feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

finns det killar som inte har hållit på med porr?


Gå till senaste inlägget#1  finns det killar som inte har hållit på med porr? rittz
2006-03-06 14:10:01

Jag har alltid velat ha en kille som inte har hållit på med porr. Som inte har suttit letat upp filmer, suttit och tillfredställt sig själv till det, som inte har sett massa skit. Men jag har aldrig träffat någon sådan kille, och jag har faktiskt inte ens hört talas om någon.

Är det något man är tvingad att stå ut med om man ska ha ett förhållande med en kille? Eller finns någon som träffat en kille utan den bakgrunden nångång?

#2  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Blindalina
2006-03-06 14:15:39

Varför vill du inte att han skall ha hållt på med porr? Räcker det inte isf med att han har funderat över innehållet och delar din ståndpunkt?

Jag tror och vet att såna killar, som tagit helt avstånd från porr från början, finns men de är ju inte alltför många. Det är en sån stor del av killkulturen. Jag tycker det räcker med att en har tänkt över fenomenet och har en schysst egen åsikt om det, till att börja med.

#3  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Faktum
2006-03-06 14:31:54

I killrollen idag så verkar det som om porrtittande är lika vanligt som att titta på sport.
I alla fall när det handlar om de som har tillgång till obegränsad mängd porr via internet.
I programmet Direct Connect (fildelningsprogram) finns en funktion som gör det möjligt att se vad de vanligaste sökorden är. Om en kopplar på denna funktion så efter en timmes insamlande av data så är de tio vanligaste sökorden alla relaterade till porr.

Jag tror att det är lika svårt i vårt samhälle att hitta en kille som inte tittat på porr som att hitta en kille som inte tittat på sport.
Det är så accepterat i vår kultur idag att det är snarare är en lögn om någon kille påstår sig inte tittat på porr.
Hur det ser ut på tjejsidan vet jag inte men jag tror att de flesta tjejer (iaf yngre) har sett på porr med.

#4  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? rittz
2006-03-06 14:45:28

"Varför vill du inte att han skall ha hållt på med porr?"
Det äcklar mig så sjukt mycket.

#5  #3 divad
2006-03-06 14:50:06

*drar en snabb kråka under det dokumentet*

Jag har aldrig någonsin hört talas om en kille som inte kollar på porr. Men letar man tillräckligt länge så kan man hitta porr som är neutralare än mailstreamporren. Mainstreamporren (som enligt mig består av typ 99% av den producerade porren) är vrickande vinklad och fruktansvärt förnedrande för tjejer i alla åldrar. Kort och gott: fördummande.

#6  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Blindalina
2006-03-06 14:59:56

Ok. :)

Jag tänker liksom att det (porren, som finns tillgänglig) är en del av den disinfo vi mer eller mindre utsätts för varje dag i informationssamhället. Vi har ett val, att inte söka upp det aktivt, och att inte ta till oss informationen, om vi inte vill. Vi får dock oftast inblick i det iaf. Det är ju ganska otroligt att en kille aldrig sökt på ordet ´porr´i en sökmotor, t ex, nån gång i tonåren, och det är ju alltså så sjukt lättillgängligt nuförtiden, även för mellanstadiebarn, både tjejer som killar.

Jag blir mest av allt förbannad på den oproblematiska inställning folk kan ha, att allt de ser bara är till för konsumtion, att man inte bör ha en kritisk hållning till nånting, för det är bara där för dig att konsumera ändå och du har inget ansvar.

Jag har träffat killar som tar aktivt avstånd från porr, men ändå aktivt konsumerat det nångång, även om det inte gör det nu. För mig räcker det med killar som ser problematiken.

#7  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Terminator
2006-03-06 15:00:22

Jag är mer inne på samma linje än Blindalina, det är viktigare för mig att folk har reflekterat över saker än total avhållsamhet från dumheter. Jag vet inte om jag skulle vilja ha någon som är "ren" från all ondska i världen, men gärna någon som har en sund inställing till saker som den fördömer.

Sen är det ju så att porr är ju tyvärr en ganska självklar del av killkulturen, men även en självklar del av vårt västerländska samhälle. De "porriga" undertonerna finns ju överallt och jag skulle tro att de flesta från unga till halvgamla har sett på porr.

Det är ju synd att inte sexualiteten får vara mer i fred från porr, samtidit går det att kämpa med det---porrinfiltrartionen--- i sitt liv. Både ensam och tillsammans.

#8  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Blindalina
2006-03-06 15:00:27

#6 var till Rittz.

#9  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Faktum
2006-03-06 15:17:45


Vi har ett val, att inte söka upp det aktivt, och att inte ta till oss informationen, om vi inte vill. Vi får dock oftast inblick i det iaf.


Jag funderar på om ens valet verkligen finns i tonårskillars verklighetsuppfattning.
På samma sätt som reklam slinker in i vårt undermedvetna oavsett om vi vill eller inte så tror jag att många tonårskillar påverkas på samma "reklamsätt" från kompisar och samhället.

#10  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? kezo
2006-03-06 15:32:52

Problemet är enligt mig inte konsumtionen i sig, problemet är vad det leder till.

Har för mig att Suvi nämnde i Anna80:s tråd om tjejer, kondomer och sexualitet, att undersökningar visar att tonårskillar inspireras av porr meda tonårstjejer känner sig pressad av den. Så även om båda tittar, får den olika konsekvenser för könen. Där har vi effekten.

Och det är ju inte så konstigt att det är så här. 99 procent av all lättillgänglig porr är ju uppbyggd för att tillfredsställa män med hjälp av kvinnliga objekt. Inte att tillfredsställa kvinnor eller båda könen.

Sedan är det en sak att de flesta killar och män säger att porr bara är "runkredskap" och inget annat, en fantasi, att de vet att det har föga med verkligheten att göra, att de aldrig skulle förvänta sig ditten eller datten av sina flickvänner etc. Problemet finns och måste därför diskuteras med ungdomar, helst redan före tonåren.

Detta blev kanske lite OT, men för att svara på ursprungsinlägget: Jag har inga problem med att en partner har konsumerat porr eftersom jag själv har gjort det. Däremot är det viktigt att han - precis som flera redan har tagit upp - har reflekterat kring det, precis som andra viktiga feministiska frågor. Och det allra viktigaste när det gäller just sexualitet: att han kan skilja på fantasi och verklighet...

#11  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? soledad
2006-03-06 16:18:32

Jag har aldrig tillfredsställt mig till porr. Jag har heller aldrig köpt eller lånat en porrtidning/porrfilm, och jag har aldrig sökt porr på nätet utom i ett specifikt studiesyfte som har med manlighet att göra. Av samma skäl har jag också sett några porrfilmer på betalkanalerna. (Jag har inte betalat.) I lumpen var det svårt att undgå porren eftersom den var rätt så in your face hela tiden, men nej, inte ens i den miljön orkade jag titta mer än kanske tio minuter. (När det började upprepa sig.)

Skälet till det är inte nån slags politisk korrekthet, utan helt enkelt att dagens visuella porr inte tilltalar mig. Jag har inte heller orkat leta efter nåt som ska tilltala mig. Vill man runka går det så bra med fantasier. (Det slår mig nu att en och annan pornografisk text nog slunkit med.)

Så well, "hållit på med porr" tror jag nog inte att jag kan säga att jag har. Även om jag inte har missat den.

#12  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Peggy
2006-03-06 16:38:27

Ja, det finns. Jag har varit gift med en. För det första var han nog genuint ointresserad, sen kom väl porrmotståndet senare.

Jag skulle aldrig aldrig aldrig kunna acceptera att en man jag levde med höll på med porr. För mig är det precis som om han skulle vara nynazist.

#13  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Marit
2006-03-06 19:22:37

Ja, det finns. Känner åtminstone en trevlig snubbe.

#14  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Blindalina
2006-03-06 19:41:58

Ska bara rätta lite; jag menar inte bara att jag tycker det räcker med att de ser problematiken, utan förstås också lever efter sin ståndpunkt. Men det är nog svårt att hitta ngn som aldrig aktivt konsumerat porr under nån period av sitt liv.

#15  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? anna80
2006-03-06 19:48:16

Jag vet inte men jag tycker att det finns något moraliserande över delar av ditt inlägg. Jag försöker vara feminist utan fördömmanden. Jag tycker att jag får mycket lättare att få fram min åsikt och mina värderingar då. Jag kan också bli FRUKTANSVÄRT TRÖTT på hur porren framställs. Sprutande i ansiktet etc är allt en maktutövning som jag spyr på. MEN delar av det får mig också att "gå igång".

Jag tycker inte att man skall söka en kille som just dissar porr. Ska jag söka killar som inte gillar porr, som absolut inte har fonder i vapenindustri, som inte handlar för billiga kläder av risken att dom är gjorda av barnarbetare etc etc. Klart att jag vill att vi skall ha gemensamma värderingar, MEN det har inte min sambo och jag. Dock respekterar han mig och det berikear vår debatt.

JAG tror att vi ibland måste minska pådyvlandet av "våra" värderingar och istället försöka lösa det på annat sätt. Jag personligen tror att feminismen behöver bli mycket mer nyanserad än vad den är idag. Oj det här kanske blev mycket och flummigt, men det är rakt ur hjärtat.

#16  Sv:#15 Blindalina
2006-03-06 20:01:23

Porren som grej är ju såklart komplext. Branschen i sig är inte alls särskilt komplex, den är mest av allt kapitalistisk.
Så jag menar mest ståndpunkten att en tar avstånd från skiten och inte konsumerar den. Hittar en nåt alternativ (där människor inte utnyttjas samt inte exploateras på ett trött moneymaking sätt) så visst, gärna för mig om en tycker det är sexigt.

Jag blir även trött på porr för att det är så jävla andefattigt enligt mig, oftast. Det finns bättre alternativ. Jag kan tycka att det känns tröttsamt att ibland känna sig som Sandy Diamond does Dallas istället för sig själv när en gör nåt sexuellt, det kallar jag kapitalismens fel. Tråkig själlös upprepning av intetsägande saker.

#17  #16 Blindalina
2006-03-06 20:17:32

med det menar jag att porren säljer ut sexualiteten, inte att jag ogillar sex eller någonting. ifall nån undrade.

#18  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Peggy
2006-03-06 20:19:51

Blindalainen slår huvet på spiken.

#19  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? macramatic
2006-03-06 20:42:05

Vad menar man med att konsumera porr? När jag var 17 år blev jag "lurad" av en kompis att köpa en porrtidning för att tanten i kiosken kände hans mamma.

Klart att jag har sett porr, filmer på hotell, internet tjafs och dyl. Och jag har kåtat upp mig på det. Och jag har förkastat budskapet. Jag har betygsatt sneakviews tillsammans med flickvänner, laddat ner bilder, handlat sexleksaker o dyl. Men, jag har aldrig köpt eller hyrt någon film, ej heller någon tidning förutom den där jag blev lurad på.

Jag kommer ihåg en av de första porrtrådarna jag var med på i Feminetik (sommaren 2004 tror jag) så listade vi olika siter som vi gick in och kollade på samt diskuterade kring sen.

Jo. Jag, precis som många andra, går igång på vissa delar av det som visas i porren. Men det är det som också är så fustrerande. Man måste ta hela paketet.

Finns det någon tjej som aldrig sett någon porrfilm eller annan form av pornografiskt material?

#20  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Liv
2006-03-06 21:56:28

För mig känns inte min partners bakgrund särskilt viktig. Det finns vissa värderingar som för mig är grundläggande i en relation och jag tror jag exempelvis skulle ha svårt att umgås med människor som jag visste konsumerade porr. Vad människor gjort tidigare känns dock inte så relevant. Det viktiga är vad de gör nu. Jag har tittat på porr, både av nyfikenhet och i "studiesyfte", det är ytterligare en anledning till att jag skulle tycka det var märkligt att kräva av en partner att hen aldrig kollat på porr.

Jag tror att du kommer få svårt att hitta en kille med kravet att han aldrig ska ha tittat på porr. Visst finns det såna killar. Det jag menar är att kravet ändå är väldigt högt ställt. Men om det känns viktigt för dig så hoppas jag att du lyckas.

#21  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Escapist
2006-03-06 23:02:31

Jag känner så vitt jag vet ingen, män som kvinnor, som inte tittar på porr på något sätt. Man får skilja på porr och porr.

#22  Det är klart att vi finns! Henrik
2006-03-07 00:23:29

Jag tror inte att dom flesta män i min ålder är porrkonsumenter. Ingen jag känner, i alla fall.

#23  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Terminator
2006-03-07 00:34:01

Henrik: Jag tror faktiskt inte att de flesta porrkonsumenter i din ålder skulle erkänna sin porrkonsumtion eller öppet tala om det med andra. Det är mer yngre män som bondar- och är öppna kring det, porren.

Däremot tror jag absolut att män i medelåldern och uppåt konsumerar massor av porr. Det är jag helt säker på!

#24  Till Rittz fredriktomte
2006-03-07 01:04:59

Känner åtminstone en kompis som inte tittar på porr. Han tycker det är äckligt att behöva se andra mäns könsorgan uppförstorade i närbild. Så män som inte tittat på porr (i upphetsningssyfte) finns nog lite här och där. Men så värst vanliga är de kanske inte.

#25  Till Faktum, Blindalina och Terminator fredriktomte
2006-03-07 01:11:33

Förstår vad ni menar med att porr är en "självklar del av killkulturen" (killrollen). Vad för slags kultur skulle ni säga den stora grupp tjejer och kvinnor som åtminstone någon gång tillfredställt sig själva medels (filmatiserad) porr tillhör? Tjejkulturen? Är porrtittande en del av tjejrollen?

Jag tror att de allra flesta som tittar (eller läser eller lyssnar på eller på annat sätt tillgodogör sig) på porr gör det i syfte att tillfredställa sig själva sexuellt. Vare sig de är män eller kvinnor, killar eller tjejer. Grupponani och porrkonsumtion till följd av grupptryck snarare än sexuellt intresse tror jag är marginellt (även om det förståss förekommer).

#26  Till Faktum, Blindalina och Terminator fredriktomte
2006-03-07 01:11:40

Förstår inte vad ni menar med att porr är en "självklar del av killkulturen" (killrollen). Vad för slags kultur skulle ni säga den stora grupp tjejer och kvinnor som åtminstone någon gång tillfredställt sig själva medels (filmatiserad) porr tillhör? Tjejkulturen? Är porrtittande en del av tjejrollen?

Jag tror att de allra flesta som tittar (eller läser eller lyssnar på eller på annat sätt tillgodogör sig) på porr gör det i syfte att tillfredställa sig själva sexuellt. Vare sig de är män eller kvinnor, killar eller tjejer. Grupponani och porrkonsumtion till följd av grupptryck snarare än sexuellt intresse tror jag är marginellt (även om det förståss förekommer).

#27  Sorry, dubbelpostade av misstag. Den senare är den aktuella. fredriktomte
2006-03-07 01:12:11


#28  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Faktum
2006-03-07 01:32:59


Förstår inte vad ni menar med att porr är en "självklar del av killkulturen" (killrollen).


Det jag menar är att eftersom alla killar tittar/har tittat på porr i mycket större utsträckning än tjejer så är det en del av killkulturen, på samma sätt som data-spel/TV-spel är en del av killkulturen.


Vad för slags kultur skulle ni säga den stora grupp tjejer och kvinnor som åtminstone någon gång tillfredställt sig själva medels (filmatiserad) porr tillhör?


"Inte killkulturen"

På samma sätt som killar som är intresserade av smink inte tillhör "tjejkulturen".
Så länge porr riktar sig till killar och smnk till tjejer så tillhör de respektive kultur.

#29  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Terminator
2006-03-07 01:34:13

Fredriktomte: jag menar inte att inte kvinnor konsumerar porr, men porrkonsumtionen är har ingen självklar plats hos kvinnor. Hävdar jag. Det är mycket mer rumsrent för killar att prata om onani, onani till porr och porr bara i sig. Jag skulle även våga mig på att hävda att det finns fler kvinnliga än manliga porrmotståndare.

Jag tror att fler kvinnor identifierar sig med de kvinnliga porrobjekten de ser och fattar i lite vidare utsräckning porrens problem. Att porr ofta liknar övergrepp, att många kvinnor inte vill porra sig men har hamnat i den industrin i alla fall osv. Det finns många kvinnor som r*nkar till porr, men de kanske upplever en större skuldkänsla av att göra det eftersom de ser och fattar att det ofta är grovt utnyttjande som porren är. För många män som konsumerar porr finns inte den problematiken. De kan bara identifiera sig med mannen som agerar och får utlösnig och får de sitt, utan att behöva känna att det rä något konstigt med det.

#30  Till Faktum fredriktomte
2006-03-07 02:25:11

Jämförelsen med smink haltar något. Män/killar som sminkar sig är ganska så ovanliga. Särskilt om vi talar heterosexuella män som ingår i den "ordinära" och huvudsakligen mansidealskonforma manligheten.

Kvinnor/tjejer som tittar på porr är inte ovanliga. De är till och med ganska vanliga (om de utgör majoritet eller ej vet jag inte, men det beror nog mycket på ålder).

Men visst kan jag hålla med om att den mesta (filmatiserade) porren huvudsakligen riktar sig till män. Dock tycker jag fortfarande att påståendet att porr är en del av killkulturen är något underligt (jag håller med om att det stämmer att det är en del av vissa killgruppers interna kultur, men inte som en allmän regel).

#31  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Faktum
2006-03-07 02:34:31

Jag lever fortfarande i den världen där jag trott att tjejer, inte sitter hemma och tankar porr på DC och onanerar. Att tjejer tittar på porr med killar för att de vill ge det en chans och för att de känner krav att göra detta.
Jag hänger inte med i utvecklingen alls. Gammal börjar jag bli. Samhället förändras och jag står kvar.

#32  Till Terminator fredriktomte
2006-03-07 02:41:27

Terminator sa:
jag menar inte att inte kvinnor konsumerar porr, men porrkonsumtionen är har ingen självklar plats hos kvinnor. Hävdar jag. Det är mycket mer rumsrent för killar att prata om onani, onani till porr och porr bara i sig. Jag skulle även våga mig på att hävda att det finns fler kvinnliga än manliga porrmotståndare.


Jag kan väl hålla med i stort, även om jag nog inte skulle vilja säga att porrkonsumtion har någon självklar plats hos män heller. Hur många män är villiga att erkänna offentligt att de tittar på porr och hur mycket det tittar på porr? Ganska många män smusslar fortfarande med sådant. Räcker att öppna upp ett fildelningsprogram för att förstå den biten (jämför hur många som laddar ner porr med hur många som delar ut porr).

Terminator sa:
Jag tror att fler kvinnor identifierar sig med de kvinnliga porrobjekten de ser och fattar i lite vidare utsräckning porrens problem. Att porr ofta liknar övergrepp, att många kvinnor inte vill porra sig men har hamnat i den industrin i alla fall osv. Det finns många kvinnor som r*nkar till porr, men de kanske upplever en större skuldkänsla av att göra det eftersom de ser och fattar att det ofta är grovt utnyttjande som porren är. För många män som konsumerar porr finns inte den problematiken. De kan bara identifiera sig med mannen som agerar och får utlösnig och får de sitt, utan att behöva känna att det rä något konstigt med det.


Det kan nog ligga en del i det du säger. Men du påpekade ju själv inledningsvis att män har lättare att prata om onani. Är det också ett uttryck för att kvinor fattar i lite vidare utsträckning onanins problem (hår på handryggen!)? Överlag skulle jag vilja påstå att män även har ett mer oproblematiskt förhållande till sex i största allmänhet, har lättare att få orgasm, upplever mindre skam i samband med onani, och skäms inte för att de har onenightstands, kk:n, eller känner lust som är frikopplat från kärlek och romantik. Och detta har inte det minsta att göra med att män skulle vara mindre insiktsfulla vad gäller sexualitens skadeverkningar (även om det iofs är rimligt att anta att ju mer skam, äckel och avsmak du känner i samband med sex, desto mer uppmärksam lär du bli på sexets eventuella risker), utan att det är mer skambelagt med kärlekslös sexualitet för kvinnor i största allmänhet. Detta påverkar ju självklart även synen på porren, och det kan vara svårt att särskilja vilken del av en kvinnans skuldkänsla som bottnar ur en analys av porrbranschens offer och vilken del som bottnar ur en skam över att hon blir sexuellt upphetsad och onanerar till åsynen av andra människor som har sex. För det mesta tror jag det är sammanflätat. Den närmast instinktiva synen på sexuellt utåtagerande kvinnor som skamliga slampor och medömkansvärda offer som finns i våran kultur tror jag spelar en stor roll för den negativa synen på porr som många kvinnor (och män) har.

Jag har också lite svårt för det sista du skriver. Om det vore på det viset så skulle det ju förutsätta antingen att de manliga porrskådisarna till skillnad från de kvinnliga porrskådisarna saknar problem eller att det finns en essentialistisk skillnad mellan kvinnor och män, där män uppenbarligen blir lyckliga och glada bara de får utlösning, medan sex för kvinnor är en mycket mer komplicerad affär. Jag tror vare sig på det ena eller det andra. Manliga porrskådespelare kan ha problem de med (inte nödvändigtvis alltid samma problem, men å andra sidan är de regelmässigt mycket sämre betalda än de kvinnliga skådespelarna). Och någon av naturen given skillnad mellan könen för hur illa man far av att spela in porrfilm tror jag inte det finns.

Sedan måste man ju också ställa sig denna fråga: Hur ser man skillnad på en porrfilm där produktionsförhållande varit taskiga och exploaterande och en porrfilm där förhållandena varit schyssta och respektfulla? Jag tror att skuldkänslan för exploaterandet är lika schabloniserat som antagandet om att allt är okej.

#33  Till Faktum fredriktomte
2006-03-07 02:45:27

Jag känner tjejer som tankar porr via DC. Liksom jag känner tjejer som läser sexnoveller på nätsidor. En signifikant skillnad mellan kvinnor och män i detta sammanhang är utan tvekan datavanan. Även om vi inte tittar på just porr, så lär en ganska stor majoritet av de som nyttjar fildelningsprogram som DC vara män. Skulle kvinnor använda datorer (och särskilt olika former av fildelningsprogram) i lika stor utsträckning som män så skulle utan tvekan skillnaden vara än mindre.

Allt detta sagt så är jag övertygad om att män överlag tittar på mycket mer porr idag. Men kvinnorna håller på att knappa in. Förhoppningsvis kommer fler och fler porrproducenter inse detta och anpassa sina produkter i enlighet med de nya kundernas preferenser (t.ex. mer fokus på män och deras njutning, snyggare manliga modeller, osv).

#34  fredriktomte #33 Faktum
2006-03-07 10:44:04

Av 100 kvinnliga DC användare, hur stor del uppskattar du av dessa tankar porr regelbundet och i samma omfattning som 100 manliga DC användare?
Min uppfaattning är att den siffran är låg, mycket åg. Snarare i storleksordningen ental än tiotal.

När kvinnor och män har exakt lika lätt och lika stor tillgång til pornografiskt materiell så kommer skillnaderna vara små mellan antalet kvinnliga och manliga porrtittare? Så uppfattar jag att du menar i post #33.

Hur länge tror du det kommer att dröja till porrkonsumtionen bland tjejer är lika utbredd som hos killar?

#35  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Terminator
2006-03-07 10:46:35

Fredriktomte:
Jag påstår inte att manliga porrskådisarna saknar problem, men jag tänker på det traditionella porrupplägget men ut&in och där mannens utlösning är det som är klimaxen av filmen. Jag menar, det mesta (hetero) porr som jag har sett är inte så upphetsande ut kvinnans, i alla fall min synpunkt. Och hur sannolikt är det att dne kvinnliga porrskådisen "kommer" samtidigt med mannen, så brukar det väl se ut?

Lite mer än en jävel som pumpar det bästa han kan utan smek, utan vidare "förspel" osv vill i alla fall jag faktiskt ha för att njuta av sex ich för att komma. Men I porrfilmernas värld verkar det som att det där pumpandet på några olika sätt är sexet själv. Och nu är jag medveten om att det finns tusen olika slags porr och at det finns kvinnor som kanske uppskattar bara ut&in utan andra inslag men jag misstänker att i alla fall för unga killar blir heteroporren som ofta ser ut på det där sättet ett sätt att relatera till den egna sexualiteten och en bild av ur det hela går till.

Och om kosnten att få orgasm och inte känna skuld, nja, jag känner i alla fall många män---i själva fallet alla mina manliga partners och de fletsa manliga vänner jag pratat om saken med har haft skuld- och skamkänslor kring den egna kroppen, onani, sex och fantasier. De har oftast lättare att får orgasm, kanske, eller de är i regel snabbare att få det.

Men jatg tror inte på att kvinnor har svårare att få orgasm, däremot är det helt klart ett problem att sexet i mångas ögon är ut&in samlag (den här frågan har ju diskuterats i diverse trådar tidigare) för det är ju kanske inte det som kvinnor får orgasm lättast av...(den gamla myten om vaginalorgasm...) Öht är det ett problem att folk, män som kvinnor känner sina kroppar för dåligt och även känner skam och skuld i att upptäcka sina egna och sina partners kroppar och hur de fungerar.

Och diskussionen om porrens produktionsformer är jag inte så laddad för just nu.

#36  Fredriktomte Blindalina
2006-03-07 12:40:44

fredriktomte: ”mellan kvinnor och män i detta sammanhang är utan tvekan datavanan. Även om vi inte tittar på just porr, så lär en ganska stor majoritet av de som nyttjar fildelningsprogram som DC vara män. Skulle kvinnor använda datorer (och särskilt olika former av fildelningsprogram) i lika stor utsträckning som män så skulle utan tvekan skillnaden vara än mindre.”

Jag tror du underskattar tjejers datavanebruk, åtminstone oss under 25 år.
Jag ser porr hela tiden, på fildelningsservrar, men nä jag brukar inte tanka ner det. Det känns inte som att det är gjort för mig, utan typ tvärtom. Förutom allt annat en kan reta sig på så är det främst nåt i att kvinnan alltid är skildrad som så fjär, tror jag. Det går inte att kolla på henne som nåt annat än ett fjärran objekt helt enkelt, även om en är van vid att identifiera sig med fjärran objektifierade tjejer.

Jag och 95% av mina tjejkompisar tankar ner en MASSA på dc och andra servrar. Vi får också upp alla ” whore teen jadajada”-porrlänkar i tid och otid, jag har självklart kollat porr nån gång av nyfikenhet ( första gången nån gång i 16-årsåldern, ja, upphetsande är det väl för alla, frågan är mer hur kul det är!) men jag kan inte säga att jag brukar ladda ner nåt. Kanske delvis för att , när den första nyfikenheten och fascinationen över ”vad är det här för nåt, ” lagt sig och man sett vad det är så känns det liksom ofta så andefattigt överlag.
Jag stör mig på upplägget. På sätt och vis har jag inget emot idén att nån gör porrfilmer, ( = filmat material där människor har sex) men allt är så luddigt som det är nu, fortfarande, som ni vet.
Människorna som är inblandade, produktionen, branschen, handeln. Jag menar inte att alla inom porrbranschen blir utnyttjade men det är faktiskt en del av det om en nu helt räknar bort olagliga bitar. Det är fortfarande så orumsrent produktionsmässigt. Dålig kvinnosyn (och manssyn) också , faktiskt. Man utgår fortfarande från att kvinnor knappt ens gillar sex, men när de gör det är de nymfos, det blir lite löjligt när i stort sett alla filmer ser ut så och har det konceptet.
Det är också en enorm fokusering på mannen som helt anonym knullare/kameraögat och kvinnan som påsatt objekt/offer.
Sen är det det med den kapitalistiska dogmatiken. Den dominerar totalt, förutom kanske en viss inställning, att producenterna möjligen har nån slags mission att ge porr åt folket, (vilket de kanske lyckas med på lägsta primitiva nivå åt stora delar av den manliga och några delar av den kvinnliga publiken. )
Jag antar att 99 % är producerat på ett hafsigt utprånglande sätt för att det är så marknaden ser ut.
Det är jävligt tråkigt tycker jag, om något. Och fan så irriterande.
Sen finns det ytterligare en slags dogmatism i porren som form. Den följer nån slags utstöpad form ( ja, ut och in) där man länge verkat köra på samma grepp, man bara upptrissar spänningsmomenten lite. Men själva skapandet och tankarna bakom är inte nåt vidare progressivt.
Det är fascinerande att leva i en värld av porrnedladdande men det är inte riktigt så bra som det borde vara. Och vissa saker är ren skit. Och sen gillar jag inte kapitalism när den får blomma fritt!

För det sista, och kanske viktigaste efter etiken, finns det ju begränsningar i hur kul ( och hur länge) det är att kolla på människor som idkar lite halvroligt sexuellt umgänge, när en kan ha bättre saker för sig, typ göra det i verkligheten helt efter sig själv.

#37  Min åsikt... soledad
2006-03-07 12:54:52

...är bäst sammanfattad av Blindalina i #16 och #17.

#38  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? wintermute
2006-03-07 12:55:25

Jag gjorde lite sökningar och hittade ett par undersökningar som kan vara intressanta.

Den första http://www.queendom.com/sex-files/pornography… verkar vara en mer "lekmannamässig" underssökning som är helt nätbaserad och inte har säkerställt något urval. Å andra sidan så kan en kanske misstänka att den skulle kunna vara hyffsat representativ för hur nätpopulationen beter sig?

Den andra http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m23… kommer ur Journal of Sex Research och är en mer vetenskaplig underssökning av Norska attityder till pornografi.

#39  belinda: divad
2006-03-07 13:20:24

"Jag och 95% av mina tjejkompisar tankar ner en MASSA på dc och andra servrar."

Om ni tankar en massa utan att tanka porr så förstärker ju bara det fenomenet kritiken mot fredriks tes.

Killarna tankar porr, tjejerna tankar annat.
Självklart finns som killar som främst tankar filmer och annat, tex en vän till mig som sa när jag frågade honom vad han tankar: vad tror du, men det är svårare nu när man inte är singel och bor tillsammans (han syftade på att gömma inte för stora filer i märkliga kataloger). Men i regel är det nog porr som gäller med tanke på namnen på filerna som flödar i trafiken.

Personligen tankar jag ingenting pga att min pappa jag knappt pratar med kom hit och krävde att få min dator. "Jag har betalat så mycket för dig i ditt liv, så så, ge mig den nu".

Den jag sitter vid nu har typ 20-gb hårdisk... inte mycket till fildelning.

#40  till divad Blindalina
2006-03-07 13:48:26

ja, och var det nåt av det där som jag inte sa till fredrik?

men du skulle tanka porr eller?

#41  fredriktomte #26 Blindalina
2006-03-07 14:09:44

Förstår inte vad ni menar med att porr är en "självklar del av killkulturen" (killrollen). Vad för slags kultur skulle ni säga den stora grupp tjejer och kvinnor som åtminstone någon gång tillfredställt sig själva medels (filmatiserad) porr tillhör? Tjejkulturen? Är porrtittande en del av tjejrollen?


Jo, att det är 1. fler killar än tjejer som brukar porr, som officiellt ses som porrkonsumenter och som pratar och låter porr influera det dagliga snacket, oftast med andra killar.
och 2. att porr som finns tillgänglig är gjort av killar, för killar, kan en nog säga.
Nä, porrtittande är inte en del av tjejrollen som det ser ut nu, men visst kommer många många tjejer i kontakt med porr nuförtiden, vissa konsumerar.

Jag tror att de allra flesta som tittar (eller läser eller lyssnar på eller på annat sätt tillgodogör sig) på porr gör det i syfte att tillfredställa sig själva sexuellt. Vare sig de är män eller kvinnor, killar eller tjejer. Grupponani och porrkonsumtion till följd av grupptryck snarare än sexuellt intresse tror jag är marginellt (även om det förståss förekommer).


Ja, det tror jag också. Men en kan ändå kritisera hur porren ser ut.

#42  Till Faktum fredriktomte
2006-03-07 16:54:32

Faktum sa:
Av 100 kvinnliga DC användare, hur stor del uppskattar du av dessa tankar porr regelbundet och i samma omfattning som 100 manliga DC användare?
Min uppfaattning är att den siffran är låg, mycket åg. Snarare i storleksordningen ental än tiotal.


Jag har ärligt talat ingen aning. Det är väldigt svårt att veta, eftersom man för det mesta inte ser ens en promille av alla de som tankar ner av en. Dessutom är det vanligt med nicknames vilket gör det svårt att avgöra kön. Slutligen är det inte ens alla fildelningsprogram där man kan se någonting mer än ett IP-nummer på den som tankar ner. T.ex. om du kör med Torrent (ett i mina ögon betydligt bättre fildelningsprogram än DC).

Men man kan säga så här. Jag har faktiskt tittat lite på en del DC listor (bland annat Lundahubben som tidigare existerade för Lunds studenter, och var en ganska så stor Hub). Min observation blev att skillnaden inte var störst mellan hur många av de "kvinnliga" nicken som delade ut porr och hur många av de "manliga" nicken som gjorde det samma. Skillnaden var betydligt större kring hur många "kvinnliga" nick det överhuvudtaget fanns i förhållande till hur många "manliga" nick som fanns. Kanske någonting i stil med 10-20 '"manliga" nick för varje "kvinnligt". Den överväldigande majoriteten män delade inte heller ut någon porr (däremot laddade säkert ganska många av dem).

Faktum sa:
När kvinnor och män har exakt lika lätt och lika stor tillgång til pornografiskt materiell så kommer skillnaderna vara små mellan antalet kvinnliga och manliga porrtittare? Så uppfattar jag att du menar i post #33.

Hur länge tror du det kommer att dröja till porrkonsumtionen bland tjejer är lika utbredd som hos killar?


Det här är ju svårt att ge några exakta, eller ens uppskattande, svar på. Även om datavana eller tillgänglighet av porr är faktorer som spelar in, så betyder det ju inte att man bara kan faktorera ut dessa för att se vad som händer. Allt hänger ju ihop. Den dagen det inte finns några skillnader mellan kvinnor och män vad gäller dataanvändning kan det ju också antas ha hänt en massa på sexområdet.

Skillnad tror jag hursomhelst att det skulle vara i vilket fall. Särskilt om den filmatiserade porren fortsätter att vara så inriktad på manliga konsumenter. Men samtidigt tror jag att skillnaderna mellan manlig och kvinnlig konsumtion skulle sjunka rejält i jämfört med idag, även med den "mansorienterade" porren, om en mängd tillgodogörelsehinder som finns för kvinnor undanröjdes. T.ex. dataanvändning. Men också skambeläggande av onani och lustbetonad (i motsatts till kärleksbetonad) sexualitet.

#43  Till Terminator fredriktomte
2006-03-07 17:23:08

Terminator sa:
Jag påstår inte att manliga porrskådisarna saknar problem, men jag tänker på det traditionella porrupplägget men ut&in och där mannens utlösning är det som är klimaxen av filmen. Jag menar, det mesta (hetero) porr som jag har sett är inte så upphetsande ut kvinnans, i alla fall min synpunkt. Och hur sannolikt är det att dne kvinnliga porrskådisen "kommer" samtidigt med mannen, så brukar det väl se ut?


Men det är ju just detta antagande jag vill åt. Att det på något sätt antas vara så himla mycket skönare för mannen. Att män förväntas vara nöjda bara de får "pumpa in&ut". Titta bara på alla halvslaka porrskådisar och de sega mililiterutlösningarna de producerar när det är dags för sekvensens obligatoriska "money-shot". Vad är det om inte just megaindikatorer på att det inte är så himla skönt för dem heller? För de flesta porrskådespelare, män som kvinnor, handlar det om arbete och inte om njutning. Både männen och kvinnorna simulerar njutning (kvinnorna stönar, ibland på ett sätt så att man ska förstå att nu vart det visst orgasm). Jag tycker det är ett tecken på skevhet att man kan se och förstå att kvinnan simulerar, men inte att mannen gör det. En skevhet som passar som handen i hansken för den sexualsyn som varit dominerande i det sentida västerländska könsrollssamhället ("kvinnor har en mycket ömtåligare sexualitet till skillnad från män som blir kåta av minsta lilla grej").

Att den kvinnliga porrskådisen "kommer" samtidigt som den manlige porrskådisen får utlösning är väl kanske inte så värst verklighetstroget. Men det handlar ju om ett ideal. Personligen har jag sett betydligt mer sådant i sexnoveller (inte sällan skrivna av kvinnor) än vad jag sett av det i porrfilmer (eftersom mannens utlösning för det mesta skall ske utanför kvinnan så blir det lite svårt att koppla samman den med någon form av orgasm för henne).

Terminator sa:
men jag misstänker att i alla fall för unga killar blir heteroporren som ofta ser ut på det där sättet ett sätt att relatera till den egna sexualiteten och en bild av ur det hela går till.


Kanske, men samtidigt brukar unga människor vara *väldigt* nyfikna på sex och göra sitt bästa för att suga upp sexskildringar från alla möjliga håll. Allt från sexualundervisningen i skolan och sexologers sexspalter i diverse tidningar till sex i vanliga spelfilmer och hårdporr i film/bild/novell-form. Av det skälet tror jag att det är ganska få killar (eller tjejer) som har en sexualitet enbart formad av porr.

Terminator sa:
Och om kosnten att få orgasm och inte känna skuld, nja, jag känner i alla fall många män---i själva fallet alla mina manliga partners och de fletsa manliga vänner jag pratat om saken med har haft skuld- och skamkänslor kring den egna kroppen, onani, sex och fantasier. De har oftast lättare att får orgasm, kanske, eller de är i regel snabbare att få det.


Självklart finns det en hel del killar som också känner skamkänslor i samband med sex (om inget annat kan ju ens sexualitet framkalla skamkänslor om man blir "påmind" av sin flickvän att man har en "primitiv och snuskig sexdrift"...). Men jag är övertygad om att problemet är vanligare bland kvinnor. Att kvinnor oftare upplever onani som något fult och syndigt (även om synd kanske är lite fel ord i dagens sekulära samhälle). Att kvinnor oftare känner sig obekväma med onenightstands. Att kvinnor tänker mer på att inte framstå som "billiga" och "slampiga". Att kvinnor skäms mer för sådant som porrtittande. Sedan finns det iofs ju en del områden där det är tvärtom. Män skäms nog mer över att använda sexleksaker. Dildosar och massagestavar pratas det ju både till höger och vänster om. Lösvaginor och vibrerande ärmar är det nog ganska få män som talar offentligt om (för att inte tala om hur mycket vanligare det är att kvinnor äger sexleksaker än att män gör det).

Terminator sa:
Men jatg tror inte på att kvinnor har svårare att få orgasm


Beror väl på vad du menar. Om du pratar om den rent fysiska förmågan till orgasm så har jag ingen aning. Pratar du om hur det ser ut i praktiken i dagens samhälle (när vi lägger till sådant som psykologiska spärrar, oerfarenhet, osv) så tror jag att det är betydligt vanligare med kvinnor som aldrig fått orgasm än med män som aldrig fått orgasm.

Terminator sa:
däremot är det helt klart ett problem att sexet i mångas ögon är ut&in samlag (den här frågan har ju diskuterats i diverse trådar tidigare) för det är ju kanske inte det som kvinnor får orgasm lättast av...(den gamla myten om vaginalorgasm...)


Jag kan hålla med om att (den överdrivna) fokusen på penetration nog kan vara ett problem. Men när min 27-åriga kompis som aldrig fått orgasm och aldrig onanerar (eftersom hon anser att onani är till för losers (t.ex. män) som inte kan hitta en fast partner) så har det absolut ingenting att göra med penetration hit eller penetration dit. Frågan om kvinnors problem att nå orgasm (och tillåta sig själv att onanera och fantisera) är mycket större än så.

Terminator sa:
Öht är det ett problem att folk, män som kvinnor känner sina kroppar för dåligt och även känner skam och skuld i att upptäcka sina egna och sina partners kroppar och hur de fungerar.


Absolut. Dock är ju trådar av den här typen inte precis ett bra exempel på hur man *minskar* dessa skam- och skuldkänslor. Snarare tvärtom...

#44  belinda divad
2006-03-07 21:12:08

jo, jag ville bara konstatera. Det var nog onödigt att skriva det.

I ärlighetens namn så skulle jag nog tanka porr då och då. Men mina krav för vad som är sevärd porr har förändrats otroligt mycket de senaste 2-3 åren. Får mest ont i magen och blir arg av den absoluta majoriteten av skiten. För övrigt tycker jag även att jag själv är skit som ens har kollat på mainstreamporren innan jag reflekterade; men som sagt, det började med att alla andra gjorde det, så varför ska jag skilja mig liksom-tänkandet.

#45  #44 Blindalina
2006-03-07 22:33:42

jag tycker inte att allt är skit, bara lite (!) tråkigt som det ser ut nu. jag tror det finns bättre sätt som sagt. porrbranschen är ganska outvecklad. det beror mkt på kapitalismen och synsättet att människor kan bli till varor.

ja, enklaste vägen är ofta bestämd åt en av ngn annan.

#46  #45 divad
2006-03-08 00:10:29

Jag håller med om allt förutom antagandet att det beror på kapitalismen. Det är inte kapitalismen som ensam variabel genererar att porren ser ut som den gör, lika lite som att det är islam som ansvarar för att afghanistan ser ut som det gör (kvinnans ställning alltså).

Det ligger en hel kultur bakom det, jag skulle vilja hävda att det demokratiska systemet har större ansvar än kapitalismen i frågan. Nu har jag iof inte tänkt så länge utan det är en spontan tanke.

#47  däremot divad
2006-03-08 00:13:02

är det kapitalismen som axlar ansvaret att sverige är ett rikt land med välfärd och hela baletten. Några riktigt snåla och smarta kapitalister i afghanistan och om 150 år så är det landet lika rikt och välmående som sverige :)

#48  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Peggy
2006-03-08 09:00:39

Det är varufieringen som är problemet.

#49  visst är det divad
2006-03-08 10:01:55

ett problem av många.

#50  tillägg till #49: divad
2006-03-08 10:12:22

med kapitalismen.

#51  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Alex
2006-03-08 11:47:50

Jag tror absolut inte att det är kapitalismen som gör att porren ser ut som den gör. Tänk om det producerades porr som folk tyckte var rumsren och som vemsomhelst skulle kunna konsumera. Snacka om att de skulle få en enorm marknad. Den som gjorde nåt sånt skulle bli stenrik.

ett 'tänk om' jag gillar är: tänk om porren var vettig. Så vettig att man skulle kunna använda det som sexualundervisning för ungdomar. Tänk om det gav unga vettiga värderingar som sex. Som upplyste och informerade utan att vara trist. Tänk om det var nåt som vuxna kunde titta på utan att få dåligt samvete och känna att de utnyttjar sårbara kvinnor (och män?).
Jag tror ett sånt scenario skulle få enorm påverkan på samhället. Fast det är väl omöjligt också.

#52  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Raffe
2006-03-08 12:02:26

Nej, det finns inte killar i Sverige idag som aldrig "hållit på med porr". Och mitt tips till dig är att du slutar leta efter en sådan, eftersom du antagligen bara kommer att hitta någon som ljuger för dig, alternativt någon religiös människa - men då är risken för annan galenskap genast mycket högre.
Om en man aldrig ska ha "hållit på med porr" krävs det att han föds mogen och klok som en präst, och inte är det minsta nyfiken - hur kul är det?

#53  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Escapist
2006-03-08 12:07:32

Jag tycker inte pengar gör porr smutsigt eller dåligt. Folk får betalt för massor av tjänster och jobb utan att vi tänker på dem som något annat än jobb. I grunden är porr ett uppträdande som inte skiljer sig från dans eller liknande. Eller är dansare också "varuifierade" och borde bara dansa för konstens skull? Uppenbarligen kan folk ha en positiv inställning till att uppträda i sexuella avbildningar, och de ska de också ha betalt om de vill. Om all porr vore välproducerad och ha bra människosyn skulle det vara en sysselsättning som allt annat.

Porr och sexualundervisning är två olika saker och borde fortsätta vara det.

#54  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Raffe
2006-03-08 12:44:56

Escapist sa:
I grunden är porr ett uppträdande som inte skiljer sig från dans eller liknande. Eller är dansare också "varuifierade" och borde bara dansa för konstens skull?"


Jag håller med... förutom att att kvinnorna kommer in i den branschen genom att våldtas, misshandlas och antastas som barn -men det är inget att bry sig om, eller? Det är ett fritt land osv?

#55  Raffe Escapist
2006-03-08 13:07:17

Alla kommer inte in i branschen så. Är det så otänkbart för dig att en kvinna frivilligt och glatt ställer upp i en sexuell skildring och gillar det, om förutsättningarna är bra? Jag har också läst listan över stora porrskådisars tragiska bakgrunder, men när jag kontrade men exempel på personer som faktiskt gillar att göra porr så var det anekdotbevis, meningslösa och unika avvikelser.

Med tanke på de fördomarna om sexualfientlighet som porrmotsåndare drabbas av är det lustigt med den här sortens onda onanistfördomar åt andra hållet. Men det är väl en annan diskussion.

#56  Sv: Escapist Raffe
2006-03-08 14:05:49

Jag håller med om att i teorin behöver det inte vara trasiga själar som söker jobb som porrskådis. Men faktumet att de flesta porrskådespelerskor har en tragisk bakgrund, antingen som våldtagen eller sexuellt utnyttjad som barn, gör branschen otäck i mina ögon. Och på det sättet sex skildras i porrfilmer gör att jag bara tar mer avstånd...
Men.
Den dagen porrfilmscasters tackar nej till våldtagna / sexuellt utnytjtade kvinnor, den dagen då skådespelerskorna inte behöver ta droger för att kunna utföra sitt jobb, den dagen porr är som du beskriver, "vilket uppträdande som helst", den dagen då sexet inte skildras helt iskallt och förnedrande mot kvinnan - då kan jag kanske tänka mig porr.
Jag är inte låst. Jag föredrar bara att människor mår bra och inte utnyttjas, framför att jag får runka ifred....

#57  Raffe Escapist
2006-03-08 14:14:18

Det finns folk som gör verklighet av din vision redan idag.

Jag föredrar bara att människor mår bra och inte utnyttjas, framför att jag får runka ifred....

Onda onanister. I rest my case.

#58  Sv: Escapist Raffe
2006-03-08 14:21:13

Goda nyheter! :)
Var ser vi den visionen nånstans och hur vanlig är den?

"Runka ifred" var självklart humor, det jag menar är att jag prioriterar folks välbefinnande framför min sexualitet, och jag tycker alla borde göra det...

#59  Raffe Escapist
2006-03-08 16:18:17

Jag har kommit med en mängd argument och exempel i tidigare porrdiskussioner. Kan du på allvar inte hitta någon positiv porr själv finns risken för att du inte kan eller vill se, och då kan jag inte hjälpa dig.

#60  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Kaiser
2006-03-08 16:19:43

Tänk om det producerades porr som folk tyckte var rumsren och som vemsomhelst skulle kunna konsumera. Snacka om att de skulle få en enorm marknad.


Det skulle bli väldigt långa porrfilmer. För om nu sex mellan collegebruden och pizzabudet ska skildras utifrån ett verklighetsperspektiv, skulle det innebära en timmes småprat, en timmes middag, två timmars drinkar, fyra timmars småprat i soffan, en timmes lätt hångel, en timmes grövre hångel - och tre minuters samlag.

Så, nu har jag raljerat nog :o)

Jag tror att sammanblandningen av porrkonsumenter och porrbrukare är olycklig. En porrkonsument konsumerar porr för porrens skull, ungefär som ett missbruk. En porrbrukare - och jag dristar mig att tro att detta inbegriper de allra flesta - använder porr som ett visuellt stimuli för sina egna (och ibland även partnerns) fantasier. Ett sexliv som gått i stå kan triggas till nya höjder av porr; ibland riktigt dålig tysk porr t om :O

Porrkonsumenten, tror jag, lider egentligen mer av sin konsumtion än vad hen njuter. Det är som med sexmissbruk - porren finns just för porrens skull, sak samma kvalitén. så länge det finns erigerade k*kar och låtsasvåta f*ttor fyller den behovet av självbekräftelse. Porren blir en fix, eller en cigarett, eller som vilken drog som helst. Konsumenten är säkert medveten om att hen använder för mycket porr, skäms för att hen använder porr och smusslar med den - ändå kan hen inte sluta att spara bilder och tanka ner från DC eller andra ställen. Självförakt och låg eller obefintlig självkänsla skapar porrsuget; jag har en bekant som tankar gigabytes av porr varje månad. Han har social fobi, lider av övervikt och stundliga depressioner och det är större chans att Gud kliver ned på Plattan än att han ska få en tjej, än mindre sex. Porr är liksom enda utvägen för honom, utan porr skulle han förmodligen inte sitta framför datorn alls. Utan ligga åtta fot udner jord. Han överkonsumerar, VET att han överkonsumerar - men får ingen hjälp att sluta. Tvärtom. Han blir utskälld på MSN, gång på gång (och får ännu sämre självförtroende).

Jag tror det är därför många 'normala' reagerar med en slags instinktiv ilska när de pekas ut som porrkonsumenter. Det är som när någon okänd pekar ut dig som alkis (eller antifeminist) fast du inte alls är det. Du känner dig orättvist utpekad och blir förbannad, helt enkelt.

En porrbrukare känner itne alls igen sig i porrkonsumenten; brukaren kan t om vara medveten om porrens baksida, men detta till trots sätter den igång processer som brukaren inte gärna vill bli av med. För, ett riktigt bra sexliv kräver också ganska bra fantasi - annars blir det slentrianmässig lördagssex efter Bingolotto. Alla är inte begåvade med bra fantasi, och för dem är porren en liten räddning. De är också medvetna om att det de gör är 'fult', i andras ögon. Porr och skam går hand i hand. Jag tror också att skamstämpeln är _större_ för kvinnor som tittar på porr, än män. Män _ska_ ju gilla porr, liksom - men inte kvinnor. Kvinnor som gillar porr är antingen okvinnliga, olojala eller helt enkelt slampor.

Jag gillar porr. Min partner gillar porr. Både hon och jag använder porr - ibland, inte jämt! - för att bli kåta och onanera, eller för att bli kåta tillsammans. När rutinen börjat bli ett faktum i sexlivet ger porren en slags ny infallsvinkel. Och så blir sexet bättre - och vi trivs. Bättre. Porr ger ett visuellt stimuli när fantasin tryter - det kan den göra hos vem som helst. Vi är bägge medvetna om _hur_ porr produceras, på vilka villkor, men väljer för stunden att inte bry oss.

När jag/vi ser på porr är det skit samma om porren är förtryckande - efteråt kan vi diskutera det, men inte när vi ser på den. Det är som med mina cigaretter: Jag vet att jag kan få både cancer och KOL, jag funderar över varför jag röker - men röker, det gör jag. För det skänker en stunds njutning. Samma sak med porr. För mig inbegriper också porr ett visst mått av makt; makt är en stor turn on, och det är också fult att säga, men så är det.

Jag tror att porren skulle förändras om den avdramatiserades. Om skamstämpeln togs bort, om det blev _okej_ att se på porr, skulle dess inneboende struktur behöva förändras. För nu är den fortfarande uppbyggd kring Det Förbjudna: Moralistiska brott, övergreppsliknande maktkamper, nymfomaner och satyrer, offentlig sex och gruppsex - och förstås det traditionella förnedringstemat med 'money shots' och 'facials'. Så länge det finns en efterfrågan kring att äta förbjuden frukt, så länge kommer förbjuden frukt att finnas. Om frukten blir tillåten - om man nu inte behöver pekas ut som en omoralisk kvinnoförtryckande, äcklig liten nynazistliknande svintratt för att man ser på porr - tja ... då blir också frukten annorlunda.

på 1780-talet var det förbjudet att dricka kaffe. Aldrig har så mycket kaffe druckits, som då.

#61  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Raffe
2006-03-08 16:34:12

escapist sa:
Jag har kommit med en mängd argument och exempel i tidigare porrdiskussioner. Kan du på allvar inte hitta någon positiv porr själv finns risken för att du inte kan eller vill se, och då kan jag inte hjälpa dig.


Jag är ny här och har därför inte haft möjligheten att se det.
Jag vet dock att jag aldrig stött på någon av den sortens porr på våra svenska tv-kanaler och aldrig annars heller. Jag har hört om projekt, men aldrig att det skulle vara förankrat.

#62  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? PerEdman
2006-03-09 14:06:31

Hur mycket skall man kontrollera sin partners förflutna?

Det som spelar roll är väl hurdan han är idag, hur han agerar, och (givetvis) vad du tycker om honom idag?

/ Per

#63  Till Blindalina fredriktomte
2006-03-09 17:05:15

Blindalina sa:
Jag tror du underskattar tjejers datavanebruk, åtminstone oss under 25 år.


Datavana var ett dåligt ord. Även om jag iofs är övertygad om att även yngre män, överlag, har större datavana än yngre kvinnor, så är skillnaderna här mindre än det jag syftade på, vilket väl mer handlade om fildelning. Angående hur vanligt jag uppfattat att det är med kvinnor som nyttjar fildelningsprogram kan du läsa mitt inlägg #42 (till faktum): http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Blindalina sa:
Människorna som är inblandade, produktionen, branschen, handeln. Jag menar inte att alla inom porrbranschen blir utnyttjade men det är faktiskt en del av det om en nu helt räknar bort olagliga bitar. Det är fortfarande så orumsrent produktionsmässigt. Dålig kvinnosyn (och manssyn) också , faktiskt. Man utgår fortfarande från att kvinnor knappt ens gillar sex, men när de gör det är de nymfos, det blir lite löjligt när i stort sett alla filmer ser ut så och har det konceptet.


Problemen inom branshen är många. I vissa sorters filmer upprätthålls dessutom en ganska så vidrig kvinnosyn. Samtidigt bör det väl kanske påpekas att det i väldigt många, i allmänhetens ögon helt legitima och acceptabla, branscher förekommer exploatering och grova övergrepp (t.ex. konfektionsindustrin). Samt att taskig, eller kanske framförallt konservativ, kvinno- och manssyn dagligen prånglas ut i form av böcker, tidningar, tv-program, filmer och serier i våra vanliga medier.

Frågan är då hur man kommer till rätta med både arbetsförhållanden och skeva ideal. Personligen tror jag på fackligt arbete och på att porren tillåts träda in i ljuset och bli en legitim bransch bland alla andra (vad sägs t.ex. om teater- och filmutbildningar med inriktning på pornografi? Att filmkritiker även börjar reccensera porrfilmer? Att konsumtionsorganisationerna rättvisemärker den porren som tillverkas på ett schysst sätt?). Så länge porrbranschen föraktas, bespottas och tvingas verka i skuggorna så kommer missförhållandena att kvarstå. Så fungerar kapitalism.

Blindalina sa:
Det är också en enorm fokusering på mannen som helt anonym knullare/kameraögat och kvinnan som påsatt objekt/offer.


Jo, det kan jag absolut hålla med om. En väldigt stor del av porren är gjord med män som målgrupp. Ergo filmar man framförallt kvinnan. På sätt och vis är jag lite förvånad över att så många kvinnor ändå uppskattar porr trots detta. Beror kanske på att en hyggligt stor del av själva behållningen ligger i att se andra människor ha sex.

Detta är ju i vilket fall någonting man borde jobba med att förändra. Men så länge som den förkrossande majoriteten av de som är villiga att betala för porren är män så kommer nog mycket av porren också att vara gjord för män. Å andra sidan är det ju ganska vanligt att producenten av en vara ser till att (genom t.ex. marknadsföring) skapa den efterfrågan som behövs för att kränga varan.

Blindalina sa:
Sen finns det ytterligare en slags dogmatism i porren som form. Den följer nån slags utstöpad form ( ja, ut och in) där man länge verkat köra på samma grepp, man bara upptrissar spänningsmomenten lite. Men själva skapandet och tankarna bakom är inte nåt vidare progressivt.
Det är fascinerande att leva i en värld av porrnedladdande men det är inte riktigt så bra som det borde vara. Och vissa saker är ren skit. Och sen gillar jag inte kapitalism när den får blomma fritt!


Jo, men det här tror jag faktiskt delvis är en negativ utveckling som förmodligen till stor del kan skyllas på ny teknik. Tidigare fanns det mycket mer porr med andra ambitioner än att bara visa samlagsscener. Där man faktiskt försökte sig på riktigt skådespelande. I och med internets stora och ökande betydelse för porren så har den sortens filmer kommit i skym undan. Det är billigare att bara göra rena sexscener, och i stort tycks det ändå vara det större delen av publiken vill ha. Vilket jag tycker är lite konstigt, eftersom jag själv absolut skulle föredra en film med riktig handling och bra skådespelande framför två anonyma personer som hux-flux har sex med varandra.

Blindalina sa:
För det sista, och kanske viktigaste efter etiken, finns det ju begränsningar i hur kul ( och hur länge) det är att kolla på människor som idkar lite halvroligt sexuellt umgänge, när en kan ha bättre saker för sig, typ göra det i verkligheten helt efter sig själv.


Är väl en smaksak. Sedan används ju porren för det mesta som ett sexhjälpmedel när man ska idka sexuellt umgänge med sig själv, och långt ifrån alla människor kan bara bestämma sig för att ha sexuellt umgänge med någon annan när andan faller på.

Blindalina sa:
Jo, att det är 1. fler killar än tjejer som brukar porr, som officiellt ses som porrkonsumenter och som pratar och låter porr influera det dagliga snacket, oftast med andra killar.
och 2. att porr som finns tillgänglig är gjort av killar, för killar, kan en nog säga.
Nä, porrtittande är inte en del av tjejrollen som det ser ut nu, men visst kommer många många tjejer i kontakt med porr nuförtiden, vissa konsumerar.


1: Absolut, men min uppfattning är att detta fortfarande rör sig om en minoritet killar. De flesta män snackar inte porr i det vardagliga snacket och basunerar inte heller ut att de är porrkonsumenter (tvärtom, de flesta manliga porrkonsumter gör nog sitt bästa för att dölja sitt porrtittande i någon mån).

2: Jo, det stämmer också, men det gör det ju inte till en del av "killrollen" eller "killkulturen" för det. Som jag skrev tidigare, killar/män tittar på porr för att få sexuell tillfredställelse. Inte för att uppfylla ett pådyvlat ideal om hur män *bör* vara för att kunna räknas som "riktiga" män.

Men kanske har jag missförstått något vad ni syftade på när ni skrev "killkultur" och "killroll".

Blindalina sa:
Ja, det tror jag också. Men en kan ändå kritisera hur porren ser ut.


Självklart. Det tycker jag absolut att man ska göra. Utan kritik, ingen förändring (förutsatt att kritiken är konstruktiv och inte av typen "utrota porren" eller "förbjud porren").

#64  Till Raffe fredriktomte
2006-03-09 17:11:12

Raffe sa:
Den dagen porrfilmscasters tackar nej till våldtagna / sexuellt utnytjtade kvinnor, den dagen då skådespelerskorna inte behöver ta droger för att kunna utföra sitt jobb, den dagen porr är som du beskriver, "vilket uppträdande som helst", den dagen då sexet inte skildras helt iskallt och förnedrande mot kvinnan - då kan jag kanske tänka mig porr.
Jag är inte låst. Jag föredrar bara att människor mår bra och inte utnyttjas, framför att jag får runka ifred....


Huruvida just du onanerar till porr är väl högst irrelevant (för det faktum att du inte onarerar till några pornografiska allster hjälper ju knappast de människor som exploateras i branschen), däremot borde det ju vara intressant att försöka sluta sig till vad som är det bästa sättet att hjälpa de människor som råkar illa ut i dagens porrindustri.

Så, vad är ditt förslag för detta skall uppnås då? Hur skall vi få porrproduktionen att sluta innehålla element av det du beskriver ovan?

#65  Sv: fredriktomte Raffe
2006-03-09 20:53:59

På demokratisk väg och i praktiken blir det genom bojkott. Det var detta jag syftade på.
"Jag föredrar bara att människor mår bra och inte utnyttjas, framför att jag får runka ifred.... " = Jag bojkottar porr.
Att jag formulerade mig så var ett indirekt angrepp mot män som stödjer porrindustrin och alltså värderar sina egna små runkstunder högre än andras välbefinnande.
Så.
- bojkott
- sprida läran
- krav på eventuell statlig granskning av branschen
?

#66  Till Raffe fredriktomte
2006-03-09 21:56:56

Raffe sa:
På demokratisk väg och i praktiken blir det genom bojkott. Det var detta jag syftade på.


Om du genom din konsumentmakt vill förändra porrbranschen så skulle jag nog säga att det är tonvis mycket effektivare att hitta porr framtaget på ett garanterat schysst sätt och konsumera den. Bojkottar man hela branschen ger man den ju inget incitament att förändra sig.

Raffe sa:
krav på eventuell statlig granskning av branschen


Detta är väl tänkbart, förutsatt att granskningen syftar till att förbättra produktionsförhållandena och inte att hitta svepskäl för att förbjuda branschen i dess helhet.

#67  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Raffe
2006-03-09 22:19:52

1. Ja, det kan väl tänkas. Får titta närmare på det och se om det finns något intressant.
2. Ja, precis.

#68  Raffe Escapist
2006-03-10 01:50:07

Det finns massor av liknande exempel där en bransh ändrats till det bättre genom kravmärkning och stöd till de positiva delarna av den. Kaffeodlare får det bättre för att folk köper rättvisemärkt kaffe, inte för att hela kaffebranshen bojkottas och kaffedrickande stigmatiseras.

Här är ett av mina försök till att visa något positivt:

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Ett anekdotbevis från en porrmotståndare är värt approximativt 20 anekdotbevis från en porrförespråkare, så jag får nog leta vidare.

#69  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? annaztazia
2006-03-16 05:15:55

är det inte så, att killar pratar öppet om sin konsumation och vi tjejer är tysta om den? Vem kan säga att män konsumerar mer eller mindre än kvinnan?

#70  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? annaztazia
2006-03-16 06:17:49

Måste berätta en sak jag gjorde när jag var tillsammans med vad jag anser vara en mkt förstörd karl!

Mitt x var helt uppslukad av den pornografiska världen, han gillade att kolla film etc... När vi blev ihop ställde jag ultimatumet att "Porren, eller jag" ( efter att jag fick reda på att han konsumerade).
Han valde mig.

Men så började tjatet om att vi skulle titta tillsammans.... Tjat tjat tjat!
Tillslut så svarade jag; Okej om jag får beställa ett par och du kollar på ALLA med mig...
Han svarade ivrigt ja!

Jag beställde en sk mjukporr... han älskade det och blev så klart skit kåt och satt och kommenterade alla tjejer...(jag låtsades titta men såg mer på bokhyllan än filmen)

Jag beställde en fetischism film ,,,Han tyckte det var lite äkligt men kollade och blev kåt...
(jag; bokhyllan var fin...)

Jag beställde en avskyvärd film med kiss och bajs inblandad i... Han höll på att spy men tvingades titta eftersom han lovat
(jag; jääävlar vilken fin bokhylla vi hade)

Jag beställde en bögporrfilm... Han stängde av
jag; stängde på och kollade och sa ; oj jäklar vilka snygga karlar, mmm,,,dom skulle man vilja ha...

Sen tittade vi aldrig mer på porrfilm...
Jag tror inte ens att jag ville ha sex med honom efter det *funderar*...
...sen gjorde jag slut

#71  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? svenskaflicka
2006-03-16 07:49:00

Intressant experiment. Tror du att det påverkade honom något? Eller förstår väl att det kanske inte var så. Annat än att han kanske inte tjatade om att se på film med dig igen?

Glad för din skull att han finns nånannanstans än i närheten av ditt liv eller bokhylla.

#72  annaztazia Escapist
2006-03-16 11:26:18

Gjorde du någon skillnad på porr och porr? Fick han t.ex. titta på bilder, läsa texter? Hur långt kan en kille gå i att ställa liknande krav på dig?

#73  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? svenskaflicka
2006-03-16 11:43:56

Escapist:

Är inte det där ett väldigt otrevligt sätt att fråga på när annaztazia har gett en personlig berättelse? Varför ska du ha reda på vad någon ska ställa för krav på hen? Det här är ju en debattsajt om feminism, där det är rätt självklart för många av oss att minst sagt ha en skeptisk inställning till porr (och vem är positiv till missbruk som i detta fallet), att då ställa frågor om vilka krav en enskild person can put up with i andra sammanhang känns mkt märkligt.

#74  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Escapist
2006-03-16 11:52:30

OK, det blev kanske lite för personligt. Annaztazia, ledsen för det, men du får gärna svara generellt om du kan. Jag är uppriktigt intresserad av hur du tänkte.

#75  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? annaztazia
2006-03-17 05:50:10

till svenskaflicka;

Jag vet att det påverkade honom...
han har själv sagt det. Framför allt påpekade han det intensivt när han försökte få mig tillbaka då....och fotfarande.

Han säger att han förstod sen, vad det handlade om.
respekt för mina åsikter...
Mitt svar till honom blev " Ja och de borde du ha respekterar DIREKT"
=)

#76  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? annaztazia
2006-03-17 05:55:27

Svar till; Escapist

Nu var det ju så att det inte handlade om just texter...
Så det har jag ju ingen personlig erfarenhet av

Bilder, jag tänker som så, varför behöva titta på bilder på andra tjejer när han har mig?
Kanske egocentrat, v sst. Men jag tittar inte på andra när jag har någon nära...


Skillnad på porr och porr, det gör jag inte.
Det finns däremot någonting som kallas erotik.
Erotik för MIG är när två människor älskar i en annars "städad" film. inga närbilder, inget "trycka på".

det är klart att en kille kan få ställa krav på mig.
Skulle det vara ngt i mitt sätt att leva som inte uppskattades pga hans åsikter skulle jag såklart kunna prata om det.
Men det beror ju helt på vad det skulle vara, om jag kunde ändra på det.
Ibland är det "take it ore leave it" Åt BÅDAS håll.
men jag ansåg att porren var inte någonting som jag behövde ta...

=)

#77  annatzazia svenskaflicka
2006-03-17 12:08:37

Jättebra att du påverkat honom. Kanske kan det vara så att han komma ur det här och hjälpa sig själv. Och sen vara en mer fullständigt person utan lika mkt tvång.

#78  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Escapist
2006-03-17 12:27:48

Det här kommer lite obehagligt nära att kräva att en mans sexualitet ska vara helt kopplad till kvinnans. Hur låter ett liknande "experiment" med en flickvän där hennes kille kräver ett slut på hennes sexualitet som inte involverar honom?

#79  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? svenskaflicka
2006-03-17 12:42:28

Escapist:
I din fantasi möjligen, förstår inte hur du kan göra denna tolkning. På vilket sätt skulle det vara fel att inte vilja vara tillsammans med en partner som använder porr? Jag har själv mkt svårt att tänka mig att vara tillsammans med en partner som äter kött, och det utan att jag egentligen uppfattar köttätande som kränkande. Men visst fan måste vi kunna ha synpunkter på vad som ska ingå i en kärleksrelation. Och hur vi vill att våra kärlekspartners och vänner ska vara.

Är väl rätt givet att detta INTE vore samma sak, om du vänder på det hela. Jämförelsen är väl aktuell i det fall som kvinnan i fallet har ett beteende som är förnedrande för mannen. Det handlar ju inte om att förhindra mannen från att onanera.

#80  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Escapist
2006-03-17 13:28:25

Jag har inte sagt någonting om att inte ställa krav generellt. Men upplevelsen av förnedring är subjektiv, speciellt om man inte gör skillnad på porr och porr, men glatt tittar på sex i film. Om problemet är porren i sig skulle allt logiskt sett vara bra om man bara gick över till sexuella skildringar som inte är förnedrande. Frågan "varför tittar du på andra när du har mig" antyder att det är mer än bara det. Skulle du själv vara OK med att någon godkänner eller förkastar dina privata fantasier? Felet i det här fallet är väl snarare att killen försökte dela dem på ett särdeles respektlöst och dumt sätt.

#81  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? svenskaflicka
2006-03-17 16:52:17

Escapist:
Upplevelsen av förnedring är subjektiv, därför är idealet att vi fritt kan välja våra partner. Gillar vi inte våra partners preferenser är det bara att göra slut. As simple as that, sen så får en kämpa för vissa kompromisser och välja sina strider etc.

Men förstår inte var du vill komma? Förnedring vill vi väl de flesta välja bort (sen finns det förstås de som går igång på förnedring, men det är en annan diskussion).

Och fantasier har väl inte diskuterats här. Så din fråga uppfattar jag som helt irrelevant i sammanhanget.

#82  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Kaiser
2006-03-17 17:26:06

Ursäkta om jag hoppar in här :X

Ang. den förevisade bögporrfillmen: Han kanske var rädd för att 'bli bög'? Det finns en allmänt utbredd uppfattning bland heterosexuella, företrädesvis heterosexuella män, att bli bög av att bli upphetsad av män som har sex med män. Det är lite sjukdomstänkande i det hela, ungefär som man är rädd för att få influensan om man hånglar med någon som är snorig. Samtidigt är det en ganska vanlig sexfantasi hos heterosexuella män att ha sex med män; ja, det finns t om heterosexuella män som HAR sex med män, utan att för den skull anse sig homo- eller ens bisexuella. Mellanläget, där en man kan utleva viss sexualitet utan att ha faktisk sex med andra män, är väl 'runkpartyn'.

Bögskräck är en realitet hos många heteros. Man kan bli bög på så många sätt; genom kramar, t ex, eller om man råkar få sperma på sig (vilket gör sex till en knepig syssla). Ibland räcker det med att få erektion när man ser ukarna paradera på TV-skärmen - och hur skämsigt är det på en skala för en heteroman, om ens flickvän sitter bredvid?

Det är något skamligt för många heteron att gå igång på erigerade ukar. Det är tillräckligt skamligt för att få dem att vara tysta och bli fientliga eller äcklade, även om de i hemlighet kanske _vill_ se en bögporrfilm. Eller för den skull kollar lika mycket på den sprutande uken som den vidöppna ittan. Kanske, och det här är bara en vild gissning, stängde han av för att han inte vågade visa att han faktiskt tände på män som har sex med män, också?

För många heterosexuella existerar inget mellanläge. Det är antingen straight eller bög, som gäller. Och en bög är sårbar, en bög är nästan kvinna, en bög är ingen 'riktig man'. Att inte vara riktig man är minst lika skamligt som att vara bög.

Bara mina fem cent, alltså :o)

#83  Ang. krav Liv
2006-03-17 17:33:02

Nu kanske jag blir lite OT här, men jag förstår allvarligt talat inte varför det finns vissa krav som inte är okej att ställa på en partner eller potentiell sådan.

Som jag ser det så är det okej för mig eller vilken annan mänska som helst att ställa vilka krav som helst på en partner. Sedan är det ju faktiskt upp till den andra parten att bestämma sig för om det är värt att stanna i relationen eller inte.

Visst det kanske inte är så sympatiskt alla gånger, och alla krav kanske inte är så sunda om en är ute efter varaktiga relationer, men att en inte _får_ ställa krav, som jag tolkat vissa inlägg i denna tråden, och andra, det förstår jag inte.

#84  Till Svenskaflicka fredriktomte
2006-03-17 18:04:39

Kanske ingen viktig invändning i diskussionen, men ändå:

Svenskaflicka sa:
Jämförelsen är väl aktuell i det fall som kvinnan i fallet har ett beteende som är förnedrande för mannen. Det handlar ju inte om att förhindra mannen från att onanera.


Svenskaflicka sa:
Upplevelsen av förnedring är subjektiv, därför är idealet att vi fritt kan välja våra partner. Gillar vi inte våra partners preferenser är det bara att göra slut. As simple as that, sen så får en kämpa för vissa kompromisser och välja sina strider etc.


Om upplevelsen av förnedring är subjektiv (vilket jag håller med om), då måste ju rimligtvis även onani kunna upplevas som förnedrande för onanistens partner. Varvid ett krav på att upphöra med onanin blir helt rimligt. Alltså skulle det lika gärna kunna handla om att förhindra mannen från att onanera helt och hållet. Men någonting säger mig att du inte skulle anse att det vore ett lika intressant experiment?

#85  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? annaztazia
2006-03-17 22:23:16

Till Liv...

Du gav verkligen min åsikt ord=)
Precis så tänker jag!

#86  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Faktum
2006-03-17 23:01:10


Som jag ser det så är det okej för mig eller vilken annan mänska som helst att ställa vilka krav som helst på en partner. Sedan är det ju faktiskt upp till den andra parten att bestämma sig för om det är värt att stanna i relationen eller inte.


Detta låter farligt, en människa som är myckt manuplativ kan fånga människor och hålla dem kvar med krav som är helt sjuka och den som utsätts för det har brytits ner och saknar försvar. Riskerar vi inte då att säga "du får skylla dig själv" att du inte insåg vad h*n gjorde?
Jag har själv varit i ett förhållnde där jag har blivit manupilerad till att acceptera helt vansinniga krav, utan att våld eller hot om våld varit med i bilden. Jag vill gärna inte se det som att jag får skylla mig själv. Vi var faktiskt två i förhållandet.

#87  Faktum Liv
2006-03-18 00:45:26

Nu vill jag inte ge mig på att analysera en situation som jag egentligen inte har nån koll på. Jag menar inte alls att människor får skylla sig själva eller att det är okej att vara manipulativ. Krav är okej men de ska ställas på ett shysst sätt. En måste vara öppen med sina krav och förväntningar, annars kan det bli farligt. I den situation som du beskriver så ser jag manipulationen som det negativa, inte kraven. Det är bättre att vara rak med sina krav och önskemål än att vika för dem på grund av att de inte anses okej, tycker jag.

Jag tror aldrig jag har hört någon säga att det aldrig är okej att ställa krav. Om det ibland är okej, vart går då gränsen? vilka krav är okej? Vilka är det inte? Det tycker jag är omöjligt att svara på och har därför beslutat mig för att alla krav måste vara okej att ställa. Så länge de ställs på ett lugnt, sansat och öppet sätt. Sedan är det upp till parterna var för sig eller tillsammans att komma till en lösning.

#88  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? svenskaflicka
2006-03-18 03:16:10

fredriktomte:

Ja, att ditt inlägg är orimligt och inte har med saken att göra förstår du kanske bäst själv. Har väl inte förespråkat experiment överhuvudtaget egentligen som nån generell metod, mer göra slut om en inte är så kompatibla.

Liv:
Ja du har en sån jävla poäng.

#89  Till Svenskaflicka fredriktomte
2006-03-18 04:49:46

Orimligt anser jag inte mitt inlägg vara (orimligt hur?). Däremot kanske inte någon brinnande viktig diskussion.

I vilket fall, detta var vad du skrev:

Svenskaflicka sa:
Intressant experiment. Tror du att det påverkade honom något? Eller förstår väl att det kanske inte var så. Annat än att han kanske inte tjatade om att se på film med dig igen?

Glad för din skull att han finns nånannanstans än i närheten av ditt liv eller bokhylla.


Om detta innebär att du förespråkar experiment av den här typen vet jag inte riktigt, men jag har svårt att få ovanstående till att enbart innebära att du är positiv till att människor som inte är kompatibla gör slut.

I vilket fall, säg att det istället hade handlat om att han fantiserat och onanerat, och hans flickvän hade ställt ett liknande krav, varpå han tjatat om att få onanera och hon gjort ett dylikt "experiment" för att sedan dumpa honom, hade du då varit lika positiv?

#90  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? svenskaflicka
2006-03-18 08:43:23

fredriktomte:
Jag tänker inte svara på den typen av hypotetiska frågor, som jag inte kan se har något att göra med saken här.

Det räcker nu fredriktomte, du behöver inte fantisera ihop exakt vad mina inlägg till annaztazia betyder. Speciellt som de inte är en del av en debatt, utan ett samtal som utgår från hennes liv. Berätta vad du själv tycker istället.

#91  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? macramatic
2006-03-18 09:59:25

När jag tänker efter: De tjejer som jag mött som mycket väl kan se på och underhållas av porr är sådana som är väldigt säkra i sig själva. Porren har ju mycket fokus på det kvinnliga objektet och dess kroppsliga attribut. Hade jag själv fått sitta och titta på porrfilm med mycket fokus på långhåriga blonda män med mjuka och finlemmiga kroppar tillsammans med dreglande tjejer så hade jag nog inte funnit situationen speciellt roande.
Det handlar om identifikation, det. Egentligen inte om porr i sig.
Men porren har ju mer. Spelandet på våld, mindervärdeskomplex och könshämnd, synd och besudling. Och det är sånt som jag är emot.

Det är lite lustigt att läsa om att ställa krav i en relation. En relation är ingen affärsöverenskommelse, vilket det låter på vissa som. No hard feelings, men tänk efter: Världens mest bedårande man som dyker och förklarar sin kärlek , samtidigt som han köper en kokt på närmsta Sibylla? Vad går bort? Mannen eller principerna?

Och jag har aldrig varit med om en relation där en plötsligt ska redogöra för sina krav, som på ett kontrakt. Give me a break... Det som är intressant dock att de flesta av dessa krav finns bara där, outtalade och ospecificerade hos oss alla. Såvitt en inte har lite speciella böjelser. De är alla samlade i vad jag sammanfattar i Attityd. Många har olika attityder till hur deras partner ska vara och inte vara. Och när partnern viker ifrån den bild vi har av henom i vår attityd, det är då vi reagerar.
Jag har också varit i relationer där en hamnat i en situation där det mesta av en själv blivit bortskalat och istället har en blivit en tränad apa. Det är hemskt lätt hänt, speciellt om en är djupt förälskad. Och när jag ser tillbaka på de relationerna så har det varit med kvinnor som haft just en outtalad bild av drömmannen, en kravspec. Och varje gång de träffat en kille som till vissa delar stämt överens med denna bild, så har de hakat fast i honom, samt påbörjat en Remake (omedvetet, tror jag).

Och naturligtvis en Disclaimer: Jag tror definitivt att minst lika många män har denna psykiska störning i att banka in en bild av sin drömkvinna i en stackars förälskad kvinnlig partner.

#92  macramatic Liv
2006-03-18 10:20:56

Nej, en relation är ingen affärsöverenskommelse, det är inte så mina relationer ser ut! Oftast så märks det ganska tidigt om en person är "något att ha" eller inte, och då behövs det kanske inte ställas några krav. Allt är okej liksom. Det är dessutom en sak att rada upp krav nu, en annan att se till att de efterlevs av en viss person. Jag har inte särskilt många krav, men en hel del önskemål, och jag vet att väldigt få människor lever upp till alla. Jag tror ingen människa som jag har eller har haft en relation med gör det. Men vissa kommer närmre än andra.

Det jag menar är att jag har svårt för attityden att vissa krav är okej att ställa, vissa är det inte. För jag kan inte själv dra den gränsen. Det är väl bättre att vara tydlig och säga att "dethär, dethär och dethär kräver jag för att vår relation ska funka" än att försöka med nån slags remake i smyg? Jag träffar hellre en person som säger "Liv, för att vår relation ska funka kräver jag att du börjar jogga en mil om dan" än en person som tycker att jag borde göra det och ger mig små trevliga hintar om hur tjock och otränad jag är. Givetvis skulle jag dumpa personen direkt. Men det skulle ju vara betydligt svårare om hen aldrig var öppen med kravet, om det bara var små hintar. Sånt är lättare att sortera bort.

Jag menar inte att det nödvändigtvis är särskilt bra att ställa en massa krav på en person. Jag skulle förmodligen dra öronen åt mig. Men jag anser att det är bättre att göra det öppet än att hymla och smyga med dem, eller förneka dem för att de inte anses vara okej. Det tror jag inte är en bra grund till en sund relation.

#93  macramatic: svenskaflicka
2006-03-18 10:30:36

Det finns olika uppfattningar om vad en kärleksrelation är. Det finns mer än en feminist som argumenterat mot romantik och relationer som inte bygger på överenskommelser eller kontrakt som du säger.
Jag har inget emot förälskelser, men ser definitivt poänger med mer av överenskommelserelationer också.

För någon kanske inte en korv på Sibylla inte är en så stor grej. För andra är det en jävla grej. För någon kanske det inte är en så stor grej att gå till porrklubbar, för andra är det, det.

Du pratar om outtalade krav, för min del har jag inga problem med att vi istället har mer uttalade krav. Varför inte?

Och det du kan kalla principer kan ju innebära en kränkning mot det en själv stå för. Ska vi välja bort våra ideal, principer, den vi är, för kärlekens skull? Jag hoppas att jag inte väljer mannen utan principerna. Det går att leva i relationer utan att göra våld på sig själv. Det är det, detta handlar om för mig.

Det handlar inte om att träna några apor, vi kan väl istället försöka undvika de apor som inte är bra för oss och som står för något vi själva inte respekterar. Eller har ett beteende som får oss att inte respektera oss själva.

#94  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? macramatic
2006-03-18 16:38:44

Jo, absolut! Det hade varit en drömvärld där människor faktiskt ställde upp sina krav så som de verkligen var. Men istället sätter vi upp principer så som vi tror är våra krav.
Visst. Jag har också krav. Och visst hade det varit super om den tjej som uppfyllde mina krav var feminist och hade samma livsfilosofi som jag. Men, jag vet samtidigt att det är inte det som får mig att tända.

Jag vet att jag kan bli kär i en nazist, trots att jag själv har romerskt påbrå. Jag hade kunnat falla för en bordellmamma, en djurplågare eller en som sålt sina barn till pedofiler. Om den tjejen har DET så kvittar det. Jag hade gjort allt för att förklara min avsky samt krävt att hon ändrat sitt liv. Men, jag hade försökt.

Jag har aldrig varit tillsammans med en feminist. Inga av mina partners har någonsin sympatiserat med min inställning eller ens förstått vad det gått ut på. Men, jag har fått acceptera det.
Jag, om någon, kan förstå kvinnor som väljer att gå tillbaka till män som slår dem, samtidigt som jag kan hata männen för detta så innerligt. Finns det någon som just har DET, då försvinner ofta sånt som självrespekt, principer och snustorra pekpinnar som man lätt kan sätta upp för sig en lördagseftermiddag.

Jag hoppas ni tar det på rätt sätt. Jag menar inte att vara föraktfull.

#95  macramatic Liv
2006-03-18 16:43:30

Jag tror jag förstår vad du menar, även om jag inte fungerar på samma sätt, så vitt jag vet. Men visst är det så att kärleken kan göra även mig om inte blind, så åtminstone synskadad.

#96  macramatic svenskaflicka
2006-03-18 17:41:27

Ja, nä vi är nog inte riktigt så lika då. Jag tänder främst på personer med grymma värderingar å häftiga personligheter. Å för mig handlar frågan om varför settle for less, när du kan få allt? Har en partner nu som jag kan spegla mig i, se mig själv i och som har massor av gemensamma värderingar tillsammans med.

Visst kan en säkerligen falla för de flesta oberoende av deras värderingar etc, men det är ju skillnad på att vara förälskad i någon och att leva i en kärleksrelation. Levandet kan ofta bli svårt om olikheter i människosyn, värderingar etc är stora. Vilket jag också varit med om.

Ja, säger inget du vet förstås. Men jaja.

#97  Till svenskaflicka fredriktomte
2006-03-22 04:29:53

svenskaflicka sa:
Jag tänker inte svara på den typen av hypotetiska frågor, som jag inte kan se har något att göra med saken här


Tycker vi väl olika här då.

svenskaflicka sa:
Speciellt som de inte är en del av en debatt, utan ett samtal som utgår från hennes liv. Berätta vad du själv tycker istället.


Skrivs det inne på tycka i en tråd som diskuterar ett visst fenomen så är det ju per definition en del av diskussionen. Vad är det jag ska berätta om? Vad jag tycker om själva "experimentet"? Det tycker jag låter onödigt. Upptäcker man att man inte kommer överens i en central fråga så går det ju bra att säga det (och avsluta relationen). Att manipulera sin partner i syfte att äckla denne ser jag inte riktigt poängen med. Jag tror mer på rak kommunikation.

#98  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? JayUU
2006-03-22 16:04:47

Jag tycker att det är sorgligt att mäns önskan att se på porr likställs med mäns önskan att förnedra kvinnan, så är det inte. (hävdar jag)

Jag lånar en tanke från en tråd på JÄIF, som jag tycker stämmer bättre:
"Porr-vinkeln är bilden av den villiga kvinnan, som vill ha sex, vill experimentera och vill ta för sig. Utan krav, utan känslor. "

Om det är "rätt" eller inte bygger väl på individens egen uppfattning. Jag håller med om att porren idag är tråkig och dålig, men om det fanns bättre, mer jämställd porr skulle jag hellre "konsumera" den. (FÖ gillar jag erotiska noveller bättre, de lämnar mer åt fantasin).

Apropå exemplet ovan. Jag skulle också ha bett att få sluta se på BSDM och kiss/bajs. Om homosexuella filmer skulle tända min partner, så är väl det ok, smaken är ju olika. Hörde om nån som hade studerat porrfilm med homosexuella män, och de ser ganska likadana ut. (har tyvärr ingen erfarenhet av detta än)

Och om syftet var att ni skulle använda filmen som krydda i ert sexliv så är det väl en sak, annars var det bara ett dumt sätt att förnedra din partner. Och förnedring är väl inget som jag kan berömma, i någon form.

#99  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Blindalina
2006-03-22 21:55:32

Men den är ju inte jämställd och fräsch än och det håller inte att konsumera den bara för att det inte kommit bra alternativ än.

#100  Sv: finns det killar som inte har hållit på med porr? Escapist
2006-03-23 00:39:42

Vilka andra företeelser ska vi undvika för att de inte är absolut jämlika?

#101  Blindalina #99 JayUU
2006-03-23 08:34:18

Nej visst är den inte jämställd än. Men den fyller ett behov hos många, därför konsumeras den.

Och om alternativen är att försöka ta bort behoven eller att hitta sätt att tillgogdose behoven på annat sätt så förespråkar jag det senare.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?