feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Jösses flickor - återkomsten!


Gå till senaste inlägget#1  Jösses flickor - återkomsten! svenskaflicka
2006-04-07 23:06:11

Har precis sett premiären av Jösses flickor - återkomsten! På Stockholms Stadsteater.

Och den var fan så bra. Helt fantastisk musik med underbar Monica Domenique som kapellmästare och på klaviatur. Och grymt manus.

4 timmar feministisk musikteater är definitivt inte något som jag är van med. Den första tredjedelen av föreställningen är ett sammandrag av den ursprungliga "Jösses Flickor" från 1974, nu med en otroligt välspelande Katarina Ewerlöf som såväl välsjungande som rolig som vanligt i en ledande roll.

Sen följer en andra del som skildrar 1990-talet, där främst humorn dominerar. Massor av slapstick blandat med disco som skildrar det feministiska varat som kvinna i en splittrad tillvaro mellan Ken, Barbie, Stålmän och vad-fan-ska-jag-göra-av-mitt-liv.

Den sista delen är mer allvarlig och dramatisk och så som sig bör nu för tiden lämnar oss pjäsen inga givna svar. Men många frågor.

Finns massor av att analysera, och i de glättiga och humoristiska momenten finns det så mkt som lämnas kvar i mig att fundera vidare kring.

En fantastisk föreställning. Hoppas att så många av er här kan se den. Dyr är den, om en inte har tur att få gratisbiljetter som jag. Men definitivt också nåt för er som har barn på låg- och mellanstadiet (eller äldre förstås också) - 4 timmar men har ni tålmodiga barn - ta med dem. Rikare får stödja de fattiga, ska försöka se till att se om den om jag har råd.

Det enda som lämnade en litet dålig eftersmak var en av de manliga skådespelarna som vid avtackningen körde litet dominansstrategier och trots perifer roll ville skina och ta all plats i mitten och längst fram..

Men fan vilken bra grej denna pjäs är! Så impad av alla kostymörer, regissör och allt.

Och innan vi i Team Utblick har fixat en rubrik för föreställningar/teater/scenkonst/konsert-recensioner etc. Så

#2  Sv: Jösses flickor - återkomsten! Corona
2006-04-08 10:14:55

Hoppas de kommer till Lund och att de spelar en kväll när jag kan gå.

Ja, här i Lund har vi den goda smaken att inte låta pjäserna gå mer än högst två gånger, men oftast bara en.
Vi har en Stadsteater, ingen fast ensemble, och kultur som i full fart flyger tvärs igenom Lund och ut på andra sidan.

Men om inte berget kommer till Muhammed, så får väl Corona åka till Stockholm...

#3  Sv: Jösses flickor - återkomsten! Corona
2006-04-08 10:21:36

Gick in på Stadsteaterns hemsida och såg att det var helt utsålt...
:´(

Som stockholmare kan det kanske vara värt att köa utanför, för att se om det finns några återbud. Men att resa 60 mil för att kanske lyckas köpa en biljett för 220:-
*viskar: kom till Lund Jösses flickor återkomsten*

#4  Sv: Jösses flickor - återkomsten! CaheiaM
2006-04-08 23:17:05

Å va kul. Jag vill oxå se den! Har sneglat lite på posters som sitter uppe. Lyckliga svenskaflicka :)

#5  Sv: Jösses flickor - återkomsten! annaztazia
2006-04-13 02:53:33

Helt utsålt, förutom imorrn,,,då jobbar jag. =( hade vart en bra födelsedags present,,,fyller ju år *grinar*
Åhå jag som bara äääälskar Jösses flickor=/

#6  Sv: Jösses flickor - återkomsten! almost
2006-04-13 08:42:00

Jag har inte sett föreställningen men har fått intrycket av att den trots att den ska skildra de senaste åren fortfarande är en väldigt vit och biologistisk föreställning.

#7  almost svenskaflicka
2006-04-13 09:10:49

Ja det är intressant att fundera på hur vit och biologistisk den är. Eller biologistisk det kan jag verkligen inte se att den är, men du får gärna förklara vad du menar mer?

Vad gäller vitheten - är detta definitivt ett tema som tas upp till en hel del. Samtidigt så är utgångspunkten medelklassig, men samtidigt är detta ju också enligt mig en realistisk beskrivning av kvinnorörelsen från 1990-talet och framåt. Att den trots allt främst varit vit och medelklassig även i Sverige. Frågan är alltså hur viktig historieskrivning ska vara eller hur queer föreställningen ska vara.

Men ja, kan verkligen rekommendera dig att se den, den har verkligen många poänger också vad gäller vit-het, "segregation", kvinnofrågans intersektionalitet etc..

#8  Sv: Jösses flickor - återkomsten! almost
2006-04-13 23:29:47

Med biologistisk (kanske fel ord) menade jag avsaknaden av transpersoner. Till och med anarkafeministerna i Sthlm har ju öppnat upp för transsexuella (man-till-kvinna) och transpersoner har definitivt inte alltid varit välkomna i kvinnokampen.
Men visst, jag kanske har rört mig för mycket i de queerfeministiska kretsarna och missat den stora delen av kvinnorörelsen.

#9  Sv: Jösses flickor - återkomsten! tiarafeministen
2006-04-13 23:36:06

Det släpps nya biljetter 27/4

#10  Sv: Jösses flickor - återkomsten! olaberg
2006-04-14 00:58:49

Vill se!

#11  almost svenskaflicka
2006-04-14 12:26:45

absolut, avsaknaden av transpersoner är definitivt en brist. och föreställningen är trots allt rätt mainstream på många sätt.

Och det som det definitivt såklart kunde gjorts mer av är ju utestängningen av transpersoner, från Alla kvinnors hus exvis..

Vill en vara elak så kan en säga att de valde att ta med en än mer förbisedd grupp inom den feministiska kampen - gruppen handikappade - istället för gruppen transpersoner.

Möjligen är det också så att det fanns med mer av transperspektiv i de delar som inte visas i föreställningen. Det finns mycket fler scener än de 4 timmar som visades. Vore häftigt om de skulle typ göra en megaföreställning och ge ut på dvd eller nåt istället.

#12  Sv: Jösses flickor - återkomsten! meandro
2006-04-17 22:30:59

nu har jag också sett föreställningen, den är helt fantastisk!!! Jag hoppas att de kommer att köra den länge så att många har möjlighet att se den. Får ni chansen, missa det inte!!!!

#13  Sv: Jösses flickor - återkomsten! meandro
2006-04-29 11:36:40

Nu har nya biljetter släppts, skynda införskaffa! :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?