feminetik.se feminetik.se

Just nu 27 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

När är något en könsroll?


Gå till senaste inlägget#1  När är något en könsroll? Robert2
2006-02-09 11:36:15

Det hänvisas ofta till könsrollerna när människors beteende analyseras eller för att förklara varför samhället ser ut som det gör.

- Att det ingår i den manliga könsrollen att XXX.
- Eller att det ingår i den kvinnliga könsrollet att YYY.

T.ex. sägs ofta att våld och aggresivitet är en del av den manliga könsrollen. Män som grupp är överrepresenterade i brottstatistiken för olika typer av våldsbrott. Men det är långt ifrån alla män som är våldsamma eller aggresiva. Det finns många kvinnor som är långt mer våldsamma och aggresiva än medelmannen.

Men var går då gränsen mellan individuella egenskaper och att egenskapen är en del av endera könets könsroll?

#2  En svår fråga divad
2006-02-09 11:54:55

Men som jag ser det så kan det inte endast ha med överreprentation att göra - det måste vara kopplat till hur samhället ser på situationen också.

#3  Sv: När är något en könsroll? Ephemeer
2006-02-09 12:38:45

Gränsen går när samhället börjar se egenskapen som kopplad till könet, snarare än till individerna. Könsrollen är en syntes av vad "alla" människor, kollektivet, tycker hör till ett köns beteende.

Dock så håller könsrollerna på att förändras nu, bland annat för att vi blir mer och mer medvetna om könsrollerna. Därför är det ofta tydligare att använda uttrycket "traditionella könsroller".

#4  Sv: När är något en könsroll? Faktum
2006-02-09 15:31:05

De egenskaper/beteende som en människa har blir en könsroll när egenskapen/beteendet är överrepresenterat stort av endera könet och kan skapa reaktioner bland könen då egenskaper/beteendet vänds.

Så tänker jag mig en könsroll. T.ex. att bära kjol i vårt svenska samhälle uppfyller då enligt mitt sätt att tänka en typiskt könsroll.
En stor överrepresentation av de som bär kjol är av honkön. Om en man bär kjol så kan detta skapa reaktioner bland könen.

#5  #1 olaberg
2006-02-09 15:50:28

När man ser en dramaproduktion på TV, testar att byta kön på figurerna i huvudet, och deras beteende plötsligt blir ännu mindre trovärdigt än tidigare.

#6  Sv: När är något en könsroll? macramatic
2006-02-09 16:28:32

Det är en väldigt intressant fråga. Och när jag börjar med att titta mig omkring på mitt arbete så ser jag plötsligt en sak som ingår i en manlig könsroll: Mitt sätt att sitta.

På mitt jobb så ligger jag mer än sitter på min utsvängda stol, men benen brett isär. Så brett att ena benet sticker ut mellan två monterväggar och ut i huvudgången där alla kommer och går. Kan jag tänka mig in i en situation där en av mina kvinnliga kollegor gör samma sak? Hell no.

Jag tror inte att vi ska begränsa oss till användning av våld utan egentligen försöka se alla tillfällen där människor agerar i någon form och ställa oss frågan "Kan vi tänka oss att detta vore ett normalt och accepterat beteende hos det motsatta könet?" Jag tror att den som går runt bland människor med denna fråga i huvudet lär se en hel del saker som utmärker sig hos något av könen.

I en annan tråd tog LenaL upp kvinnans roll i kriminalpolitiska motioner , rollen som offer eller förövare. Jag tror vi kan se i många sammanhang så formuleras kvinnan som ett hjälplöst offer, ett objekt som måste skyddas och styras, även om det aldrig uttrycks rent ut.

Olaberg tog upp TV, en mediakanal som jag tror påverkar väldigt mycket vårt beteende. Det är via media som vi hittar och följer våra föredömen. I media finns det ett utpräglat könsrollsmönster som det dessutom verkar finnas en ekonomisk vinning utav.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?