feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Absolut jämställdhet?


Gå till senaste inlägget#1  Absolut jämställdhet? metamorfos
2006-03-01 18:44:54

Är absolut jämställdhet det som feminister strävar efter? Absolut millimeterrättvisa på livets alla områden? Identiskt likadana personer utan synliga skillnader? Eller ... vad?

Många säger att feminism är samma sak som jämställdhet. Definitionen av feminism i dess enklaste lydelse är "strävan efter kvinnans jämställdhet med mannen". (Något förenklat, ej direkt citat från Nationalencyklopedien. Det finns andra ordalydelser, ordval, beror på vilket uppslagsverk som anlitas.)

Naturligtvis inser jag att var och en har egna mål, egna önskedrömmar om en feministisk framtid och att delmålen är många.

En av mina önskedrömmar är att det blir lika naturligt för båda föräldrarna att ta del i sina barns uppväxt, att det blir lika naturligt för båda att ta lika många föräldradagar, att det blir lika naturligt för båda att ta ledigt från jobbet när barnen är sjuka. (Ja, ni får stå ut med heteronorm här, trots allt är det den vanligaste föräldrakonstellationen vi har. Detaljerade diskussioner om föräldraledighet är ett intressant ämne som tål att diskuteras flera vändor till, men hör inte till den här tråden!)

En annan önskedröm, eller strävan, är att alla människor faktiskt ska ha lika värde, så där som FN:s deklaration för mänskliga rättigheter deklarerar. Det är inte så i dag, trots att det lite bedrägligt står så i de flesta offentliga dokument som lagar och förordningar.

Vad är dina egna önskedrömmar, dina mål?

Vart anser du att feminismen bör sträva efter?

Och hur når vi dit?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?