feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Irriterad på Extreme Home Makeover


Gå till senaste inlägget#1  Irriterad på Extreme Home Makeover Gabriella
2004-08-30 21:55:09

Kollade just på ett avsnitt av Extreme Home Makeover. De skulle göra en barnkammare eftersom mamman i huset var gradvid med tvillingar.

Efter ett tag så kom designern fram bekymrad till "ledaren" och sade att han inte kunde gå vidare för att han inte visste könen på barnen.

"Ledaren" gick då till familjens läkare för att få reda på barnens kön så att designern i frid och fröjd kunde tillverka vaggor. T o m nappflaskor och leksaker var i 3 olika uppsättningar. Gissa i vilka färger? 2 st blå och en rosa. *Suck*

Blev faktiskt ganska irriterad men det kanske bara är jag.

#2   josephine
2004-08-30 23:32:01

Visst är det irriterande, men vad tjänar det till att gnälla på ett svenskt feministforum? Gör som jag - bojkotta junktv och använd energin till något vettigt.

#3   Gabriella
2004-08-31 02:08:35

Ehrm, vad tjänar det till att skriva ngt i forumet "tycka" ö h t om allting ska tjäna ngt slags omfattande syfte?

Vilket syfte uppfyllde din kommentar t ex mer än att göra _mig_ irriterad?

#4  JunkTV Ufpopen666
2004-08-31 08:06:05

Gabriella, det finns så mycket mer kul att göra än att glo på TV underhållning. Detsamma gäller de som gnäller på artiklar i Aftonbladet.
Aftonbladet, Expressen och kvällsposten är skrivet för mindre vetande. Man ska aldrig sänka sig så lågt att man går in och läser deras skit.
Däremot är det ok att tjäna pengar på dem.

#5  gabriella josephine
2004-08-31 08:56:01

Detta forum är väl till för att pröva sina ideer mot andras eller få ny kunskap, nya infallsvinklar osv. Detta är att säga: "Jag gillar inte påtvingade traditionella könsroller. Vad tycker ni?" Vad tror du svaret bli på detta forum? Vidhåller att det finns andra orättvisor att lägga sin energi och tankekraft på. Eller så tar du och försöker få igång en oppinion mot detta förskräckliga program. Maila kanal 5. Skriv insändare. Maila producenten. Gör något istället för att bara skriva om hur dumt det är. Det vet vi. Och om du inte klarar av att någon inte tycker som du borde du kanske inte skriva i ett diskussionsforum?

#6  polis Johanna
2004-08-31 11:36:53

Ja, men är du, Josephine, någon slags inläggspolis här på feminetk.se, som bestämmer vad som är och inte är acceptabla inlägg?

Ignorera tråden om du finner den ointressant, så ska du se att den snart hamnar längre ner i trådlistan, som sorteras efter vilken tråd som någon senast skrev i.

#7  johanna josephine
2004-08-31 12:45:10

Jag har aldrig påstått mig vara berättigad att döma vad som får/inte får stå i inläggen. Jag har heller aldrig sagt att Gabriellas inlägg inte är acceptabelt. Däremot diskuterar jag gärna och vidhåller att det är mig fritt att uttrycka mina åsikter trots att det inte innebär att jag håller med trådskaparen. Jag funderar på vad syftet med inlägget är?

#8   uppåt_emma
2004-08-31 12:51:26

Ni kan irritera er på mig och ge mig några kängor istället! En kompis fick precis en flicka och jag drömde genast om att sy ett hoper söta, spetsprydda kläder till henne (jag sydde inte ett jota åt hennes son...).

Arghhh, ibland vill man bara springa in i en vägg för man är så urbota indoktrinerad! Jag är _totalt emot_ könsuppdelning av färger och attribut som spetsar osv och hatar att gå i leksaksaffärer och barnklädaffärer när allt är så blått/rosa. Men ändå svävade jag iväg på rosa moln såfort jag hörde att hon fick en flicka...

slå mig.

#9  uppåt_emma... Eric
2004-08-31 16:40:40

Emma, kom här!

Håll upp handflatorna! Seså, krångla inte nu, jag har linjalen här... *dask dask*... Så, nu går du genast och syr ett par kortbyxor med volang till hennes son!

;-)

#10  Syftet Gabriella
2004-08-31 17:49:42

med mitt inlägg var bara att skriva av mig. Jag visste inte att man var tvungen att planera sina inlägg noga för att tillföra debatten någonting. Så var det nämligen inte förut, då kunde man prata om triviala ting här utan att få smärre påhopp om att man ska göra ngt mer konstruktivt än att gnälla.

Jag tycker faktiskt att det är underhållande (intresserad av arkitektur och inrdening som jag är) att se dem bygga ett hus med omgivning + inreda det hela på 7 dagar. Så skjut mig.

#11  Gabriella Danne
2004-08-31 18:59:15

Hur verkade familjen i övrigt? Syftet är ju att göra ett hem som familjen kommer att uppskatta. Om de sedan tidigare hade tex en tjejig dotter och/eller en grabbig son så finns väl all andledning i världen att tippa att deras nya barn kommer att hamna i samma kategorier? Jag hade blivit betydligt mer upprörd om extreme home makeover la sig i min familjs politiska agenda eller uppfostran. Och jag skulle bli ännu mer upprörd om de använda mina blivande barn i ett politiskt spel som de inte haft anledning att tro att min familj ville spela.

Och enligt samma princip, om just denna familj visade tecken på att vilja uppfostra sina barn utan samhällets könsroller (eller vad man nu vill kalla det) så gjorde de ett snedsteg genom att försöka styra in dem på en annan väg med såpass direkta och konkreta åtgärder.

Så, hur verkade familjen i fråga?

#12  god bless this mess uppåt_emma
2004-08-31 19:07:04

*stryker salubrin på skinkorna*

Familjen i övrigt blev överlyckliga över barnrummet. De är ju amerikaner. Vad kan man förvänta sig... =-/

#13  hahahaha uppåt_emma
2004-08-31 19:08:38

*lol* stryker salubrin på handflatorna menar jag!
*blush* herregud, freudiansk felläsning så det skvätter om det. jösses

#14  Re: Danne Gabriella
2004-08-31 19:14:59

Tja, som uppåt_emma skrev så blev familjen överförtjusta. De hade nämligen ingen aning om vilka kön trillingarna skulle få så de fick veta könen genom att titta på de rosa resp. blå inredningen.

De hade 2 små pojkar innan och blev glada över att få en flicka.

Eftersom programmet i fråga inte fokuserar på familjen så är det svårt att veta var de stod politiskt och ideologiskt.

Vad jag undrar är varför man absolut måste veta könen för att bestämma färgerna i barnkammaren? Kunde man inte målat allt i grönt el. rött el. vad som helst?

#15  Gabriella Danne
2004-08-31 19:21:15

jovisst, det borde man kunnat ha gjort, men de vill ju göra något spektakulärt, o det gör man lättast genom att ge allt ett tema. Jag menar bara att det är upp till familjen och inte extreme home makeover om de vill ge sina barn könsneutrala kläder, möbler, leksaker osv.

Annars kan det finnas en poäng. Jag tror dock att vissa saker bör tendera att köpas till killar och andra saker till tjejer eftersom flickor o pojkar med naturens hjälp får olika intressen till stor del, särskilt som barn. Blått o rosa o allt det där är nog konstruerat dock, men det är vanskligt att argumentera mot en fyraåring som vill vara som sina kompisar..men men..

#16  Re: Danne Gabriella
2004-08-31 19:34:58

Jag tenderar nog att tycka tvärtom. Det bästa för att låta familjen bestämma själva hur de vill uppfostra sina barn är väl att ge dem en neutral start istället.

Jag håller heller inte med om att flickor och pojkar får olika intressen med naturens hjälp. Jag tror att det är socialt och kulturellt till den absolut största delen ist. för biologiskt.

#17  Gabriella Danne
2004-08-31 20:28:42

Absolut, familjen bör bestämma själva och därför bör EHM utgå ifrån hur familjen verkar uppfostra de barn de redan har. Och att ge familjerna en neutral start hade varit:

1. Dålig TV. Tänk dig när familjen kommer hem och de ser att de fått en sprillans ny Billy från IKEA. Vad....glada..de skulle bli..
2. Omöjligt. Det här är familjer som inte haft råd eller tid att möblera eller måla själva på åratal. Det de får kommer de också leva med under all överskådlig framtid kan man gissa. Om de inte säljer grejerna de giriga satarna :)

Jag tror att på detaljnivå är det samhällets värderingar/trender som styr, men tendenserna skulle ha sett likadana ut oavsett är jag övertygad om - killar är mer aktiva/våldsamma och flickor mer försiktiga. Nu får jag säkert ett par inlägg från utagerande tjejer, men generellt sett ser det nog ut så här och har alltid gjort det. Uppfostran eller inte.

#18  Danne Greenfish
2004-09-05 12:12:43

Även ifall det finns fler killar som är mer aktiva/våldsamma och fler tjejer som är försiktiga, så finns det tjejer som är våldsamma och killar som är försiktiga. Bara för att en stor del av ungarna är som övriga ungar utav samma kön, så ska inte de som inte är det dömmas.

Så länge det finns undantag, vilket det alltid kommer att göra, så ska man ge tjejer möjlighet att klättra i träda, kana nerför berghällar och sladda runt med sina cyklar i gruset. Man ska även ge killarna möjlighet att hjälpa mamma/pappa baka, leka med sina dockor och sy små kläder åt dem.

Man kan faktiskt _aldrig_ förutsätta att en unge blir på ett visst sätt, enbart pga könet.

Sedan så får du kalla mig för "utagerande tjej" eller vad i hela friden du vill, men den härskartekniken tystade inte mig direkt.

#19  Greenfish Danne
2004-09-06 08:56:42

Har du över huvud taget läst den här tråden? Precis som jag säger finns det undantag, där verkar vi vara överens. Min poäng är att det inte är upp till EHM att lägga sig i hur föräldrar uppfostrar sina barn. Så länge tendenserna ser ut som de gör (eller ännu bättre, att befintliga barn i familjen tycks följa de stereotypa könstendenserna, bör EHM rätta sig efter detta och försöka ge barnen det de verkar vilja ha. Om detta är rosa blommor till flickorna och svarta drakar åt kíllarna then so be it. Jag såg ett av avsnitten där tjejen var skatare, hon fick kamouflagefärgat, skateboards, en ramp på baksidan osv. Jag undrar alltså fortfarande hur ni kan tycka att Extreme home makeover gör fel?

Härskartekniker? Ja, du har visst en förmåga att tolka in verkligheten så att den passar dina teoretiska referensramar. Det jag menade med att jag skulle få inlägg från utagerande tjejer var givetvis inte att inläggen i sig gjorde dem till utagerande, utan att jag skulle få inlägg från tjejer som ansåg sig vara utagerande och därför inte stämde in med de tendenser jag påståd fanns i människosläktet. Är det något som på senare tid blivit en härskarteknik så är det väl själva ordet "härskarteknik" - ett ord som verkar kunna användas förbehållslöst så fort argumenten saknas.

#20  Danne Greenfish
2004-09-07 13:10:38

Jo, jag har läst tråden. Det jag glömde lägga in i hettan är att man faktiskt kan göra ett väldigt könsneutralt rum med ett roligt tema. Vad är det som säger att ett "rosa flickrum" inte kan innehålla lego och bilar. Däri har du problemet med program av den här sorten och affärernas leksaksgångar. Även ifall inredaren väljer färgen rosa, för att det är en tjej så behöver inte sakerna vara sådana som oftast är rosa.

Nu gillar jag inte många program av den här typen, just för att de utgår ifrån att alla människor vill ha en och samma stil på allting och inte blir så värst individuella som de skulle kunna vara. Däremot var det väldigt trevligt ifall nu tjejen som du pratade om fick ett skatar-rum. För då visar ju det att de lyssnar en aning iaf. Vad gäller ungarna som inte fötts än är det ju däremot oerhört idiotiskt att förutse något sådant.

Sorry ifall jag tolkade fel. Blir bara så trött på folk som i förväg ger sig på att kommentera de människor, de _tror_ kommer att svara på deras inlägg.

#21  Greenfish Danne
2004-09-07 18:24:44

Jag anser egentligen bara att EHM bör gå efter de tendenser de ser i familjen. Har de en son som gillar dockor och uppmuntras av sina familjer att leka med dockor, bör även den framtida son de bygger rummet åt få dockor, om det inte finns anledning att anta något annat. Likadant om en tjej leker med bilar. I de flesta fall är det dock förmodligen vice versa. Det är upp till föräldrarna att försöka ändra på sådana beteenden om det är det de vill, inte EHM.

BTW, I ett annat av programmen fick tjejen ett ganska könsneutralt rum med undervattens-tema tror jag det var, designat av disney worlds folk.

#22  tillägg Danne
2004-09-07 18:26:23

för övrigt gav jag mig inte på någon. Eller? jag sa bara att oavsett vad folk har för personliga erfarenheter så är det egentligen bara tendenserna, det generella, som är av betydelse. Ville bara förebygga för att slippa bolla en fråga som inte borde komma upp.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?