feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könsroller i film & TV


Gå till senaste inlägget#1  Könsroller i film & TV monica
2003-12-04 19:30:30

Det är alltid lika roligt att se hur manusförfattare och filmmakare försöker allt vad de orkar att gå ifrån de invanda könsrollerna.

Det började med kvinnliga poliser, sen kom kvinnliga alltmöjligt och nu är det i stort sett omöjligt att skriva en film eller TV-serie utan en stark karriärkvinna någonstans. Helst chef. Och gör man inte det - tro mig - det uppmärksammas direkt.

Det här är bra på alla sätt, även om det ibland blir lite krystat. Det kan också bli komiskt i sin politiska korrekthet. Jag sitter där och tänker att; jaha, där satt de på manusmötet och tänkte, fan! Vi måste ju ha en kvinna också. Eller en invandrare, en handikappad, (Miffo)homosexuell (Livet är en schlager) eller en vadsomhelst utom en vit man. Det blir för mycket åt andra hållet om man tar i för mycket. Men det sätter också fokus på hur enkelspåriga vi ofta är. Vilket är bra. Fortfarande tänker jag automatiskt man, när jag hör att läkaren kommer. Det kan jag inte rå för. När jag var liten var alla läkare män. Det är svårt att frigöra sig från sånt.

MEN. Vad man INTE gör är att lika glatt sätta män i traditionellt kvinnliga roller utan att göra dem till bögar, tragikomiska figurer, udda karaktärer eller nån som "fått nog av finansmarknaden och kommit på att han vill jobba på dagis-snubbe".

Taget ur verkligheten: Utveckling av manus. Lille sonen hjälper sin frånskilda pappa, tar hans parti mot mamma som lämnat hemmet. (För 20 år sen hade bara det varit omöjligt.) Han lagar mat och pysslar om pappa och på nätterna spelar han dataspel. Protester! Nej, då får vi göra sonen till dotter, en son tar inte hand om hemmet, då kommer alla att tro att han är bög. Detta 2003.

Om man ser film och TV med könsrollsglasögonen på blir detta helt övertydligt. Intressant. Kolla själva!

#2  Såklart... monica
2003-12-04 19:36:38

..menade jag vit infödd svensk heterosexuell ej handikappad man. Men det fattade väl alla?

#3  Kom att tänka på "De drabbade" Anna
2003-12-05 00:13:08

"Det är alltid lika roligt att se hur manusförfattare och filmmakare försöker allt vad de orkar att gå ifrån de invanda könsrollerna.

Det började med kvinnliga poliser, sen kom kvinnliga alltmöjligt och nu är det i stort sett omöjligt att skriva en film eller TV-serie utan en stark karriärkvinna någonstans. Helst chef. Och gör man inte det - tro mig - det uppmärksammas direkt."

----

Jag har följt "De drabbade" på SVT sedan serien började och tycker det är en svinbra serie. Men när jag läste dit inlägg så kom jag att tänka på att: "Fan, de måste ju tänkt grymt mycket på könsrollsfördelning när de gjorde programet!"
Jag har berömt seriens genialiska manus fler gånger om. Det finns inga motsvarigheter, den följer inga mallar och man kan aldrig därför förvänta sig vad som ska hända. (Förutom den gången då huvudpersonerna skulle ha sin väntade kärlekshistoria, då tänkte jag: "jaha så var det dags för den ofrånkomliga sexscenen.." Men t.om då överaskade de genom att klippa direkt efter att de två börjat hångla, och nästa klipp när de vaknar i sängen på morgonen. Publiken kunde säkert lista ut vad som hände ändå)

[I korta drag så handlar serien om ett gäng drabbade människor med övernaturliga förmågor. De är antingen goda eller onda och följer två olika ledare.]

Och nu kom jag även att tänka på att det faktiskt finns två kvinnliga chefer(en av dem återkommer i varje avsnitt). 2 kvinnliga ledare(återkommande rollkaraktrer). och 1 kvinnlig jägare.(återkommande)

..Och nu när jag tänker några varv till så har de bl.a, ur ett kritisk perspektiv, tagit upp:
* kvinnomishandel (mannen blev ond, kvinnan blev god)
* incest (En pappa som utnyttjade sin dotter. En hemlös man såg till att pappan blev anmäld till polisen. Denne hemlöse man blev God)
*Våldtäkt/Sexuellt untyttjande (En psykiskt störd kille utnyttjade kvinnan han var kär i genom att förvanlda sig till hennes pojkvän. Killen blev Ond)
*Strippa/Sexarbetare, med taskigt självförtroende som utvecklar ngt slags cyniskt manshat(hon blir ond)

De har ju tänkt på allt!

..Ja, man kan nästan säga att det är en feministisk serie! Allt ovanstående kom jag att tänka på först nu när jag läste ditt inlägg monica. Efter att ha satt på mig de feministiska brillorna :-)

Hursomhelst så kan jag rekommendera er att se den. Jag hoppas den kommer ut på DVD-box så man kan köpa hela serien. Man måste nämligen se alla, eftersom det är en miniserie och inte fristående avsnitt..

#4  på tal om feministisk tv.. Josefine Alvunger
2003-12-05 00:47:08

... en kursare sa att Buffy är en feministisk serie, att den skapades med tanken "reclaim the night" och att symboliken är att tjejer går ut på natten och hämnas på "demonerna". Har aldrig sett det så... Följder den väl inte, men minns att Buffy blev våldtagen av den där vithårige elake/snälla vampyren och att han då försvann från staden. Långt senare kommer han tillbaka, hon tittar på honom och ser en "gnista" i hans ögon. "Du har fått en själ" säger hon och han har tokångest, för det har han tydligen fått. Jag fattade inte riktigt, men för mig kändes det som det här typiska "jag förlåter honom, han har förändrats nu". Men serien har ju en rödhårig lesbisk iaf :)

#5  Gå... JoeHill
2003-12-05 09:42:27

...och se KILL BILL!

Uma Thurman dödar män på löpande band. Underhållande.

#6  dang Fredrik Jones
2003-12-05 11:46:07

^^^ delete ^^^
jag måste verkligen skärpa mig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?