feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

MATS JONSSON OCH FEMINISMEN


Gå till senaste inlägget#1  MATS JONSSON OCH FEMINISMEN solanas
2006-04-04 10:23:42

Serietecknaren och spoken word-artisten Mats Jonsson beskriver människor han haft nära relationer till i sin konst. Precis som Kerstin Thorvall till exempel. Det är väl OK. Men är han feminist? Ofta är det kvinnor han skildrar. Gör han det på ett feministiskt sätt?

Det är verkliga människor det handlar om. Med något undantag för ett spoken word-framträdande. Såsom framgår av Mats hemsida.

Dessa verkliga människor har svårt att offentligt ge sin bild, som kontrast till Mats bild, av olika händelser, eftersom de till skillnad från Mats inte har tillgång till etablerade massmedia.

Kanske kan man tycka att detta medför ett etiskt och demokratiskt dilemma. Man kan jämföra med andra författare, som skildrat händelser på ett sätt som människor i deras närhet inte kunnat hålla med om – Per Gunnar Evander, August Strindberg med flera. Dessa skildrade har ibland trätt fram och det har blivit offentlig debatt. I fråga om Mats fall är det dock ganska tyst på den fronten. Jag tycker att det är synd, eftersom det skulle kunna ge underlag för en konstruktiv debatt om Mats Jonsson och feminismen.

Hans debutalbum Unga norrlänningar har av många kritiserats för sexistiska inslag. Han förnekar nu själv inte heller dessa utan har försvarat sig, i detta forum, genom att psykologisera de inslagen, och genom att hävda att han är mer medveten nu. (feminetik 2005-05-16)

I så fall frågar man sig varför Unga norrlänningar så sent som 2004 gavs bort till nya prenumeranter på Galago, som han är redaktör för. Och varför smakprov på just dessa kritiserade serier fortfarande ligger kvar på hans hemsida. Liksom en utskrift och ett antal beskrivningar av spoken word-framträdanden vilka berör kvinnor respektive en påstått homosexuell man; de ord som används där är för grova för att kunna återges här. Se hemsidan.

Uppföljaren till Unga norrlänningar, Hey princess från 2003, är för övrigt också mycket tveksam i mina ögon. Jag skulle tro att de flesta av de traditionella litterära schablnbilderna av könens förmenta särart som Nina Björk går igenom i Sireners sång finns där. Kvinnan beskrivs, i min tolkning, där som irrationell och ett hinder i mannens arbete, gullig, barnslig osv. Att Mats i Vi nr 2 2006 uttrycker beundran för Ivar Lo Johanssons syn på sexualitet ökar inte min tro på Mats feministiska medvetenhet.

Kanske har jag helt fel. Kanske har Mats verkligen bättrat sig och gjort en massa bra feministiska saker på senare tid! Jag är väldigt tacksam om någon uppmärksammar mig på det i så fall.

Daniel Lundgen, fil mag i litteraturvetenskap tillika praktisk filosofi

#2  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Blindalina
2006-04-04 14:53:07

Nä, jag tycker nog det är konst. Konsten är fri.

Känner en som känner en som är skildrad i "Hey Princess". Hon blev lite sur men tyckte det var ok, hon var iofs inte med så mycket och skildrad relativt positivt, möjligen litet förminskande eftersom hen var så ung då.

Jag vet inte om hen är särskilt feministisk. Men jag tycker nog han komemr undan med det för att det är konst.

#3  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN soledad
2006-04-04 15:30:21

Mats Jonssons senaste, "Pojken i skogen", är väl inte direkt _feministisk_, men jag tycker absolut inte att den är klandervärd ur feministiskt perspektiv. Den är en träffsäker och bra skildring av en ung mans uppväxt i en håla i Norrland, och jag slogs verkligen inte av att det skulle finnas nåt särartstänkande där.

#4  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN solanas
2006-04-04 15:32:41

Hur? Varför blir något mer OK för att det är konst? Rent legalt finns det inget undantag för kriminaliseringen av hets/ förolämpning/förtal osv bara för att det är konst. (Inte för att det är ett argument i sig). När rapparen Ken uppmanade till ett sexualbrott i konstnärlig form för några år sedan aktualiserades den här frågan.

Jag säger nu INTE att Mats ägnat sig åt något som riktigt kan jämföras med detta, även om han till exempel har kallat kvinnor vid olika traditionella, könsstereotypa öknamn i spoken word-framträdanden, gestaltat manliga sexuella maktfantasier i just Hey princess, och har gjort ett Spoken word-framträdande vars titel utgörs av ett grovt öknamn på en homosexuell man, vilket han har läst upp på Hultsfredsfrestivalen, läst in på skivan "Alla gör ont" och även gjort i omarbetad form i P3:s Frispel. Naturligtvis kan konst tolkas på många olika sätt men när det är enskilda personer som skildras på ett sätt som utan vidare kan tolkas som förminskande och fördomsfullt – blir det inte väldigt problematiskt då? Särskilt när de inte har några större möjligheter att replikera?

Jag är för yttrandefrihet men anser inte att ett konstnärligt uttryck gör att något som i andra sammanhang inte är etiskt acceptabelt blir mer acceptabelt på något sätt – jag tycker att man ska få säga nästan vad som helst, men då måste det väl rimligen också vara möjligt att replikera.

Det kan man i praktiken mycket sällan när man angrips i konstnärlig form, just med argumentet att det är den fria konsten det handlar om, och att repliker på personlig nivå saknar allmänintresse. Kan inte detta vara en del av könsmaktsordningen, åtminstone när kvinnor angrips?

En del saker kanske för övrigt heller inte hör hemma på etablerade förlag eller i etablerade massmedia. Det är en fråga om publicistisk policy.

Daniel Lundgren

#5  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Johanna
2006-04-04 16:51:21

Kan någon förklara för mig

1) Varför det är så upprörande att just den här personen inte är 100% feministisk? Utger han sig för att vara det eller?

2) Varför just den här personens feministiska korrekthet är så intressant att diskutera?

För av det jag har sett hittills så känns det mest som att signaturen solanas har något personligt emot Mats Jonsson och försöker ha någon slags vendetta mot honom här. Vilket verkar lite konstigt.

#6  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Blindalina
2006-04-04 16:54:49

Pga av att är just gestaltning. Mimesis, "Verklighetsframställning".

Jag tycker det är avgörande att konsten, den fiktiva gestaltningen får vara ifred från moralpekpinnar.

På samma sätt som att Radical Cheerleaders och Valerie Solanas har rätt att skriva böcker om fiktivt våld mot män, har August Strindberg rätt att skriva om kvinnor på ett nedsättande sätt i sina verk.

Men det är intressant att fråga sig var gränsen går. Är våldspornografi ok? ( Inte en fråga jag tänker ta här, för den är för komplex för det och det blir OT och det finns redan så många porrtrådar här på FE, men där tycker jag hursomhelst det till syvende och sist handlar om produktionssättet och etiken. Personligen tycker jag INTE det är ok just eftersom det är en slags inofficiell sättning bakom och en vet inte hur etiskt förfarandet är, medan officiellt producerad konst där en vet vem avsändaren är, i det här fallet Mats Jonsson, är just officiellt. )


Med media är det lite annat. Just för att de har funktionen av att vara upplysande och inte fiktivt skildrande. Visst är gränserna ibland närapå ihopflytande, men det finns ändå alltid en gräns, och inom den ( av det fiktiva) är det ok att använda hets mot folkgrupp eller liknande. Annars dödar man ju tankefriheten.

Det finns några "glömda" skrifter av Markis De Sade tror jag som är fruktansvärt, öh, sadistiska, som han skrev i fängelset. Om de skulle ha skett i verkligheten ( jag tror inte det gjorde det, har bara skummat igenom en artikel) skulle han naturligtvis gripas för övergrepp osv, men då de är fiktiva har han rätt att skriva ner dem.

Visst ska alla helst ha möjligheten att replikera, men principen om det fiktivas frihet måste ändå finnas där.

Men jag håller med om att det är en svag gräns i Mats Jonssons fall, fast det har väl då kanske mer att göra med personangrepp?
Hmm. Ska tänka lite till.

#7  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Blindalina
2006-04-04 17:06:32

Fast "the male gaze" i media, film och konst är ju förstås en stor del i det som kan kallas könsmaktsordning.

#8  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN solanas
2006-04-04 20:09:44

Varför är just Mats Jonsson intressant att diskutera i detta sammanhang? Därför att han gör anspråk på feministiska insikter trots allt; det gör han på feminetik.se 2005-05-16 där han försvarar att han vänt sig till Bang och fått in en serie där. Nu använder han Bangs namn på sin hemsida.

Något liknande kan man knappast tänka sig i fråga om exempelvis Martin Kellerman som är jämförbar på många sätt, även om han förefaller mig vara betydligt mindre grov.

Just därför att Mats utger sig för att vara realist, alltså beskriva verkligheten, blir en etisk diskussion av hans förhållande till feminismen vidare intressant. Berörda personer som känner till just de förhållanden han skildrar kan i och med de anspråk han reser ha anledning att känna sig angripna, men inte kunna replikera. Om man nu tycker att det är fel att kritisera en enskild person, varför är det då så mycket mer acceptabelt att en kulturutövare gör vad som kan uppfattas som personangrepp i sin konst? Då blir väl försvar självförsvar? Eller? Ändå är detta inte alls socialt och publicitetsmässigt accepterat på samma sätt.

Mycket av det Mats gjort kan utan vidare tolkas som personangrepp, i konstnärlig form, på människor i utsatta situationer, främst kvinnor. "Alla gör ont" är ett tydligt exempel.

Daniel Lundgren

#9  SOLANAS ... ooops, menade solanas. kilgore_trout
2006-04-05 00:35:55

Men vad har Daniel Lundgren gjort för stora feministiska insatser själv? Förutom att leka riddare?

Jag tycker att Mats svar i vildmark är betydligt rimligare än angreppen på honom - att skildra verkligheten självbiografiskt implicerar faktiskt att en återger vad som hänt ur ens eget perspektiv. Och Mats ägnar sig väl knappast åt självförhärligande i bangserien t ex.

Att serien togs in bör väl i första hand diskuteras med bangredaktionen. Och att en serieskapare på sin egen hemsida talar om att hen har blivit publicerad i en ansedd kulturtidsskrift tycker jag knappast är något uppseendeväckande.

#10  Vafan lambda
2006-04-05 03:13:43

Till att börja med behöver väl Jonsson inte försvara att han vänt sig till Bang med en serie. Kom igen när han publicerats i en porrtidning.

Sen tycker jag det är lite oklart vad du vill diskutera. Om det är nivån på Jonssons feministiska medvetenhet och hur väl hans alster kan stämmas av mot din pk-checklista tycker jag det är rätt ointressant. Hans vildmark-text tycker jag visar att han i alla fall har tänkt ordentligt på feminismen och tagit ställning för rätt sida. Det behöver inte betyda att varje serie han tecknar hädanefter ska avslutas med en fin feministisk sensmoral, annars blir han av med F-licensen.

Och du verkar vara ute efter nån sorts replikrätt. Den finns ju redan. Om jag minns rätt (rätta mig annars) har väl Åsa Grenvall och Jonsson skildrat vissa gemensamma episoder på varsina sätt i sina respektive serier. Hur vill du annars att det ska gå till?

#11  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN solanas
2006-04-05 08:26:09

Jag bortser från vissa i mina ögon otrevliga tendenser i tilltalet till mig och håller mig till sakfrågan. Gå bara igenom seriöst vad Mats säger i "Alla gör ont". Där fantiserar han bland annat om våld mot en verklig person på grund av personens i sammanhanget påstådda sexuella läggning. Han intar vad jag tolkar som en småstadsmobbares perspektiv, med glädje tycks det som. Han har som sagt vidare fantiserat om sexuella makthandlingar mot kvinnor i Hey Princess. Detta kan man snarast tycka hör hemma i porrtidningar. Är det inte läge då för honom att försvara att han vill publicera sig i Bang och att han använder Bangs namn på sin hemsida? Om han nu inte kan visa någon påtaglig feministisk insikt? Eller kan han? Har jag fel? Jag ser inte vad det har med pk-poäng att göra att påpeka sådana här uppenbart grova saker.

Angående mina feministiska credentials: jag har bland annat suttit i ett politiskt
ungdomsförbunds jämställdhetsutskott i två år och varit sammankallande för 8 mars-kommittén i Uppsala ett år, med mera. Men det var väl inte det vi det vi diskuterade här.

Angående replikrätt: jag har belägg för hur Mats försökt censurera och tysta en person som skildrar sin tid med honom. Men på grund av debattreglerna för forumet kan jag inte gå in på det närmare här.

Daniel Lundgren

#12  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN svenskaflicka
2006-04-05 17:24:10

Kan inte riktigt förstå kritiken som gäller varför solanas tar upp diskussionen av Mats Jonssons alster här. På feminetik diskuteras det ofta mediala produktioner med mer eller mindre konstnärliga ambitioner, från Big Brother till dessa seriealbum exempelvis. Så ifrågasättandet hänger därför i luften som ett stort frågetecken för min del.

Och givetvis kan det vara rimligt med de utgångspunkter solanas ger att göra feministiska analyser av Mats Jonssons alster - inte minst när de trots allt verkar ha en viss feministisk ambitionsnivå. Inte för att vi ska döma feminister hårdare än andra, men för att det såklart är intressant att möta ambitionen med vår tolkning av resultatet. Vi vill framåt, och också att det ska produceras fler seriealbum och annan konst med feministiskt budskap (och i vart fall inte sexistiska budskap).

Nu har jag läst för litet av Mats Jonsson, bara enstaka grejer och inte hela album, för att lägga mig i diskussionen i sak. Men det vore väl intressant om exempelvis soledad eller någon annan som läst mer kan gå i svaromål vad gäller analysen mer konkret av tolkning av Jonssons alster.

Nära tolkning och förståelse av texter eller seriealbum kan ju absolut säga oss mkt. Även vad gäller sådant som om saker kan vara värt priset - kan en konstnärlig skildring som är kränkande för en grupp vara värd detta för att den är förenlig med ett högre mål - feministisk framåtskridande i vilken form det må vara på längre sikt? Nåväl - möjligen en litet farout-diskussion i sammanhanget.

#13  svenskaflicka kilgore_trout
2006-04-05 18:12:05

Ja, att analysera Mats Jonssons alster är en intressant grej helt klart, och hela diskussionen om hur mycket självförhärligande eller självkritik som kan läsas in i ett självbiografiskt verk. Men det jag provocerades av i solanas inlägg är att han vill ha ett fördömande av Mats och går ut med en väldigt aggressiv retorik - "Därför att han gör anspråk på feministiska insikter trots allt; det gör han på feminetik.se 2005-05-16 där han försvarar att han vänt sig till Bang och fått in en serie där. Nu använder han Bangs namn på sin hemsida." Jag tycker fortfarande inte det är konstigt att en serieskapare väljer att berätta var hen blivit publicerad, och den serien har i mina ögon precis samma könsrollskritiska aspekt som Mats säger. Den är inte problemfri, men jag tycker den är ett tydligt tecken på att Mats Jonssons författarskap utvecklas i en gynnsam riktning.

Charlie Christensen har f ö också blivit publicerad i Bang.

Jag tycker det luktar personlig vendetta - det tyckte jag redan när Henrik Kjölstad publicerade i stort sett samma kritik i vildmark - så det är väl anledningen till att jag är så skeptisk.

#14  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN solanas
2006-04-05 18:59:36

Naturligtvis är det framförallt Bangs beslut att publicera Mats som kan ifrågasättas. Mer så än att Mats utnyttjar en möjlighet han får att bli publicerad och kanske, vad vet jag, bättra på sin renommé, vilket väl nästan alla gör i och för sig, när tillfälle ges, det är inget märkligt i det handlandet som sådant. Jag har också vänt mig till Bang och ifrågasatt publiceringen, men tyvärr inte fått svar.
Att Charlie Christensen också blivit publicerad i Bang gör bara saken ännu mer märklig. Två fel gör inte ett rätt, utan två fel.

Daniel Lundgren

#15  Sv: mats jonsson och feminismen kilgore_trout
2006-04-05 19:37:27

Och två tveksamma beslut är inte automagiskt två fel.

#16  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Groznyj
2006-04-07 14:46:06

Till Kilgore Trout:

Du säger att det luktar *personlig vendetta" mellan, vad jag antar, mig och Mats Jonsson. Det stämmer inte. Jag har aldrig haft kontakt eller samröre med Mats Jonsson.

Vad jag däremot bryr mig om är när människor som kallar sig feminister ger uppenbara tendenser på att inte vara det och på så vis får utrymme i medier som anses feministiska. På precis samma vis anses det fel att medlemmar ur JÄIF skulle få ge inlägg i feminetik.se. Rätt ideologi på rätt plats, i det här fallet.

Sedan har mats Jonsson fullständigt frihet att skriva vad han vill, så länge det går under Svea Rikes lag.

Att det däremot skulle vara fel att kritisera konstnärliga verk låter enligt mig helt orimligt. Att verk skulle vara "fria från moraliska pekpinnar" är enligt mig ganska underligt, då det skulle innebära att exempelvis ingen recensent skulle vara tillåten eller uppmuntras till att göra personliga tolkningar av verk.

Mvh // Henrik Kjölstad

#17  groznyj kilgore_trout
2006-04-07 23:26:48

OK, jag har knappast upplevt att Mats Jonsson kallar sig feminist. Var gör han det?

Och angående publiceringen i BANG anser jag a) att det inte bara är saker som är skrivna av personer som levt en renlärig feministisk existens sen barnsben som kan vara intressanta och b) att det är redaktionen, inte tecknaren som styr vad som publiceras.

Att det skulle vara fel att kritisera konstnärliga verk har kag knappast sagt - däremot vill jag hävda att ett verk bör ses i sin kontext. Att göra som du och solanas och kritisera en konstnär för att han publicerat ett verk i ett kontext där hans tidigare verk inte platsar verkar en smula suspekt.

#18  kilgore_trout svenskaflicka
2006-04-08 10:50:46

Har svårt att förstå vad de du ger exempel på talar för att solanas skulle driva nån slags personlig vendetta. Poängen för solanas att ta upp bang framstår väl rätt klart - att detta är ett sätt för Mats Jonsson att visa sin feministiska trovärdighet (enligt solanas). Och ett sätt för solanas att visa på varför det är relevant att analysera Mats Jonssons serier här.

#19  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Groznyj
2006-04-09 01:55:10

Jag vill ge en liknelse:

Det jag anser om Mats publikation i bang är som om vikingarockbandet Hel (som gjort avkall på sitt förflutna i div Vit Makt-kretsar) prånglade ut skivor med sitt gamla vit makt-band Völund Smed samtidigt som de fick ta upp text i den antirasistiska tidningen Expo.

Sedan anser jag Mats verk vara extremt skeptiska när han gjort sig ett namn på att hänga ut människor och förnedra dem. Att jämföra detta med exempelvis de Sade blir ganska underligt, då den gamle markisen inte skrev självbiografiska verk (vilket Jonsson säger sig göra) utan fiktiva sådana.

Mvh // Henrik Kjölstad

#20  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Blindalina
2006-04-09 13:24:25

Hur feministisk Mats Jonsson är vet jag inte. Jag har aldrig upplevt honom som särskilt uttalat feministisk iallafall, av det jag har läst.
Jag tycker hursomhelst att han har rätt att vara hur anti- eller profeministisk som helst i sina verk. Har bara läst " Hey Princess" , och när det gäller scenen med förhållandet där han och flickvännen prövar s/m sex så står det ju klart att hen skildrar upplevelsen av detta, och inte ger sig ut för att angripa hela kvinnosläktet. Det är rätt mycket ångest inbegripet också, han är ju inte ute efter att straffa personen han hade förhållandet med,
uatn snarare analysera han och hans medmänniskors handlingar, och hade det varit så att han velat framställa denne i negativ dager, förtala hen eller något så hade det ju varit en annan sak och verkligen misogynt.

Jag kan inte uttala mig om det andra han har gjort.

Men däremot är ju diskussionen om personangrepp relevant. Vet dock inte riktigt vad jag ska säga här, känner mig för lite insatt.

Och visst kan en ta diskussionen om hur feministisk M J egentligen är, och hur hen påverkar oss andra feministiskt. Men man får röna ut begreppen var för sig tror jag.

#21  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN Blindalina
2006-04-09 13:25:17

lite konstig grammatik i mitt inlägg..

#22  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN EmmaF
2006-04-09 14:50:25

Jag vet for a fact att Solanas sysslar med personligt vendetta. Han gick samma klass som Jonsson som knatte. Och Mats Jonsson brukade enligt Solanas själv mobba honom. Detta enligt ett inlägg han gjort på Zebramagazine.com i gästboken. (Alltså röjer jag inga känsliga hemligheter, Zebras gästbok är offentligt material.) Solanas verkar driva nån slags kampanj där han tycker att Mats Jonsson ska debatteras och ifrågasättas för allt han gjort och sagt under sin karriär. Frågan är hur pass många som egentligen är särskilt intresserade att debattera och ifrågasätta Mats Jonssons person och livsverk. Det är ju trots allt självbiografier. Har en känsla av att om Jonsson vore så intressant skulle den debatten kanske hållts när albumen kom ut? Jag tycker Mats Jonsson är intressant av den enda anledningen att jag också är uppvuxen i kramfors. Men det är ju inte så många andra som är det direkt. Förrutom Solanas. Solanas det kanske är dax att gå vidare? Att du är irriterad över att din gamla mobbare har vunnit viss ära och framgång inom smala små stockholmskretsar och i tidningen Ångermanland är väl fullt förståeligt. Men Mats Jonsson är ingen att ägna mer energi på tycker jag. Vad han sysslar med är alldeles för oviktigt.

#23  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN EmmaF
2006-04-09 14:55:40

Ovanstående gäller även dig Henrik Kjölstad. Glöm Ångermanland, gå vidare.

#24  EmmaF svenskaflicka
2006-04-09 18:04:14

Intressant att läsa zebramagazine.com, och även gästboken du refererar till. Och om det som refereras där absolut liknar mer av en personlig uppgörelse så ser jag inte helt givet hur det är kopplat till diskussionen här. Men men, finns ju ofta poänger att som du säger gå vidare. Å andra sidan tycker jag väldigt mkt intressant kultur har skapats just genom att personliga konflikter kommit till ytan - som exempelvis tolkningen av Alva och Gunnar Myrdals föräldraskap.

Nåväl, besides the point, det självbiografiska i M Jonssons verk gör de väl knappast mindre intressanta som analysobjekt? Och när vi analyserar så oerhört mycket av högt och lågt här så ser jag inget fel i att också MJs skildringar kommer under luppen. Pseudodebatt om vendettor eller ej känns mer som något för klotterplank än denna tråd.

#25  Sv: MATS JONSSON OCH FEMINISMEN hansi
2006-04-09 19:18:10

Trollstav Med stöd i regel nr 5 http://www.feminetik.se/om_oss.php?sub=rules&… låser jag härmed tråden.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?