feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Efterfrågas mansrollen istället för män?


Gå till senaste inlägget#1  Efterfrågas mansrollen istället för män? Remi
2006-04-11 10:23:23

Som en spinoff från tråden ”Jämställdhet” satt jag och tänkte lite på varför det är så att män får vissa jobb istället för kvinnor. Jag tror personligen att det faktiskt sker ganska omedvetet i rekryteringen. Jag tror att arbetsgivaren sätter förmåga att göra ett bra jobb före kön MEN att bedömningen av förmåga omedvetet görs på fel sätt.

När jag tänkte på varför bedömningen skulle kunna ske på fel sätt dök en ny tanke upp. Det kanske är så att det är egenskaper i den hemska mansrollen som efterfrågas. Man ska inte visa känslor, inte gråta när det är jobbigt, man ska vara en robot som bara biter ihop och klarar tuffa tag. Dessa drag kanske omedvetet ses lättare hos en man än hos en kvinna pga att de sökande omedvetet tilldelas könsroller av arbetsgivaren.

Vore kul med lite feedback på dessa (för mig) nya tankar :) Vad tror ni?

#2  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? AndreAurora
2006-04-11 11:09:07

Väldigt bra tankar Remi, jag tror faktiskt det kan stämma, iaf på en del arbetsplatser. En man vet man nästan 100% att han inte kommer att vara jobbigt på det sättet att han visar känslor och börja grina på arbetsplatsen, medan man kanske antar att den risken finns när det gäller kvinnor. Hela värnplikten är ju baserat på det tänkandet typ. Några speciella arbetsplatser du hade i åtanke speciellt eller bara mansdominerade yrken allmänt?

#3  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? Remi
2006-04-11 11:29:56

Jag har inga speciella arbetsplater i åtanke. Men jag har mest efrarenhet från tillverkningsindustrin, som tyvärr är mansdominerad. Så mina allmänna tankar kan ju vara påverkade av det perspektivet.

#4  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? fredriktomte
2006-04-11 13:40:06

Huruvida manlighetsideal efterfrågas på en arbetsplats är nog väldigt beroende av vad för slags arbetsplats det rör sig om. På mansdominerade arbetsplatser så kan det nog många gånger vara så. Men prova att bli sjuksköterska, dagisfröken, lärarinna eller receptionist samtidigt som du agerar utifrån ett klassiskt "manligt" beteende. Där lär det snarare vara tvärtom, dvs, det är ett kvinnlighetsideal som råder.

Det som gör manlighetsnormer och mansdominansen mer akut är väl att dessa oftare återfinns i maktsammanhang (t.ex. bolagsstyrelser och dylikt).

För övrigt har jag för mig att det finns fler arbetslösa män än arbetslösa kvinnor. Vilket ju om något skulle kunna vara ett tecken på att en kvinnlig approach inte nödvändigtvis måste vara sämre på arbetsmarknaden (däremot kanske det är svårt att bli högsta hönset inom ett företag om kör kvinnokvinnastuket).

#5  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? Alex
2006-04-12 14:34:31

jag tror du har så rätt. Jag har alltid undrat hur det kan komma sig att personer anställer män (eller kvinnor) och ändå helt ärligt säga att de inte väljer ett specifikt kön. Och det är nog som du säger...de söker en person med en mansroll (eller kvinnoroll) och har samtidigt fördomar om att det alltid är män (eller kvinnor) som är bärare av den rollen. Alltså, anställer dom män (eller kvinnor).

#6  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? tiarafeministen
2006-04-12 15:04:10

Det finns undersökningar som visar att män som kvinnor uppfattar män som mer kompetenta då män/manlighet förknippas med kompetens. Men det tror jag främst gäller en rent fysisk manlighet/maskulinitet som "lovar"/"garanterar" de maskulina egnskaperna. Vet ej om det funkar lika bra med maskulina kvinnor. Tror snarare att dessa har en tendens att bli diskriminerade på arbetsplatserna. De kvinnor jag känner som har höga positioner är väldigt måna om att vara "kvinnliga" till sitt utseende även om de i sitt arbete säkert är mycket "maskulina".
/ Linnéa

#7  Till Tiarafeministen fredriktomte
2006-04-12 15:27:34

Tror nog att man måste titta lite djupare på det än så. Som sagt, anses "manlighet" vara likvärdigt med kompetens för informationschefer? För dagisfröknar? Lärarinnor? Sjuksköterskor? Receptionister? Telefonister?

Tar du ett klassiskt mansdominerat yrke så stämmer säkert tesen. Och jag tror absolut att kvinnor stundtals kan vinna på att ha en "maskulin" framtoning i sådana lägen. Samtidigt förlorar de på att upplevas som "okvinnliga", så den "maskulina" framtoningen måste då kontras med tydligt "kvinnliga" attribut. Ett bra sätt att göra det på är förmodligen att just försöka se väldigt "kvinnlig" ut (eftersom just utseende nog inte är en sådan egenskap där "manlighet" antas vara liktydigt med kompetens på samma sätt).

#8  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? olaberg
2006-04-12 15:50:42

"Vet ej om det funkar lika bra med maskulina kvinnor. Tror snarare att dessa har en tendens att bli diskriminerade på arbetsplatserna. De kvinnor jag känner som har höga positioner är väldigt måna om att vara "kvinnliga" till sitt utseende även om de i sitt arbete säkert är mycket "maskulina"."


Jo men det där är nog "framgångsreceptet" i denna sjuka värld.

Kvinna som ska lyckas på mansarenan "måste" nog följa ungefär dessa bud: Var manhaftig (dvs inget fjolleri) och utstråla "kompetens" i någon "manlig" förståelse av ordet.

Sedan när det gäller mån om sitt utseende... En av mina fd chefer uttryckte det ungefär så här över en öl: "Jag känner att jag i min starka roll _kan_ vara fåfäng utan att tryckas ner, och därför är jag det. "

Plus att man med den månadslön som följer på rollen dessutom _har råd_ att vara piffig, men det sa jag ju inte högt.

#9  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? Alex
2006-04-12 15:56:57

Men det är väl det gamla vanliga; kvinnor som är starka och tar för sig är inte starka kvinnor utan helt plötsligt manliga kvinnor. För styrka och självförtroende är ju manliga egenskaper. Alltså är dom inte riktiga kvinnor...dom är ju manliga. Samma sak med män som är omhändertagande, det är ju ingen riktig man.
Alltså söker man en som är rak, självsäker och bra på att fatta beslut. Men det får inte vara nån konstig manhaftig kvinna inte, det är ju onormalt.

#10  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? metamorfos
2006-04-12 20:18:44

Det är nog så, i många fall, tror jag, att mansrollen i form av män efterfrågas i första hand och att mansrollen i form av (ytligt sett) kvinnliga kvinnor efterfrågas där de anser att de har ett jämställdhetstänkande. Och vice versa.

#11  Sv: fredriktomte tiarafeministen
2006-04-13 23:15:46

Som jag har uppfattat det så ska "känslan av att manlighet innebär kompetens" gälla ganska allmänt. Tror visserligen att män i vissa fall förlorar på att vara kvinnliga när de söker vård jobb, eller dagis...

men naturligtvis är det mest fördelaktigt att leva upp till den norm som härskar på arbetsplatsen!

normen härskar...

#12  Sv: fredriktomte tiarafeministen
2006-04-13 23:16:34

Som jag har uppfattat det så ska "känslan av att manlighet innebär kompetens" gälla ganska allmänt. Tror visserligen att män i vissa fall förlorar på att vara kvinnliga när de söker vård jobb, eller dagis...

men naturligtvis är det mest fördelaktigt att leva upp till den norm som härskar på arbetsplatsen!

normen härskar...

#13  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? tiarafeministen
2006-04-13 23:17:28

suck, dubbelinlägg, hur gick det till...

#14  kvinnodominerade yrken toffte
2006-04-14 01:33:39

Min erfarenhet från vård- och omsorgssektorn säger mej att det finns myter om manliga egenskaper som saknas och behövs på en kvinnodominerad arbetsplats. (Män är ju t.ex. så raka sägs det...) Jag kan inte annat än se det som en variant av man = kompetent-tänkandet. Utifrån sådana fördomar är det inte helt otroligt att tänka sej att det anses positivt att vara manlig även på kvinnodominerade arbetsplatser.

#15  Remi toffte
2006-04-14 01:46:22

Jag vet inte om jag tror att det specifikt är mansrollen som arbetsgivare söker utan snarare det att män värderas högre än kvinnor. Jag har ingen uppsjö statistik men jag vet två undersökningar där två skilda grupper fått läsa en text och sedan värdera innehållet. I vardera ena version av texterna angavs att författarna var män (medelst ett manligt namn) och i de andra exakt likadana texterna angavs kvinnliga namn. Männen värderades som mer kompetenta. Så jag är nog på tiarafeministens linje att uppvärderandet av män och manlighet ligger på ett ganska allmänt plan.

Sen kan en ju tänka sej att anställningsintervjuarens fördomar är viktigare än vad som sägs. Som exempel kan jag ta en ytterligare liten undersökning där två grupper fick värdera agerandet i ett utdrag ur en Bergmanpjäs. Det var ett grälande par har jag för mej. Den ena gruppen fick namnen könsskiftade. Men kön visade sej viktigare än ordval i bedömningen av hur grälet hade sett ut.

#16  Till Tiarafeministen och Toffte fredriktomte
2006-04-14 14:15:29

Tiarafeministen sa:
Som jag har uppfattat det så ska "känslan av att manlighet innebär kompetens" gälla ganska allmänt. Tror visserligen att män i vissa fall förlorar på att vara kvinnliga när de söker vård jobb, eller dagis...


Det är möjligt, men jag tror fortfarande att det finns en hel del områden där det existerar en presumtion om att kvinnlighet (kvinnor) = kompetens inom just det området. T.ex. barnomsorgen och vården.

Toffte sa:
Min erfarenhet från vård- och omsorgssektorn säger mej att det finns myter om manliga egenskaper som saknas och behövs på en kvinnodominerad arbetsplats. (Män är ju t.ex. så raka sägs det...)


Men sådana myter om kvinnliga egenskaper finns det ju också, även på mansdominerade arbetsplatser (kvinnor är ju t.ex. så bra på att lyssna och komunicera sägs det). Oftast går ju föreställningar om positiva egenskaper *och* negativa egenskaper utifrån kön hand i hand. Jag är ganska övertygad om att de negativa fördomarna rörande män är större än de positiva fördomarna på många kvinnodominerade arbetsplatser. Kan nämna ett exempel på sjuksköterskeprogrammet i Malmö, där min flickvän läste. Mot slutet av deras utbildning skriver de ett ex-jobb i grupper om två. De bästa x-jobben tävlar om att vinna ett pris. När min flickvän tog examen så var det fyra (eller fem?) grupper som nominerats till priset. En av dessa grupper bestod av män. De andra av kvinnor. Reaktionen? Männen antogs ha nominerats bara för att de var män. En form av inkvotering alltså (eftersom sjuksköterskeprogramet är ganska så kvinnodominerat). Att männen nominerats pga sin kompetens trodde man inte.

Toffte sa:
Sen kan en ju tänka sej att anställningsintervjuarens fördomar är viktigare än vad som sägs.


Om så vore fallet så skulle ju en person med fördomar om kvinnor i princip *enbart* anställa män. Så enkelt tror jag inte att det är. Så länge som fördomarna inte är alltför grova så tror jag de flesta människor (däribland intervjuare) möter individen i första hand och fördomarna i andra hand.

#17  Fredriktomte tiarafeministen
2006-04-15 20:12:02

fredriktomte sa:


Det är möjligt, men jag tror fortfarande att det finns en hel del områden där det existerar en presumtion om att kvinnlighet (kvinnor) = kompetens inom just det området. T.ex. barnomsorgen och vården.Så kan det mycket väl tänkas vara, jag berättar bara om de rön jag känner till!

Själv tror jag tyvärr att vi allt för ofta tror oss se individer men ändå förblindas av det normativa tänkande som vi socialiserats in i.
En vet ju själv att en hela tiden kommer på sig själv med att göra normativa antaganden för att sedan rycka sig i kragen och låta bli, men om en inte sitter inne på ett självktritiskt/genuskritiskt/normkritiskt tänkande så måste en ju falla i en massa gropar...

Jag funderade lite på detta med mäns chans att få jobb i vården och jag tror att nuförtiden så tänker de inom många kvinnodominerade yrken att de vill ha män för att de vill bryta könsmaktsordningen på sin arbetsplats... Jag mins ett av föredragen på SUs genuskonferens förra terminen som handlade om hemtjänsten där en kvinna bl.a. talade om detta utifrån sina undersökningar. Jag dokumenterade den.. ska se om jag kan hitta mina anteckningar någonstanns... Hmm...

#18  Till Tiarafeministen fredriktomte
2006-04-17 14:51:16

Tiarafeministen sa:
Jag funderade lite på detta med mäns chans att få jobb i vården och jag tror att nuförtiden så tänker de inom många kvinnodominerade yrken att de vill ha män för att de vill bryta könsmaktsordningen på sin arbetsplats...


Här får man ju skilja på de politiska direktiv som kommer uppifrån och hur de verksamma inom branschen själva upplever det. Jag tror inte att de verksamma (vare sig vi pratar om chefer eller de på golvet) släpper sina förutfattade meningar och fördomar bara för att deras politiska uppdragsgivare säger till dem att de ska göra det.

För övrigt händer väl samma sak på alla mansdominerade arbetsplatser som styrs politiskt? Dvs, att de strävar efter att anställa fler kvinnor i syfte att utjämna den könsmässiga snedvridningen.

#19  fredriktomte tiarafeministen
2006-04-17 20:34:08

Den undersökning jag syftade på gällde attityder hos de anställda.. Inte deras ledning.

Men naturligtvis har många arbetsplatser liknande direktiv (och jag är positiv till det)!

#20  Fredriktomte toffte
2006-04-17 23:26:06

fredriktomte sa:
Men sådana myter om kvinnliga egenskaper finns det ju också, även på mansdominerade arbetsplatser (kvinnor är ju t.ex. så bra på att lyssna och komunicera sägs det).


Det är möjligt att det finns en sådan myt, men jag har aldrig hört den uttalas i ett arbetssammanhang. Vidare har jag hört individer ur de båda politiskt etablerade könskategorierna kritisera dessa "typiska kvinnoarbetsplatsproblem" men aldrig hört någon kritisera mansarbetsplatsproblem. Nu har jag mest sysslat med kvinnodominerade arbetsplatser men även utanför arbetsplatsen har jag endast hört talas om den ena formen av problem.

Jag har också intrycket av att den offentliga sektorn är bättre än den privata på könsutjämning (om jag inte minns fel är väl löneojämlikheten mindre också i den offentliga sektorn). Detta bygger jag bara på ett intryck av arbetsanonser iofs.

#21  Till Tiarafeministen fredriktomte
2006-04-18 00:22:24

Tiarafeministen sa:
Den undersökning jag syftade på gällde attityder hos de anställda.. Inte deras ledning.


Det låter ju bra, även om det förståss alltid finns en viss skillnad mellan teori och praktik. Att säga sig vilja bryta med könsnormer i en enkät om könsnormer är ju betydligt lättare än att faktiskt bryta normerna på riktigt (eller vilja bryta dem på riktigt).

Hursomhelst, vad är det för undersökning du pratar om? Finns den att läsa någonstans?

#22  Till Toffte fredriktomte
2006-04-18 00:34:38

[Citatvisning har stängts av då det här inlägget innehåller formateringsfel.]


[citat Toffte]Det är möjligt att det finns en sådan myt, men jag har aldrig hört den uttalas i ett arbetssammanhang. Vidare har jag hört individer ur de båda politiskt etablerade könskategorierna kritisera dessa "typiska kvinnoarbetsplatsproblem" men aldrig hört någon kritisera mansarbetsplatsproblem. Nu har jag mest sysslat med kvinnodominerade arbetsplatser men även utanför arbetsplatsen har jag endast hört talas om den ena formen av problem.[citat]

Har du inte? Kanske beror det på att du arbetar inom en kvinnodominerad sektor? Fast det är ju lite underligt om du aldrig stött på det ens i vardagen utanför ditt arbete. Har du aldrig mött sexism som riktats gentemot män? Eller har den sexismen varit av annan karaktär? Som exempel på nedvärderande av "manligt" arbetssätt och uppvärderande av "kvinnligt" arbetssätt kan du i alla fall läsa denna artikel: http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp…=

Så kan du i framtiden säga att du åtminstone stött på det en gång. ;)

[citat Toffte]Jag har också intrycket av att den offentliga sektorn är bättre än den privata på könsutjämning (om jag inte minns fel är väl löneojämlikheten mindre också i den offentliga sektorn). Detta bygger jag bara på ett intryck av arbetsanonser iofs. [/citat]

Det vore väl konstigt om det inte vore så? Den offentliga sektorn är ju trots allt politiskt styrd.

#23  fredriktomte chalky
2006-04-18 13:41:37

jag har ingen ordentlig koll på hur det ser ut i privata/offentliga sektorn, men jag skulle nog ändå kunna tänka mej att det ser ut så att män oftare har höga poster på båda plan. och det känns ju också ganska viktigt att ta med i löneberäkningen. detta beror väl i sig antagligen på att män ses mer som ledartyper än vad kvinnor gör

#24  Till chalky fredriktomte
2006-04-18 17:15:16


#25  Till chalky fredriktomte
2006-04-18 17:17:48

Så kan det säkert vara, eftersom män och "manliga" karaktärsdrag ofta anses vara bättre anpassade just för ledarroller.

Se mitt inlägg #4 andra stycket.

PS: Men även det motsatta förekommer, läs artikeln i länken i mitt inlägg #22 ovan.

#26  fredriktomte chalky
2006-04-18 17:58:26

jag tror att någon har länkat till den i nån annan tråd tidigare. har läst den iaf. problemet där är ju att dom ser ner på män på samma sätt som många outtalat ser ner på kvinnor. feminismens mål är ju som bekant att ingen ska behöva lida för sitt köns skull. sen är ju detta dessutom ett ovanligt fall, och antagligen är det därför dom skriver om det från början. jag tror iaf att ett "maskulint" beteende kan vara något som oftast eftersträvas till den typen av poster. dessutom tror jag att anledningen till detta är att män fostras till att dominera kvinnor och kvinnor till att domineras av män. därför är det "maskulina" beteendet något som passar ledare. man lär sej helt enkelt att trampa på andra.

#27  fredriktomte tiarafeministen
2006-04-18 23:41:50

jag hörde detta berättas under ett forskar maraton under Stockholms Universitetets genuskonferens i höstas. Är ej hemma nu, men ska se om jag kan luska fram ett namn..

/ Linnéa

#28  fredriktomte toffte
2006-04-21 00:23:08

Jo nog har jag mött sexism riktat mot män också, men väldigt sällan yrkesinriktat.

#29  Sv: Efterfrågas mansrollen istället för män? olaberg
2006-04-21 00:43:18

I omsorgsyrken (dagis och hemtjänst) har jag stött på och utsatts för sexism. Som man var jag sämre lämpad att bla bla, eller hade svårare att förstå bla bla och det låg i mitt köns natur.

#30  olaberg toffte
2006-04-21 01:04:49

Jag tror att det har skett en del förändring under senare år. (Inte för att jag då vet hur det såg ut under tidigare år...) Alltså, jag tror att två åttitalister av olika kön får en mer könsmässigt jämlik bedömning än vad två ... t.ex. sextitalister av olika kön får. Som att normen säger att den som är född på sextitalet med snopp inte har vårdandet i sin natur riktigt, men den som är född på åttitalet med snopp kan nog ha det trots allt.

Men jag kan inte direkt säga att jag har starka belägg för den här tesen.

#31  toffte chalky
2006-04-21 19:08:03

jag skulle gissa på att det är en korrekt tes men att du överskattar den. tror snarare att vi åttiotalister gärna ser varandra på det viset. därmed inte sagt att 50- och 60-talisterna ser oss så.

#32  chalky toffte
2006-04-21 23:17:40

Det är främst 40-, 50- och 60-talisters normer och värderingar jag talar om. För jag har inte upplevt inom omsorgssektorn att snoppbärare födda på åttitalet skulle anses oförmögna att vårda.

#33  Till Chalky fredriktomte
2006-04-22 02:15:34

Det är nog ovanligt såtillvida att det är en fullständigt kvinnodominerad politisk församling. Däremot är jag inte så övertygad om att värderingarna som uttrycks är så fasligt ovanliga. Skrapar man på ytan kan man nog hitta de både lite här och där. De flesta människor står trots allt sig själva närmast, och om man själv aspirerar på en viss post så är man nog inte så benägen att beskriva sig själv som sämre lämpad för den posten (utifrån sitt kön). Tvärtom beskriver man sig nog som extra lämpad (utifrån sitt kön). Den stora skillnaden tror jag fortfarande först och främst ligger i vilket kön som dominerar vilka poster. Och som du själv säger, män söker sig nog oftare till den sortens poster, eftersom de fostras mer i den riktningen (inte nödvändigtvis att trampa på andra, men att det är mycket prestige och status i att ha makt).

#34  Till Toffte fredriktomte
2006-04-22 02:22:40

Först säger du att du aldrig stött yrkebaserad sexism riktad mot män i "kvinnoyrken". När Olaberg påpekar att han som man stött på sexism i just den sortens situationer så påstår du att det bara gäller de äldre generationerna och att en förändring ägt rum som gör att män födda på 80-talet inte råkar ut för sexism (i lika stor utsträckning i alla fall). Men hur kan du veta detta om du nu aldrig stött på yrkesbaserad sexism riktad mot män? För har du inte stött på det kan du väl inte veta vilken årgång män som drabbas av den sortens sexism mest?

#35  fredriktomte toffte
2006-04-22 11:56:36

Det stämmer mycket väl att jag aldrig stött på yrkesbaserad sexism riktad mot män inom omsorgen. Men däremot har jag mött attityder i samhället som har med föräldraskap och en massa annat att göra. Sådant som har med den privata, ickeoffentliga sfären att göra, men som defenitivt handlar om vårdande. Vad gäller jobb så har jag större erfarenhet av åttitalsfödda snoppbärare (möjligen en eller annan 78a, 79a i klumpen) vilket gör att jag främst baserar min "tes" på erfarenheter av 80talister inom omsorgen och gamlingar utanför. Ord som "påstår" och "veta" tycker jag är lite stela i det här sammanhanget. Jag skrev ju faktiskt:

Toffte sa:
Men jag kan inte direkt säga att jag har starka belägg för den här tesen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?