feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Moderlighet vs Faderlighet vs Förälderlig?


Gå till senaste inlägget#1  Moderlighet vs Faderlighet vs Förälderlig? Terminator
2006-02-07 14:07:28

För ett tag kallade en kompis till mig mig "moderlig" (jag är mamma till ett barn) vilket jag motsatte mig till. Vi diskuterade saken ett tag, jag sa att visst, jag kan vara moderlig eftersom jag ÄR mor, men jag vägrar gå med på den där föreställningen om någon sorts grottfolks-urmoder. Och eftersom jag är ensamstående förälder i vår lilla familj är det rätt naturligt att jag är allra mest förälder--- inte mamma, inte pappa.

Moderligheten ska väl tolkas som omhändertagande, vårdande, kramande, bullbakande...medans faderlighet innefattar tillrättavisande, "tuff kärlek", skjuts till hockeymatcher, livsviktiga råd om manlighet till sönerna, beskyddandet av döttrarna osv.

Jag tror att det finns en viss poäng i att ha egenskaper som får en att skydda sitt barn och lära dem om livet, men när ska dessa roller omfördelas, blandas och bli ett? När ska kvinnor sluta säga uppskattande till andra kvinnor att de är "moderliga" och när ska "sjysta farsor" sluta existera? När ska man sluta tjata om att "killar i tonåren behöver manliga förebilder"...Och hur ska en gå till väga för att nå dit?

Jag brukar i alla fall försöka förvänta mig (och tro på det) att tex pappan i en familj har fixat barnkalaset och att det var mamman barnet hjälpte byta vinterdäck med osv när jag pratar med barn. Och ifrågasätta, när jag bara kan att killar nödvändigtvis behöver manliga förebilder. Huvudsaken är väl att ungarna HAR sjysta förebilder och kvinnor som gick i "pappans fotspår" talas det ofta uppskattande om, i alla fall om de tog över familjeföretaget.

Fler förslag?

#2  Sv: Moderlighet vs Faderlighet vs Förälderlig? svenskaflicka
2006-02-07 16:13:09

Bra tråd. Det är verkligen slående hur referenser till föräldraskap även hos personer - med alternativ och feministisk hållning i övrigt - alltid kopplas till kön. Det ska liksom alltid sägas: vilken stark mamma du är, vilken härlig pappa du är. Ungefär på det sättet också. Mamman är liksom stark som klarar av, orkar med. Och pappan är härlig som är så mysig etc.

Jo knepet att förutsätta icke-könsstereotypa beteenden är bra. Försöker också lära mig av med att tala i termer av mammor och pappor. I andra fall än där könet verkligen har betydelse, vilket ju är oerhört sällan. Och här har vi faktiskt ett verkligt bra ord i "föräldrar" och "föräldraskap". Alternativ parentes, som svensk variant på parent. Kanske behövs det ett än mer alldagligt ord för förälder, typ moppa eller fomma eller maffa eller foffo eller nåt sånt.

#3  Sv: Moderlighet vs Faderlighet vs Förälderlig? Terminator
2006-02-07 16:22:34

Ja just det, vore bra med ett namn! Foffo efter Foff=Forum för feministisk föräldraskap då kanske!? =)

#4  Sv: Moderlighet vs Faderlighet vs Förälderlig? charlie
2006-02-07 20:04:52

jag och mitt syskon brukar kalla våra föräldrar för päron eller parenteser. när vi ska vara extra roliga brukar vi säga saker som: "du, jag pratade med din pappa idag" eller: "så där brukar min mamma också säga, vad lustigt", men det har ju inget med feminism att göra utan är bara ett exempel på vilken otroligt särig humor hen och jag har. är det månne genetiskt?

#5  Sv: Moderlighet vs Faderlighet vs Förälderlig? Terminator
2006-02-08 11:20:58

Charlie: öh, missuppfattar jag det nu eller kallar du/ni mamma för pappa och tvärtom? Eller är det bara syskonskämtet att ni inte tar för givet att ni inte har samma föräldrar..? Eller kallar ni bara allt som oftast båda för tex päron...? Typ "Snälla Päron, det är två veckor kvar till csn, skulle ja kunna få låna en tusenlapp?"

#6  Sv: Moderlighet vs Faderlighet vs Förälderlig? charlie
2006-02-08 18:07:15

haha, ja, det är ju inte det minsta roligt, men vi låtsas alltså att vi har varsin uppsättning föräldrar...sa ju att det var särigt.. ibland låtsas vi även att har fler syskon (det är bara vi två), typ: "nä, nu är du tråkig. jag ska ringa min andra syster istället, hon är mycket roligare" . väldigt lam humor...i know..

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?