feminetik.se feminetik.se

Just nu 29 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Resultatet av F!s valresultat


Gå till senaste inlägget#1  Resultatet av F!s valresultat Zeppe
2006-03-02 14:53:17

Det här har säkert dykt upp i lite olika trådar här och var, men jag skulle gärna se en samlad diskussion eftersom jag har funderat en del.

1) Vad händer med F! om de inte når över fyraprocentsgränsen i valet i höst? Vad kommer de göra, hur kommer de framstå?
2) Vad händer med synen på feminism om de inte kommer in? Hur kommer snacket att gå?
3) Vad händer med synen på feminism om F! kommer in i riksdagen?
4) Hur kommer F! utvecklas om de kommer in i riksdagen?

#2  Sv: Resultatet av F!s valresultat Zeppe
2006-03-02 14:58:59

Kan ju börja med att säga vad jag tänkt själv (inga revolutionerande grejor men ändå).


1) Antar att F! kommer ha en plan för att hantera det och att centralfigurerna kommer fortsätta jobba, men utöver det vet jag inte. Många medlemmar kanske hoppar av? Kanske orkar de inte till valet 2010, kanske är det här enda chansen till ett parti av det här slaget.

2) Är rädd att det kommer tas som ett tecken på att svenskar egentligen inte sympatiserar med feminismen, trots att det naturligtvis finns massor feminister som kommer rösta på andra partier.

3) Även om F! inte påstår sig tala för alla feminister kommer det nog uppfattas så, eftersom det inte finns någon rivaliserande organisation som uttalar sig. Det vore nog bra med feministiska tidningar och tv-program osv som inte alltid håller med F!.

4) No idea, det vet kanske nån F!are bättre. Tog med den frågan mest för att det kändes snyggt att avrunda med den ;).

#3  Sv: Resultatet av F!s valresultat svenskaflicka
2006-03-02 16:03:21

1) Jag tror ungefär samma sak händer som med miljöpartiet som inte heller kom in i riksdagen första gången (eller andra heller) de försökte. Efter massa uppmärksamhet vid starten för miljöpartiet, kom det att bli mer av normalt partiarbete (om än precis som i F!s fall - i fråga om ett ovanligt parti). Om F! kommer litet ut ur extremt mediafokus är jag den sista att beklaga. Lugn och ro är en bra utgångspunkt för demokratiskt partiarbete. Kanske hinner då också F! få mer kraft och tid för lokalt engagemang och aktioner. Mindre säkert tänker jag däremot att det är att centralfigurerna kommer vara detsamma till år 2010. Tror partiet kommer finnas kvar, med eller utan centralfigurerna. Sen tror jag iofsig att partiet faktiskt har goda chanser att komma in i riksdagen.

2. Tror det blivit ganska tydligt att F! inte är liktydigt med feminism. Väldigt många från olika håll har ju tagit avstånd från F!. Kanske kan vi få en mer nyanserad debatt kring och om F! och feminismen, när partiet inte längre är lika mycket av en sensation.

3. Tror det för första gången på allvar kommer att bli hård debatt mellan olika feminismer i riksdagen. Tror inte färre utan fler riskdagsledamöter kommer att kalla sig feminister i plenisalen. Så därför tror jag snarare att det kommer visa på mångfalden inom feminismen. Sen kommer det såklart visa sig i form av splittring inom F!, när olika ledamöter tycker olika i olika sakfrågor.

4. Såklart svårt att svara på, beror förstås mkt på hur valresultatet ser ut i övrigt också. En intressant fråga är väl också i hur stor utsträckning som partipiska ska råda och sådant. Och hur mkt pragmatism eller opinionsbildning det blir fråga om. Samma frågor som exvis miljöpartiet fått ställas inför, och där utvecklingen gått mot mer av pragmatism.

#4  Om Fi kommer in eller inte TKU
2006-03-02 16:22:07

1) Det går att växa upp till fyraprocentsgränsen under flera mandatperioder, förutsatt att det finns en samlad rörelse bakom. Kristdemokraterna och miljöpartiet behövde många år på sig att komma in.

2) Om Fi inte kommer in i riksdagen så kommer de snabbt glömmas bort av massmedia och folket. De stora vinnarna är alla de feminister som inte har så mycket till övers för Fi. Radikalfeminismen kommer få sig en törn till förmån för de former av feminism (bl a liberal- eller socialistfeminism) som de etablerade partierna förespråkar. Personligen tror jag att det vore det bästa för jämställdhet i Sverige.

3) Om Fi kommer in i riksdagen så kommer de att på något sätt bli officiella representanter för svensk feminism. Feminister i de etablerade partierna, och de feminister som inte gillar Fi's ideologi, kommer att få det kärvare. Jag skulle personligen överväga att sluta kalla mig feminist.

4) Om Fi kommer in i riksdagen så kommer de "köpas upp" av vänsterblocket på samma sätt som vänster- och miljöpartiet. På samma sätt som vänsterpartiet med åren utvecklats till sossarnas revolutionära förbund, och miljöpartiet till sossarnas miljöförbund, så kommer Fi att bli som sossar fast lite mer inriktade på sina hjärtefrågor.

Fi kommer, liksom andra etablerade partier, få ett kaxigt ungdomsförbund som driver partiets frågor på ett mer provokativt och kompromisslöst sätt även efter att huvudpartiet har normaliserat sig.

#5  Sv: Resultatet av F!s valresultat MikaelaRobsahm
2006-03-11 19:27:48

en sak är viktig att inte glömma i denna diskussion, och det är att detta parlamentariska initiativ inte är den enda verksamheten som finns. det finns många aktivister som vill fortsätta, just för att vara en kraft i samhället som väcker opinion.
det finns också en stark folkbildningtanke i Fi och att bilda eget studieförbund efter valet, oavsett hur det går, ser jag som en sannolik utveckling. just nu bedriver man folkbildning lokalt på olika håll i lnadet och dessa initiativ växer.

Fi kommer fortsätta att betona att alla kivnnor inte är lika eller att vi inte är representanter för den svenska feminismen. det kan vi ju inte vara utan att ha blivit valda av de som i landet kallar sig för feminister, om man nu kan fantisera kring en sådan samlad votering.
det vi försöker göra politik av är ju det som medlemmar tar upp och vill lyfta. en del saker har vi gemensamt nästan allihop, men med mycket är det inte så. vi kan knappast anses representera andra feminister än de som ingår i organisationen. sedan att även andra kan se på oss och tycka att det är schysst och att vi är ense med dem är mer än vanligt, men knappast en garanti.

#6  Sv: Resultatet av F!s valresultat svenskaflicka
2006-03-11 19:33:40

Mikaela:

Word!

Tänker också på det faktum att inte ens SAP brukar klara av att kunna representera alla socialdemokrater. Vi har dalaupproret, många sossar som väljer soffan, proteströstar på vänsterpartiet etc. Och då är denna åsiktsinriktning - socialdemokrat - rimligen smalare (kan kanske diskuteras i och för sig) än vad som ryms inom ordet feminism. Inget parti kan ta monopol på ett åsiktspaket eller en ideologi, en sådan tanke bygger på en missuppfattning om hur det politiska systemet funkar tänker jag.

Tror massa på de politiska möjligheterna till förändring. Politik är att vilja, som Palme sa, och nu jädrar vills det en massa runtomilandet. Det är väl helt fantastiskt!

#7  Sv: Resultatet av F!s valresultat tiarafeministen
2006-03-11 19:57:54

TKU sa:
Jag skulle personligen överväga att sluta kalla mig feminist.


Jag ryser i hela kroppen när jag hur uttalanden av detta slag. Hur kan man ge upp på en sån viktig beteckning bara för att man inte är överense med alla som använder den? Är det inte bättre att kämpa för att synliggöra feminismens mångfald??

Inom F! så tror jag att vi är beredda på alla möjliga valresultat. Jag tror även att det på kort sikt kommer att bli ett litet medlemsras oavsett om vi kommer in eller ej. Om vi inte kommer in kommer några att hoppa av p.g.a. det, om vi kommer in kommer några hoppa av för att de inte kommer gilla de kompromisser vi kommer tvingas göra i ev. samarbeten. Men kärnan kommer att bestå.

vad gäller fråga 2 så hoppas jag verkligen att feministerna i de andra partierna kommer att låta den här frågan ta plats i riksdagen och att det kommer leda till en mer mångfacetterad bild av feminismen.

- Linnéa

#8  Sv: Resultatet av F!s valresultat monica
2006-03-12 10:27:13

Svar på fråga 1: Den mångfaldiga feministiska kampen fortsätter, vilket jag tror är svar på fråga 2,3 och 4 också! Det är helt upp till hur vi agerar, alla som är med och alla som väljer att stå utanför av olika skäl. Min personliga önskan är att många ska se möjligheterna i att detta är en liten del i den stora feministiska kampen och förändringen.

#9  Sv: Resultatet av F!s valresultat chalky
2006-03-12 18:30:15

till att börja med så tycker inte jag att f! har i riksdagen att göra. som organisation har jag inget emot dem, men jag tror att en feminism som kommer "ovanifrån" kan döda kampen och avdramatisera feminismen som begrepp. dessutom kan inte ett så splittrat parti förväntas att uppnå någonting över huvud taget. om man bildar ett feministiskt parti kan man väl i alla fall försäkra sig om att alla inom partiet står för samma eller liknande feministiska inriktningar, eller att de åtminstone har liknande ideologisk bakgrund? det är möjligt att f! når riksdagen, men jag är rädd att de gör mer skada än nytta där.
som svar på frågorna:
1) jag tror att de fortsätter kämpa, kanske mer som en fri organisation snarare än ett parti. jag tror som sagt att det finns mer för dem att göra på ett sånt plan
2) jag tror att man borde oroa sig mer för vad som händer med feminismen om de kommer in.
3) feminismen kommer att upplevas som småborgerlig och något som "storebror" håller på med snarare än något som ska genomsyra hela samhället.
4) dom kommer nog inte direkt utvecklas, utan snarare åka ut efter en mandatperiod

#10  #9 chalky Femmenist
2006-03-12 22:57:48

Tråkigt att du inte ser att F! kan se till att de feministiska frågorna kommer att prioriteras i riksdagen chalky. Varför skulle F! göra skada menar du?

Jag undrar också vad du bygger din inställning att F! är ett mer splittrat parti än andra partier på? Jag ser det som att vi har olika feministiska bakgrunder men vårt partiprogram kommer att vara det vi enas kring - och tro mig det kommer att bli omfattande! Det ryms i F! olika uppfattningar i olika frågor precis som olika former av socialism och liberalism finns inom andra partier.

Nå svar på frågorna:

1. Som redan har tagits upp här så är F! ett folkbildningsprojekt, även om den biten är lite nedprioriterad just nu till förmån för uppbyggnad av organisation och valarbete. F! kommer i alla hägsta grad att erbjuda och samordna föreläsningar och demonstrationer och aktioner av skilda slag. För den som vill ta del av F!s framtida folkbildningsprojekt så rekomenderar jag att bli medlem.

2 + 3. Jag tror till att börja med att det är en felbedömning om man tror att den negativa synen på feminism som råder idag beror på F!. Denna fick sin kulmen i och med "Könskriget". Ju större inflytande feminism får desto mer motstånd mot feminism bland meningsmotståndare. Det politiska motståndet mot feminism kommer nog att bli tydligare i de parlamentariska debatterna när F! kommer in i riksdagen. Om F! inte kommer in tror jag att de feministiska frågorna kommer att bli lika nedprioriterade som vanligt. Snacket om "tokfeminister" och "extremfeminister" kommer att kvarstå oavsett om F! kommer in i riksdagen.

Feminismen... ja den kommer nog att fortsätta som vanligt i alla de olika former som finns idag, men med skillnaden att det även finns en större internationell rörelse i form av F! Ja just det, F! håller på att internationaliseras. Apropå den internationella förväntan som finns på att F! ska lyckas ta sig till riksdagen så oroar jag mig mer för att feminister i andra länder kommer att tappa tron på att det som F! föresatt sig går.

4. Det är lite svårt att förutse eftersom politiken och samhället och förutsättningarna för feminism i stort varierar med tiden. Den folkbildande rörelsen kommer att utvecklas och få ekonomiska resurser i och med partistödet. Det kommer att finnas ett större utrymme för den folkbildande rörelsen än i dagsläget. Den parlamentariska delen blir kanske mest intressant att följa. Det som kommer att skilja F! från andra partier är ambitionen att hålla verksamheten så platt som möjligt. Den politiska diskussionen kommer att föras bland medlemmar på ett sätt som inte finns inom andra partier idag.

#11  femmenist chalky
2006-03-13 20:05:27

för att vara ärlig så tror jag ju inte på riksdagspolitik alls, utan snarare ett direkt folkstyre, men om man nu ska ge sig in i riksdagen så tror jag att en förutsättning för att driva en framgångsrik politik är att man har en ideologisk plan, något som f! inte har. det enda som håller ihop partiet är feminismen, men jag tror att man behöver en grund vad det gäller ekonomi, arbetsmarknadspolitik mm. och inte bara en enda gemensam nämnare. visst är det alltid positivt med feminister i riksdagen, men om man försöker förändra något i den typen av frågor ovanifrån så tror jag att det blir så att folk börjar tänka att det är "en av dom där frågorna som politikerna håller på med" istället för att ta saken i egna händer. allting som genomsyrar hela samhället måste följakligen förändras från gräsrotsnivå.
sen har jag en fråga också: kan f! tänka sig att starta ett samarbete med vilka partier som helst? detta undrar jag eftersom det finns både liberala och socialistiska element inom partiet.

#12  Sv: Resultatet av F!s valresultat SGTallentyre
2006-03-14 16:50:12

Tiarafeministen sa:
Jag ryser i hela kroppen när jag hur uttalanden av detta slag. Hur kan man ge upp på en sån viktig beteckning bara för att man inte är överense med alla som använder den? Är det inte bättre att kämpa för att synliggöra feminismens mångfald??


Jag betraktar mig idag som feminist, men jag har inte särskilt mycket till övers för F!s agenda. Om de flesta svenskar börjar skulle börja koppla samman begreppet "feminist" med partiet F! så tänker inte jag erbjuda dem den associationen. Hellre i så fall att jag drar till med "kvinnosakskämpe", "jämställdhetsförespråkare", "similist" eller vad som helst som inte får de flesta svenskar att tänka på ett parti som jag inte alls sympatiserar med.

(SGTallentyre, formerly known as TKU)

#13  @chalky MikaelaRobsahm
2006-03-14 23:13:52

har du läst någon av politiken som Fi publicerat på sin hemsida?
där får man ju se hur det finns politik inom många områden, som tydligt hänger ihop genom den ideologiska grunden. efter kongressen i april finns politik inom fler områden, och så kommer programmet successivt att växa.
det är helt okej med mig att dissa det som står på goda grunder, men att räkna bort oss på basis av att vi inte kommer kunna syssla med "riktig" politik utifrån en feministisk grundsyn, det är... jag vet inte vad jag skall kalla det, ärligt talat. känns förlöjligande på nåt sätt, på ett personligt plan iaf.

jag frågar: varför är klassproblematik ett mer komplett ideologikoncept än feminismen? det är inte självklart, men sjukt väletablerat i våra begreppsvärldar.


vad gäller samarbetspartier så tänker jag mig att de partier som närmar sig oss i jämställdhetsfrågor och framförallt kan tänka sig att lyfta ord på papper till handling kommer arbeta tillsammans med oss. svårt att arbeta med partier som inte erkänner feminism eller könsmaktsordning eller patriarkat, eller som ser på de områden vi lyfter som "kvinnofrågor".

#14  shalky divad
2006-03-15 00:37:44

"sen har jag en fråga också: kan f! tänka sig att starta ett samarbete med vilka partier som helst? detta undrar jag eftersom det finns både liberala och socialistiska element inom partiet."

Här ställer du en fråga som du själv svarar på.

#15  MikaelaRobsahm chalky
2006-03-15 12:50:30

jag sa aldrig att f! inte sysslar med "riktig" politik eller att klasskampen var viktigare än feminismen. jag säger att så fort ett parti riktar in sej på en fråga på det sättet så anses målen nästan vara uppnådda och folk slutar kämpa. detta skulle gälla klasskampen också om den inte hade dött för länge sen. vidare menar jag som sagt inte att klasskampen var viktigare än feminismen. abslolut inte. men även den kampen måste kämpas nerifrån

#16  @chalky igen MikaelaRobsahm
2006-03-15 13:42:06

men menar du verkligen att feminismen är en fråga?

#17  MikaelaRobsahm chalky
2006-03-15 14:44:50

om man gör den till en. genom att föra in feminismen i riksdagen på ett sätt som f! gör blir det bara en punkt på dagordningen. det blir inget att kämpa för längre, utan något som politiker använder sej av i sina snoppmätartävlingar. det är också därför repressentationsdemokratin faller

#18  Sv: Resultatet av F!s valresultat monica
2006-03-15 17:33:27

Under tiden vi diskuterar här vad som kan hända, kommer att hända, osv
så fortsätter tusen och åter tusentals kvinnor och män att kämpa för de värden de tror på. Många av oss kallar oss feminister.
Det är härligt med mångfald även inom åsikter. F! är det bästa som hänt mig i livet! Tänk så olika det kan vara. Jag har varit feminist i 30 år och ser fram emot fortsatt mångfald i kampen plus denna möjlighet att trycka på innifrån maktens egen håla. Helt ljuvligt!

#19  Sv: Resultatet av F!s valresultat tiarafeministen
2006-03-16 15:47:46

chalky sa:
jag sa aldrig att f! inte sysslar med "riktig" politik eller att klasskampen var viktigare än feminismen. jag säger att så fort ett parti riktar in sej på en fråga på det sättet så anses målen nästan vara uppnådda och folk slutar kämpa.


1. Jag skulle inte säga att feminism är en fråga utan ett perspektiv som kan apliceras på all frågor.

2. Feminism finns redan som en "fråga" i riksdagen och det finns mål och beslut osv. Problemet är att det cenario du målar upp är verkligheten nu. Hela vitsen med att ge sig in riksdagen är att ta feminismen som papperskonstruktion och se till att den tillämpas på alla politiska frågor i praktiken. På samma sätt är feminismen en "fråga" i många etablerade partier men influerar inte deras politik nämnvärt i praktiken. Där står den i skuggan av en annan ideologi eller agenda. Därför behöver feminismen ÄVEN drivas av ett parti som sätter feminismen högst upp på den politiska agendan.

#20  tiarafeministen chalky
2006-03-24 03:58:52

jag menade inte att feminismen är en fråga. iaf inte mer än vad marxismen eller liberalismen är. problemet är att den typen av förändring aldrig får ske "ovanifrån". könsrollerna kan inte förändras på det sättet. det är en sociologisk fråga. allt måste ske som en del i en sociologisk process, inte genom att man pratar om jämställdhet i riksdagen (och jag menar då naturligtvis inte att det inte ska diskuteras där alls, utan att detta ska handla om frågor som kan och bör behandlas från det hållet, ex. lagstiftning).
och som svar på ditt andra påpekande menar jag att denna situation skulle förvärras avsevärt om ett parti med feminism överst på dagordningen skulle komma in i riksdagen.

#21  Sv: Resultatet av F!s valresultat MikaelaRobsahm
2006-03-24 08:36:40

men, det finns ju ett realpolitiskt plan där ojämställdhet är inbyggt i systemet.
skall ojämlika löner inom sektorer förändras sociologiskt?
(ursökta den retoriska frågan)

vissa saker kan man med ett feministiskt perspektiv förändra nu, där många andra kör på efter det gamla vanliga, de ser inte hur vissa socialföräkringssystem är bärare av en ojämställdhet.

#22  MikaelaRobsahm olaberg
2006-03-24 10:20:51

Ur en liberal synvinkel ska absolut ojämlika löner förändras "sociologiskt", eftersom lönebildningen ska styras genom tillgång och efterfrågan, och dessa faktorer är utslag av värderingar.

Systemfel i socialförsäkringarna däremot, liksom i alla andra lagar, där är det en klockren fråga för parlamentsbeslut. Liksom vilka utredningar som ska tillsättas.

#23  MikaelaRobsahm chalky
2006-03-26 04:16:44

ojämlika löner kan inte förändras på något annat sätt tyvärr. iaf inte utan att skilja på män och kvinnor som grupper, vilket totalt går emot feminismens grundprinciper. sen finns det ju i och för sig en poäng med att dela upp män och kvinnor i kampen, men om man lagstiftar om att kvinnor och män ska ha lika höga löner så måste man skilja på dom och därmed cementera könsroller. för så länge man ser män och kvinnor som två grupper så kommer den ena alltid anses "bättre" än den andra. det är en jättehård nöt att knäcka, men jag väljer den här vägen därför att jag vägrar se några fler skillnader mellan män och kvinnor än genetalier.
vad det gäller lagar däremot så kan ju dom bara förändras på ett sätt, och man behöver dessutom ordna så att lagarna inte är tolkningsbara. skippa det jobbiga språket: våldtäkt=tvångsvård, sexuella trakasserier=fett skadestånd. det behöver inte vara svårare än så. och om det bara skulle vara lagstiftningar som f! hade tänkt engagera sej i så kanske dom till och med skulle ha min röst, men om dom över huvud taget börjar diskutera kvotering mm. så har dom tappat den igen

#24  Sv: Resultatet av F!s valresultat tiarafeministen
2006-03-28 00:02:06

Är inte det bara en formuleringsfråga? Varför kan man inte lagstifta om att likvärdigt arbete ska innebära livärdig lön?

Det finns möjligheter att via könsneutrala formelringar rätta till obalansen i lönesystemet. Då får vi även med faktorer som inte går under kön ex etnicitet, ålder, funktionshinder, sexuellläggning osv. Lika lön för likvärdigt jobb helt enkelt!

/ Linnéa Sjögren

#25  Sv: Resultatet av F!s valresultat chalky
2006-04-17 06:14:18

sorry att jag tappade tråden där. jag vill bara avsluta det hela med att säga att jag först och främst menar att kvotering aldrig kan sluta bra, och angående det tiarafeministen tog upp så tror jag att det blir enormt svårt att stifta en lag som säger "lika lön för lika arbete" därför att arbetet i dom allra flesta fall inte är mätbart. i dom fall där arbetet går att mäta är det ju naturligtvis en bra idé, men just den frågan är nog snarare något som facket borde syssla med än något för riksdagen. sen måste jag dessutom påpeka att dessa tankar är anpassade till vår nuvarande samhälluppbyggnad, och att jag egentligen helst skulle se att alla människor, oavsett yrke, borde tjäna ungefär lika mycket.

#26  chalky Escapist
2006-04-17 12:29:29

Lika lön för alla? Så kompetens, utbildning, marknadsvärde och alla andra saker som folk försöker få kvinnolöner jämlikt baserade på är egentligen totalt oviktiga?

#27  escapist svenskaflicka
2006-04-17 12:47:26

Lika löne för lika arbete är ju det som chalky säger.. inte lika lön för alla.

Men det finns såklart de som tycker att utbildning ska ge högre lön oavsett om det genomförs samma arbete. Som du kanske?

#28  Sv: Resultatet av F!s valresultat Faktum
2006-04-17 13:17:46


Men det finns såklart de som tycker att utbildning ska ge högre lön oavsett om det genomförs samma arbete.


Beror imo på hurvida utbildningen är relevant för jobbet.
Lärare med lärarexamen tycker jag ska ha högre lön än de som saknar lärarexamen trots att de utför samma arbete. En specialistsjuksköterska med längre utbildning än en annan sjuksköterska ska ha högre lön även om de utför samma arbete.

Men en högutbildad person ska inte ha högre lön för ett arbet där utbildningen inte är relevant i arbetet.

#29  svenskaflicka Escapist
2006-04-17 13:37:24

Läs vad chalky skrev igen: "...alla människor, oavsett yrke, borde tjäna ungefär lika mycket".

Och nej, en läkare som kör taxi ska givetvis få lön för att köra taxi.

#30  escapist svenskaflicka
2006-04-17 16:32:43

Okej. Han säger både och, men i det samhälle vi har idag så vill han ha lika lön för lika arbete.

Men visst jag håller med chalky om att idealet är samma lön för alla som arbetar. Men det är mer en följd av mitt socialistiska engagemang än mitt feministiska. Och inte så relevant i det här sammanhanget.

Faktum:
Ja som systemet är idag ja, så ska personer med mer erfarenhet eller utbildning, tjäna mer än de med mindre erfarenhet/utbildning. Men det bygger ju också på tanken att dessa kan utföra ett ANNAT arbete än de med lägre utbildning. ANNAT i betydelse ANNAN kvalitet på arbetet.

Nåväl, en lärare som jobbat i tio år och inte har examen men däremot exvis läst 300 på universitete i relevanta ämnen, bör enligt min uppfattning ha högre lön än en nyutexaminerad gymnasielärare. Kunskap snarare än formella meriter bör styra lönesättning. Men det är ju hur jag skulle tänka om jag var chef haha..

#31  svenskaflicka Escapist
2006-04-17 17:52:57

Hur får du ihop det till att han säger både och? Att alla ska tjäna lika oavsett yrke står det otvetydigt i #25.

Så det är fel att ge en man och en kvinna med samma jobb olika lön, men det är rätt att ge en läkare och en taxichaufför samma lön? En organisation får inte säga till en kvinna att hon inte får den lön hon är värd, men de får säga till alla anställda att de inte får den lön de är värda?

#32  escapist svenskaflicka
2006-04-17 19:07:57

ursäkta, är uppenbart rätt virrig idag. Det står ingenstans, blandade ihop litet inlägg här ser jag.

Det handlar ju om två helt olika saker. Diskriminering på grund av kön är ju svårt att försvara oavsett system. Tanken om enhetslön - eller lön efter behov där exempelvis den med barn får högre lön om en vill ha ett sånt system - är ju att alla arbeten är lika viktiga. Utgångspunkten är alla människors lika värde, och att alla är värda ett värdigt liv. Och för de flesta är det ju inte heller lönen som är drivkraften till varför folk utbildar sig. Men men, nu har vi kommit långt ifrån trådstarten.

#33  svenskaflicka Escapist
2006-04-18 02:12:38

Hmm. Då får jag kanske starta en tråd om hur man får ihop jämlika löner för män och kvinnor med ojämlika löner för alla. För lika lön för alla låter som raka motsatsen till att upprätthålla allas lika värde för mig. Jag får inte heller ihop tanken på frigörelse med en sådan önskan om en föräldra-stat som bestämmer så mycket.

#34  escapist svenskaflicka
2006-04-18 10:23:01

skillnaden ligger att vi i en demokrati kan välja våra statliga företrädare, den politik den ska föra. Vi kan däremot inte välja våra kapitalister. Frigörelse från kapitalism och patriarkat. Jaja. Men annan tråd, som du gärna får starta.

#35  Sv: Resultatet av F!s valresultat Escapist
2006-04-18 11:57:38

Här är tråden: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

#36  escapist chalky
2006-04-18 12:00:25

ok. jag vill bara försöka reda ut min mening innan jag lämnar det här forumet, men om du startar det där andra så är jag på.
alltså: pengar är makt. har du mer pengar än vad du behöver så är överskottet makt. dom ger dej tillgång till religiösa grupper, slutna bekantskapskretsar mm vilket gör att du kan knyta kontaktnät med "viktiga" människor. detta är att skapa sej makt. feminismens mål är att upplösa maktstrukturer, inte bara mellan kvinnor och män, utan även exempelvis män emellan, kvinnor emellan, mellan etniska grupper osv eftersom dessa bara är socialt skapade grupperingar. därför krävs lika lön för alla eller utplånandet av hela det monetära systemet för att kunna uppnå feminism. följakligen skulle jag inte kalla någon som inte vill utplåna löneskillnader på alla plan för feminist. om vi sedan ändå ska leva i ett samhälle som det ser ut idag så är det ju bara självklart att vi ska ha lika lön för lika arbete. problemet ligger då bara i att liberalismen har motbevisat sej själv så många gånger när målet för liberalismen är människors lika värde medan följden alltid har blivit att ett fåtal har varit enormt mycket värda medan massorna inte har varit värda ett skit.

#37  Sv: Resultatet av F!s valresultat tiarafeministen
2006-04-27 14:37:25

För att återgå till trådens grund fråga.

Igår var jag på debatt I Haninge Kulturhus. Frågan på tapeten var "behövs det ett feministiskt parti i politiken" och från F! satt Talesperson Sofia Karlsson.
Under debattens gång så blev det så tydligt att alla dessa feminister från olika partier har så mycket gemensamt, inte bara problemformuleringar utan faktiskt i många fall även vad gäller åtgärder. Även fast de försökte lyfta fram sina olikheter så kunde man inte dölja att man kunnat ha och borde ha sammarbetat mera över partigränderna. De erkände att det ofta berodde på att partilinjen inte tillät. Nog behövs det ett feministiskt parti i politiken. Ett parti som alltid lyfter de feministiska frågorna är även en styrka för de andra feminister från höger till vänster som nu sitter och ser sina hjärtefrågor tigas ihjäl. Det blir en öppning för breda feministiska sammarbeten över blockgränserna och sätter ökad press på partierna att ta in feminismen i sin partilinje inte bara som begrepp utan även som ett ideologiskt ställningstagande som har konsekvenser för den politik de sedan ska föra!

Jag tror många feminister i etablerade partier i hemlighet hoppas att F! ska komma in så att dessa frågor inte längre ska kunna kvävas i partilinjens hårda grepp!

Linnéa Sjögren
Riksdagskandidat Feministiskt initiativ

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?