feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt?


Gå till senaste inlägget#1  Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Alvunger
2006-02-16 22:10:08

Jag är lite nyfiken på folks drömmar och tankar och idéer. Säg att du fick typ en hemsida (tar det som exempel eftersom det ligger mig närmst) som var färdigbyggd och skitlätt att administrera, vad skulle du använda den till? Du får rubbet liksom, diskussionsforum och nyhetsbrev och du kan ta in fler personer i din hemsida så de också kan skriva nyheter och ni kan jobba tillsammans... osv.

Vad gör du? Vad är din idé, ditt projekt, din dröm? Nåt du alltid har tänkt typ "men varför finns inte det?"

Andra exempel går såklart också bra, typ du får en lokal, du får en bil, du får... whatever =)

Vad är den där braiga idén som aldrig blir av eftersom du inte har tid o resurser? Om vi spaltar det så kanske det visar sig att resursen inte är så långt bort ändå, nån annan kanske har precis vad du behöver för att förverkliga det du drömmer om!

#2  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Terminator
2006-02-16 22:16:03

Jag skulle ha en typ vecko/månadstidning med intresektionell touch.

Eller ett radioprogram på lätt svenska på typ SR International (samma inriktning som den förra). Sånt, till att börja med!

#3  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Alvunger
2006-02-16 22:19:46

Skulle du vara redaktör? =)

#4  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Zwitter
2006-02-16 22:32:43

Jag skulle starta ett bokförlag om jag hade resurserna. Det finns hur många feministiska skribenter som helst som skulle kunna skriva helt fantastiska böcker.

#5  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Terminator
2006-02-16 23:20:58

Alvis: nej, jag skulle städa på redaktionen. Kanske även diska. Och sortera papper!

#6  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? olaberg
2006-02-17 08:15:47

Barn och jämställdhet, på något vänster (vissa får hemsidor av sin partner, andra får barn :-)

#7  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? qatt
2006-02-17 08:38:43

Ett dagis. Där alla barn får utvecklas i egen riktning men där personalen medvetet jobbar för att inte förstärka könsrollerna och alla sagoböcker o dyl. först måste godkännas ur ett feministiskt perspektiv.

#8  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? android
2006-02-17 09:07:09

Jag skulle också starta bokförlag. Det är bara pengar som saknas. Jag vet ungefär hur man gör annars.

#9  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? android
2006-02-17 09:08:51

Jag skulle gärna göra någonting med inriktning på sexualitet också. Men vad vet jag inte riktigt.
Sexualupplysning i Ottesen-Jensens stil fast 2000-tal liksom.

#10  qatt olaberg
2006-02-17 09:47:31

Bra! Säg till mig när du drar igång! :-)

#11  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? UppåtEmma
2006-02-17 09:59:31

ooo, funderade och funderade! men android sa det - sexupplysning, kanske "samlevnadsrådgivning" också.
och nåt med barn vore koolt också. och stöd och hjälp åt lajvarrangörer och lajvare att skapa icke-könsrollsnormativa karaktärer och världar.

#12  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Kaiser
2006-02-17 10:34:05

En 'träffpunkt', vilket iofs är en gammal idé som säkerrt genomförts tidigare någonstans, men ändå. Jag tror att Lava ligger lite åt det hållet.

Att samla flera verksamhetsgrenar under samma tak; förlag med egen bokhandel, café och/eller lättare restaurang (typ smörgåsar), kombinerat med eventuell pub, galleri, spoken word- och/eller musikscen. Kort sagt, ett slags kulturellt nav där inget egentligen vore omöjligt (jo - en sak ... Dörrvakter :P ).

En öppen, välkomnande atmosfär istället för segregation. En plats där både Brottarklubben kastar manchauvinistiska floskler omkring sig och separatisterna planerar hur man bäst kastrerar Brottarklubben. Lite grand av 'feminitik möter jäif över en caffe latte' :o)

Det skulle förmodligen falla på sin egen orimlighet. För sällan har väl 'fiendeskapen' mellan olika kulturer varit så stor som nu, kristna mot muslimer, män mot kvinnor, svenskar mot invandrare ...

#13  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? rittz
2006-02-17 12:33:56

Jag skulle vilja jobba med att lyfta fram alternativen till porr och kvinnoförnedrande synsätt på sex.

Många killar jag har pratat med har mycket lust och intresse av sex och längtar efter att lära sig mer om det, men påstår sig inte hitta nåt alternativ till porren även om dom önskar att det skulle finnas.

Själv känner jag också att det är svårt att hitta fram till alternativen. Jag försöker undvika porren, ändå, i varje försök att lära mig mer om sex, blir jag tvungen att trycka mig genom en djungel av äckelsex för att om jag har tur fram till nån liten nyttig information.

Jag skulle vilja sprida kunskap om sex som handlar om att tillfredställa varandra och njuta av varandras lust genom en sexsida riktade till både tjejer och killar med skönt innehåll som:
*en sex-frågesida där feministiska sexologer ger svar
*sammanställa länkar till sidor som bejakar sex på ett hälsosamt sätt som t.ex. tantra.com och afroditesapotek.se
*ha artiklar om ämnen så många längtar efter att lära sig mer om, men med en feministisk vinkel på det

#14  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? linntsu
2006-02-17 12:39:36

Dagis är en jättebra idé.. Barn är lätta att påverka och ju tidigare man börjar, desto bättre människor kan de bli.. fast jag skulle slå två flugor i en smäll och anställa afrikanska män där, för att ändra folks rasistiska tankar också.. om dagispersonalen är afrikaner, kommer barnen få en posotov bild av dem, och de ser alla människor som lika värda.. samtidigt är det jätteviktigt att tänka på HUR man ska göra för att barnen ska bli på rätt sätt.. men det skulle nog vara ett smart sätt att få bort fördomar, att starta från början.. med de människor som inte redan har en fel bild av samhället.. för det är nästan ingen idé att påverka de människor som inte ens ser att det är något fel på samhället..

#15  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? linntsu
2006-02-17 12:40:09

positiv*

#16  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? soledad
2006-02-17 12:49:14

Om jag som genom ett trollslag fick resurser att genomföra drömmar om politiskt eller politikliknande arbete, tror jag helt ärligt inte att jag i första hand skulle satsa på feminism. Det finns så väldigt många som gör det bättre, och eftersom min feminism är en del av en större helhet föredrar jag att fokusera på helheten. Och det är det som kallas för hållbar utveckling. Jag skulle vilja göra saker för att förbättra hållbarheten i världen - men nu är jag redan OT.

Men låt oss säga att resurserna öronmärktes till något som är just feministiskt. Då skulle jag arbeta med manlighet. En grej som jag vill göra är att sprida medvetenhet om manlighet i skolor. En annan grej som jag skulle vilja att det satsades resurser på är manlighet i kriminalvården. I och med att jag tror att det finns en koppling mellan manlighet och våld, tror jag också att en hel del skulle kunna vinnas om män som är dömda för våldsbrott får hjälp med sin manlighet.

#17  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? stiltje
2006-02-17 13:02:06

Jag skulle starta en grundskola.
Idag arbetar fler och fler daghem med att uppmuntra barnen att bryta könsrollerna men när de sedan börjar skolan ser de bakåtsträvande strukturerna där till att inte bara förstöra hela arbetet utan dessutom satsas en hel del på att barnen ska "hitta sina könsroller"
Grundskolan borde föra ett genusmedvetet arbete. En sån skola skulle jag vilja att mina vänners (och så småningom kanske mina) barn ska få möjlighet att växa upp med.

#18  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Karra
2006-02-17 13:10:42

Bokförlag ligger nära till hands för mig också. Eller bokhandel/bokcafé. Jag skulle kanske inte vara inriktad på enbart feminism och feministisk litteratur, men det skulle få en stor del. Jag skulle ordna bokklubbar, föreläsningar, bjuda in författare osv.

#19  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Femmanist
2006-02-17 13:59:48

Jag skulle använda pengarna/min tjänst till att undervisa i genusvetenskap/sociologi i högstadiet och på gymnasiet...
Jag vill ju egentligen inte undervisa i dessa två "universitetsämnen", utan jag vill få tid och utrymme i den svenska skolan att kunna väcka tankar hos eleverna om de samhällsstrukturer, som inte går riktigt att ta på, men som finns. (Ex. att vi förväntar oss olika saker endast grundat på "könstillhörighet".)

På mina lektioner skulle vi debattera mycket och ha många gästföreläsare som berättar om sina liv och varför de blivit som de blivit. En feministisk analys skulle ju alltså vara en självklar del av alla lektioner. Men jag vill också skapa tankar kring de sociologiska teorier som handlar om t.ex. klass och etnicitet.
Det till synes "normala" kommer också stå i fokus, och jag hoppas att de kommer få mod att ifrågasätta normaliteten!
Denna kurs skulle jag önska hade en sån verkan att eleverna började fundera över vad de tar för givet, och vilka stereotypiserade bilder de har av varandra. Men också att alla människor faktiskt inte får samma möjligheter. Dessutom hoppas jag att det också ge dem styrkan att försöka vara dem de vill vara!

Mitt mål, det jag skrivit ovan, är alltså inte alls klart än!! Det är på idéstadiet...
Men jag har drygt 3 år på mig. Då har jag en gymnasielärarexamen i samhällskunskap + engelska,
Detta i kombination med mina snart 60p i Genusvetenskap, lite sociologi, och en massa erfarenhet av idéellt arbete med barn & ungdomar (från olika länder, bakgrunder, you name it.) ska ha gett mig kunnandet, sen behöver jag resurserna också...

#20  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? tiarafeministen
2006-02-18 15:19:11

Det här kanske blir lite stort men jag skulle vilja bygga en stad. En hel stad som från grunden är byggd utifrån en feministisk stadsplanering. Sen återstår det ju en massa frågor om att få dit folk och företag osv. Men samtidigt så vill man ju inte ha dit vilka företag som helst s.a.s. Kanske alla era coola idéer kan ha huvudkontor där? =)

Men mest av allt skulle jag vilja starta ett feministikst skivbolag och verkligen lyfta fram musik med ickepatriarkala budskap!!! Kanske en feministiks "kulturfabrik" där alla feministiska kulturuttryck sammarbetar för att skapa en kultur fri från förtryck?

/ Linnéa

#21  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Ephemeer
2006-02-18 17:02:52

Jag skulle forska om IT ur genusperspektiv, eventuellt starta företag och utveckla IT med samma perspektiv.

#22  Fördomar, könsroller och humor Henrik
2006-02-18 19:41:20

Jag skulle vilja producera webbsidor, artiklar, böcker, revy, teve, sånger och teater som genialt humoristiskt parodierade och satiriserade fördomar och könsroller. Resultatet skulle bli att ingen längre uppfattade det som coolt och häftigt att vädra sina unkna fördomar eller spela med i sin enfaldiga könsroll. Och inget blod skulle flyta - alla skulle skratta sej fördomsfria!

#23  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Liv
2006-02-19 20:05:24

Jag skulle vilja ha en feministisk distro-sida på internet, med prylar och annat jag gjort själv och prylar, musik, fanzines och annat som andra har gjort. Det mesta skulle ha en feministisk anknytning, men det skulle även finnas plats för annat, skapat av tuffa människor.

#24  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? olaberg
2006-02-20 16:10:57

"Det här kanske blir lite stort men jag skulle vilja bygga en stad."

Ah, Illaloukta...

#25  henrik charlie
2006-02-20 18:23:48

jag är på!!

#26  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? svenskaflicka
2006-02-21 10:20:02

Litet kopplat till det du android säger, skulle jag vilja starta en rörelse/företag/organisation som organiserar och utbildar feministiskt orienterade psykoterapeuter/psykologer/kuratorer. Om det är några yrkesgrupper som behöver feminstifieras så är det dessa som jag uppfattar det. Eller det behövs verkligen mer valfrihet, eller fler feministiska terapeuter.

#27  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? JonatanS
2006-02-21 10:35:05

Har länge haft en tanke om att dra igång något slags projekt för att få in fler kvinnor i alla dealar av musikbranschen, från roddare till tekniker till arrangörer till studiomusiker till rockstjärnor. Har länge varit grymt trött på att de enda som lyckas är könsstereotypa produkter med stora bröst och sångröst (i många fall inte ens det). Nu krävs det ju inte något magiskt tillflöde i kassan för att göra det, det är bara att skriva ihop en snygg och prydlig liten projektbidragsansökan och skicka till väl valda instanser så fixar sig det.

Så, skriv upp mig på grundskolan.

#28  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? svenskaflicka
2006-02-21 10:58:38

JonathanS: inte för att dissa din idé, som ju verkligen är bra. Och vet att det finns rockutbildningar som bara tagit emot kvinnor. För det är väl främst rockbranschen som är totalt mansdominerad. På popsidan är det ju verkligen massor av kvinnor som lyckas och slår igenom som sina egna. Nu pratar vi i Sverige alltså. Och som inte marknadsför sig med sina bröst.

Att flera av de artister som slagit stort gjort det genom att fixa allt själva (som Laleh med flera) säger ju samtidigt något om branschen i sig förstås...

Och när det gäller studiotekniker etc, ljudfolk och så.. ja där verkar det ju rätt sorgligt..

#29  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? svenskaflicka
2006-02-21 11:02:03

JonathanS igen: vore säkert bra med nätverk bland alla dessa bra grejer och projekt som finns.. som det kvinnliga DJ-kollektivet i Stockholm som väl typ haft mentorssystem för DJs eller hur det var. Med mera med mera. Där är ett område jag är jädrigt glad att de beige manliga totalt socialt inkompetenta mannen som är helt innesluten i sig och diggar själv börjar försvinna som ideal..

#30  svenskaflicka JonatanS
2006-02-21 11:16:54

Det jag tänker framförallt med det projektet är den proffessionella, men "osynliga" delen av musiklivet, såsom ljud-/ljustekniker, studiomusiker, arrangörer osv. DJs, absolut, tänkte inte på det, men där är det ju grymt mansdominerat. Jag har då aldrig stött på en kvinnlig DJ.
Det stämmer som du säger att popvärlden har en hel del kvinnor som lyckats för att de är bra och inget annat, och det är också därför jag skulle i så fall vilja satsa på ovan nämnda grupper istället.
Jag tror att felet ligger i att tjejer nånstans inte "vet om" att de också kan spela gitarr, koppla ljud, rikta lampor eller spela trummor. Det finns någonstans inpräntat i könsrollerna att sånt pysslar killar med. Tjejer sjunger och dansar och är söta. Så, mycket av arbetet skulle jag vilja lägga på att stödja och uppmuntra unga tjejer att våga ta steget, samt att föreläsa i skolor, musikskolor, studieförbund osv....

#31  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? JonatanS
2006-02-21 11:19:57

(Förresten, vansinnigt Off Topic, men vad intressant det är att jag som regel, i nästan alla trådar jag deltagit i, refereras till som JonathanS med "h", trots att nicket faktiskt är JonatanS. Utan "h". Spännande med språket, att vi är så vana vid vissa mönster att vi inte ser när de bryts.)

Så, bara en parentes

#32  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Corona
2006-02-21 11:29:58

Jag skulle vilja göra en feministisk historiesida. En vacker sida med fina bilder, en flik med viktiga årtal, en flik med kvinnliga konstnärer genom tiderna, kompositörer, författare, filosofer osv.

På en av flikarna kunde en tipsa om bra (nu levande) föreläsare och bra litteratur för olika åldrar.

Bland föreläsarna skulle jag finnas. Bland böckerna skulle Nina Burtons bok ”Den nya kvinnostaden” finnas.

Till den sidan kan folk gå varje gång de får en dum kommentar av typen: Varför har det aldrig funnits en kvinnlig Einstein/Mozart/Leonardo/Shakespeare…

Jag är i grunden konstvetare, men har själv lagt till en feministisk aspekt. Har arbetat som guide på Skansen sedan 1985 och har precis börjat läsa genusvetenskap.
Håller föredrag och studiecirklar i ämnet kvinnliga konstnärer.

Jag är urdålig på att ta ordentligt betalt och jag har ännu inte lärt mig att göra en hemsida, annars kanske detta hade varit min födkrok…

#33  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? charlie
2006-02-21 16:13:57

åh, corona, jag har en dröm om att göra en tidslinje där ALLT finns med. alla kulturers historia, parallellt, så en kan kolla vad t ex kineserna pysslade med när typ nero levde. OCH så skulle alla viktiga personer som historieskrivarna svartmålat eller helt enkelt ignorerat få jättemycket plats!

#34  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? CalinaS
2006-02-22 08:36:50

Jag skulle göra en feministisk barnbok. Har redan värsta idéen! Har till och med fått en positiv reaktion från självaste Linda Skugge! Har ... just det har bara inte tiden...

#35  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Alvunger
2006-02-22 16:43:17

Shit vilken kreativitet som finns här! Braaavoooo!

#36  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? Kaiser
2006-02-22 19:20:39

Charlie - den historiska timelinen finns redan, om det nu var en sån här du tänkte på :o)

Dock, jag är benägen att tro att den inte är särskilt feministisk.

http://www.history-timeline.com/en

#37  Sv: Om du kunde, hur skulle du jobba feministiskt? charlie
2006-02-22 21:15:53

ah, så coolt! fast jag vill ha med allt! ALLT!! det är mitt problem...och anledningen till att idén inte kommer att förverkligas...

#38  team Alvunger
2006-03-08 00:42:57

Fantastisk tråd.

Och nu kära vänner som outat vad ni skulle göra om ni kunde... vassegoa att börja göra.

Mycket kan säkert initieras med hjälp av stencoola nya delen team!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?