feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Porr"industrin"


Gå till senaste inlägget#1  Porr"industrin" TKU
2006-02-08 01:45:17

Tråden om hetero- och bögporr kom att handla om symbolisk betydelse i ordet "industri".

Porrmotståndare använder ofta uttrycket "porrindustrin". De flesta människor associerar "industri" med gigantiska, farliga verktygsmaskiner, mekanisering, buller, miljöförstöring och ful betong. (Att industri är en förutsättning för vårt bekväma vardagsliv brukar folk inte bry sig om).

Associationerna är negativa men har inte särskilt mycket med porr att göra. Benämningar som "nöjesindustrin", "köttindustrin" och "pälsindustrin" används också av kritiker av dessa branscher (och är något mer relevanta).

Ord som "möbelindustri" har inte lika negativ laddning. Det kan bero på att det i möbelindustri verkligen brukar finnas farliga maskiner, mekanisering, buller, betong och miljöförstöring. "Svensk filmindustri" fick sitt namn 1919 när ordet "industri" hade en mer positiv laddning.

Någon nämnde "industrimusik" som ett exempel på bra association. Det är en väldigt subkulturell musikstil som är tänkt att ge samma associationer som ordet "industri" och på så sätt locka en liten skara alternativa, avantgardistiska lyssnare (och kanske skrämma bort de stora massorna).

En till association till ordet "industri" är "massproduktion". Massproduktion är en av världshistoriens bästa uppfinningar, och därför är det märkligt att det blivit något dåligt.

Jag tycker alltså att "porrindustrin" är ett missvisande ord. Kan vi inte använda "porrbranschen" i stället?

#2  Sv: Porr"industrin" Escapist
2006-02-08 02:13:47

En bra poäng. Definitioner betyder mycket i sådana här diskussioner. det är därför jag brukar skilja på porr och sexuella skildringar, även om jag är emot definitionen av porr som erotisk film som är dålig till sin natur.

#3  Sv: Porr"industrin" macramatic
2006-02-08 06:24:49

Mmm, man säger väl att vi just lämnat industrisamhället och gått in i informationssamhället. Industrin finns kvar men har flyttat till andra delar av världen. För mig betecknar industri en verksamhet som gått bortom rent hantverk till massproduktion. I sig inget dåligt för att det är en rationell produktion som är förutsättningen för det välstånd som vi tar del av i denna del av världen.

Men, för mig betecknar det också bortom hantverk i den meningen "Bortom mänsklig hand". Det är inte längre utslag ifrån en kreativitet av en oberoende människa. Det är inte den enskilda produkten ifrån en människa eller grupp av människor.

Filmindustri är ett bra exempel där filmer produceras på löpande band i o f s av människor men där idén bakom filmen snarare är ett utslag av en schematisk struktur i ett rent kommersiellt syfte, snarare än av en idé av en, eller flera, oberoende människor.

Industrins förutsättning är just att produkten har en massiv efterfrågan, annars blir industrin otroligt kostsam. Varje idé med syfte för industriell produktion har därför ett stort orosmoment för dess kostsamma initiering. Av denna orsak kan man säga att produktutveckling för industriell produktion är otroligt feg. Det är nästan bara säkra kort som blir dess föremål.

Min åsikt är därför att porrindustri är en mycket bra beteckning på de n stora produktion av s k "mainstream"porr som finns. För denna industri besitter just de egenskaper och strategier som jag angett ovan.

I mina öron är inte ordet industri negativt klingande. Det hör heller inte hit. Vilka värden som olika människor lägger i olika ord kan vara otroligt omskiftande. Det finns ju människor som reagerar otroligt negativt på ord som "gud" och "helig". Jag tycker generellt att man inte ska omdefiniera begrepp just för att gamla beteckningar blir värdeladdade i andra sammanhang. Socialdemokraterna har ju t ex inte tagit bort ordet "social" i sitt namn, trots att det ordet också finns i Nationalsocialisterna.

#4  Sv: Porr"industrin" Karra
2006-02-08 07:49:48

Men porren är väl en industri?

#5  Sv: Porr"industrin" soledad
2006-02-08 08:08:19

Jag tycker det är berättigat att använda ordet "industri" om något som påminner om en industri, nämligen en mekaniserad massproduktion. Det går att argumentera för att mainstreamporr produceras just på ett sådant vis, varför industri blir en berättigad term.

På samma sätt pratar jag gärna om köttindustrin, när jag menar kor som hålls i små små utrymmen i lagerbyggnader, matas med industriellt producerat foder och när det är "köttdags" föses upp på ett löpande band för avlivning och slakt. Det är ju precis en industri det är! Gårdsslakt är däremot inte industri, och då kallar jag det inte heller det.

Dessutom håller jag med macramatic en del.

#6  Sv: Porr"industrin" Escapist
2006-02-08 11:26:06

Det kan kräva många människor förutom författaren och mycket teknik och produktion innan en bok når ut till läsaren. Är det då en produkt av bokindustrin?

Men OK, mycket porr är ju faktiskt ren funktionsfilm som är avsedd för snabb masskonsumtion, så på ett sätt är det väl rätt. All porr är inte sådan dock.

#7  Sv: Porr"industrin" elinlite
2006-02-08 11:54:08

"Filmindustri" är helt acceptabelt, varför skulle inte "porrindustri" då vara lika acceptabelt?

#8  Sv: Porr"industrin" soledad
2006-02-08 11:57:08

Alltså, för mig är "industri" inte sådär jätteladdat. Det talar om att någonting produceras under industriella eller industriliknande förhållanden (nähä?).

Det kan förstås också stå för kapitalism i någon mån, ungefär som ordet näringsliv. När man pratar om "representanter för industrin" är det inte riktigt Berra med hjälmen man snackar om, utan snarare någon börs-VD som nog sällan varit i närheten av själva industrilokalen.

#9  TKU LillAnders
2006-02-08 12:17:26

Jag tycker alltså att "porrindustrin" är ett missvisande ord. Kan vi inte använda "porrbranschen" i stället?


Först skriver du att industri ofta används för att ge negativa vibbar. Är då inte det en ganska bra sak i svenska språket? Alltså något som nyanserar och ganska snabbt avslöjar vilka åsikter som fäljer med? Inom nästan alla områden finns det motsvarigheter. I genteknikdebatten finns "genmodifierat" och "genmanipulerat" som två ord som avslöjar var någon står i ertikel, medan i vardagsspråk är de så mixade att det är omöjligt att dra några slutsatser. Jag gillar inte porrindustrin och har inget emot att skicka ut lite taskiga bonusvibbar. eller tycker du att det är oseriöst?

#10  korrigering av 9 LillAnders
2006-02-08 12:18:39

var någon står i ertikel

ska vara

var någon står i en artikel

#11  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-08 17:10:15

LillAnders sa:
Jag gillar inte porrindustrin och har inget emot att skicka ut lite taskiga bonusvibbar. eller tycker du att det är oseriöst?


Det är inte bara oseriöst, det är direkt oärligt.

I en ärlig debatt bör parterna använda sakargument, inte försöka väcka åhörarnas känslor genom att använda manipulativa nyspråksord som "straffskatt", "dansbaneelände" eller "svenskhat". Fram för neutrala benämningar.

#12  TKU LillAnders
2006-02-08 17:21:56

Men om jag inte tycker det är en rumsren bransch, så förmedlar jag ju inte bara känslor, utan också min uppfattning genom att använda ”industri”. Ett ord som du då tycker är neutralt blir ju för mig förskönande och beskriver inte verkligheten på ett bra sätt, utan istället ger det ordet positivt manipulerande vibbar. Detta naturligtvis inom rimliga gränser; jag kan ibland redan från början strunta i att gå in i en debatt eftersom att den innehåller det du kallar manipulativa nyspråksord. Jag hoppas du förstår vad jag menar.

#13  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-08 17:39:35

soledad sa:
Jag tycker det är berättigat att använda ordet "industri" om något som påminner om en industri, nämligen en mekaniserad massproduktion. Det går att argumentera för att mainstreamporr produceras just på ett sådant vis, varför industri blir en berättigad term.


Massproduktion finns i många former av porr, men jag har svårt att se hur den skulle vara något dåligt i sig.

Om det är rätt att tillverka en stol så är det rätt att tillverka tusen.
Om det är rätt att filma ett regisserat samlag så är det rätt att filma tusen.
Om det är rätt att ha ihjäl en ko så är det rätt att ha ihjäl tusen.

Det är alltså inte massproduktion som väcker vanliga människors dåliga associationer kring ordet "industri" (utom naturromantiker som vill leva i dragiga, mörka stugor på landet).

Det som ger ordet "industri" en negativ laddning är mekanisering, betong, miljöförstöring och andra obehagliga saker som finns inom storskalig tillverkning av stolar, kött och pälsar, men inte porr. Därför är det oärligt att kalla porrbranschen för en industri.

#14  Sv: Porr"industrin" Karra
2006-02-08 21:00:13

Men porren innehåller en massa andra obehagliga saker som inte är betong och miljöförstöring. Får man kalla det för porrindustri då?

#15  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-08 21:20:13

Det känns konstigt att kalla något för "industri" _enbart_ för att det innehåller obehagliga saker. I så fall skulle vi ju kunna prata om "regnskogsindustrin" eftersom det finns en massa giftiga djur och farliga organismer i regnskogen.

#16  Sv 15 NoManIsAnIsland
2006-02-09 09:13:07

Skall en skratta eller gråta åt det där inlägget? Tar vi en närliggande analogi, nämligen köttindustrin, så handlar de taskiga vibbarna inte så mycket om storproduktionen i sig, som om att de iblandade (köttdjuren, porraktörerna) far illa av stordriften.

#17  Sv: Porr"industrin" Ephemeer
2006-02-09 10:53:00

För mig är "industri" en producerande verksamhet. Porrindustrin är alltså de som producerar porr. Jag ser inget negativt med uttrycket "industri" i sig, och jag tycker att det är bra att använda för att skilja från porrbranschen. "Porrbranschen" för mig inkluderar även de som förmedlar och säljer porr. I ordet industri inkluderar jag alltså både storskaliga och småskaliga tillverkare.

#18  Sv: Porr"industrin" elinlite
2006-02-09 11:21:25

Återigen, filmindustrin använder ordet "filmindustri" och alla filminspelningar sker inte på verkstadsgolv med hjälm och öronskydd.

#19  TKU #1, #11 & #13 jenslandberg
2006-02-09 12:16:49

Det är ju trevligt att du verkar engagera dig så starkt för att debatter skall vara sakliga, men din tolkning av "saklighet" och "oärlighet" finner jag i det närmaste kontraproduktiv. Att du förefaller har en uppsättning intressanta föreställningar om den allmänna skadligheten hos betydelseglidning och modeord är någonting som kanske skulle passa bättre att diskutera på ett lingviskiskt forum? Måhända är jag alltför språkliberal för att se någon motsättning i att på feminetik använda "porrindustri" och "porrbranch" synonymt tills vidare.
(Själv är jag nöjd om de jag diskuterar med nyttjar välvillighetsprincipen vid tolkning av mina argument och frågor.)

#20  Sv: Porr"industrin" Simone
2006-02-09 14:21:45

Wikipedia, my dear friend! http://en.wikipedia.org/wiki/Industry
Jag misstänker att det är engelskans "industry" som vi tagit in och försvenskat.

#21  #15 divad
2006-02-09 14:46:25

Ha ha ha ha! "Regnskogsindustrin" därför att det finns obehagliga djur där!

Det var dagens skratt! Vet inte riktigt hur du fick ihop det, men kul var det.

"Regnskogsindustrin" är ett användbart ord, men det har inget med djurens beteende att göra. Utan det har att göra med alla miljarder dollar som rullar i de USA-ägda bolagen som skövlar skogen i ohållbara proportioner, utrotar djuren och sätter lokalbefolkningen på flykt.

#22  ordet industri i sig självt divad
2006-02-09 14:53:33

har jag svårt att sätta i negativa termer. Det är ju den sorts produktionen (industriella revolutionen) som direkt eller indirekt skapade välstaten, höjde levnadsstandarden, minskade barnadödligheten, ökade snittlevnadsåldern, botade sjukdomarna, skapade golfbanorna, datorn, battlefield2, osv.

#23  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-09 15:38:37

[Citatvisning har stängts av då det här inlägget innehåller formateringsfel.]


[citat elinlite]Återigen, filmindustrin använder ordet "filmindustri" och alla filminspelningar sker inte på verkstadsgolv med hjälm och öronskydd.[/elinlite]
Det beror som sagt på att Svensk Filmindustri tog sitt namn 1919 i en mer teknikoptimistisk tidsålder än i dag.

#24  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-09 15:42:24

Jenslandberg sa:
Att du förefaller har en uppsättning intressanta föreställningar om den allmänna skadligheten hos betydelseglidning och modeord är någonting som kanske skulle passa bättre att diskutera på ett lingviskiskt forum?

Det är inte jag ensam som underhöll den här diskussionen i porrtråden, uppenbarligen finns många feminetister som är intresserade av att diskutera den här frågan. Om du inte är intresserad av att diskutera så bör du inte skriva några inlägg här.

#25  TKU elinlite
2006-02-09 15:42:45

Ja självfallet är det så att det även på engelska kallas Film Industry för att Svensk Filmindustri tog det namnet år 1919.

#26  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-09 18:13:44

Engelska är ett annat språk än svenska, med andra associationer kring ord än svenska.

Den här tråden ska egentligen handla om huruvida "porrindustrin" är ett neutralt eller nedsättande begrepp. Gör ett googletest och se hur många texter med ordet "porrindustrin" som inte använder det som direkt nedsättande term. Detsamma gäller ordet "filmindustrin".

#27  TKU elinlite
2006-02-09 20:22:52

Filmindustri är inte en direkt nedsättande term.

#28  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-09 20:26:23

Googla "filmindustrin". Det är tydligt att det mest förekommer i negativa sammanhang.

#29  TKU elinlite
2006-02-09 21:36:45

Testa att lära känna folk som arbetar inom filmindustrin. Det är tydligt att när filmarbetare tala om sitt jobb så har de inga problem med ordet industri.

#30  Sv: Porr"industrin" TKU
2006-02-09 22:03:47

Jag jobbar själv för ett filmbolag. Jag känner mest ordet "filmindustrin" som ett invektiv som Piratbyrån och dess fans använder för att framställa branschen i dålig dager.

#31  Sv: Porr"industrin" elinlite
2006-02-09 22:41:25

Menar du att du tar illa upp när någon säger filmindustri?
Okej du är den absolut förste jag har träffat.

Men nu verkar det mest som att det stör dig när folk använder den bestämda formen "industriN", dvs att någon utanför industrin diskuterar den, eller att allt klumpas ihop till en och samma sak. Är det inte i själva verket så att det är det som stör dig mera?
Att utomstående diskuterar något som de, enligt dig, inte har något att göra med?

ps. testa att Googla filmindustri utan N så är det mera intern indu..jag menar, bransch grejer.

#32  Sv: Porr"industrin" jenslandberg
2006-02-10 15:18:10

TKU #24: Kritiken mottagen. Trots att jag är väl medveten om den utbreddhet intresset för lingvistik har på feminetik tänker jag inte avhålla mig från att delge min syn (se #19) om jag får lust med det. Det är först i #26 som du tydligt förklarar vad den här tråden "egentligen" ska handla om. Så att du i ett tidigare inlägg får kritik du finner obefogad kanske inte är så konstigt.
Ett klarare svar på din fråga i #1 givet min kommentar i #19: Jo.

#33  elinlite Escapist
2006-02-10 15:53:50

Bra poäng. "Porrindustrin" används nog ofta när någon vill framställa allt på samma onyanserade sätt, där de mörkaste sidorna blir samma sak som de bästa sidorna.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?