inte en "sluta kalla folk hora"-kampanj istället?

#8  # 7 Blindalina
2006-04-23 23:12:34

Zwitter, ang. "Sluta kalla folk hora" -WORD!

Precis så.

#9  Sv: Vägra kallas hora? Jesus
2006-04-23 23:13:07

Tiriq: Det är min (blygsamma) uppfattning (som jag fått genom att prata med folk). Jag menar naturligtvis inte att det är så för alla (naturligtvis finns det de som är onaniexperter och det är tur för dem) utan vill bara belysa en problematik som jag upplever finns (flickor som skuldbelägger sig själva oavsett hur mycket eller lite sex de har, eftersom de av tex. olika psykiska spärrar inte kan njuta av det själva... gäller i o f s alla åldrar men jag tror bristansde information kan vara en faktor just i högstadieåldern). Jag uttryckte mig nog lite klunsigt där.

#10  #7 Lisis
2006-04-23 23:43:30

Så sant!

Det är lite som om vi skulle ha kampanjer som "Vägra bli nedslagen!" för att minska våldet.

(Och som vanligt är det tjejerna som ska ta på sig ansvar för att någon annan bär sig illa mot dem...)

#11  Sv: Vägra kallas hora? svenskaflicka
2006-04-24 00:16:43

En annan nackdel med benämningen på kampanjen är att det kan handla om språkbruket i skolan, istället för om att alla unga (och gamla) kvinnor ska kunna kräva och få respekt för de som de är oavsett allt annat. Och att ingen ska behöva ta skit för sin sexualitet, klädstil eller whatever.

Vad jag menar är ju att det såklart ska angripas alla dessa saker samtidigt, det är ju inte orden det är fel på i första hand..

#12  Bra kampanj Henrik
2006-04-24 01:07:07

Att hora och bög blivit så vanliga tillmälen i skolan borde väl alla vara överens om är jättetrist! Det är klart att man ska göra sitt bästa för att ändra på det. Att analysera vad som menas med tillmälet osv är poänglöst - en del menar si, en del så och del vet inte vad dom menar, men alla bör lägga av med tramset.

Det finns så mycket riktigt dumt att angripa i skolan så jag förstår inte varför man ska ge sej på den här kampanjen. Den är ju bra!

#13  Till Aprilryan fredriktomte
2006-04-24 01:45:32

Håller med dig i det du skriver. Det är en kampanj som känns aningen missriktad. Åtminstone när man betänker vad det är de flesta människor faktiskt stör sig mest på när deras döttrar, deras kompisar eller de själva kallas hora: Nämligen att de jämförs med någonting så smutsigt och vidrigt som en kvinna som säljer sig för pengar. Det är därför reaktionerna är så starka. För att prostituerade kvinnor betraktas som någonting så vidrigt i den svenska kulturen att folk blir alldeles utom sig över tanken på att deras fina dotter skall behöva bli anklagad för att vara något så hemskt. Hade det bara handlat om flickor/kvinnors rätt till sin egen sexualitet hade man ju lika gärna kunnat avhandla ord som slampa, slyna, madrass, osv. Men det är ju alltid vid just ordet hora som folk hänger upp sig som mest.

För övrigt har detta diskuterats tidigare på feminetik i denna tråd, om du känner för att läsa det: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#14  Till Lisis fredriktomte
2006-04-24 01:50:55

Fanns det inte någon form av motkampanj ledd av bla Alexander Bard (eller något sådant) som hette just "våga kallas hora"? Håller med om att det vore en mycket en mycket bättre utgångspunkt i sådana fall (fast det är klart, om Bard är involverad kan man ju fråga sig hur sympatiskt det nu kan tänkas vara).

#15  Till Jesus och Henrik fredriktomte
2006-04-24 01:56:45

Om ni har svårt att förstå på vilket sätt en dylik kampanj kanske är mindre lyckad så kan ni ju istället föreställa er detta:

Vägra kallas bög: En kampanj riktad mot heterosexuella pojkar i högstadiet och på gymnasiet som skall stärka pojkarna och lära dem att säga ifrån på skarpen när någon kallar dem för bög. Ingen (heterosexuell) pojke skall behöva utstå att kallas bög!

#16  Fredriktomte: Jesus
2006-04-24 11:22:12

Jag tycker inte nödvändigtvis att det är en bra kampanj, jag funderade bara på olika sätt att tolka själva sloganen.

Och jag tycker det är lite skillnad på att vara hora och att vara bög. En sådan kampanj som ditt exempel skulle vara totalförskräckligt. Bög som skällsord och hora som skällsord har helt olika egenskaper (tycker jag).

(Nu måste jag till skolan men jag återkommer)

#17  Sv: Vägra kallas hora? svenskaflicka
2006-04-24 11:31:45

kom just på att kampanjen är litet ologisk är den itne det? Den borde ju rikta sig till de som ropar hora (eller då bög för att ta fredriktomtes exempel).

Vägra ropa hora (eller bög då). "Vägra använd hora och bög som skällsord" är itne så klatschigt, men ja är väl rimligare än att någon ska vägra bli kallad nåt. Antar att en ska göra spegel och hålla fingrarna i kors eller hålla händerna för öronen och säga "lalalalalala" för att en inte ska höra när de skriker "hora" eller "bögdjävel" efter en. Det är väl möjligen att vägra.

#18  till Jesus fredriktomte
2006-04-24 12:10:35

Att vara bög och att vara hora är självklart två olika saker. Den ena är en homosexuell man, den andra är en prostituerad kvinna (fast idag kanske hora kan syfta på en prostituerad man också). Men på vilket sätt innebär det att effekten av två likartade kampanjer skulle bli annorlunda? Vari ligger skillnaden?

#19  # 18 Fredriktomte Blindalina
2006-04-24 14:19:06

Förutom att horor som du säger ses som något mycket lågt i vår kultur, kanske särskilt av killarna som säger ordet, eftersom porren i så mkt går ut på att nedvärdera kvinnors sexualitet, och även prostitutionen, så är verkliga "horor" en del i ett förtryckande system, som går ut på att utnyttja den prostituerade personen.

Ungefär samma sak som att kalla nån " jävla auschwitz-offer" och vara nazist samtidigt. Ultimat förnedring och härskarteknik.

#20  Sv: Vägra kallas hora? Blindalina
2006-04-24 14:24:53

Och "bögar" är bara någon som blir kär i personer av samma kön, men används populärt ofta som ett begrepp på killar som inte är tillräckligt "manligt" macho eller brutala.

#21  Till Blindalina fredriktomte
2006-04-24 14:42:30

Nu håller jag i princip inte med om någonting av det du skrivit. Dvs, vare sig att män skulle se ner på horor mer än kvinnor (tror snarare det är tvärtom), att porren skulle "gå ut på" att nedvärdera kvinnors sexualitet, eller att prostituerade är en del av ett förtryckande system (även om många prostituerade utan tvekan blir utnyttjade). Sedan håller jag inte heller med om skällsordet bög skulle vara lättsamt och oproblematiskt (i jämförelse med hora).

Men denna tråd kanske inte är rätt tillfälle att starta en diskussion om ovanstående. Däremot undrar jag på vilket sätt det du skrivit ovan skulle göra en skillnad för kampanjen som sådan. Oavsett vilket håller ju poängen fortfarande: Att skapa en kampanj som går ut på att förhållandevis priviligierade människor inte skall acceptera att jämföras med utsatta människor är mindre bra.

#22  Sv: Vägra kallas hora? torbjorn
2006-04-24 16:28:33

Jesus sa:
...och hur enkelt är det egentligen att ha sex alldeles för sin egen skull när man är flicka, femton, inte har en tydlig identitet än och inte vet hur kroppen fungerar?
I jämförelse med vad? Att jämföra med 15-åriga killar är problematiskt eftersom de inte har lika mycket sex. Samtidigt verkar viljan till sex, enligt mina erfarenheter, vara starkare hos 15-åriga killar än hos dito tjejer. Detta borde det göra problematiskt att försöka sig på en kvalitativ jämförelse mellan grupperna i detta ämne.

Rimligare är i sådana fall att jämföra med ett önskat förhållande i gruppen 15-åriga tjejer. Å andra sidan försvinner nog lite av meningen med frågan då.

#23  Varför ska barn använda sexord som tillmälen? Henrik
2006-04-24 23:48:55

En fråga till er som inte gillar kampanjen: Hur bra tycker ni att det är att skolbarnen kallar varandra horor och bögar?

fredriktomte sa:
Vägra kallas bög: En kampanj riktad mot heterosexuella pojkar i högstadiet och på gymnasiet som skall stärka pojkarna och lära dem att säga ifrån på skarpen när någon kallar dem för bög. Ingen (heterosexuell) pojke skall behöva utstå att kallas bög!


Varför drar du in offrets sexuella inriktning? Det är klart att ingen skolpojke ska ha tillmälet bög och den åsikten hoppas jag att du ställer dej bakom.

#24  Till Henrik fredriktomte
2006-04-25 11:08:19

Henrik sa:
En fråga till er som inte gillar kampanjen: Hur bra tycker ni att det är att skolbarnen kallar varandra horor och bögar?


Det är väl klart att det inte är någon här som gillar det. Men bara för att man inte tycker om att barnen retar varandra (eller att de har värderingar som nedvärderar homosexuella män och sexuellt utåtagerande kvinnor), så betyder det inte att man måste gilla kampanjens utformning.

Henrik sa:
Varför drar du in offrets sexuella inriktning? Det är klart att ingen skolpojke ska ha tillmälet bög och den åsikten hoppas jag att du ställer dej bakom.


I utopin borde ingen skolpojke bli retad överhuvudtaget. Utöver detta är problemet dock inte först och främst att pojken blir retad, utan vad han blir retad för och vad det skvallrar om de värderingar som råder bland våra barn och i vårat samhälle. Att bög överhuvudtaget är ett skällsord (till skillnad från t.ex. straight) är ett stort problem. Säger man då att ingen heterosexuell pojka skall behöva höra att han är bög (samtidigt som man struntar i ifall någon kallar honom t.ex. fetto eller idiot) så har man i praktiken gett homofoberna rätt.

#25  Vägra kallas svartskalle! Henrik
2006-04-26 00:59:37

En kvinna som kallade en annan person för svartskalle fick just fyrtio dagsböter, hörde jag. Enligt fredriktomtes resonemang har domstolen därmed gett rashatarna rätt.

#26  henrik svenskaflicka
2006-04-26 09:55:37

problemet med att ropa bög efter någon är ju inte att det är ett tillmäle. Problemet är ju att varandet som bög är ju något att vara stolt över, inte ett skällsord.

Så problemet ligger ju i användandet av bög som ett förklenande ord om någon, inte i att någon kallas för det.

På samma sätt med ordet flata. I någon mån också med ordet bitch (eller biatch) som åtminstone bland vissa börjat återtas som någon positivt.

#27  Sv: Vägra kallas hora? suvi
2006-04-26 18:46:02

Vill inte vara smolken i bägaren men tydligen har dom som kallar en för hora laglig rätt att göra det :-/
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…
Och dessutom är det en förmildrande omständighetom en svarar tillbaka kaxigt,
Dessutom har flickan erkänt att hon svarade pojken genom att vara ”kaxig”.

...och det får ju inte tjejer vara, det står hur tydligt som helst skrivet i patriarkatets oskrivna regelverk.

#28  Till Henrik fredriktomte
2006-04-26 19:01:04

Nej, det är inte fel utifrån det resonemanget jag givit ovan. Man får skilja på domstolars agerande och kampanjers utformning. Att utforma en antivåldskampanj på ett sådant sätt att problematiseringen blir invandrares våld mot etniska svenskar är mindre bra (eftersom det riskerar att leda till ökad rasism). För den sakens skull skall ju fortfarande invandrare som misshandlar etniska svenskar dömas för misshandel.

Sedan tycker jag att yttrandefriheten bör stärkas i den här sortens fall, och lagstiftningen botas från det nazi-trauma den fortfarande lider av. Men det är en helt annan fråga.

#29  Till Suvi fredriktomte
2006-04-26 19:07:37

Suvi sa:
Vill inte vara smolken i bägaren men tydligen har dom som kallar en för hora laglig rätt att göra det :-/


Ja, det tycker jag är ganska rimligt. Eventuellt hade man ju kunnat försöka få honom fäld för brottet förolämpning (vilket bättre svarar mot den sortens verbala angrepp, oavsett om de är av sexuell eller annan natur). Annars är yttrandefriheten en ganska viktig princip, och sexualitet någonting väldigt subjektivt (jag kanske skulle känna att min sexuella integritet kränkts om någon hävdade att jag var sexuellt oatraktiv, borde då personen som hävdat det dömas för sexuellt ofredande?).

Suvi sa:
Och dessutom är det en förmildrande omständighetom en svarar tillbaka kaxigt,

...och det får ju inte tjejer vara, det står hur tydligt som helst skrivet i patriarkatets oskrivna regelverk.


Provokation är en förmildrande omständighet vad gäller de flesta övergreppsbrott. Det gäller både män och kvinnor (även om kvinnors brott i praktiken oftare ursäktas på diverse grunder), och är därmed knappast någon av "patriarkatets oskrivna regelverk".

#30  Obehagliga inlägg Henrik
2006-04-26 20:47:28

Att dra in "invandrares våld mot etniska svenskar" var väl ändå omotiverat, fredriktomte? Den som fick tillmälet svartskalle var inte invandrare och hade inte varit det minsta våldsam. Och jag hoppas och tror att du är ganska ensam om att slå vakt om rätten att kalla sina medmänniskor hora.

#31  Till Henrik fredriktomte
2006-04-26 22:04:30

Henrik sa:
Att dra in "invandrares våld mot etniska svenskar" var väl ändå omotiverat, fredriktomte?


Vaddå "dra in"? Det var ett exempel för att visa att en kampanj med ett visst budskap kan vara fel även om det som kampanjen riktas mot är (och bör vara) ett brott.

Henrik sa:
Den som fick tillmälet svartskalle var inte invandrare och hade inte varit det minsta våldsam.


Vad har det med saken att göra? Vad diskuterar du egentligen?

Henrik sa:
Och jag hoppas och tror att du är ganska ensam om att slå vakt om rätten att kalla sina medmänniskor hora.


På vilket sätt har jag slagit vakt om någon dylik rättighet? Jag tycker vi bör ha högt i tak vad gäller yttrandefrihet, men i den mån någon kränker någon annan genom ett tillmäle så finns brottet förolämpning.

#32  Förlåt, förlåt - ett missförstånd! Henrik
2006-04-27 23:36:13

Jättepinsamt, jag såg i syne i fredriktomtes inlägg. Jag hade just nämnt att en person dömts till dagsböter för tillmälet "svartskalle". När fredriktomte kommenterade det med "Att utforma en antivåldskampanj på ett sådant sätt att problematiseringen blir invandrares våld mot etniska svenskar är mindre bra" kopplade jag det till det fall jag tagit upp. Men nu förstår jag att det var helt fel hopkopplat och jag ber fredriktomte om största möjliga ursäkt!

Tydligen har jag också missförstått att du skulle slå vakt om rätten att kalla folk för hora. Det jag missförstod var följande replikskifte.

Suvi:
Vill inte vara smolken i bägaren men tydligen har dom som kallar en för hora laglig rätt att göra det :-/

fredriktomte: Ja, det tycker jag är ganska rimligt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?