feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Genderqueer


Gå till senaste inlägget#1  Genderqueer RealityHacker
2006-02-08 16:36:28

Läste igår om ett nytt begrepp: genderqueer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Genderqueer

Är det någon här som använder det? Vad tycker ni om det?

#2  Sv: Genderqueer Oknytt
2006-02-08 18:38:45

I Sverige brukar det vara ungefär vad som avses med queer. Pronomet får en funktion i engelskan där queer traditionellt varit ett skällsord för homo för att särskilja.

#3  Sv: Genderqueer Anarkaplupp
2006-02-09 08:53:54

Att lägga till gender framför känns ju en aning onödigt eftersom tanken med queerbegreppet är dels att reclaima queer från heterosexisterna och dels att det inte ska vara def. Vi fyller det själva med innehåll.

#4  Sv: Genderqueer suvi
2006-02-09 09:29:17

Håller både med och lite mot.

Jag har uppfattat det så här:

En "queer" person är en som tillhör kategorin icke-heterosexuell, alltså som inte motsvarar den steroetypiska heterosexuella normen och dess förväntning på ett heterosexuellt beteende.
En queer person kan mycket väl också vara heterosexuell, som transvestiter tex, ja i stort sett alla som i samhällets ögon inte motsvarar förväntningar på ett heteronormativt beteende.

En gendergueer däremot tar avstånd från heteronormativiteten, oavsett kön, sexuell läggning och/eller val av könsstereotypiska kläder, en genderqueer person kan mycket väl tillhöra kategorin heterosexuella och bete sig enligt den hetronormativa förväntningarna från samhället, men ändå förkastar heteronormativiteten som den sociala konstruktion den faktiskt är.

Dom feminister som tar avstånd från heteronormativiteten i samhället är egentligen också "genderqueers" ;-)

#5  Suvi Anarkaplupp
2006-02-09 12:34:42

Hmmm, min förståelse av queer är i närheten men ändå inte. Jag ska försöka utveckla.
Queer är en position, det är inte ett kön eller en sexuell läggning. Genom att välja queer som sin "identitet" så säger jag bara att ajg inte är något av det andra. Det blir med andra ord en position för dem som inte vill identifiera/definiera sig som t.ex. hetero, homo, kvinna, man...
Med andra ord är det inte möjligt att vara queer och hetero, eftersom det innebär en definiering. Det går inte heller att hävda att en är en person som har sex med en person av annat kön, för det innebär att jag måste definiera mig åtminstone som "inte man" eller "inte kvinna". Queer är helt enkelt queer. En position för dem som inte gillar definitioner då de blir för trånga.
Inbyggt finns liksom en kritik av heterosexism och patriarkat av bara farten.
Men jag kan vara helt ute och cykla.

#6  Sv: Genderqueer suvi
2006-02-09 13:33:03

Du har naturligtvis rätt, det är definitivt en position, men visst finns det en identitifiering i det, den kan vara självtagen eller påtvingad. Queer som identitet är ju endast möjlig så länge vi har ett heteronormativt samhälle och det är ju det där problematiken ligger.
Egentligen vill jag inte identifiera mig själv enligt min sexuella läggning, men jag tvångsidentifieras genom den dominerande heteronormativiteten. Genom kategoriserandet av sexualiteten är det normbestämt att jag är avikande, jag är queer och jag väljer att, istället för att kämpa mot den påtvingade identiteten, stoltsera med den, både genom att ha den positionen, som via aktivism och omfamnadet av den queera identiteten.

Engelskt uppslagsord
queer
Svensk översättning
fördärva, stjälpa, förstöra (verb; transitivt), konstig, egendomlig, besynnerlig, underlig (adjektiv), säregen, queerish---lite konstig, underlig, misstänkt, skum, mystisk (adjektiv)
{slang} bög, fikus (substantiv)
{slang} falsk, värdelös (adjektiv)
{slang} homosexuell (adjektiv)

Kärt barn har många betydelser ;-)

#7  Sv: Genderqueer Anarkaplupp
2006-02-09 22:37:22

Mmm, nu tror jag vi börjar förstå varandra. För nu tycker jag att vi skriver ungefär samma sak. *ler* jag tror också att vi talar om olika delar av queerbegreppet. Jag tolkar det som att du diskuterar queer utifrån dess betydelse och använding medan jag tittar på det utifrån ett teoretiskt plan. Och om så är fallet så är jag med på dina noter.
Men jag håller inte med om att queer kräver heteronormativitet. Visst, alla def./positionen kräver ju något att stå utifrån. Men queer kritiserar ju även vårt binomiska könssystem. Så, så länge det finns minst en rackare som envisas med att försöka avgöra könet på alla andra så finns de en möjlighet för queer. Därefter behövs det inte. Om alla redan får vara som de vill.

#8  Sv: Genderqueer suvi
2006-02-10 07:21:09

Ja, jag ser att vi är rörande överens i det mesta ;-)

Jag hade för mig att queerteorin kritiser mer könssystemets dikotomiska könsdelningen, vilket iofs kan vara samma sak rent teoretiskt och inte 100 på vad binomisk betyder, alltså i det här sammanhanget, om du inte menar ett könssystem baserad på endast två kön, då blir det lite mer logiskt och jag håller då med till 100%, eftersom det finns fler än två kön.

En dominerande norm krävs ju om något eller någon identifieras som queer, och lika så ifall en tar aktivt en position mot en dominerande normativitet genom att identifiera sig själv som queer.

Jag har lite svårt att koppla ihop queer med ett könssystem öht egentligen, eftersom queer utgår mer från sexualitet och livsstil.

Jag håller med, om vi inte hade en uppdelning baserad på en kategorisering av människan olika sexualiteter, eller val av livstil, så skulle queer inte behövas, den skulle få tillbaka sin egen betydelse och behovet av att använda ordet för att beskiva eller identifiera en människa skulle försvinna.

#9  Sv: Genderqueer Anarkaplupp
2006-02-10 10:07:06

Precis så. Binomisk som i två kön, varken mer eller mindre. Könssystemet kommer in därför att en indelning i två kön är strikt begränsande och leder till normering samt att det är en betydande del av heteronormen. Heteronormen säger att det är två personer av olika kön som ska knulla med varandra under strikt ordnade former. Men det får ju inte vara vilka två kön som helst...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?