feminetik.se feminetik.se

Just nu 40 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Slog ex-sambon med kastrull


Gå till senaste inlägget#1  Slog ex-sambon med kastrull Faktum
2006-02-04 13:20:34

Från GP Lördag 4:e Februari 2006.

Göteborg: En 55-årig omhändertogs
vid 20-tiden i går kväll av polis. Han
misstänks för grov kvinnofridskränk-
ning.

Är jag den enda som reagerar på ordet kvinnofridskränkning? Vad är det? Låter som en 1800-tals grej. Har läste att människor i HBT förhållanden saknar helt skydd. Lagen om kvinnofridskränkning gäller bara relation man - kvinna och kan ej tillämpas på kvinna - man , man - man och kvinna - kvinna. Tycker detta är klart störande och belyser hur rikets lagar och samhället tydligen inte alls hänger ihop på många punkter.

Vad ska en kvinna som förnedras och trycks ner i ett förhålland göra om förtrycket sker av en kvinna?

#2  Fridskränkning Femmenist
2006-02-04 15:09:41

Alla har lika stort skydd eftersom det finns två snarlika lagar: Kvinnofridskränkning och Fridskränkning.

Fridskränkningslagen kom till just för det syfte du beskriver och även för andra fall samtidigt som kvinnofridslagen kom till. Fridskränkningslagen täcker samkönade förhållanden och fridskränkning mot barn och även om det skulle förekomma fridskränkning kvinna mot man antar jag. Jag har dock inte hört talas om att det har behövts. Kriteriet är så vitt jag vet att det ska finnas någon form av beroendeförhållande mellan parterna.

Att det finns en särskild KVINNOfridslag är så vitt jag vet för att hela den utredning som startades var till just för att fånga den specifika situation många kvinnor hamnar i, i den så kallade normaliseringsprocessen. Det kan förklaras som en extrem variant där mannens starka kontroll över kvinnan på många olika sätt kraftigt begränsar hennes rörelsefrihet. Det kan röra sig om upprepade psykiska kränkningar upprepad lättare misshandel, att mannen gömmer kvnnans nycklar så att hon inte kan röra sig fritt, att han har kontroll över hennes mobiltelefon etc. Det kan även innefatta grövre misshandel och kränkningar och då bedöms det som grov kvinnofridskräning. Lagen kommer ur kvinnors egna verklighet och erfarenheter varför det ansågs viktigt att behålla namnet kvinno framför.

Det är den sammantagna bilden som avgör om och hur stor fridskränkningen varit (även när det gäller andra förhållanden), inte de enskilda händelserna som i andra våldsbrott.

#3  Femmenist Faktum
2006-02-04 15:19:24

Tack för att du utredde de där begreppen, jag hade sån känsla av att lagen var en väldigt väldigt gammal lag. Visste inte ens att det fanns nåt somhette Fridskränkningslag, varje dag lär man sig nåt nytt.

#4  Sv: Slog ex-sambon med kastrull Femmenist
2006-02-04 15:26:40

Lagarna kom 1999 så de är ganska nya och har inte helt hunnit "sätta sig", men det finns en del intressanta prejudicerande fall där framförallt män har fällts för ohyggliga brott både mot kvinnor och barn. Den funkar alltså ibland även om många slipper undan ändå.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?