feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hagamannen äntligen fast?


Gå till senaste inlägget#1  Hagamannen äntligen fast? isbl
2006-03-29 23:16:27

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

Äntligen.

#2  Sv: Hagamannen äntligen fast? Zwitter
2006-03-30 00:04:09

Jag hoppas verkligen de har fått tag i rätt person (det verkar ju så) och att bevisen räcker för att fälla honom... när jag läste om det senaste överfallet så fick jag ont i magen, det är sådana fruktansvärda brott... jag undrar hur det har gått för alla som blivit utsatta, hur de har det idag och hur det kommer att påverka dem om de behöver vittna...

#3  Sv: Hagamannen äntligen fast? svenskaflicka
2006-03-30 00:20:42

En grej som jag hört från kompisar i Umeå var rätt hemsk. Detta att det figurerat massa rykten och spekulationer om vad Hagamannen gjort med sina olika offer. En typ av grävande i andras olycka som förstås dels handlar om rädsla dels (vilket min kompis trodde var den främsta anledningen) handlar om den här typen av bizzarra fascination som finns i hemskheter.

Hoppas så att detta ska vara rätt. Och att hans offer i denna stund får bra stöd.

#4  svenskaflicka Zwitter
2006-03-30 00:55:31

Jag förstår mig inte heller på det där fenomenet, jag tycker det är så sjukt. Min fd pojkvän dog i en bilolycka för flera år sedan, men så sent som i somras var jag på en fest (där jag inte kände någon annan än min nuvarande sambo) och plötsligt började en grupp män diskutera just den olyckan. Någon kände någon som kände någon som hade varit först på olycksplatsen och de pratade om de hemska detaljerna som om det var fascinerande underhållning... jag blev så chockad och illa berörd att jag bara gick. De kunde ju inte veta att jag hade någon anknytning till honom men det spelar ingen roll, bara själva grejen att frossa i tragedier på det sättet... och folk som sprider filmklipp på nätet av olyckor, självmord, djurplågeri och jag vet inte allt... Vet inte hur de är funtade.

Förlåt, riktigt OT.

#5  Sv: Hagamannen äntligen fast? kezo
2006-03-30 11:41:12

Well, förr var det offentliga avrättningar som lockade... Nu har vi "tyvärr" inte sånt längre. Vad ska vi roa oss med : /

Jag är naturligtvis ironisk. Och cynisk. Och jag håller med ovanstående till punkt och pricka. Tycker man det är fascinerande med fiktiva slaktmord och seriemord på film - fine. Men man ska akta sig JÄVLIGT noga för att frossa i andras olycka när det gäller VERKLIGA händelser...

#6  Sv: Hagamannen äntligen fast? kezo
2006-03-30 11:52:44

En annan sak jag har tänkt på att mord och våld på film ofta är av det makabraste slaget. Visst finns det gott om polis- och gangsterfilmer där det "bara" är lite pang-pang. Men annars... Kannibal som käkar upp människor, galning som flår kvinnor och syr en klänning, i de svenska Beck-filmerna allt från en kvinna som skär ut sina gamla klasskamraters ögon till en gangster som slänger spädbarn från höghus...

Beck-filmerna är verkligen USA i Sverige. Totalt orealistiskt (med tanke på vad som verkligen händer i samhället), totalt opersonligt, "hårdingarna" Beck och Gunvald Larsson tuffar på som om de vore i L.A och inte i Stockholm...

Men en film "måste" kanske ha de här makabra - och föga verklighetstrogna - morden för att att vara tillräckligt intresseväckande och underhållande? För att klara sig på marknaden?

Ett annat exempel är Efterlyst. Inget fel i själva programidén - att aktuella brottsutredningar tas upp för att hjälpa polisen att lösa dem genom att lättare får in allmänhetens tips mm. Men dessa REKONSTRUKTIONER! Mörk musik, sedan Hasse Aros allvarliga stålmansröst: "klockan 3.30 förra lördagen blev en kvinna brutalt överfallen... en man skjuten... en pensionär stympad..." etc etc
Och så får man på en lite suddig bild se någon som slår ner någon skrikande person så att blodet sprutar, typ.

Känner sig folk tryggare? Nej
Blir folk räddare? Ja

#7  Kezo svenskaflicka
2006-03-30 12:02:18

Efterlyst tycker jag faktiskt mest är skit. Just för det som du säger, att folk blir räddare och får en orealistisk uppfattning om hur brottsligheten utvecklas i Sverige: Tack vare den större fokuseringen på brott i tv, så får vi uppfattningen att antalet mord och grova rån etc ökar, trots att det i själva verket är tvärtom.

Tycker verkligen att de som gör Efterlyst tar sitt ansvar för fem öre. Att dessutom en sån som Brynolf Wendt (som han väl hette - men inte längre är med) senare kommit ut med rasistiska och främlingsfientliga uttalanden när han ställde upp som politiker för ett pensionärsparti ägnar itne att förvåna. Programmet manar med såna personer i spetsen fram en bild av VI och DEM, mellan vi vanliga människor och de KRIMINELLA.

Tycker Sjöwall&Wahlöös böcker, tillskillnad från Beck-filmerna som jag tycker är obegripligt dåliga, samt Bo Widerbergs Mannen på taket ändå är exempel på bra skildringar med socialt patos.

TicTac är väl också exempel på en film som skildrar våld på ett sammansatt och mindre naivt sätt.

#8  Till svenskaflicka Polette
2006-03-30 12:55:45

Lite OT, men jag känner att jag vill svara på sf:s inlägg.

"Programmet manar med såna personer i spetsen fram en bild av VI och DEM, mellan vi vanliga människor och de KRIMINELLA."

Jag håller med.
Jag tror dessvärre att avståndet mellan "de vanliga" och "de kriminella" inte är så stort som vi vill tro.
Förutsatt nu att det är rätt snubbe umeåpolisen fått tag i (vilket ju verkar ganska troligt) så har vi ju ett klockrent exempel på där det vanliga och det kriminella möts i perfekt harmoni...

#9  Sv: Hagamannen äntligen fast? Terminator
2006-03-30 13:02:34

Tom här på jobbet (public-service redaktion) har tanterna ojat över Expressens bild på gärningsmannen, för han ser ju SNÄLL ut. Ja, väldtäktsmän ÄR som vilka män som helst till en väldigt stor del.

Mina tankar går mest till hans familj som blir oerhört exploaterad i all bevakning...Så hemskt för hans barn och fru. Skickar dem många kramar och hoppas att deras vänner kan hantera detta och stå vid deras sida.

#10  Terminator elinlite
2006-03-30 13:57:05

Precis.
Det här är ju typexemplet för vad som menas med "alla män är potentiellla våldtäktsmän", dvs att en våldtäktsperson inte ser ut som ett monster eller ens annars uppför sig som ett monster, utan ser ut som en helt vanlig människa, hens potentiella offer kan inte se skillnad på henom och resten av mänskligheten.

Jag hoppas att hens offer och hens familj får det stöd de behöver.

#11  Sv: Hagamannen äntligen fast? rittz
2006-03-30 14:13:38

Jag hatar verkligen våldtäktmän så mycket att jag nästan blir för dödsstraff.. och spontant känns det rätt att visa upp bild och namn på personer som är dömda.

Men det känns verkligen fel att släppa privata uppgifter som namn, bild, familj osv INNAN personen är dömd. Det verkar väldigt sannolikt att det är rätt om polisen säger att dna överensstämmer och när dom uttalat sig så säkert, men bara känslan att polisen nångång kanske kommer misstänka fel person känns väldigt obehaglig.

#12  Sv: Hagamannen äntligen fast? kezo
2006-03-30 14:39:36

Glömmer aldrig "35-åringen", som först blev misstänkt för mordet på Anna Lindh och hölls i förvar i ca en vecka innan han släpptes och rätt mördare hittades. Han hade inte ens den högre misstankegraden på sig, och jag tror inte att polis och media gick ut med namn och bild. Ändå fick ju många reda på vem han var... Och han gick ju självmant ut i TV sen, det var väl lika bra.

Jag tycker att han verkar vara ett typexempel på vad som kan hända när samhället låser sig för mycket vid uppfattningen att det bara är en viss "typ" av män(niskor) som begår grova brott. 35-åringen hade vad jag minns inte gjort något jätteallvarligt, men han hade ett lite struligt förflutet, hade rört sig lite i missbrukarkretsar etc. Plus att han råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle och inte hade vattentätt alibi. Det räckte för att tillräckligt många skulle TRO att det var han.

Det jag klandrar är egentligen inte polisen, som ju måste göra sitt jobb och vid behov ta in folk och förhöra och ev. hålla kvar i jakten på den skyldiga. Utan MEDIERNAS enorma fokusering på denne stackars 35-åring. Han var bara skäligen misstänkt, och ändå revs hela hans liv upp i framför allt kvällstidningarna.

Sedan dessa gärningsmannaprofiler... Hagamannen skulle visst vara en ensamstående enstörning, som hade svårt med kvinnor, ofta blev nobbad på krogen och då "hämnades" efteråt etc. Hoppsan, han var visst en vanlig familjefar. (Om det nu är han, men det verkar ju så). Återigen VI och DEM. En "vanlig" familjefar gör inte så, men en skum enstöring...

#13  Sv: Hagamannen äntligen fast? Anarkaplupp
2006-03-30 15:08:34

Hagamannen hade åkt dit mycket tidgare om samhället i allmänhet och media i synnerhet inte demoniserade våldtäktsmän och gjorde dem till något sorts ren ondska utan mänskliga drag. Det är många i dagens VK (Västerbottenskuriren) som uttalar sig att de så här i efterhand ser tydliga likheter mellan personen i fråga och fantombilden, men att de inte kunnat misstänka honom eftersom han inte är "en våldtäktsman. Han har ju sambo och barn och är så trevlig."

En kan ju fundera på hur många färre som blivit angripna av Hagamannen om vi inte hade en massa felaktiga föreställningar.

Känns lite krasst att säga detta, men för feministerna i Umeå är det en retorisk seger att han vissar sig vara en mönstermedborgare. Vi har argumenterat för den möjligheten hur länge som helst och såklart fått massor med skit för det. Alla _visste_ ju att det var en galning.

#14  Sv: Hagamannen äntligen fast? Zwitter
2006-03-30 16:38:38

Jag tycker det är idiotiskt och förkastligt att hänga ut honom med bild och namn. Det drabbar bara hans anhöriga. Lösnummer är visst viktigare än pressetik.

#15  Zwitter elinlite
2006-03-30 16:49:54

Håller med, det är oetiskt.

#16  Till Polette och Kezo fredriktomte
2006-03-30 18:22:27

Polette sa:
Jag håller med. Jag tror dessvärre att avståndet mellan "de vanliga" och "de kriminella" inte är så stort som vi vill tro.


Allt beror ju på vad man menar med "avstånd" och "de kriminella". Folk som begår "svenssonbrott" (t.ex. fortkörare, skattefuskare, bidragsfuskare, osv) är nog för det mesta som folk är i största allmänhet. Både utåt och innåt. Folk som begår grova våldsbrott är nog inte som folk är i största allmänhet. Dock kan de ju tänkas ha en normal fasad utåt sett. Samt självklart flera personlighetsdrag, intressen och beteenden som i sig inte är avvikande eller annorlunda. Men bara det faktum att de, till skillnad från de allra flesta människor, är kapabla att begå grova våldsbrott gör att det åtminstone någonstans i deras inre finns någonting som skiljer dem ganska så rejält från de flesta andra människor.

Kezo sa:
Sedan dessa gärningsmannaprofiler... Hagamannen skulle visst vara en ensamstående enstörning, som hade svårt med kvinnor, ofta blev nobbad på krogen och då "hämnades" efteråt etc. Hoppsan, han var visst en vanlig familjefar. (Om det nu är han, men det verkar ju så). Återigen VI och DEM. En "vanlig" familjefar gör inte så, men en skum enstöring...


Om detta är rätt person så är han ju inte ensamstående. Men allt det andra har vi ju ingen aning om. Vad är det som säger att en person är "normal" bara för att han (hon) är familjefar (eller -mor). Om det finns en tendens att måla upp brottslingar som avvikande så finns det även en tendens att tro att människor som är föräldrar och lever i monogama, heterosexuella parförhållanden närmast per definition måste vara "normala" och "vanliga" (i dess positiva bemärkelse). Detta är ju lika dumt det. Exempelvis går det ju mycket väl att tänka sig att han har svårt för kvinnor, ofta får nobben på krogen och är en enstöring i största allmänhet. Även sådana människor kan gifta sig och skaffa barn. Nu säger jag inte att han är sådan (jag vet ingenting om fallet egentligen), men jag tycker inte hans identitet som "familjefar" (bara begreppet i sig är ju intressant, väldigt kristet, konservativt och patriarkalt) kan tas som någon intäkt för hur han är som människa i övrigt.

Vidare skulle jag vilja påstå att media överdriver åt andra hållet också. Kan man inte vinkla det som att personen är en drägglande best så kan man istället vinkla det som att personen är sååå normal, skötsam, artig och trevlig (och ändå en sådan best under ytan, så alldeles förtjusande pirrigt!). För det mesta hamnar nog sanningen någonstans mittemellan.

#17  Till Zwitter fredriktomte
2006-03-30 18:24:26

Zwitter sa:
Jag tycker det är idiotiskt och förkastligt att hänga ut honom med bild och namn. Det drabbar bara hans anhöriga. Lösnummer är visst viktigare än pressetik.


Har hans namn och bild publicerats? Än så länge har jag bara sett polisens fantombild. Om så är fallet håller jag absolut med. Det är riktigt osmakligt. Har aldrig förstått poängen med att publicera namn och bild överhuvudtaget (ens efter fällande dom).

#18  Sv: Hagamannen äntligen fast? Alex
2006-03-30 19:31:43

fredriktomte sa:
Vad är det som säger att en person är "normal" bara för att han (hon) är familjefar (eller -mor). Om det finns en tendens att måla upp brottslingar som avvikande så finns det även en tendens att tro att människor som är föräldrar och lever i monogama, heterosexuella parförhållanden närmast per definition måste vara "normala" och "vanliga" (i dess positiva bemärkelse).


Tycker du har en viktig poäng där. Det finns nåt väldigt normativt i hur ordet normal används. Det implicerar på nåt sätt att lever man inte i ett traditionellt förhållande så är man skum. Hade han varit singel, homosexuell eller levt i ett flerpersonsförhållande så hade ingen lyft ett ögonbryn och sagt "ja det ante mig".

#19  Sv: Hagamannen äntligen fast? Terminator
2006-03-30 20:01:37

Fredriktomte: Expressen har hängt ut honom big time, tyvärr. Och annars, du har helt rätt i typ allt du säger. Det finns "wolfes in a sheep clothing" lite här och var.

Och Anarkaplupp, håller fullständigt med! Det är ju otroligt att INGEN tipsat om honom tidigare, oavsett hur han "verkar". Fast visst, någonstans skulle jag väl också ha svårt att tro så om någon som jag kanske känner hyfsat väl och som är allmänt skötsam...Just den här typen av gärningsmän är nog ändå rätt så ovanliga. Eller inte ovanligt i sig att en "familjefar" våldtar, men kanske att han våldtar så många gånger och helt okända kvinnor.

Menar då att han är helt ostraffad tidigare och att han inte levt i någon sorts yttre twilight zone direkt utan verkligen med väldigt fasta grejer omkring. Men det berättar ju inget alls, för som sagt, en behöver inte vara kapabel till tex nära relationer trots att en bor ihop med någon och har barn.

#20  Fredriktomte kezo
2006-03-30 20:37:19

du verkar ha missat min poäng. Poängen är inte vad JAG lägger "familjefar", utan vad ANDRA lägger i "familjefar". Dvs alla de som inte hörde av sig till polisen även om de tyckte att han liknade fantombilden, för att de tänkte: "de kan aldrig vara han".

Varken du eller jag vet speciellt mycket om denne man. MEN vi vet:

1) Att han är gift, har barn och följdaktligen någon gång måste ha fått ihop det med någon kvinna (sin fru). Vilket förvisso inte säger något om hans generella attraktionskraft på partnermarknaden, men det säger - tillsammans med det faktum att han har haft ett socialt liv - att han omöjligen kan ha varit en regelrätt enstöring. Vidare säger det oss att så länge de inte lever i något slags open relationship, borde han de senaste 5-10 åren inte haft så stort behov av att ragga kvinnor på krogen. Enligt vänner och bekanta har han inte ens varit ute på krogen speciellt ofta.

2) Att omgivningen beskriver honom som snäll, trevlig och utan minsta antydan till våldsamhet, psykisk sjukdom etc. Det betyder inte nödvändigtvis att han har varit en ängel jämt. Men det betyder att han utåt har visat en sida som de flesta omöjligen har kunnat få ihop med en galen våldsman eller skum enstöring!

Poängen är att på ytan är han enligt omgivningen varken socialt missanpassad eller isolerad - oavsett vad vi lägger i ordet "vanlig" och "normal". Det känns inte så relevant för just den här diskussionen. Läs annars i Jäif-fråden där jag har skrivit, där kanske det framgår lite tydligare vad jag menar.

#21  Sv: Hagamannen äntligen fast? kezo
2006-03-30 20:57:58

OK, såg Expressen. Så nu är han inte ens halv-anonym längre...

Jävligt onödigt - särskilt med tanke på hans familj. Kul för barnen att komma till dagis eller skola liksom?

#22  Till Kezo fredriktomte
2006-03-31 02:12:56

Kezo sa:
du verkar ha missat min poäng. Poängen är inte vad JAG lägger "familjefar", utan vad ANDRA lägger i "familjefar". Dvs alla de som inte hörde av sig till polisen även om de tyckte att han liknade fantombilden, för att de tänkte: "de kan aldrig vara han".


Ja, det kanske jag gjorde. Men jag tycker ändå att även du bygger ganska så stora antaganden på polisens profilering och enstaka påståenden gjorda i media.

Enstöring behöver inte betyda eremit. Även en enstöring kan ha vänner och ett socialt umgänge. Än så länge har jag inte sett det omnämnas att han har någon som helst riktigt nära vän. Alla som uttalat sig har varit vänner av typen "arbetskollega", "föreningskamrat", osv. Att han ofta får nobben på krogen är inte samma sak som att han raggar ofta. Att han varit gift är inte heller samma sak som att han slutat ragga på krogen (och om vi antar att det är han som våldtagit dessa kvinnor kanske vi bör vara försiktiga att uttala oss om vilka "behov" han har).

Problemet med att tala om hur omgivningen beskriver honom är ju att den omgivning som kommit till tals mestadels är hans vänner och kollegor. Att dessa svarar som de gör är ju ganska väntat. Bara som en sådan grej att han jobbat på en arbetsplats där det inte funnits några kvinnor, liksom det sannolikt inte funnits så värst många kvinnor i den förening han engagerat sig i heller. Nästa problem är medias vinkling. Kan vi vara säkra på att de presenterar en korrekt bild? Rubriker som "här gör polisen razzia mitt i villaidyllen" säger ju en del.

Och angående vad för slags indikationer man skulle kunna fått. Vad sägs om det faktum att våldtäkterna för det mesta skett nattetid? Borde inte hans fru (och eventuellt andra som kan tänkas känna till detta) reagerat på att han var uppe och stövlade mitt i natten? Kanske har han någon legitim ursäkt. Eller kanske så är han inte så "helylle" som han nu framställs av media. Och detta kanske är någonting som hans omgivning mycket väl vetat om, men nu inte gärna vill erkänna inför Sveriges samlade mediauppbåd ("ja visst brukade han skämta om att våldta små slynor nere på klubben, men vi skrattade bara och tyckte det var kul. Vi förstod ju inte att han menade det bokstavligt!" eller "ja visst brukade vi fantisera om och rollspela våldtäkter tillsammans, och visst försvann han mitt i natten på konstiga ärenden, men jag tände ju också på våldtäktsfantasierna och förstod aldrig att han våldtog andra kvinnor på riktigt!") Det är ju väldigt svårt att veta.

Av det du skrivit på JÄIF kan jag väl bara hålla med, utöver just biten om att det med önskvärd tydlighet nu skulle visats att det finns ett behov av att fortsätta banka in i folk att även brottslingar kan se normala ut på ytan (något jag tror de flesta människor är medvetna om). På vilket sätt är detta visad med önskvärd tydlighet?

#23  #23 fredriktomte feather
2006-03-31 03:06:34


Eller kanske så är han inte så "helylle" som han nu framställs av media. Och detta kanske är någonting som hans omgivning mycket väl vetat om, men nu inte gärna vill erkänna inför Sveriges samlade mediauppbåd ("ja visst brukade han skämta om att våldta små slynor nere på klubben, men vi skrattade bara och tyckte det var kul. Vi förstod ju inte att han menade det bokstavligt!" eller "ja visst brukade vi fantisera om och rollspela våldtäkter tillsammans, och visst försvann han mitt i natten på konstiga ärenden, men jag tände ju också på våldtäktsfantasierna och förstod aldrig att han våldtog andra kvinnor på riktigt!")


:-D
Ja, det DÄR har slagit mig också!
INGEN kan ju säga NÅGOT annat i efterhand än just nääääää, jag hade inte en aaaaaaaaaning om att det kunde vara haaaaaaaaan....
Inte ens om man bara brukade slås av misstanken, och känna att är han inte lite nasty den där typen, borde man inte, äsch, det vore ju så pinsamt om det inte är han, jag skiter i det...
Bara DET vore ju lite penibelt att säga i TV.
Jo jag trodde nog att det var han, men jag vågade inte/orkade inte/hann inte/hade ingen lust/glömde bort att ringa polisen... Eh....

#24  Sv: Hagamannen äntligen fast? kezo
2006-03-31 11:13:39

CITAT: "Eller kanske så är han inte så "helylle" som han nu framställs av media. Och detta kanske är någonting som hans omgivning mycket väl vetat om, men nu inte gärna vill erkänna inför Sveriges samlade mediauppbåd ("ja visst brukade han skämta om att våldta små slynor nere på klubben, men vi skrattade bara och tyckte det var kul. Vi förstod ju inte att han menade det bokstavligt!" eller "ja visst brukade vi fantisera om och rollspela våldtäkter tillsammans, och visst försvann han mitt i natten på konstiga ärenden, men jag tände ju också på våldtäktsfantasierna och förstod aldrig att han våldtog andra kvinnor på riktigt!")" SLUT CITAT

Tja, i så fall faller min punkt 2, eftersom han då inte HAR visat en så värst trevlig sida utåt alla gånger. Och därmed är det inte heller ett bra exempel att använda för att banka in i folks huvuden att även "gusta grannkillen/ tjejen" kan vara en seriemördare etc. Då blir det snarare relevant att tala om människors benägenhet att förneka uppenbara signaler i sin omgivning - eller huruvida vänner och bekanta verkligen talar sanning i media eller inte.

Sedan måste resonemanget naturligtvis sättas i sitt sammanhang, vilket jag inte tycker alltid görs, varken här eller på Jäif. Det handlar inte om att vi ska bli mer misstänksamma mot varandra generellt. Att den generella utgångspunkten bör vara att du inte kan lita på någon, även din granne kan vara en våldsman för det syns inte utanpå, tänk på det, etc etc... Då alla människor mer eller mindre kan ses som potentiella förövare, blir en sådan attityd mycket riktigt ganska meningslös. Något annat har jag aldrig påstått.

Det handlar om att NÄR polisen lägger ut en fantombild eller andra signalement, och du faktiskt KÄNNER eller VET någon som STÄMMER IN på signalementet - ev. någon som dessutom vid ett eller flera tillfällen visat upp en attityd eller ett beteende som tyder på att allt inte står rätt till - HUR reagerar du då? Vad gör du? Blundar? Varför? etc etc

#25  Till Feather fredriktomte
2006-03-31 15:47:21

Nej precis. Att vänner och bekanta inte reagerade behöver ju inte heller i sig vara så konstigt. De flesta människor känner väl åtminstone någon annan person som är lite skum på endera sättet. Det betyder ju dock inte att den personen måste vara en grov brottsling. Men om det visar sig att h*n var en grov brottsling så kan det ju vara lite pinsamt att erkänna att personen var lite skum och att man glad i hågen ändå var vän med denna person.

#26  Till Kezo fredriktomte
2006-03-31 16:05:02

Jag tycker fortfarande du hänger upp dig för mycket på ett antingen-eller resonemang. Antingen är han en fullständigt normal svenssonmänniska vilket då blir ett bevis för att människor aldrig misstänker "familjefäder". Eller så är han avvikande och mysko person som gett sin omvärld så många uppenbara signaler att omgivningen måste syssla med en allvarlig form av blundande för att lyckas med konststycket att missa att han är en serievåldtäktsman.

Jag skulle vilja påstå att det mycket väl kan röra sig om ett mellanting, dvs en person som visserligen lever ett "svenssonliv" men som samtidigt har en del avvikande drag som när man *vet* att personen är en grov våldsbrottsling är ganska lätta att koppla ihop med personens brottslighet. Flertalet människor som på något sätt är avvikande eller asociala i någon bemärkelse är dock inte brottslingar (vilket ju själv påpekar i JÄIF-tråden). Majoriteten människor som fantiserar om våldtäkter i samband med sex eller skämtar om våldtäkter med grabb/brudgänget är ju inte våldtäktsmän. Men vet man om att en våldtäktsman har haft sådana fantasier och kommit med den sortens skämt så hamnar ju detta beteende i ett helt annat ljus än vad som vore fallet om personen inte begått våldtäkterna. Det är lätt att vara efterklok liksom.

Samtidigt är det nog ganska naturligt att inte vilja/våga misstänka sina nära och kära (eller ens arbetskollegor och föreningskamrater) för att vara grova brottslingar. Detta tror jag är väldigt mänskligt beteende och svårt att komma ifrån. Och som du själv påpekar så är det ju egentligen inte riktigt önskvärt heller. Vi vill inte ha människor som anmäler till höger och vänster vid minsta lilla tecken på någonsomhelst form av "onormalitet".

Kontentan blir då att om det fanns vissa tecken, men dessa inte var fullständigt överväldigande, så är det inte heller så konstigt att de som stått Hagamannen närmast inte misstänkt honom.

Nu är detta förståss bara en möjlighet, inte någon sanning. Det kan ju också vara så att han på ytan är en *fullständigt* supernormal svenssonperson. Eller att han är en ganska uppenbart störd person, men att omgivningen gjort sitt bästa för att låtsas som ingenting se åt andra hållet. Vad jag försöker få fram är att det dock inte måste röra sig om endera av dessa två förklaringar (samt kanske även att jag nog mer tror på "kompromiss"alternativet). Däremot tycker jag som om det verkar som att Media bara klarar av att hantera ytterligheterna. Antingen är han ett monster rakt av, eller så är han ett monster som döljer sig under en fasad av yttersta normalitet som ingen människa i världen någonsin skulle kunna komma på tanken att misstänka eller ifrågasätta.

#27  Sv: Hagamannen äntligen fast? Zeppe
2006-03-31 16:09:27

Väldigt sant, feather och fredrik!!

Jag känner en massa människor som bodde i Linköping vid tiden för dubbelmordet. Polisen uppmanar folk att tipsa om misstänkta, men jag har inte ens funderat på vilka av mina bekanta det skulle kunna röra sig om. Fatta vad pinsamt när det kommer upp sen, att han var där och lämnade DNA-prov, och jag ska sitta där och spela oskyldig... och han kommer alltid undra vem det var... jag skulle ju aldrig kunna erkänna det heller, "du, det var jag som trodde du mördade småbarn med kniv, men det är lugnt eller?" - tror inte det =).

#28  Fredriktomte kezo
2006-03-31 19:59:13

"Jag tycker fortfarande du hänger upp dig för mycket på ett antingen-eller resonemang. Antingen är han en fullständigt normal svenssonmänniska vilket då blir ett bevis för att människor aldrig misstänker "familjefäder". Eller så är han avvikande och mysko person som gett sin omvärld så många uppenbara signaler att omgivningen måste syssla med en allvarlig form av blundande för att lyckas med konststycket att missa att han är en serievåldtäktsman."

Nej, det var inte så jag menade. Men skit samma.

#29  Zeppe kezo
2006-03-31 20:30:10

Ingen vill tro "det värsta" om en nära vän eller ens ytlig bekant. Det är mänskligt, det håller jag med om. Och att familjemedlemmar ofta förnekar in i det längsta förvånar mig inte heller, snarare tvärtom. Här handlar det om försvarsmekanismer.

Samtidigt kan man inte låta bli att tänka vilken tur det var att någon trots allt vågade tipsa polisen om den man som nu sitter anhållen. Och mängder av andra tips har ju stömmat in, så egentligen kan man väl inte anklaga Umé-borna för att ha legat på latsidan direkt.

Sedan är det enligt mig en viss skillnad på att tipsa om misstänkta i största allmänhet, och att utgå från ett specifikt signalement eller en specifik omständighet. De flesta tror nog inte att deras polare är inblandade i nåt bara för att det råkar ske i deras hemstad eller hemkvarter. Fler faktorer måste till.

#30  Sv: Hagamannen äntligen fast? feather
2006-03-31 21:17:03

Jag kan på rak arm säga att jag har träffat ett ganska stort antal människor som jag inte skulle bli förvånade om de visade sig ha mördat eller våldtagit någon.
Men det är bara de som är uppenbara.

De som är riktigt creepy är ju de som aldrig gör något väsen av sig, som har en så välpolerad fasad att alla låter sig luras.
De med det väna leendet och det insmickrande, lena tonfallet. DÄR tror jag många psykfall står att finna.
Jag minns en kille som min kompis blev tillsammans med. Första gången jag pratade med honom på telefon var han jättetrevlig, rolig, smart, världsvan, samtalet var stunsigt och underhållande, det var uppenbart av hans ord att han var precis lagom betagen av min kompis, älskade henne utan att vara besatt, tog hand om henne och verkligen var bästa sortens tänkbara kille, jojomensan.
Bara ett problem.
Lite, liiiiite för mycket honung i stämman.
Men hon var kär och galen så jag ville ju inte gnälla på att jag fann honom en smula inställsam. Det kändes ju småaktigt.
Men sure enough - killen visade sig vara skogstokig och kapabel till saker som får kokande kaniner på spisen att framstå som ett omtänksamt sätt att förse sin älskling med färdiglagad mat.

Folk har sällan personlig och extensiv erfarenhet av psykfall. De vet inte vad de ska titta efter helt enkelt. Det är därför de inte hade en aaaaaaaaning om att det kunde vara HAN, han som är så snäll och trevlig och lågmäld och gullig mot sin fru och allllldrig ens höjer rösten, en fin kille som var scout som barn minsann...

#31  feather elinlite
2006-03-31 22:56:25

Precis.
Tyvärr är det inte förrän en själv råkat ut för dem (eller en visat sig i ens nära omgivning) som en lär sig känna igen dem.

#32  Sv: Hagamannen äntligen fast? annaztazia
2006-04-05 02:21:45

Jag funderar på det där med att visa hans bild i tidningen!

Tycker jag att man ska visa upp ngns bild så? Javisst, han har förstört så många människors liv etc etc...så jag bryr mig inte ett dugg om han blir exponerad

MEN hans fru, hans barn,,,tror deras "straff" blev värre när alla visste att det var deras far/man som troligtvis nu då är hagamannen...

DET är respektlöst mot dem...

#33  Sv: Hagamannen äntligen fast? Terminator
2006-04-05 09:15:49

annasztazia: framför allt, han är inte dömd än vilket gör bildpubliceringen helt oförsvarsbar. Och där i byn och i hans närmaste omgivning skulle folk veta i alla fall att "det är han" även om hans bild mar maskerad, hans barn och fru skulle bli lidande i av publiciteten vilket fall så varför visa honom, deras hus, allting nu, i det här läget för hela världen?

#34  Sv: Hagamannen äntligen fast? annaztazia
2006-04-06 05:50:33

Terminator
Exakt så...Jag tycker som du!
Visa deras hus, deras hem på efterlyst ex... Usch

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?