feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Boktips!


Gå till senaste inlägget#1  Boktips! David M
2003-10-13 23:55:08

Läs boken "Tokfeminismen"
Kanonbok av bra feminist!

#2  Under rosa täcket Robert
2003-10-14 08:39:05

Jag håller just på att läsa boken "Under rosa täcket" av Nina Björk. Jag återkommer med en saklig och kritisk analys av den boken. Vad säger ni feminister om den boken?

#3  Boken... JoeHill
2003-10-14 10:24:30

..."Under rosa täcket" är underhållande men..

-saknar vettiga och välgrundade argument i sin kritik mot Uvnäs-Mobergs forskning. Denna dam är väl skolad inom genetik och skall således bemötas de genetiska fakta som talar emot hennes i många fall luddigga slutsatser. Jag anser att boken misslyckas med detta. Nina B. skulle konsulterat en genetiker när hon skrev sin kritik.

-Slutet av boken är tråkig eftersom det bara är en hyllning till Simone deBoviar (stavning?)

#4  Mina första synpunkter Robert
2003-10-14 12:03:29

Jo, jag vet, men jag vill inte kritisera boken på lösa grunder. Jag ska lusläsa den och leta upp konkreta påståenden som man kan ifrågasätta. Just nu klottrar jag för fullt i marginalerna på boken ;-).

Mina kommentarer hittils är följande: Boken börjar med att analysera berättelser om kvinnlighet och det som gör kvinnan kvinnlig. Problemet jag ser hittils är att hon inte gör mig tillräckligt övertygad om det hon förutsätter:
Redan i inledningen pratar hon om någon slags mystisk kvinnlighet som kvinnor måste erövra genom att ta till sig de kvinnliga attributen. Säger vem? Som manlig läsare av boken har jag svårt att förstå hur kvinnor på något sätt tvingas till att vara kvinnliga enligt den definition som Nina använder. Hon använder lingvistiska resonemang för att dra långtgående slutsatser om att dagens samhälle skulle "betrakta kvinnan som hennes kropp", jag vet inte om det håller att göra den typen av utsagor utifrån lingvistik.

Bokens inehåll är som sagt svårfångat och halt som en ål. Jag återkommer med mer synpunkter.

#5  Wolf Anna
2003-12-09 12:57:47

- "Skönhetsmyten" skulle jag vilja rekommendera er att läsa. :-)

#6  Tokfeminismen? Emma
2004-02-24 20:19:38

Men Tokfeminismen (av Birgitta Kurtén-Lindberg) är väl inte direkt skriven av en feminist, så som jag ser det. Hon är mer åt biologist-hållet, vilket jag inte alls gillar (det är såna som mig som hon kallar för just tokfeminister).

Jag rekommenderar Från vagga till identitet (Ingemar Gens), Det kallas kärlek (Carin Holmberg) och Egalias döttrar (Gerd Brantenberg).

#7  ... Gabriella
2004-02-24 20:35:38

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg.
Håller med Anna om att Skönhetsmyten av Naomi Wolf är klart läsvärd.

#8  Hahaha! Matti
2004-02-25 15:07:18

Skönhetsmyten :)
Det finns otroligt intellektuella kvinnor, knappt några verkar va intresserade av feminism, som t.ex Ayn Rand. Ni borde utöka er förståelse hellre än att läsa samma smörja i ny paket. Läs Ayn's "The Virtue of Selfishness"(Korkad titel dock: Att en fritänkare skrev sådana titlar som hon gjorde kanske säger nåt om kvinnans romans med osjälviskheten som ide o handling även om det är högst själviska.. hennes utmärkelse inför sigsjälv i spegeln: Att känna sig bättre?) som faktiskt kan användas för att ta ity med just feminism o sexism och varför man inte ska utnyttja det mot det andra inte leder nånvart utom intressekonflikt ifall inte åhörarna är just resonligt överlägsnare än den sexistiska kritikern anade: Därav troddes det finnas grund till dennes förfärlig o oproduktiva kritik som inte kan upplysa eller förbättra eftersom det bara bekräftar och fortlöper genom fördomarna om könens identitet , fast i negativt bemärkan. T.om provocerar mållöst som ett surrande flyga och har kanske gavt osjälvifrågasättande feminister vad dem anser va bekräftelser hellre än att ha tänkt om det är ett relativt förväntad reaktion på hetsande anklagelser. Istället för att ta till sig förnuftet o bemöta varje person på ett individuellt plan verkar feministernas rörelse fortgå av dem svaga som inte har tålamodet att låta bli tänka efter färdiga modeler hur saker o ting går ihop. En stor otjänst mot sigsjälva, apatin som följer efter att gå ohörd.

Sedan brukar det va fruktansvärt utformad, kanske liet marxistisk även. Fast när den stämmer så brukar 'tokfeministerna' inte bekräfta verkligheten av deras observationer som onekligen är starkt rotade i den förnuftiga samspelet människor emellan och objektivt kan onekligen vittnas va det som främjar mänskligheten, men man ser ner på det som man ser, om inte på männen, på feminima kvaliteter som är som att säga att kvinnor är underlägsna som dem sannerligen inte till resten av idiotbefolkningen... Hehe.
Som Nietzsche skrev typ "Man har fördömt det enda som kan garantera mänskligheten dess -???- o dess framtid".
Fast lustigt nog verkar en av dem klokaste kvinnor man känner i historien va ytliga med. :\ Konstigt. Nåja. Kvinnor verkar faktiskt ha en tendens att va ytliga, praktiska, ospatiella/orörliga även i sina huvuden för att gå längre än vad blicken kan skåda.

#9  Notera Matti
2004-02-25 15:10:47

Detta är min sista påpekan om mitt språkbruk gällande feminism. Ovan är kritiken till 'feministerna' det träffar.
Kanske jag borde kalla dem för tokfeminister istället.

#10  ? Matti
2004-02-25 15:43:39

Som vanligt förstod jag inte alls sammanhanget i vad du skrev.
Det sista du skrev hoppas jag var ett skämt, annars är det nog du som är sexistisk.

#11  Fel namn. Gabriella
2004-02-25 15:44:20

Inlägget är från mig till Matti.

#12  intellektuell feminist Kristina
2004-02-26 13:10:52

Uppriktigt sagt börjar jag undra vad Matti gör på ett forum för feminister. Kan du förklara på vilket sätt du är feminist, nu när du har klargjort för oss alla hur du inte är det?

#13  Gabriella Matti
2004-03-03 16:34:37

Jag roade migsjälv lite med det sista jag skrev.
Kristina. Jag har förklarat det nånstans. Så om du verkligen vill veta så får du leta fram mitt inlägg i tycka forumet.

#14  Matti Gabriella
2004-03-03 16:40:27

Jag har för mig att du skrev att du kallade dig feminist för att du inte skulle bli utsparkad av "hålla-i-handen-feminister". Skulle vara intressant om du gav din syn på feminism på "Tycka" i Josefins inlägg "Nyfiken på feminismer".

#15  Det Matti
2004-03-03 19:00:50

kanske jag gör.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?