feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Männens ansvar


Gå till senaste inlägget#1  Männens ansvar Anna
2003-12-03 17:42:02

Hittade en debattartikel i aftonbladet. Rubrik. "Alla män ansvarar för våldtäkterna"

Vad tycker ni? Har an rätt har han fel?

Själv tycker jag han tar i lite väl mycket och generaliserar lite väl hårt. Men jag tycker att andemeningen utkristalliserar sig ändå.

#2  Länken Anna
2003-12-03 17:42:30

kankse är bra med en läksida också ;)

http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,…

#3  hmmm... JoeHill
2003-12-03 17:48:57

....om alla "män" är skyldiga till våldtäkter borde väl någon form av kollektiv bestraffning vara lösningen. Eller?

#4  rätt och fel Josefine Alvunger
2003-12-03 17:52:46

.. jag tycker inte att han har rätt i att männen deltar aktivt i en våldtäktskultur då de inte gör dessa punkter han tar upp (säger i från på jobbet etc) men jag tycker att man deltar aktivt i manlig dominans då de inte säger ifrån, och våldtäkter är en del i manlig dominans, inte tvärtom. Dessutom skulle de punkterna lika bra kunna riktas mot kvinnor, kvinnor bör säga ifrån när så sker. Om jag får barn o de bara ringer mig från dagis skulle jag bli skitförbannad. man är inte två vårdtagare för intet.

Jag tycker således hans resonemang om "män finns inte" är lysande. Män vill inte bli beskriva i grupp, även om det går lysande att beskriva alla andra grupper. (Och det går bra att tala om män i grupp när man t ex säger att män är mer konkurrensinriktade, män vågar starta företag och satsa, män vågar säga ifrån etc.) Men det går inte bra att säga att gruppen "män" våldtar. Fast det är så, att de gör det. Den enda gemensamma nämnaren för våldtäkter är att förövaren är manlig. (Jaaa naturligtvis finns det kvinnor som våldtar och mörkertalet är stort även där, men jag vågar hävda att det är en försvinnande liten del i jämförelse.) Mannen måste börja synas. Mannen kan inte gömma sig i individualiteten längre.

#5  Nej. Josefine Alvunger
2003-12-03 17:57:10

jag tolkade texten som att han menar att alla män är medverkande i den struktur som gör att vissa män våldtar kvinnor, de deltar aktivt i kvinnlig underordning, vilket kan leda till att vissa män våldtar kvinnor, då de inte har ett smack respekt för kvinnlig kropp. Så kollektivt bestraffning? Absolut inte!! Men kollektivt ansvar? Ja.

Jag tar t ex kollektivt ansvar för att kvinnor är överrepresenterade vad gäller vårdnaden och utestängande av män som föräldrar. Men en sak är underligt. Då jag förklarat att jag av den anledningen inte tänker bröstamma ett eventuellt barn (det utestänger mannen och gör per automatik att jag blir oumbärlig 24 h om dygnet, flaskamning är således lösningen för två aktiva föräldrar och då kan beslut tas om vem som skall vara hemma och inte på jämställda grunder.) Men då är det mest män som blir upprörda. VA?? TÄNKER DU INTE BRÖSTAMMA DITT BARN? ÄR DU GALEN??? Det fattar inte jag.. Som man hade jag varit förbannat tacksam över en sådan lösning, o om inte modern till mina barn själv föreslagit det, hade jag övertalat henne, el inte skaffat barn med henne. Men det var ett sidospår.

#6  Hans åsikt får stå för honom. Michael Lundahl
2003-12-04 08:50:48

Om han tycker att han har skuld i våldtäkter, då får det stå för honom. Om han tror att han tvättar sina händer rena genom att späka sig själv på det viset, då får det stå för honom. Vi har åsiktsfrihet i det här landet.

Jag för min del tycker att han liknar en 1800-tals präst som beskyller exempelvis prostituerade för samhällets sönderfall. Han målar upp en primitiv men ändå långtgående modell av ett oerhört komplext system. Han är ute efter billiga syndabockar som det går att peka finger mot.

Jag tycker dessa väckelsepräster gör jämlikhetsarbetet en otjänst. Sådana här predikningar i stilen "DU är en syndare! Gör bot nu för annars ser vi världens undergång och det är DITT fel!" gör inget annat än vänder människor bort från budskapet. De enda sådant här kan imponera på är de som redan är övertygade. Resten stöts bort. Det blir en polarisering.

Det är bra att sådant här sägs eftersom det breddar debatten och för in fler tankar i debatten. Men jag delar inte hans åsikt för fem öre. Nyfrälsta som blir självspäkare kan stå där och plåga sig själva om de vill... men de kommer inte att lyckas föra över några skuldkänslor på mig.

#7  P.S. Michael Lundahl
2003-12-04 10:19:44

"Om du inte vänder dig emot H&M är du kvinnofientlig och står för en våldtäktskultur" (obs: ej ordagrannt citat utan en tolkning av budskapet)

"Om du inte vill ha ett krig mot Irak är du opatriotisk och anti-amerikansk"

Någon som ser likheter i retoriken?
Jag kallar sådant "känslomässig utpressning".

#8  Ja, resonemanget är destruktivt... JoeHill
2003-12-04 10:47:01

Om alla män är skyldiga till våldtäckter är väl kvinnorna också skyldiga då de fött fram männen.

Och då är i sin tur även aporna skyldiga eftersom vi härstammar från dem.

Och i slutändan blir då även solen skyldig, då dess värmeenergi möjligör liv och således även våldtäckter.

#9  Kvinnor är också ansvariga för våldtäkter gustaf
2003-12-04 10:47:20

Artikeln är bra på det sättet att den belyser att män sällan benäms som en samhällsgrupp, kanske för att det manliga är norm.

Om man däremot vill komma bort från fördomar om grupper av människor, vare sig det är invandrare, kändisar eller kvinnor och istället försöka se människor som individer så gör det ju inte saken bättre att börja generalisera även över gruppen män och prata om mansprogram på tv. Alla män gillar faktiskt inte tipslördag och sagan om ringen...

Och vad gäller ansvarsfrågan så hade det varit hederligare att säga att vi alla, män _och_ kvinnor, har ett ansvar för att patriarkala strukturer finns och upprätthålls... Våldtäkter är allas fel.
Personligen tror jag dock inte att den typen av skuldbeläggande gagnar någon. Det kan, som sagt användas till känslomässig utpressning.

#10  "män sällan benäms som en samhällsgrupp"?! Michael Lundahl
2003-12-04 11:19:14

Ursäkta?! I dessa debatter talas det ju inte om något annat än samhällsgruperna "männen" och "kvinnorna". Varje omnämnande av det ena innebär dessutom att man påstår att den andra gruppen finns.

#11  Lundahl gustaf
2003-12-04 12:41:03

Jag är inte säker på att ett omnämnande av en grupp innebär att den motsamma gruppen finns, som du säger.

Åtminstone inte att man tänker på den andra gruppen som en grupp. Vad gäller invandrare vs infödda svenskar t ex är det väl ingen större diskussion vilken som är normgruppen.
Invandrare deltar ofta i samhällsdebatten under just epitetet 'invandrare'. Och bedöms utifrån sin bakgrund på ett helt annat sätt än svenskar.
På en anställningsintervju t ex är det ingen som reflekterar över att jag är svensk och har några fördomar om det, jag ses bara som en människa vilken som helst, men om jag haft ett avvikande namn eller utseende så är det svårt för den som har intervjun att inte åtminstone ägna det en tanke.
Svenskar undgår att hamna i ett fack medan invandraren tvingas in i det.


Exemplet i artikeln med kvinnolitteratur är intressant. Det finns ju ingen manslitteratur. Att övrig litteratur är skriven av män behöver inte sägas och har aldrig behövts.


För min del hoppas jag att begrepp som kvinnolitteratur och förortsmusik försvinner istället för att de kompletteras med ord som manslitteratur eller svennepop.

#12  I och för sig sant Michael Lundahl
2003-12-04 13:05:53

Bra poäng där gustaf. Och jag kan även hålla med om att större fokus borde sättas på samhällsgruppen "män". Men då inte som görs idag då man enbart pekar på gruppens statistiska privlgium utan äver på de områden där gruppen är underpriviligerad eller rent av förtryckt.

#13  Ja, gustaf
2003-12-04 13:46:53

I förlängningen hoppas jag dock på ett samhälle där mäns statistiska privilegium (eller underprivilegium... vilket är väl värt att ta upp)inte behöver diskuteras, eftersom man helt enkelt automatiskt inser hur liten och meningslös skillnaden mellan män och kvinnor egentligen är.

På samma sätt som att ingen idag skulle bli upprörd över om det kom fram att gruppen vänsterhänta, eller brunögda var överrepresenterad på maktpositioner.

Eller skulle man bli det? hmmm...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?