feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Svenska killar allt vekare


Gå till senaste inlägget#1  Svenska killar allt vekare Nettan
2004-08-17 13:56:25

Så lyder rubriken på tv3s text-tv.

Det rapporteras att svenska killar blir allt skörare både psykiskt och fysiskt. Det är slutsatsen man har dragit av att 13,5% av de värnpliktiga hoppar av utbildningen. Dessutom kommenteras att en fjärdedel av de som hoppar av gör det p.g.a. anpassningssvårigheter.

Vidare skriver man att avhoppen beror på att ungdomar har blivit vekare, fetare och svagare.

Jag har inga problem att tro att ungdomar har blivit fetare och svagare. Med skräpmatskultur och en extrem närhet till det mesta och dessutom elektroniska hjälpmedel så behöver vi inte röra på oss särkskilt mycket och inte heller behöver vi öva upp vår fysiska styrka eftersom den inte behövs i samma utsträckning som förr.

Men vekare? Psykiskt skörare?

Är det verkligen ett vekhetstecken att hoppa av lumpen? Kan man inte lika gärna tolka det som en styrka? Att dagens unga killar lär sig tänka själva i så stor utsträckning att man får svårt att anpassa sig till det "ta-order-och-lyd"-klimat som finns inom det militära? Jag skulle nog se det som ett friskhetstecken iallafall.

Vad säger ni?

#2  Idiotisk statistik och ännu mera idiotiska slutsatser ufpopen666
2004-08-17 14:05:55

Hörde även på nyheterna att Kommunförbundet kommit fram i en undersökning att elever och lärare är mer engagerade i skolan och trivs mer än för tio år sen.
"Detta är direkt mätbart" sa nyhetsuppläsaren" för 60% fler upplevde en större trivsel än för 10 år sen."

Hur mäter man generellt en större trivsel på annat sätt än att fråga vederbörande?

Hur kan man räkna ut att en människa är skörare i och med att de hoppar av lumpen?

Det är som att påstå att statistiskt sett löper man större risk att få skrumplever om man sitter på en parkbänk,

#3  Svennis Kerstin
2004-08-17 14:19:37

Jag läste denna "nyhet" i Metro idag också. Där hade de även ställt frågan till tre personer på stan. Frågan löd: "Har svenska män blivit veklingar?"
En tjej svarade så här:
-Nej, mjukare men inte vekare, se bara på Svennis.

Vad tycker man att ordet "vek" betyder då? Jag antar att hon syftar på Svennis otrohetsaffärer, och att han inte är vek, eftersom han har haft sex med många kvinnor.

Jag har inte SAOL till hands där jag är just nu, men jag skulle helt spontant säga att vek betyder ömtålig, skör, känslig osv. Och man måste nog inte alls vara vek för att hoppa av lumpen. Snarare tyder det väl på handlingskraft att hoppa av någonting som man märker att man inte vill göra.

Sedan kan jag också tänka mig att många unga killar idag är i sämre fysisk kondition, och dagligen slås ju i media larm om att även den psykiska hälsan hos unga försämras. Men som du skriver, Nettan, så ser jag det också snarare som ett friskhetstecken att killar inte tycker att det är kul att springa omkring med vapen och lyda order...

Och vad gäller Svennis tycker jag han verkar vara en riktig vekling. Att knulla många brudar är en sak - att inte våga vara öppen med det är en annan...

#4   Eric
2004-08-17 14:47:07

Jag måste faktiskt meddela en avvikande åsikt mot Nettan och Kerstin. Jag tycker inte att det generellt är ett tecken på styrka att hoppa av lumpen. Inte nu längre.

Jämför 20 år tillbaka t ex. Då gjorde över 80% av alla killar lumpen, och om du inte ville så fick du verkligen jobba för att komma därifrån. Du kunde söka vapenfri tjänst, eller så fick du övertyga ett flertal psykologer på mönstringen att du antingen var "efterbliven" eller skulle må fysiskt dåligt av att bli tvingad.

Idag är det väl inte mer än 30% av killarna som blir uttagna till lumpen. Och har du ryckt in så räcker det i princip med att gå till kompanichefen och säga "Jag vill inte vara här." så blir du ofta hemskickad.Bara för att du upptäckt att det är skönare att sova halva dagarna hemma i sängen hos mamma än att bli väckt kl. 6. Jag har respekt för de som säger ifrån redan på mönstringen, för de har i alla fall tänkt igenom saken ordentligt i förväg och tagit ett ordenligt beslut. Men de som bara flyter med, och sen hoppar av för att de inte trivs eller har lust längre... Nej, jag ser det inte som ett tecken på styrka och friskhet.

#5  Eric Nettan
2004-08-17 14:52:59

Det kan ju faktiskt vara så att man vill göra ett försök. Men jag tror att atmosfären i det militära skiljer sig alltmer från det övriga samhället. Samhället i stort uppmanar till eget kritiskt tänkande men i lumpen gäller det exakt motsatta. Lyd order - ifrågasätt inte.

Jag tycker inte att det är konstigt att många inte står ut med det. Jag själv har haft funderingar på det militära. Men jag har kommit fram till två saker som ligger mig i fatet. Dels har jag en fysik som en 80åring som har rökt sedan hon var 9 och sen har jag alldeles för svårt att ta order, jag slår bakut.

Men självklart hoppar inte alla av för att de inte vill ta order. En del är säkert bara lata. Men det är skillnad på att vara lat och att vara psykiskt skör...

#6  nettan JoeHill
2004-08-17 15:15:40

"Samhället i stort uppmanar till eget kritiskt tänkande men i lumpen gäller det exakt motsatta. Lyd order - ifrågasätt inte."

Vad har du fått detta ifrån? Har du gjort lumpen? Jag tror du sett för många amerikanska krigsfilmen... ..ett konstigt sätt att bilda sig en uppfattning på. Är det det du menar med "eget kritiskt tänkande"?

:P

#7  JoeHill Nettan
2004-08-17 15:20:54

Så du menar att det inom det militära finns en strävan efter individualism och eget tänkande? Om jag har förstått det hela rätt så är lumpen en utbildning inför eventuella krigstider. För att överleva i krig behöver gruppen kunna sluta sig kring en beslutsfattande ledare. Om alla sprang omkring och gjorde som de själva ansåg vara bäst skulle strykorna inte ses som särskilt organiserade. Har jag fel?

#8   JoeHill
2004-08-17 15:32:57

"För att överleva i krig behöver gruppen kunna sluta sig kring en beslutsfattande ledare."

Detta stämmer bra för en stor krigsmakt som USA. Men inte för ett litet land som sverige med en liten befolkning. I ett ev krig skulle Sverige bli överkört av en annan krigsmakt inan vi han mobilisera 1% av soldaterna. Det "Fria" kriget skulle börja momentant eftersom fi skulle slå ut alla ledningcentraler direkt.

Det "fria kriget" är en fin omskrivning för terrorism och det är faktiskt detta man lär sig i mångt och mycket i lumpen. Det är lätt att bidriva terrorism utan att ha ledningcentraler eller högre befäl. Dessutom är det mkt effektivare än att ställa upp alla soldater på ett led så att en främmande överlägsen krigsmakt kan skjuta ned dem. Jämför med vad som försigår i Irak idag.

Varför tror du Sverige har flest antal personminor/fordonsminor per capita i världen?

#9  JoeHill Nettan
2004-08-17 15:40:54

"Varför tror du Sverige har flest antal personminor/fordonsminor per capita i världen?"

Ingen aning. Och jag vet inte om det intresserar mig i särskilt hög grad heller.

Men om det nu är så att vi har ett försvar som bygger på tänkande individer varför har vi då överhuvudtaget högre befäl? Om individualism var målet med lumpen så skulle väl lumpen snarare se ut som skolan. Lärare och elever. Alla lärare har samma status och alla elever har samma status. Varför ge vissa högre status än andra om de ändå inte fyller någon funktion i verkligheten?

Dessutom var det väl knappast innehållet i lumpen som diskuterades utan anledningar till varför så många fler hoppar av idag. Anser JoeHill att dagens killar hoppar av lumpen för att de är psykiskt sköra och veka?

#10  Nettan Eric
2004-08-17 15:48:18

Det primära i lumpen är "Lös uppgiften!".

Ofta går det till så att man först får lära sig ett antal sätt att lösa olika uppgifter, den s.k. grundutbildningen eller "gröntjänsten". Man skaffar sig en verktygslåda, så att säga. Vilka verktyg fungerar i vilka situationer, och vilka fungerar inte alls, någonsin.

Sedan placeras man inför olika situationer, där man själv (faktiskt) ofta får lösa problemen efter eget huvud, med hjälp av de metoder man fått lära sig. Inte alltid, men förvånansvärt ofta faktiskt. Lumpen idag på de flesta ställen handlar väldigt lite om att enbart springa-skrika-skjuta.

Fast visst har en del otur och handlar på fel ställe.

Vidare. Visst kan det vara så att en del vill göra ett försök. Men om antalet avhoppare ökar samtidigt som antalet "lumpare" minskat till en tredjedel, tar i alla fall jag som tecken på att andelen som ger upp vid lite motgångar ökar.

#11  nettan JoeHill
2004-08-17 15:49:55

"Men om det nu är så att vi har ett försvar som bygger på tänkande individer varför har vi då överhuvudtaget högre befäl?"

De högre befälens främsta uppgift är att under fredstid utbilda värnpliktiga att kunna strida på egen hand eller i små grupper. De är som lärare i skolan. Någon måste ju lära 18-åringarna att tänka själva i en helt ny miljö. Det är inte så lätt. Det har ju visat sig att sparkade befäl i många fall blir utmärkta lärare även i det civila.

"Anser JoeHill att dagens killar hoppar av lumpen för att de är psykiskt sköra och veka?"

Tja, psykiskt sköra vet jag inte, men fetare och sämre kondis säger ju i alla fall de flesta undersökningarna att de blivit/fått.

#12  Obs Eric
2004-08-17 15:52:00

Mitt inlägg kl 15.48 var ett svar på Nettans kl. 15.20, och skrevs innan JoeHills och Nettans kl. 15.25 resp. 15.40.


Men:
"Dessutom var det väl knappast innehållet i lumpen som diskuterades utan anledningar till varför så många fler hoppar av idag." Innehållet kan väl vara en anledning?

#13  Som jag sa Nettan
2004-08-17 15:55:17

så anser jag också att fetare, svagare och kanske t.o.m. latare är anledningar jag kan tro spelar in. Men fortfarande har man dragit slutsatsen att de även är psykiskt sköra och veka. Vad grundar man det på? Om det nu är som JoeHill säger att lumpen är mer eller mindre som plugget så förstår jag inte vad det är för vekhet eller skörhet som avgör om de hoppar av.

#14  ? Nettan
2004-08-17 16:02:43

Jag kanske tolkar fel nu men rätta mig gärna då.

Här sitter vi på ett forum där många anser att militärtjänstgöring är ett tvång som på det allra mest ojämställda sätt enbart innefattar killar. Många här skulle vilja se lumpen som frivillig eller att tvånget utökades till att gälla både tjejer och killar.

Men när det kommer upp en diskussion som grundar sig i att jag anser att svenska killar får onödig och osaklig kritik just vad gäller militärtjänstgöring så är det tjejer som anser att killarna får otillbörlig kritik medan killarna på forumet till viss del stämmer in i kören och anser att killarna ger upp för lätt och att det kan ses som ett vekhetstecken. Vhat's that about?

#15  Vad jag minns.. JoeHill
2004-08-17 16:12:09

...så finns det en bias i samhället att bedöma överviktiga personer som psykiskt instabila och jag-svaga.

På min mönstring träffade jag en psykolog i 5 min. Hon gjorde en bedömning av mitt psyke på 5 min! 5 MINUTER! Det kan nog vara så att utseendet spelar in mycket under dessa 5 minuter trots att psykologen skulle förneka det.

#16  JoeHill Nettan
2004-08-17 16:15:58

Ja DET däremot skulle jag kunna hålla med om. Att man drar slutsatser om att svenska killar är psykiskt skörare nu än förr är en sak. Men om det faktiskt förhåller sig så är en annan. Det skulle hur som helst vara intressant att veta vad man har grundat den slutsatsen på.

#17  får man ha en åsikt som tjej? Kerstin
2004-08-17 16:22:46

Ibland får jag intrycket av man inte får tycka saker om försvaret om man är tjej. Då har killarna automatiskt rätt.

Men jag har en ganska många killkompisar, och jag antar att de inte har ljugit för mig när de har berättat hur det var att göra lumpen. Min man, till exempel, blev deprimerad av att göra lumpen. Han tyckte att det var hemskt. Själva "lös-uppgiften-delen" var kanske inte så jobbig, men däremot själva machostämningen. Till exempel trodde många av killarna att han var bög eftersom han läste böcker. (Det krävs inte mycket för att avvika från mansnormen!)

Han ångrar att han inte hoppade av lumpen, men eftersom han blev handlingsförlamad av att vara så deprimerad, så var han kvar tills han blev "utsläppt".

#18  Satt o diskuterade Alvunger
2004-08-17 16:24:36

lumpen/försvaret med en officier som gjort FNtjänstgöring i Kosovo i två omgångar, samt utbildat flera soldater i Sverige, så viss koll har han ju. Han berättade massor, jag fick ahaupplevelser på ahaupplevelser.

Framförallt menade han på att det man lär sig i lumpen numera inte är att försvara landet om vi kommer i krig, utan det är fokuserat på fredsuppehållande åtgärder alternativt, som han uttryckte det, "när område x och y ryker ihop skall vi vara där och skilja dem åt".

Vidare var hans åsikt att lumpen visst kan sägas göra "män av pojkar" och att det är viktigt för att utvecklas till en vuxen människa. i princip ansåg han att vi skulle ha den här utbildningen för alla under ett år, för att lära sig lite hänsyn, samarbete och ödmjukhet. Så vi kom fram till att det kan heta "livsåret" ungefär. Hm nåväl. I slutändan visade det sig att den reella uppgiften för värnplikten idag bara är att rensa ut de där två tre st av 2-3000 som vill samt är lämpliga att resa ut och arbeta fredsuppehållande, vilket innebär att vad de övriga grabbarna sysslar med under det året bara kostar samhället pengar.

Hur som helst, jag håller med Nettan. Att färre och färre killar vill göra lumpen är ett friskhetstecken, en manlighet på väg bort från romantiserad "dödafienderäddafrujagärhjältenheladan" på väg mot ansvarsfullhet och förmåga att konstruera en identitet utan boys-to-men kryp i skogen. (Fast när jag sade det blev min vän arg, han menar att det ingår väldig massa viktiga utbildningar i lumpen, som sjukvård t ex, samt att man lär sig massor om teamplay vilket ju kan vara en orsak till mäns sammanhållning efter lumpen. Han berättade om arbetsgivare han kände som sorterade ansökningarna, inte efter kval/icke kval, utan efter lump/icke lump.

Äh sorry, nu kom jag utanför ämnet. Förlåt Nettan. Jag vill bara säga att jag håller med dig. Att "skrota" lumpen kan vara den viktigaste jämställdhetsåtgärden i vår tid. MEN fredsbevarande arbete skall uppmuntras naturligtvis.

#19  Nettan Eric
2004-08-17 16:27:30

Jag vet inte om jag tolkar vek = psykiskt skör. Jag tänker nog mer på vek = svag och/eller lat, dvs fysiskt. Men det kanske är TV's tolkning och inte din, och isåfall ber jag om ursäkt för att jag argumenterar "mot" dig.

Det finns säkert en uppsjö förklaringar till at folk hoppar av lumpen. Liksom det finns folk som har en uppsjö förklaringar när de inte dyker upp som de lovat, när de ska hjälpa dig att flytta, hänga med på fest, passa dina barn, osv. Jag har en syn på avhoppare att de oftast missar, eller struntar i, att de sätter andra människor på pottkanten. Och jag tror att denna syn spiller över på avhoppare från lumpen. Det kanske är orättvist att ha denna syn generellt, men är det bättre att generellt se alla som starka och goda?

Jag menar såhär: Om du inte vill göra lumpen, så har du alla möjligheter att slippa idag. Är det då för mycket begärt att du tänker igenom vad du vill i förväg, och säger ifrån? Den som kommer dit, och efter en vecka börjar slå bakut för att han/hon inte kan ta order. Jaha? Visste du inte det innan? Så vi kunde gett platsen till någon som ville ha den?

#20   JoeHill
2004-08-17 16:37:52

"Ibland får jag intrycket av man inte får tycka saker om försvaret om man är tjej. Då har killarna automatiskt rätt."

Ja och nej. Jag tror nog killarna anser sig ha tolkningsföreträde till försvaret om de gjort lumpen och inte annars. Kanske även tjejer som gjort lumpen anser sig ha tolkningsföreträde framför tjejer som inte gjort lumpen.

"Han tyckte att det var hemskt. Själva "lös-uppgiften-delen" var kanske inte så jobbig, men däremot själva machostämningen. Till exempel trodde många av killarna att han var bög eftersom han läste böcker. (Det krävs inte mycket för att avvika från mansnormen!)"

Trist för din man. Men som Eric nämde beror mycket av stämningen och upplevelsen på var man hamnar i försvarsorganisationen. Jag minns att vi hade ett litet bibliotek med böcker som folk hade tagit med sig till luckan. Jag kan inte heller minnas mer macho-attityd än vad annars 18-åriga killar har.

Vissa som gör lumpen får också en psykisk kris. Miljöombytet kan göra att en latent psykisk sjukdom bryter ut. Jag hade ett fall med en kille som utvecklade schitzofreni (stavning?) i min grupp. Tydligen hade flera i hans familj på den manliga sidan som gjort lumpen utvecklat det, men inte de som sluppit!! Det är väl sånt som försvaret vill slippa: Schitzade människor med vapen är en dålig kombination.

#21  JoeHill Kerstin
2004-08-17 16:55:25

Tror du att schizofrenin berodde på lumpen eller skulle han och hans manliga släktingar fått denna sjukdom av vilket miljöombyte som helst? (Jag röstar för alternativ 1)

#22  Kerstin JoeHill
2004-08-17 17:08:04

Svårt att säga... Men då jag läste psykologi så tog de faktiskt upp fenomenet att latent depression, panikångest etc kan bryta ut under stressande förhållanden, dock inte nödvändigtvis lumpen. Det är ett fenomen även i länder som saknar allmän värnplikt. Det kan tex vara en skilsmässa, att ett barn dör etc.

Men i sverige är den första "stora prövning" som män utsetts för i många fall lumpen, vilket kan bero på att de flesta fall dyker upp just i lumpen.

#23  Angående psykisk skörhet fredriktomte
2004-08-17 21:55:11

Tror inte att svenska män idag är psykiskt skörare än var de var tidigare. Däremot ser kanske den psykiska profilen annorlunda ut. Hur många här tror t.ex. att kvinnor är mycket psykiskt skörare än män? Ändå är jag ganska så övertygad över att i en grupp på 100 slumpvis valda kvinnor som tvingades göra militärtjänst så skulle betydligt fler av dessa hoppa av för att de ansåg tjänstgöringen för psykiskt påfrestande än i en motsvarande grupp av 100 män. Det är dock som sagt ingen indikation på att kvinnorna är psykiskt skörare. Snarare att man har olika profil och olika preferens/tolerans. På det viset kan jag mycket väl tänka mig att svenska män idag har en annan profil än vad de hade för 50 år sedan. Dagens män är sannolikt mindre vana vid att utsättas för hård psykisk påfrestningar (t.ex. psykisk misshandel), vilket förmodligen gör dem psykiskt friskare i längden och också starkare, men sämre rustade att motstå en plötslig chockupplevelser (vilket värnplikten är för de flesta).

Jämför t.ex. mellan kvinnor och män. Kvinnor brukar sägas vara psykiskt vekare än män eftersom de har närmare till gråten och beklagar sig mer över sin vardag. Men ändå är det fler män som går in i depressioner vid skillsmässa och fler män som tar livet av sig. Nu vet jag inte vilket kön som sammantaget är "starkast" psykiskt som det ser ut idag, men vad som på ytan ser hårdast ut är inte nödvändigtvis det som egentligen är starkast.

Kanske är också skillnaden mellan militärmiljön och samhällsmiljön i övrigt större idag än förr i tiden.

Förmodligen är också möjligheterna att slippa annorlunda. Det är (som jag tror Eric påpekade) lättare att komma undan tjänstgöringen idag än vad det var igår. Och kanske är också dagens svenska män(pojkar) bättre på att kräva sin rätt än de var förr.

Summa sumarum: Jag tror inte alls att svenska män idag är psykiskt "vekare" än vad de var förr i tiden. Däremot är det väl fastställt att de unga idag (både män och kvinnor) är både fetare och vid sämre kondition än vad de var för 20 år sedan.

#24  Till Nettan och JoeHill fredriktomte
2004-08-17 22:00:55

Jag förstår inte dina (Joehill) invändningar mot det Nettan påstår. Oavsett vad man nu tycker om värnplikten så går det ju inte att komma ifrån att försvaret är en mycket mycket mer auktoritär organisation än det mesta som står att finna i det civila samhället. Svenska soldater som ska kunna agera individuellt och självständigt i alla ära, men det är ändå mycket mer av hierarki i försvaret än på en vanlig arbetsplats. Varför

Och Joehill, jag har gjort lumpen, så det där fula debattknepet duger inte på mig.

För övrigt är jag skeptisk till det där med att gamla militära officerare skulle bli bra lärare. Men kan du visa mig siffror som stödjer denna av försvaret odlade uppfattning/myt så kanske jag tror på dig.

#25  Till Alvunger fredriktomte
2004-08-17 22:01:33

Intressantare vore nästan att se vad din vän tror om att försvaret skulle kunna göra kvinnor av flickor. Prova och fråga honom om det så får vi se sen...

#26  "vekhet" Levtjenko
2004-08-17 22:58:32

jag tycker det är intressant att man fortfarande ser en man som inte vill utföra stereotypa "manliga" sysslor, som vek. Han vill inte vara "jägaren" den dominanta, den handligskraftiga, han väljer att vara civil. Fortfarande lever gamla traditionella genusordningar kvar.

#27  sorry Levtjenko
2004-08-17 22:59:15

det ska vara genusordning, singularis...

#28  Kan det inte vara så att... Alex
2004-08-17 23:22:40

med alla neddragningar på försvaret som resulterat i att en minoritet(?) gör militärtjänst så ser man inte ner på pojkar som hoppar av lumpen som förut. När alla gjorde lumpen så var man kanske mer "utanför" om man inte hade gjort den? Pojkarna skäms helt enkelt inte för att hoppa av längre?

#29  Lumpen - alla kort på bordet Värnpliktig
2004-10-24 20:35:42

Jag är själv värnpliktig för tillfället och vet hur det är att ingå i dagens svenska försvar. Jag såg länge fram mot lumpen och den utmaning det skulle innebära att få pröva sina psykiska och fysiska gränser. Jag ligger inne som militärpolis, vilket får ses som en hård utbildning. På mönstringen fick jag nästan det högsta betyg vad beträffar både mitt psyke som min fysik. Självklart såg jag hur mitt redan starka psyke skulle stärkas än mer och min kropp skulle trimmas till det maximala. Resultatet tre månader efter inryck: flera kg tyngre (och det är INTE muskelmassa) och ångest efter varje permission.

Jag kan inte göra annat än att hålla med en tidigare skribent om att klimatet i samhället skiljer sig för mkt idag från klimatet inom det militära. Man har fått inmatat ända sen barnsben att det är bra att ta egna intiativ och våga ifrågasätta. Pang, boom, krasch vilken kulturkrock i lumpen. Ni ska veta att jag hade svårt att behärska mig när en fänrik tidigare beordrade en kollega att skita i en påse i skogen, likt en hund, pga av fänriken fick reda på att han var nödig. Han varken fick eller vågade ifrågasätta ordern utan löd blint, som en hund.

Att försvarsmakten ställer disciplinära krav på dig som värnpliktig är förstås en nödvändighet. Det krävs en viss ordning och hygien för att 50 man ska kunna leva under samma tak. Men att officerarna i sin tur skiter fullständigt i att passa tider, hålla löften, m.m m.m. får en att tröttna.

Värnpliktssystemet är ett ålderdomligt intermezzo. En del av mina polare var trötta på lumpen redan innan de tvingades rycka in. Samtidigt som många personer som är taggade och sugna på lumpen får beskedet att de inte får göra sin värnplikt pga av ekonomiska besparingar. Var finns logiken? Gör om systemet och satsa på en mindre elitstyrka, där samtliga brinner för det militära och därför kan göra ett bättre jobb.

Att påstå att avhoppare från lumpen bara är veklingar och folk med gameboy-nerver är patetiskt att påstå.

/förbannad på systemet och därför snart en avhoppare

#30   Maria
2004-10-24 23:33:22

Det har faktiskt förekommit flera försök att omplacera f.d. militärbefäl till lärare. De flesta officerarna slutade dock som lärare inom något år. De kunde helt enkelt inte hantera en grupp som talade tillbaks och inte fick bli straffade.

Jag läser pedagogik just nu och det är en stor skillnad på den typ av ledarskap som krävs på en skola och vad som krävs i det militära. Och jag tror inte att lärarna är de med svagast psyke.

Fast om man med vek menar svaghet rent fysiskt så är det så klart en helt annan sak...

#31   Mars
2004-10-25 03:14:59

Jag har gjort lumpen och dessutom disskuterat försvaret rätt mycket med en bekant som är major. Får jag också vara med?

Anledningen till att en högre grad av disciplin är nödvändig i försvaret är att människors liv står på spel. Det är inte ofarliga leksaker man sätter i händerna på ungdommar som just slutat gymnasiet, det är vapen och fordon som lätt kan skada och döda.

Mina åsikter om lumpen är blandade, det var mycket som var dåligt men också mycket som var bra. Lumpen har definitivt en uppfostrande funktion, lumpen gör vuxna av barn eller kan göra om förutsättningarna är rätt.

Det är mycket prat om att lumpen går ut på att lära en att lyda order och inte ifrågasätta. Innan jag gjorde lumpen vågade jag aldrig säga emot en vuxen, livrädd för att få kritik av en vuxen och accepterade deras auktoritet utan att ifrågasätta. Efter lumpen är det helt annorlunda, jag ifrågasätter allt som jag tycker är fel, står för det jag tycker och låter inte någon köra över mig.

Machostämmning i lumpen verkar vara väldigt beroende av vart du hamnar någonstans, på vår pluton fanns den inte, det var betydligt värre i gymnasiet. Det hände då och då att någon inte orkade/vågade göra något och då accepterades det.

En kille kunde t.ex inte få sig till att skjuta, det gick bara inte, tror ni han fick gliringar för det? Långt ifrån, vi tyckte att det var jättetråkigt att han åkte hem. Befälen gav honom inte heller några problem, de försökte pusha honom men när det inte funkade så var det inte mer med det.

Det jag försöker säga är inte att ens befälen som jag hade var nån slags perfekta människor, så var det inte, jag han med att tänka många onda tankar om dem men de gjorde mycket som var bra också.

Det finns mycket som kan förbättras med lumpen, mycket machostämning som finns kvar, många som inte borde få vara befäl osv. Däremot så gör lumpen ibland/ofta något som skolan totalt misslyckas med och det är att lära ungdomarna att ta ansvar, att respektera sig själva och andra, inse vikten av sammarbete, att hjälpa dem som inte riktigt orkar.

Maria
Att officerare inte trivs i skolan kan jag lätt förstå. Det jag minns av skolan är elever som lärt sig att det är helt ok att skita i vad lärarna säger, kom och gick som de ville till lektionerna, mobbade varandra osv utan att lärarna vågade göra något åt saken, jag mobbade aldrig någon men min respekt för lärarna var obefintlig, förutom ett par lysande undantag.

Samma typer av människor som blir bra lärare blir också bra officerare, sen finns det gott om folk inom båda yrkena som verkligen verkligen inte passar där. Sadister och idioter finns det gott om.

#32  Mindre budget spelar nog roll Nu skiter jag i detta snart...
2004-10-26 16:56:40

I dagsläget är det rätt enkelt att slippa göra lumpen, de har helt enkelt inte råd att utbilda folk som ändå inte vill vara där.

#33   Nils
2004-10-26 22:31:55

Jag anser att en lag skall inte vara skriven så att personer från ett visst kön skall behöva spela förståndshandikappade under mönstringen för att slippa.

Det handlar inte om hur lätt det är att slippa för de som vill spela teater, principen skall vara att vi har könsneutrala lagar.

#34  Bra erfarenhet... Sinner
2004-10-31 22:05:25

jag tycker lumpen var en jäkligt bra erfarenhet. Man utvecklas mycket och får ett nytt och anourlunda perspektiv på saker och ting. Det var ju inte så kul när man var mitt uppe i det. Men det är skojigt när det är klart.
Att banga från lumpen är inte styrka. Att kunna anpassa sig efter hur situationen ser ut är väldigt användbart i det civila också, det är ju inte alltid man väljer exakt vilka man skall jobba med t.ex.

#35   Tess
2004-12-06 16:08:45

Den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år är numera självmord. Vad är det som händer ?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?