feminetik.se feminetik.se

Just nu 36 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feministisk ekonomisk politik?


Gå till senaste inlägget#1  Feministisk ekonomisk politik? Robert2
2006-02-10 08:36:47

I dagens Sverige är det oerhört många som tar vår välfärd för givet. Väldigt många som är födda från tidigt 60-tal och senare är globalt sett födda med en silversked i munnen.

Kanske är det därför som ekonomisk politik, finanspolitik och näringslivspolitik har så oerhört litet utrymme i den svenska politiska debatten?

Samtidigt innebär globaliseringen att allt fler länder transformeras från u-länder till i-länder. Många länder har en ekonomisk utveckling som är mångfalt bättre än Sveriges och deras befolkning når i snabb takt ifatt Sveriges vad gäller välfärd och rikedomar. Många länder som för 10-15 år sedan sågs som fattiga är idag rikare än Sverige.

Samtidigt har Sverige halkat efter markant på många områden och andelen arbetslösa och fattiga stiger kraftigt i Sverige. Utslagningen är påtaglig.

Trots detta diskuteras nästa aldrig vad som ska göras för att vända den trenden. Hur ska nya företag skapas i Sverige? Hur ska nya riktiga arbeten skapad i Sverige? Hur ska den ekonomiska politiken utformas så att den skapar ökad välfärd i Sverige? Hur ska finanspolitiken utformas så att den skapar välfärd i Sverige? Hur ska näringslivspolitiken utformas så att den skapa välfärd i Sverige?

Finns det någon feministisk ekonomisk politik?

#2  Sv: Feministisk ekonomisk politik? olaberg
2006-02-10 10:34:23

Barnomsorg = fler människor ute i produktionen.
Riva könsbundna föreställningar om vad kvinnor kan = fler företagare
krossa glastak = dubbelt så stort urval när det ska väljas folk till toppositioner = bättre ledare

#3  Sv: Feministisk ekonomisk politik? elinlite
2006-02-10 11:28:09

Vet inte helt om jag kan hålla med dig i det du skiver, för mig skiljer sig de nordiska länderna markant från övriga i det att skillnaderna mellan rika och fattiga är betydligt mindre hos oss än i resten av världen. Det finns rikare länder, men det betyder inte att befolkningen i stort i de länderna skulle ha det bättre ställt.
Det beror ju på hur en ser på saken.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?